IN FERNEM LAND

KRASSIMIRA STOYANOVA CANTA ANNA BOLENA


Krassimira Stoyanova, Anna Bolena a la Staatsoper de Viena, octubre de 2013

Krassimira Stoyanova, Anna Bolena a la Staatsoper de Viena, octubre de 2013

Després del sonat debut a Viena d’Anna Netrebko en la compromesa òpera de Gaetano Donizetti, Anna Bolena, enguany ha agafat el relleu la soprano búlgara Krassimira Stoyanova, una habitual de l’Òpera de Viena que quan ens ha visitat al Liceu ens ha agradat molt.

No és gens habitual en el repertori de Stoyanova les òperes belcantistes, malgrat que en el seu web consten 4 rols donizettians, Anna, Maria Stuarda, Adina i Maria a Maria de Rohan, res més, i el més aproximatiu que trobem a la resta són les seves heroïnes verdianes, aquí sí, el ventall és ampli, Elisabetta (Don Carlo), Giovanna, la Leonora de Il Trovatore, Lida (la battaglia di Legnano), Violetta, Luisa, Desdemona (aquests dos darrers prou coneguts al Liceu), Gilda i les Amelia (un ballo in maschera i Simon Boccanegra).

Stoyanova té al seu favor la personalitat i el instint dramàtic d’una veu adient per extensió i color, amb un registre greu sense discussió, un centre ferm i un agut poderós. Té un bon cant legato, i el seu cant és pur i adequadament dolç en els moments més lírics i elegíacs, però m’hagués agradat un dramatisme més punyent en els moments més intensos. La dificultat màxima la trobem en el cant ornamentat, amb  unes coloratures poc precises i una certa dificultat en la seva definició. És una Bolena digne, però sense el “fascino” de la gran diva actual, la seva Bolena queda un  graó per sota de la impactant interpretació  de Netrebko, sobretot al MET.

Escolteu a Stoyanova en tota l’escena final, des de “Piangete voi?…Al dolce guidami…Coppia iniqua”, que també vol dir escoltar a Rochefort (Dan Paul Dumitrescu), Percy (Stephen Costello), Smenton (Zoryana Kushpler) i el cor

[àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena]

A la Stoyanova l’acompanyen un inadequat Luca Pisaroni. Ha estat alguna vegada adequat aquest senyor?, encara és l’hora que hagi d’entendre el seu respectat nom, a no ser que sigui per ser gendre de qui és.

L’esplèndida Sonia Ganassi canta  Giovanna Seymour, que encara que no estigui tan brillant i amb la veu tan sana com quan la va cantar amb Theodossiou i la Dynamic ho va enregistrar comercialment, manté tota la personalitat dramàtica i musical, en un estil perfectament belcantista ple de intenció. Té sonoritats desagradables, però sap suplir-ho amb molta entrega i sense reserves.

Us deixo el gran duo entre Anna i Giovanna del segon acte ” Dio che mi vedi in core…Sul suo capoaggravi in Dio…Va! infelice, e teco reca”

[àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena]

Completen el repartiment el conegut Percy de Stephen Costello (també ho era al MET), un tenor segur que sembla que li acabi mancant alguna cosa per traspassar la barrera que va de la correcció plaent a l’emoció del cant,  i tanca  el quintet protagonista la més que correcta Zoryana Kushpler com a Smeton.

La direcció de Pidó es tan experta com potser mancada de la guspira que s’ha de donar a aquesta òpera per tal de que no resulti feixuga, i és que a Donizetti li va mancar en molts moments l’alè  que tantes altres vegades va tenir. És massa llarga?

Gaetano Dnizetti
ANNA BOLENA
öpera en dos actes llibret de Felice Romani

Krassimira Stoyanova, Anna Bolena
Luca Pisaroni, Enrico VIII.
Sonia Ganassi, Giovanna Seymour
Stephen Costello, Lord Riccardo Percy
Zoryana Kushpler, Smeton
Carlos Osuna, Sir Hervey
Dan Paul Dumitrescu, Lord Rochefort

Chor der Wiener Staatsoper
Orchester: Orchester der Wiener Staatsoper
Director musical: Evelino Pidó

ENLLAÇOS mp3 (3 arxius)

enllaç eliminat per imperatiu de la Staatsoper de Viena

Demà més, més de no sé pas què, però més.

