IN FERNEM LAND

LA BERLINER PHILHARMONIKER, SIMON RATTLE I CECILIA BARTOLI


Cecilia Bartolí, Berlín 31 de desembre de 2012

Cecilia Bartolí, Berlín 31 de desembre de 2012

El tradicional concert de San Silvestre que té lloc a la sala Philharmonie, seu de la Berliner Philharmoniker va reunir en el darrer concert de l’any a la mezzosoprano Cecilia Bartoli amb l’orquestra de la casa i el seu director titular des de 1999.

El programa va tenir dos blocs molt diferenciats, amb una primera part barroca amb la participació de ma genial mezzo interpretant algunes de les àries de Handel més lluïdes, amb insercions orquestrals de Rameau, i una segona part amb tres de les danses eslaves de Dvořák,  la suite número 2 de Daphnis et Chloé de Maurice Ravel i  la dansa hongaresa número 1 de Johannes Brahms. Un concert evidentment popular i espectacular.

No cal dir que la Berliner s’adequa amb camaleònic mestratge a les sonoritats barroques sense ser una orquestra historicista, però no cal dir que l’estel d’aquesta primera part és la prodigiosa Bartoli que una vegada més enlluerna. En la segona ària que interpreta, “Ah … che sol dora lidol meu” manté un genial duet/duel amb el fabulós oboista de l’orquestra, Jonathan Kelly, que és per sucar-hi pa.

En el segon bloc, i amb vestit radicalment diferent, l’estratosfèrica Bartoli m’ha emocionat amb la seva coneguda “Lascia la spina” que tenint en compte que quan canta aquests laments i aparca una estona les vertiginoses giragonses i cabrioles vocals és quan més m’agrada, no cal que us digui que m’ha fet fruir de valent.

En la segona peça d’aquest segon bloc amplia la “batalla” incorporant a part de l’oboè de Jonathan Kelly, la trompeta de Gábor Trakövi, per interpretar “Destero dall’empia dite” de l’Amadigi de Gaula. El duel instrumental/vocal de bellíssimes sonoritats és tot un espectacle.

Aquí teniu l’enllaç de Medici TV que us permetrà veure el concert durant uns dies al web del canal:

Jo us deixaré els enllaços de la retransmissió del Canal Mezzo, amb subtítols en francès a la retransmissió en alemany i anglès.

Berliner Philharmoniker
Director Sir Simon Rattle
Cecilia Bartoli Mezzo-Soprano

Jean-Philippe Rameau
Danses Suite des de Les Boréades

George Frideric Handel
Lotario
“Scherza març la Navicella”, ària de Adelaida
Teseu
“Ah … che sol dora l’idol mio”, ària de Agilea

Jean-Philippe Rameau
Les Boréades
Gavotte i Entr’acte

George Frideric Handel
Il Trionfo del Tempo e del Disinganno
“Lascia la spina”, ària del Plaer
Amadigi di Gaula
“Destero dall’empia dite” ària de Melissa

Antonín Dvořák
Danses Eslaves en do major op. 46 núm 1, en re major op. 72 núm 4 i en un op 46 núm 3
Maurice Ravel
Daphnis et Chloé Suite núm 2
Johannes Brahms
Dansa Hongaresa núm 1 en sol menor

Us deixo amb l’ària d’Amadigi di Gaula “Destero dall’empia dite”, amb el fantàstic acompanyament de Jonathan Kelly (oboé) i Gábor Trakövi (trompeta) i Cecilia Bartoli. és clar, tots amb la Berliner Philharmoniker dirigida per Simon Rattle.

ENLLAÇOS VÍDEO (rar-video_ts):
http://rapidshare.com/files/3082956643/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.001
http://rapidshare.com/files/3787259869/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.002
http://rapidshare.com/files/3777650431/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.003
http://rapidshare.com/files/327052741/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.004
http://rapidshare.com/files/18443583/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.005
http://rapidshare.com/files/4210068123/BERLIN_BARTOLI_RATTLE_31_12.rar.006

ENLLAÇOS D’ÀUDIO (mp3)

1ªpart: http://rapidshare.com/files/1460895061/01%20Berlin31_12_12_P1.mp3

2ªpart: http://rapidshare.com/files/3345308661/02%20Berlin31_12_P2.mp3

Espero que ho gaudiu

Un comentari

  1. eva

    Gracias ¡¡¡¡
    Que bonito regalo de año nuevo
    Espero que pueda con el rapidshare….
    Es la primera vez que una orquesta no barroca me parece magnífica tocando temas de Haendel

    M'agrada

    • Espero que no tengas problemas con los archivos. La únic aopción posible es bajar a partir de la medianoche. La puntualidad es imprescindible. El límite se agota en menos de tres horas.
      La paciencia es la única y mejor consejera.

      M'agrada

  2. Fernando S.T.

    Un concierto maravilloso, especialmente la primera parte por el virtuosismo y la belleza que todos sus integrantes pusieron al servicio de la música.
    No es nada fuera de lo común que los berlineses demuestren su merecida fama, pero no deja de sorprender que cuando deciden ponerse barrocos lo suenen tanto como si fueran una orquesta especializada y sus solistas, tanto oboe como trompeta parezcan como Bartoli, de otro mundo.
    En la espléndida segunda parte no sorprendió que demostrasen lo de siempre, que son el mejor instrumento en manos de cualquier director.

    M'agrada

    • Aquesta lectura barroca efectivament va sorprendre. La sonoritat era tant sumptuosa com sempre, però l’estil era barroc i els solistes sensacionals, sense les sonoritats, a vegades agressives, dels instruments d’època. Sensacional!

      M'agrada

  3. Gianluca Turolla

    Che dire? Bartoli stratosferica, Berliner incredibili per bellezza di suono e capacità interpretativa (nella prima parte hanno suonato con perfetto stile barocco, nella seconda sono tornati la macchina sonora di sempre) Rattle stellare (e che bello vedere come si diverte a far musica!). in conclusione: emozioni al massimo, quelle che sono mancate da Vienna (Welser – Moest sembrava svolgere un compitino meccanico e anche gli scherzi avevano un che di stantio…). Comunque meglio Vienna di quello che ci ha propinato la Rai: una parata di vecchie, solite solfe nazionalpolpolari, anche se ben dirette da un Gardiner fuori repertorio e discretamente cantate (ma la Rancatore ha commesso troppi errori nel “sempre libera”)…

    M'agrada

    • Ciao Gianluca.
      Non ho visto ancora i concerti di Viena e Venezia. Purtropo il concerto di Baden-Baden mi ha sembrato orribile e soltanto quello di Berlino, alla fine, ha diventato il concerto più felice di questi giorni.

      M'agrada

  4. Jo vaig tenir una tarda gloriosa ;i!quina bona pensada quan fa uns anys
    hem vaig “apuntar ” al IPlus i tinc la conexió amb el Mezzo i el MezzoHD.Aixis no tinc problemes per a desplaçarme arreu del món.Que disfruteu molt de a música i un bon any 2013

    M'agrada

  5. Jan

    Vaig disfutar moltíssim de tot el concert! Va ser magnífic! Però sobretot “Destero dall’empia dite” va ser una passada, llavors si que era una mezzo vertadera, però les quatre àries que va cantar van estar fantàstiques!

    PD: La Berliner Philharmoniker sonava exactament igual que la Kammerorchester Basel a l’auditori eh! 😉

    M'agrada

  6. Mª Teresa Mir

    He escoltat el concert mentre feia els deures de mestressa de casa, o sigui de “xaxa” una vegada acabada, ja amb la bata i el davantal net, i havent dinat, sense fregar plats m’he sentat davant l’odinador, i amb la meva “pantelleta” bastant “maqueta” l’he vist a travès del canal Medici, un altre regal que ens has fet en d’aquestes festes.
    La primera part amb una Bartoli radiant, acompanyada per una orquestra i direcció musical esplèndids, no és rorprenent, doncs estem acostumats a les excelències de la mezzo.
    La segona part, malgrat ser un programa variat, molt adient per aquestes festes, m’ha agradat molt. Rattle té una manera de dirigir molt personal, es llegeix música en tots els seus moviments, i el seu entusiasme ho transmet als músics. Sap treure tot el sentit i l’ànima del compositor, fent de curtes i boniques composicions obres mestres. A mi particularment és un director que em fa gaudir molt de la música.
    Moltes gràcies Joaquim per aquest matí-tarda que he passat tan feliç.

    M'agrada

  7. Josep Olivé

    Espectacular…l’acabo de veure tot senceret! Berlin es una festa musical sempre, i en aquestes festes…tambè! Només cal veure les programacions per aquestes dates de la Philharmonie, del Konzerthaus, de la Staatskapelle, de la Deustche Oper, de la Staatoper Unter den Linden, de la Komedie…orquestres i teatres a ple rendiment! Serà per compensar el desert que hi ha a d’altres llocs? Per res, per res. 🙂

    M'agrada

  8. Quan trobi el moment me’l miraré amb l’interès que es mereix. Cecilia s’accelera però sap frenar i és quan m’entusiasma. La seva ductilitad, la seva intel·ligència dramàtica fan que et demani cinc minuts el reclinatori, Joaquim.

    M'agrada

  9. Marta B

    Joaquim, cada dia et superes a tu mateix, vaja regal, quan vaig veure anunciat aquest concert vaig pensar com m’hauria agradat poder-lo veure i vet aquí que avui ens el regales. Sir Simon Rattle és un dels directors que més m’agraden i què dir de Cecilia Bartoli que no s’hagi dit?
    Moltissimes i moltíssimes gràcies

    M'agrada

  10. Lluís

    Moltes gràcies Joaquim per aquests enllaços. Les quatre àries de la Sra. Bartoli, amb la imprescindible col·laboració dels solistes d’oboé i trompeta, són moments especialment excepcionals de la música que he escoltat i vist. M’ha emocionat sobretot l’aria “Ah … che sol dora l’idol mio” .Sublim. La Filarmònica, especialment versàtil, sota la teatral direcció del Sr. Rattle. Gràcies.

    M'agrada

  11. flo

    Dear Joaquim, what a pleasure to see you blog ! Unfor
    tunately the rapidshare videoversion of Mezzo cannot be downloaded anymore – do you see a possiblity to renew it ?

    Thanks a lot again ! Happy new year !
    flo

    M'agrada

    • Dear flo, welcome to IFL.
      Every midnight release the 50GB RS has decided that that is the maximum that can be downloaded daily.
      Therefore, I recommend you try everything that interests down, patiently, as soon as they are twelve at night.
      Happy new year!

      M'agrada

Deixa un comentari