IN FERNEM LAND

LICEU: EL CONCERT DEL 22 D’ABRIL RES A VEURE AMB EL QUE ENS VOLIEN VENDRE


El proper 22 d’abril hi haurà un concert al Gran Teatre del Liceu, però un concert que res té a veure amb el que la Direcció volia reemplaçar tota l’activitat anul·lada del mes d’abril i que no es va poder recuperar, és clar que millor seria dir que no és va voler programar, però no vull incidir sobre uns fets consumats impossibles de resoldre.

El concert que la Direcció del teatre va anunciar amb aquell penós encapçalament de grans cors d’òpera no es farà i no es farà que que des de fa molts dies els treballadors del Liceu, aquells que han cedit part del seu sou per tal de que l’activitat del teatre continués i es retirés l’ignominiós ERO anunciat, van tenir la idea de fer un concert de forma gratuïta que sota l’engrescador títol de l’Ànima del Liceu i pretén consolidar la unió amb el públic i agrair les mostres de suport i d’afecte de la ciutadania en els moments crítics i incerta que estem vivint. Aquest concert vol ser un homenatge al públic, abonats i mecenes, i tots aquells que han sentit el Liceu com a part seva.

Comptarà amb la participació de quatre directors musicals, Bertrand de BillySebastian WeigleMichael Boder i Josep Pons, passat, present i futur de la direcció musical del Gran Teatre, alhora que comptarà amb la desinterasada participació de notables figures del camp vocal i musical com són: Joan PonsKarine DeshayesLinda WatsonRoberto AlagnaAinhoa ArtetaFiorenza CedolinsCarlos Alvarez, Ildiko Komlosi i Cristina Obregón, així com alguna que altre sorpresa (gran).

No cal dir-vos que el concert és tota una oportunitat d’aplaudir fins a l’extenuació, ara si, al Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, i amb ells visibles, a tots els treballadors que fan possible que nosaltres podem gaudir d’allò que tant ens agrada. Treballadors que mai reben el nostre aplaudiment, molt més anònims però igualment necessaris i imprescindibles per tal de que el Liceu pugui aixecar el teló cada nit.

Aquest concert també vol reivindicar el Gran Teatre del Liceu com a part fonamental del Patrimoni de Catalunya i subratllar la seva excel·lència com un dels equipaments més rellevants i amb projecció internacional. L’acte tindrà un leitmotiv que no serà un altre que l’esperit de superació en temps difícils, esperit que sempre ha lluït el Gran Teatre del Liceu, alhora que la una mirada ferma i decidida cap el futur.

El programa s’ha d’acabar d’encaixar però ja us puc dir que no variarà gaire d’aquest:

L’ANIMA DEL LICEU

1 part

  • Bertrand de Billy

G.Verdi              La Forza del destino. Ouverture.

G.Puccini           Turandot”Nessun dorma”.                                   Roberto Alagna

G.Verdi              La Forza del Destino “La vergine degli angeli”       Fiorenza Cedolins

  • Sebastian Weigle

R.Wagner            Die meistersinger von Nürberg. Ouverture

R.Wagner            Die Meistersinger von Nürberg. “Wacht auf”

2 part

  • Michael Boder

A.Berg               Lied der Lulu.                                                        Cristina Obregon

R.Wagner          “Liebestod”                                                           Linda Watson.

  • Josep Pons

G. Verdi              Falstaff  “l’onore ladri”                                              Joan Pons. G. Puccini           Manon Lescaut  “Sola,perduta,abandonata”.             Ainhoa Arteta.

M.de Falla           Sombrero tres picos. Danza final.

G.Verdi                 Falstaff: ” tutto nel mondo e burla. L’uomo e nato buffon”

Encara per situar al programa:

G. Rossini          Il barbiere di Siviglia  “Rosina”                                 Karine Deshayes

Ària a determinar  amb Carlos Alvarez i l’havanera de Carmen per Ildiko Komlosi

Malauradament no es podrà comptar amb la participació de Rolando Villazón que volia presentar el concert.

Les entrades es posaran a la venda el proper 10 d’abril i el preu serà de 15€, si, si, 15€, entrada única. Crec que caldrà volar per tal de no quedar-nos sense entrada. Haurem d’estar atents als canals de venda.

Em confirmen que s’instal·larà una pantalla gegant per a totes les persones que no puguin entrar al Liceu, però encara s’ha d’acabar de pactar el lloc.

Espero que la noticia us hagi agradat i tot i que els dubtes i les preguntes formulades la setmana passada amb allò de “I ara què?, romanen sense resposta, aquest és un pas important en la recuperació de l’ànim que mai s’hagués hagut de perdre. Serà un moment idoni i preciós per demostrar a tots aquells que tant han sacrificat i exposat a favor del Teatre el nostre agraïment. Hi ha unes quantes ovacions garantides.

Ens veiem el 22 d’abril al Liceu!

Més informació actualitzada AQUÍ

Un comentari

    • Demà fan la roda de premsa a les 11 del matí i suposo que es dirà alguna cosa més.
      El concert és una noticia esplèndida, més enllà dels artistes que s’han apuntat de manera desinteressada, és l’esperit allò més rellevant i ens recorda que el nou Liceu està per fer i que la voluntat dels treballadors és més que mai compromesa, esperem que tothom estigui a l’alçada.

      M'agrada

  1. A l'ombra del llardoner

    Excel·lent notícia. Serà un dia vibrant… Crec recordar que és el dia de la Verge de Montserrat oi? Podrem agrair-li la vetllada i resar perquè també hi ha el Barça-Madrid.

    M'agrada

  2. El dia 22 ha de ser una jornada de “liceisme”. De suport als treballadors, músics i cor del teatre, d’agraïment als directors i cantants que hi participaran desinteressadament i d’omplir a vessar el teatre, cosa que evidentment serà molt desagradable a l’actual direcció, que després de la seva nefasta gestió, estic segur que ha posat totes les traves possibles per a la celebració d’aquest concert, en lloc del de “coros i danzas” topic, descafeinat i sense cap interès que volien imposar.

    M'agrada

    • Ho serà Josep, les coses s’estan fent amb moltes ganes, esforços col•lectius i voluntat, no dic amb il•lusió per no semblar massa institucional, però també. El resultat serà esplèndid, n’estic convençut

      M'agrada

  3. alex

    Es un acto más emotivo o simbólico que artístico ( por eso me callo y no critico en profundidad la participación como director de Josep Pons que pienso particularmente, no pinta nada en este acto ), con algunos artistas solistas cuya participación desinteresada es más que aplaudible

    Joaquim, supongo que en la rueda de prensa, se oficializará no solo este Concierto del 22 de abril, sino también la temporada 2012/13, ¿ no es así ?

    M'agrada

    • T’equivoques Àlex, de simbòlic res de res.
      És artístic i de gran volada, segurament no podrà cantar tothom que ho desitja i noms molt importants.
      El mestre Pons ha estat invitat pel mestre Boder, i ha acceptat encantat, quelcom que si ho llegeixes correctament és molt esperançador.
      La temporada s’anuncia aquesta setmana (el 30 si no hi ha cap contratemps) i com és lògic ho farà la direcció del teatre, res a veure amb l’acte d’avui que s’ha fet fora del Liceu i del qual la direcció no n’és més responsable que per la cessió del teatre per tal de que es pugui fer.
      En parlaré després.

      M'agrada

    • Elio

      A mi la presència de Josep Pons em sembla molt significativa. En Weigle i en Boder ja han deixat clara la seva posició cap a l’actual direcció del Liceu amb les cartes i la signatura del manifest per part del primer. Desconec de quina forma va abandonar el seu càrrec el mestre de Billy, però tenint en compte que no ha tornat mai a dirigir l’orquestra del Liceu, no crec que estigui especialment content amb el tracte rebut.
      Per tant, crec que la presència de Pons és una manera de posicionar-se en contra de l’actual directiva del Liceu i a favor dels músics i altres treballadors, i tenint en compte que serà el proper director musical és un gest molt rellevant.

      M'agrada

      • Hem de suposar que és així.
        El mestre Pons va presentar un full de ruta a la direcció general que no sabem si es tindrà en compte. Depenent dels esdeveniments que tinguin lloc ben aviat, haurà de pronunciar-se. Sembla ser que per a ell els cossos estables del teatre són intocables, cal saber si intocables vol dir un cor i una orquestra de cambra per afegir-hi recursos quan calgui o un cor i una orquestra capaç per si mateixos d’assolir tot el repertori de la temporada.

        M'agrada

    • Coincido con Joaquim y Elio, la presencia de Pons es muy importante… si me apuras casi más que las de los directores anteriores. Con su presencia indica que apoya las reivindicaciones de los trabajadores, que trabajará en la dirección que indicaban Boder y Weigle en sus cartas y que no se alinea con la dirección actual del teatro. Significa un deseo de cambio, que es lo que todos queremos.

      M'agrada

      • alex

        Pues yo no estoy tan de acuerdo pero pienso que la disposición mostrada por el maestro Pons ( que no me gusta nada como director de orquesta, lo cual es una cuestión distinta), es más una cuestión a priori de oportunismo o de “bien queda” , más que de compromiso real con la orquesta y sus predecesores. Al tiempo y me gustaría equivocarme!

        M'agrada

        • Josep Olivé

          Veras como te equivocas Alex. Con el tiempo nos lo dirás. Y si no es así seré yo quien te de la razón. Pero aún no ha empezado y hay que darle confianza porque tiene una papeleta muy dificil. Por otra parte su participación en el concierto no es tampoco oportunista. Tiene una posición actual Pons en la que le es problemático, por razones lógicas, decir lo que piensa, a no ser que se exponga seriamente a perder el empleo. Tampoco Matabosh ha dicho esta boca es mia. Tal vez sepa Pons mucho del futuro del Liceu y por ello prefiere no añadir más “confusión” ni entorpecer el “proceso”. No lo sé. Lo que si sé es que estará en el concierto, y ello conlleva cierta información encriptada.

          M'agrada

  4. bocachete

    Està millor, la veritat. I que vingui B. de Billy, inaudit: només per això, s’ha de felicitar als organitzadors. Ara, a veure si trobem entrades… AI! Que no puc… quan van cancel·lar el Zemlinsky, i com que tenia “el dia lliure”, vaig treure entrada per al Lang Lang… Ara em sap greu: el del Liceu serà, probablement, més emotiu.

    M'agrada

  5. los

    El liceu m’ha enviat per correu la gran notícia que ja sabia a primera hora pel teu bloc. Jo a un concert que primerament semblava de festival d’estiu no tenia cap intenció d’anar-hi però a aquest si que hi vull anar. La idea és sensacional, la meva por es que el teatre es quedarà petit ja que serem més els que voldrem estar-hi que seients. Suposo que aquest acte hi té molt a veure el mestre Border (a banda dels treballadors) i a més quina bufetada per a la direcció actual que no n’encerta ni una. Jo que he volgut mantenir el meu seient d’abonada el dia 7 de juliol (la darrera funció del Pelleas) per acomiadar-me del mestre Border tindré (si tinc la sort de ser-hi) una ocasió encara millor per a donar-li les gràcies per la seva impagable aportació a aturar l’ERO. I un missatge per a tots: EL DIUMENGE 22 TOTS AL LICEU

    M'agrada

    • Si los, també l’he rebut jo.
      És possible que el teatre es quedi petit, cal treure l’entrada el primer dia, el dia 10. Totes les localitats són numerades i totes tenen el mateix preu, caldrà espavilar-se.
      Els canals per adquirir les localitats seran els habituals, Servicaixa, web del Liceu i les taquilles del teatre.

      M'agrada

  6. Carlos R.

    Una propuesta brillante que no deja de ser un golpe bajo para la dirección que a parte de anular el concierto previamente anunciado, debe ver como los trabajadores son capaces de aglutinar a su alrededor a artistas que la dirección no es capaz de contratar para rellenar unos huecos tremendos en la presente temporada, después de desprogramo/programo al que la han sometido.
    El 22 no podré estar en Barcelona, pero mi alma estará en el Liceo, no tengáis ninguna duda.