Un comentari

  1. Retroenllaç: De Noviembre de 2013 | Beckmesser

  2. dandini

    Em passa una mica com amb la Bolena de la Ricciarelli la veu és maca ,canta be,pero no em sedueix ni en l’aspecte tècnic(la coloratura és facilment superable) ni en l’aspecte interpretatiu.El meu referent segueix sent la versió farcida de traicions de Beverly Sills de 1972.De les actuals és molt més interessant l’aportació d’Angela Meade per exemple.
    La Sonia Ganassi cada cop m’agrada menys la veu sembla d’una persona d’edat avançada i aixó a la seductora Seymour no li acaba d’encaixar.

    M'agrada

  3. dandini

    Si no recordo malament vaig ser jo que et vaig assebentar del parentesc de Luca Pisaroni amb Thomas Hampson.Crec que es un fet totalment irrellevant desde el punt de vista artístic.
    El Luca Pisaroni és actualment un Fígaro extraordinari(potser el millor)

    M'agrada

  4. maria

    no tiene nada que ver cn este apunte, pero me gustaria saber si alguien del blog vio I vespri siciliani el otro dia retrasmitido en directo desde el royal opera house de londres, en varios cines de barcelona . al no ver tu comentario deduzco que tu no has ido . pero alguien mas ha ido ??? me gustaria compartir, a mi me gusto mucho, me extgraño lo de que suprimieran el ballet de las estaciones que esta en el 3 acto , pero fue un montaje muy espectacular , como casi todos los del roh. habia poca gente , ?????? gracias

    M'agrada

    • No és ben bé per a ella. Canta bé, però li manca dramatisme, es conté massa, ho vol fer massa bonic i oblida que estan a punt de tallar-li el cap. 😆
      Jo encara tinc present aquella Desdemona que ens va fer al Liceu.

      M'agrada

  5. alex

    Correcta como siempre la Stoyanova ( que no es una especialista en belcanto donizettiano ), sino una buena soprano lírica ( le presencié hace menos de un año, una muy notable Elizabetta di Valois en Viena y creo que ha cantado o debe cantar Leonora de Il Trovatore con Kaufmann en Múnich ), con el problema de siempre de ella en versiones escenificadas : demasiado contenida o diría un poco plana expresivamente.
    El instrumento es bastante brillante y muy segura en el registro agudo ( aunque no tanto en la corloratura, ya que no es una especialista en ello).
    Por cierto, unos “graciosos” blogueros italianos ( no son los Grisini, esta vez), comparaban la Bolena de la Stoyanova con la de la Divina Callas ( que “graciosos”, verdad? je..je..). La Callas ha sido BOLENA, inimitable

    Por cierto y como simple información, Bros ha cantado las dos últimas o penúltimas funciones ( no sé exactamente las fechas ) de esta BOLENA, sustituyendo ( supongo que por indisposición) a Costello como Percy, con bastante éxito al parecer ( se le tiene allá quizás “menos manía” que en el Liceu, dicho irónicamente )

    M'agrada

    • ¿El éxito de Bros, al parecer de quien, amigo Alex? ¿De su entorno?.
      Es que no comprendo como siendo tan exigente con todos los cantantes, eres tan benevolente con él, bueno lo entiendo desde la amistad que os une, pero que ello te lleve a atribuir a la manía personal, a los que no gozamos de ese privilegio y no compartimos ese estado vocal i formal del canto de Bros en la actualidad , se me escapa de la comprensión.
      Cualquier comparación, por ahora, con la Bolena de la Callas es una absoluta memez.

      M'agrada

      • Alex

        He dicho…..AL PARECER…, yo no lo he escuchado todavìa ( espero tener el audio ) y no puedo opinar, salvo trasladar unos comentarios leidos en un blog italiano ( si no lo crees, puedo enviarte ” copia y pego ” ). Por lo tanto, ni entornos ni amistades, eso si yo no le tengo a Bros manìas posiblemente persecutorias, simplemente.

        M'agrada

        • No es que no lo crea, es que lo utilizas para convencerme de una cosa que no he escuchado y normalmente cuando le escucho de un tiempo a esta parte siempre me llevo la misma impresión. Bros ha cambiado aquella pulcritud en el estilo que yo tanto apreciaba, por unos toques veristas y de cierto mal gusto en su obsesión por hacer más agudos de los que la partitura incluso tiene, y eso en la voz inmaculada de un Flórez se puede tolerar, pero cuando son abiertos, oscilantes y enormes, hiere al más sensible. No es manía, ni mucho menos persecutoria, es oído.

          M'agrada

Deixa un comentari