IN FERNEM LAND

JONAS KAUFMANN A LA SCALA (21/10/2013)


Jonas Kaufmann a la Scala el 21 d'octubre de 2013

Jonas Kaufmann a la Scala el 21 d’octubre de 2013

Ahir va fer una setmana que Jonas Kaufmann va fer un recital al Teatro alla Scala de Milà obtenint un èxit clamorós, sense discussió possible, bé sense discussió no, si es busca una mica hi ha discussió i contrast de parers, ja que els que sempre li neguen el pa i la sal ho continuen fent, és clar.

Jo que després de la  tongada de comentaris que he hagut de contestar a l’entorn de Jaroussky al Liceu, ja he quedat ben servit i us deixo els cinc blocs que van formar el recital, per tal de que els escolteu i si us bé de gust, fins i tot gaudiu.

Un retret si que li faré.

Després d’un recital de lied, caure en la temptació operística és, ¡si més no, de dubtós gust estètic, és quelcom similar a barrejar quadres i ratlles en el mateix conjunt del vestuari, pocs hi haurà que resisteixen l’atemptat estètic, doncs per a mi Listz, Schumann, Wagner i Strauss, estan renyits amb els Verdi que va incloure (Ingemisco i La vita è inferno … O tu che in seno agli angeli de La Forza del destino, per no dir res de la cirereta final amb el Dein ist mein ganzes Herz de Lehar.

Diguem que resistir-se a cantar Verdi a la Scala, quan tens al públic milanès a la butxaca, és quasi com un coitus interruptus, però en la distància i tement que ens faci una bestiesa encara més grossa després del proper, esperat i desitjat Winterreise al Liceu, cal llençar, si més no, el pertinent avis per a navegants. Cuadres i ratlles no, si-us-plau.

Aquí el teniu, gaudiu-lo, ja que penso que hi ha motius, i molts, per fer-ho.

Franz Liszt

  • Vergiftet sind meine Lieder
  • Im Rhein, im schönen Strome
  • Freudvoll und leidvoll
  • Es war ein König in Thule

Robert Schumann

  • DICHTERLIEBE

Richard Wagner

  • WESENDONCK LIEDER

Richard Strauss

  • Schlechtes Wetter
  • Schön sind, doch kalt die Himmelssterne
  • Befreit
  • Heimliche Aufforderung
  • Morgen
  • Cäcilie

Propines

Richard Strauss

  • Breit über mein Haupt
  • Zueignung

Giusepe Verdi

  • Ingemisco de la Messa da Requiem
  • La vita è inferno … O tu che in seno agli angeli de La Forza del destino

Franz Lehar

  • Dein ist mein ganzes Herz de Das Land des Lächelns

Jonas Kaufmann, tenor
Helmut Deutsch, piano

Teatro alla Scala, 21 d’octubre de 2013

Avui ja em perdonareu que la cosa quedi així. A vegades no es pot tenir tot.

A l’angelet l’agraïment perpetu.

Un comentari

  1. simone

    Deien que avui començaria el fred … què dimonis! amb una musica com aquesta ja pot fer el fred, el vent i lapluja que vulgiu!
    Moltes gràcies a tu i a l’angelet per portar-nos aquests audios 🙂
    Prefereixo una ‘sortida d’estil’ muscial com aquesta d’afegir dos peces de Verdi a un programa de Lied que no pas una amb senyes d’identitat no-musicals 😉
    A mès, es als bisos, entre els grups de Lied hi ha aplaudiments i no hi ha aquesta tensio com al viatge d’hivern que no admet barrejas.
    A gaudir d’aquestes perles, quin bon dia tindre! 😀

    M'agrada

  2. alex

    Gracias Joaquim, aunque me había llegado por otro conducto el audio. Creo que ha sido vocalmente un notable recital ( salvo el aria de LA FORZA, que no me ha convencido del todo y que debe perfeccionar antes de acometerla íntegramente en diciembre, en Múnich)

    En conjunto un muy interesante recital ( pese a los comentarios de ” los Grisini” que se lo cargan bastante, refiriéndose ellos ” Al divo di oggi che è bravo perché è bello, che ci fa credere di immedesimarsi nei personaggi mentre è sempre e solo uguale a sé stesso quale ..” )

    M'agrada

    • En la Forza tampoco me acaba de gustar, en el Ingemisco si, pero donde me gusta mucho es en el Dichteliebe y también en Strauss.
      Es un tenor muy completo y un artista muy notable, sobretodo personal y distinguido.
      Los grisini me encantan, si no existieran los deberíamos inventar, me distraen. Saben un montón, eso es cierto, pero les sirve de muy poco. 😉

      M'agrada

  3. Retroenllaç: Todas las noticias musicales de octubre de 2013 | Beckmesser

  4. Aunque solo sea con piano (que no puedo…)
    Kaufmann está que se sale.

    Su ….Dein ist mein ganzes Herz de Das Land des Lächelns de Lehar….. me servirá de nana para cerrar mis ojitos……para que el sueño me inunde……… ¿Podré?……me tomaré una Dormidina…mejor….

    Besos a todos/as.

    M'agrada

  5. SANTI

    Poc a poc i bona lletra.
    Liszt fent cançons no m’agrada, ni per en Kaufmann ni per ningú.
    Schumann, prodigiós, el millor de tot el recital.
    Wagner, no ho fa malament però mai podrà compatir amb la veu d’una bona senyora, mezzo o soprano.
    Strauss, quasi s’anivella amb Schumann, però li manca una mica de contenció.
    Les propines: Amb Strauss seguim la tònica, bé.
    Verdi, el Ingemisco encara però no, a la forza no m’ha agradat. No sap trobar l’estil, la col·locació de la veu i l’expressió, encerta amb les mitges veus recurrents, però si no ho acompanya d’altres coses no funciona.
    Lehar, com sempre, o sigui arrebatador.
    No entro en el tema propines lied vs òpera, és estèril. Fotrà el que li rotarà
    Conclusió: Qui hi ha que li pugui fer ombra?

    M'agrada

    • Home, ombra li poden fer alguns tenors en tots els repertoris que Kaufamann canta, altre cosa és si tots aquests altres són tan versàtils com ell.
      Quan aprengui una mica millor el rol d’Alvaro, segurament ho farà bé, però no repetiré el que he dit tantes vegades…

      M'agrada

  6. Hariclea

    Oiga que el sr Deutsch no hace esas cosas salvo q haya razones mayores 🙂 Como que el recital era postergado, como que ha ido ahi y les ha cantado Wagner 😉 y ojo que los primeros dos bises han sido mas lieder 🙂 Ya si la gente insistio y lo dijo el, porque era aniversario de Verdi y era la Scala toco un poco de Verdi, y iba con Ingemisco, solo a mas insistencias se fueron a cosas diversas 🙂 No esperes que estas excepcciones pasen siempre porque no es el caso, fue el lugar y el ano, nada mas 🙂 Y el Dein se usa siempre pasa mandar la gente a su casas cuando no paran :-p

    M'agrada

Deixa un comentari