    M'agrada

    • Es una manera de interpretarlo y sin duda algo de ello hay, pero lo importante es que los trabajadores reciban el respaldo que no les dimos de manera explícita en La Bohème.
      Te lo contaremos Carlos, no tengas ninguna duda.

      M'agrada

  7. Concep

    Nosaltres també hi anirem. És l’oportunitat d’agrair als treballadors el seu esforç i la voluntat d’entesa que no va quedar pelés en les representacions de La Boheme.
    A TV3 han dit que cantaria l’Arteta i no figura en aquest detallat programa que ens facilites, era la sorpresa?

    M'agrada

  8. Isolda

    Els organitzadors es mereixen tenir un gran èxit, i nosaltres ho hem de fer possible amb la nostra assistència, aplaudiments, i “bravos”
    Elio parlant de Bertrand de Billy, vull dir-te, possiblement tingués diferències amb aleshores direcció general, però no amb el públic que valorà merescudament el magnífic treball amb una orquestra que venia de cinc anys de inactivitat.
    Els Liceistes 4t. i 5è pis en agraïment al seu laboriós treball, varem organitzar una reunió -amb consentiment de Liceu- obsequiant-lo amb un guardó el qual va rebre emocionat, també li regalarem el nostre Pi, lluint-lo a la solapa a les darreres funcions que va dirigir al Teatre.
    Em consta que té molts amics a l’orquestra, i bons records d’aquests afeccionats, Podrien ser motius pels quals a decidit col.laborar en aquest concert.

    M'agrada

    • alex

      Maitre Bertand de Billy es un muy notable director de orquesta que dirige en bastantes teatros de prestigio y es un habitual cada año en Viena, donde es su mejor especialista en las direcciones de ópera francesa que allí se representan.

      M'agrada

      • No pensaba así mucha gente en el Liceu cuando recibía cada noche protestas.
        Acuérdate, era lamentable, le tocó luchar y limpiar, haciendo sonar bien a la orquesta después de mucho tiempo de precariedades.
        Ahora cuando se prodiga en los grandes teatros, que tampoco es ninguna señal infalible de su valía, dicho sea de paso, aunque yo si que lo creo, empieza a cosechar críticas más benévolas, aunque en Salzburg le masacraron por su Mozart. Curiosamente en el Liceu decían que era lo único que sabía dirigir, que cosas verdad?
        Yo siempre lo defendí y por supuesto recibirá, tan solo asomar la nariz en el escenario, mi primer bravo, o quizás el segundo.

        M'agrada

    • La presència de tots quatre directors és molt important.
      De Billy no havia tornat més al Liceu, crec que per desavinences amb algun membre del staff directiu, no sé si Joan Matabosch. Els mestres Boder i Weigle, després de les cartes enviades al Sr. Marco, no cal dir que són el nucli dur de la protesta a com s’han fet les coses, i el mestre Pons és el que ha de construir el futur amb el que quedi de tot aquest desgavell.

      M'agrada

  9. KÀTIA

    Sí que es poden comprar les entrades per la Web del Liceu i també per servicaixa.
    Els que no hagueu fet les gestions per tal de veure Pélleas hauriau de trucar al Liceu perqué si no està especificat es posen a la venda el día 29

    M'agrada

  10. Marta B

    Aquest matí, a les 7h quan he llegit l’apunt he pensat: hi has d’anar. A mig matí ja havia rebut el correu del Liceu i aquesta tarda ja estavem parlant de qui compraria les entrades el dia 10 d’abril.

    Crec que els treballadors del Liceu juntament amb els directors d’orquestra i els cantants que vindran estant donant una gran llicó a la direcció del Liceu.

    El 22 d’abril de 2012 serà un dia històric.

