IN FERNEM LAND

Mestres de Capella de la Catedral de Barcelona al segle XVII amb el Cor de Cambra Francesc Valls


Ahir mentre molts de vosaltres estàveu enganxats a la ràdio seguint la transmissió operística de la Manon Lescaut pucciniana des de l’Òpera Estatal de Baviera, vaig assistir a la Capella del Sant Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona a un concert exquisit a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, sota la direcció de David Malet.

El Cor Francesc Valls és la formació coral de la Catedral de Barcelona i que porta el nom del més il·lustre, o si us ho estimeu més, el més famós dels mestres de capella de la seu barcelonina. El segon centre de producció musical de Catalunya al costat del Monestir de Montserrat.

El programa d’ahir es va centrar en els mestres del segle XVII, i va ser la segona part d’un altre concert al que no vaig assistir, al 2011.

A la primera part es va interpretar la Missa a 8 veus i baix continu de Lluís Vicenç Gargallo, el Magnificat del primer to a 8 veus i baix continuo de Joan Barter i la Salve Regina de Miquel Selma, mentre que a la segona es va interpretar la Missa del quart to a 6 veus i baix continuo de Francesc Valls i el Cantate Domino de Joan Pau Pujol.

Amb totes aquestes obres s’abracen 100 anys de la música que s’escoltava a Barcelona, des del tard renaixement al barroc, una música que cal dir que encara no es caracteritzava per la llibertat creativa i que més aviat fins que no va arribar l’eclosió melòdica del barroc, se’m fa difícil distingir-ne l’origen i els autors d’aquestes obres de polifonia religiosa que esdevé molt emocionant escoltar-les en el mateix lloc per on va ser escrites.

El Cor de Cambra format per les sopranos Maria Casado, Anaïs Oliveras i Narea de Miguel, les contralts Eulàlia Fantova i Mariona Llobera, els tenors Jorge Abarza i César Polo, i els baixos Víctor Vilca i Néstor Pindalo, va estar acompanyat per Santi Mirón (violó), Sara Águeda (arpa doble) i Jordi Reguant (orgue positiu).

La formació coral és esplèndida, vocalment molt consistent i equilibrada en l’emissió. Musicalment el seus components mostren una preparació tècnica i estilística magnífica, alhora que una exquisida expressivitat musical.

La dificultat d’algunes de les obres a 8 veus va fer que en algun moment, com en el Sanctus de la Missa de Lluís Vicenç Gargallo que va inaugurar el concert, la complexa polifonia no fos perfectament nítida i afinada, però no hi ha dubte que la formació catedralícia té un gran nivell que va lluir amb excel·lència a partir del Magnificat de Barter o en l’original i elaborada Missa del quart to de Francesc Valls, que ja des del primer compàs mostra una evolució i categoria que la distingeixen de la resta de les composicions escoltades ahir, potser estilísticament molt canòniques però per a mi molt genèriques o anònimes.

L’obra de Francesc Valls juga amb un doble cor i dos solistes, soprano i tenor (notable Maria Casado i César Polo), que dialoguen amb polifonies complexes i una estructura harmònica original i distingida, transformant una mateixa melodia amb diferents tractaments rítmics que a tall d’anècdota va ser interrompuda durant uns instants que el mestre Malet va deixar que tot el protagonisme fos per el repic de les campanes de les nou de la nit.

El protagonisme va ser quasi exclusivament de l’excel·lent cor, però cal mencionar el magnífic acompanyament del baix continuo, tan discret com fonamental.

Que el concert es celebrés en la capella del Sant Crist de Lepant va ser un encert, ja que una formació de cambra al bell mig de l’altar major s’hagués difuminat, mentre que l’espai reduït del famós oratori afavoria la concentració musical tant del cor com del públic que l’omplia.

Va ser un concert veritablement notable, per a minories selectes, però necessari i gratificant, tant per el nivell de la interpretació, com per la important recuperació d’un patrimoni  tan valuós.

La càlida rebuda del públic va motivar un bis del mateix compositor que va tancar el magnífic concert, Joan Pau Pujol, el més pretèrit  dels compositors interpretats ahir, i que en el cas de l’obra afegida com a propina, va ser interpretada amb el cor distribuit en els laterals de la capella, produint-se un efecte sonor estereofònic de bellíssim impacte.

Només voldria dir-vos que si teniu l’oportunitat d’assistir a un concert del Cor Francesc Valls, no la deixeu perdre i si com ahir l’entrada era gratuita, no cal dir que deixar-ho perdre és un malbaratament d’un regal d’alt valor cultural i musical, imperdonable.

Demà  us parlaré del concert inaugural de la temporada musical del Cor Vivaldi, una altra joia musical, que tindrà lloc aquesta tarda a l’Auditori Axa de l’Illa Diagonal, acompanyat per la Cobla Sant Jordi, i no va de sardanes la cosa.

4 comments

 1. Xavier C.

  Xorri-comentari núm.1: Primera part del concert al 2011?!?!? I després ens queixem dels entreactes del Liceu…
  Xorri-comentari núm.2: Uhm… podria ser llavors que la cosa anés de dracs i princeses?

  M'agrada

  • Si a l’any 2011 van començar la sèrie de concerts dels mestres de Capella i ara, potser si que una mica massa tard, han fet aquesta magnífica segona part.
   El segon xorri comentari el vas fer després de veure Ivanhoe per la tarda a la TV? Resposta a l’alçada 😉

   M'agrada

 2. bocachete

  Què bonic! Llàstima no poder anar-hi, que tenia teatre a la mateixa hora… És un repertori que no se sent i que em resulta molt atractiu. A veure si el proper pot ser abans de tres anys més.

  M'agrada

  • Va ser molt interessant poder escoltar aquestes músiques que en un país normal no s’hagués mai deixat que fossin oblidades, són patrimoni valuós i molt grates d’escoltar. La interpretació va ser excel·lent, jo també desitjo que no triguin tres anys més a fer el tercer concert.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: