IN FERNEM LAND

EL DARRER QUARTET DE SCHUBERT PEL QUARTET CASALS


Franz Schubert – retrat de Wilhelm August Rieder

Aquest passat estiu com bé sabeu el Quartet Casals ha ofert la integral dels quartets de Franz Schubert a la Schubertíada de Vilabertran. Jo us vaig fer la crònica de dos dels cinc meravellosos concerts.

Durant el mes de setembre el Quartet Casals ha tornat a oferir la integral dels quartets a la Schubertíada de Schwarzenberg, festival que ja va ser protagonista a IFL arran del descobriment del jove tenor suís Mauro Peter cantant el cicle “Die Schöne Müllerin”.

Durant els dies 3,4,5,7 i 8 de setembre a Schwarzenberg van oferir els cinc programes amb els 15 quartets distribuïts de la mateixa manera que a Vilabertran.

Avui per inaugurar el mes d’octubre us proposo el darrer dels quartets de Franz Schubert, el número 15, en sol major composat l’any 1826, dos anys abans de la mort del compositor.

El darrer quartet suposa un compendi d’innovacions tant formals com tècniques i escoltar-lo és tota una experiència sensitiva i emocional.

Estructurat en els quatre moviments habituals, es distribueixen de la següent manera:

  1. Allegro molto moderato
  2. Andante un poco moto
  3. Scherzo: Allegro vivace-Trio Allegretto
  4. Allegro assai

D’aquest intens, llarg i extraordinari quartet cal destacar la utilització dels tremolos que Schubert va ser el primer compositor en utilitzar, amb el intent d’atorgar-li un aire de misteri i angoixa. També hi ha moltes novetats en el tractament harmònic El primer moviment ens porta de manera vertiginosa en una alternança de canvis de tonalitat a major a menor i la utilització dels tremolos que Schubert va ser el primer en utilitzar i que ofereixen a la composició un caràcter misteriós. També utilitza novetats harmòniques i atorga en molts moments el protagonisme al violoncel.

No cal dir que com ens té acostumats, la interpretació dels Casals és magnífica, amb el tremp que els caracteritza i el sentit dramàtic que atorguen a les seves interpretacions, d’una calidesa sonora extraordinària.

Avui, com que no tinc gaires ganes d’escriure us deixaré els quatre moviments per escoltar i l’enllaç per descarregar-vos, si ho desitgeu, el quartet sencer.

Allegro molto moderato

Andante un poco moto

Scherzo: Allegro vivace-Trio Allegretto

Allegro assai

QUARTET CASALS:
Vera Martínez violí
Abel Tomàs violí
Jonathan Brown viola
Arnau Tomàs Violoncello

Angelika-Kauffmann-Saal, Schwarzenberg
8 de setembre de 2012
Schubertíada de Schwarzenberg

*

ENLLAÇ

https://rapidshare.com/files/389609193/03 quartet núm 15.mp3

Us desitijo un bon octubre

Un comentari

  1. timamót

    Moltes gràcies per posar una obra com aquesta. Schubert sempre m’emociona i està molt ben triada si no tens ganes d’escriure. El silenci és el que fa bona companyia al quartet.
    Visca la música!

    M'agrada

Deixa un comentari