    M'agrada

  11. Rosa

    He llegit aquesta matinada el teu blog i ara he vist el correu del Liceu. Serà un gran dia a la història del Liceu. Un gran dia de tots. Musicalment, la presència de tots els directors és el que més m’ha agradat. Agraeixo als cantans la seva participació, però tornar a tenir al Liceu a de Billy i a Weigle em fa molt feliç. Al primer li agreixo molt tot el que va fer per l’orquestra en els moments difícils de reempendre el Liceu.
    Serà el moment de poder demostrar la solidaritat i agraiment amb tots els treballadors del Liceu. Vaig trobar molt malament que no es fes a “La Bohème”.
    Gràcies com sempre, Joaquim, per avisar-nos sempre abans de la difusió general.

    M'agrada

  12. Tenir junts els quatre directors del Liceu reconstruït és un fet importantíssim, i de pas es podria preparar una mena de desgreuge cap a De Billy, a qui només es va valorar a partir del Tristany i l’Anell… quan ja havia anunciat que marxava. Pel que fa a Weigle crec que es va anar desinflant amb els anys (per culpa de la direcció del teatre?), però les dues o tres primeres temporades ens va oferir nits d’òpera memorables.

    I per cert, molt bon programa.

    M'agrada

      • Merci, Joaquim! Això de no tenir un teatre d’òpera a prop em fa estar molt desconnectat, però amb tot el que està passant al Liceu m’he tornat a afegir. Vaig signar el manifest, naturalment, i si pogués vindria el dia 22.

        M'agrada

  13. La web del Liceu ha publicado este mediodía el programa oficial de este esperado concierto, dejando caer la posibilidad de alguna sorpresa – supongo, alguna sorpresa más –

    Copio y pego .

    22 de abril de 2012 a las 12:00h
    Concierto extraordinario
    L’ànima del Liceu

    Programa
    I
    Giuseppe Verdi Obertura de La forza del destino
    (1813-1901) Bertrand de Billy, director de orquesta

    Karl Goldmark ”Magische Töne”, de Die Königin von Saba
    (1830-1915) Bertrand de Billy, director de orquesta
    Roberto Alagna, tenor

    Gioachino Rossini “Una voce poco fa”, d’Il barbiere di Siviglia
    (1792-1868) Bertrand de Billy, director de orquesta
    Karine Deshayes, mezzosoprano

    Richard Wagner Preludio de Die Meistersinger von Nürnberg
    (1813-1883) Sebastian Weigle, director de orquesta

    “Wacht auf”,
    de Die Meistersinger von Nürnberg
    Sebastian Weigle, director de orquesta

    Cor del Gran Teatre del Liceu2
    Georges Bizet “L’amour est un oiseau rebelle” (Habanera),
    (1838-1875) de Carmen
    Sebastian Weigle, director de orquesta
    Ildikó Komlósi, mezzosoprano
    Cor del Gran Teatre del Liceu

    II
    Alban Berg “Lied”, de Lulu
    (1885-1935) Michael Boder, director de orquesta
    Cristina Obregón, soprano

    Richard Wagner “Liebestod”, ària final de Tristan und Isolde
    (1813-1883) Michael Boder, director de orquesta
    Linda Watson, soprano

    Arrigo Boito “Salve Regina”, de Mefistofele
    (1842-1918) Michael Boder, director de orquesta
    Cor del Gran Teatre del Liceu

    Giuseppe Verdi “L’onore! Ladri”, de Falstaff
    (1813-1901) Josep Pons, director de orquesta
    Joan Pons, barítono
    Giacomo Puccini “Sola, perduta, abbandonata”, de Manon Lescaut
    (1858-1924) Josep Pons, director de orquesta

    Ainhoa Arteta, soprano

    Pablo Luna “Canción de Manacor“, d’El niño judío
    (1879-1942) Josep Pons, director de orquesta
    Carlos Alvarez, barítono

    Manuel de Falla Danza final de El sombrero de tres picos
    (1876-1946) Josep Pons, director de orquesta

    Duración aproximada: 2.10h

    M'agrada

  14. Por cierto, Alagna ya cantó este no habitual tema de DIE KONËGIN VON SABA, hace apenas 3 semanas en Montecarlo ( recital que ofreció, sustituyendo al previsto Concierto de E.Garanca que canceló por enfermedad ).

    Existe video que añado :

    M'agrada

Deixa un comentari