IN FERNEM LAND

MONTSERRAT CABALLÉ LA STUARDA MÉS TRIADA.


Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La tria era apassionant, no us dic que fossin 12 versions de  “Oh nube! Che lieve per l’aria…Nella pace del mesto riposo” a la mateixa alçada i del mateix nivell, però en totes 12 vaig trobar motius suficients per ser considerades i encara que alguna de les versions l’hagués canviat per alguna altra cantant, també vaig creure que hi tenien que ser i estava segur que serien molt votades, com ha succeït.

Ha guanyat Montserrat Caballé, la tria número 9, sempre va anar frec a frec amb la versió 3 però ahir es va distanciar una mica i es va consolidar, no us negaré que en a mi em va fer feliç, malgrat que la versió 3 per a mi és meravellosa.

Quan faci l’apunt preparatori de la Stuarda ja tindrem ocasió de tornar a Montserrat Caballé, ja que d’aquest rol ens va deixar un llegat difícil d’oblidar i superar.

Aquí teniu el Youtube de la interpretació de la Caballé el 26 de març de 1972 a Paris, dirigida per Nello Santi que ha merescut les 36 tries.

El resultat de la tria és:

Stuarda s-page-001

I ordenades de més a menys triades:

Tries Percent
Stuarda 9 36 16%
Stuarda 3 30 14%
Stuarda 4 24 11%
Stuarda 12 23 10%
Stuarda 8 21 10%
Stuarda 7 20 9%
Stuarda 10 19 9%
Stuarda 5 17 8%
Stuarda 6 10 5%
Stuarda 11 9 4%
Stuarda 1 7 3%
Stuarda 2 5 2%

Sabent que la Stuarda 9 és la de Montserrat Caballé , si premeu sobre el nom de les altres 11 veure el youtube d’origen, i les 11 restant són:

1 Patrizia Ciofi al Teatro Real de Madrid en un concert celebrat el 29 de juny del 2010

2 Sharon Sweet a Berlín l’any 1989 dirigida per Jesús López Cobos

3 Beverly Sills en la gravació comercial

4 Leyla Gencer

5 Mariella Devia

6 Barbara Frittoli a Edimgurg l’any 2002

7 Joan Sutherlaand

8 Agnes Baltsa (la magnífica raresa)

9 Montserrat Caballé

10 Edita Gruberova al Liceu l’any 2003

11 Daniela Dessí al Liceu l’any 1992

12 Joyce DiDonato al MET 2012

Apunt relacionat:

Gràcies per la vostra massiva participació, el mes de gener ens espera una altre tria que espero sigui tan disputada com aquesta.

El dia 19 tindrem la primera de les funcions que el Liceu ens ha preparat de Maria Stuarda en aquesta temporada 2014/2015, però abans no patiu que hi haurà l’apunt preparatori, però us aviso que no el publicaré demà ja que avui hi ha una nova representació del MET al cinema, amb l’únic títol wagnerià de la temporada cinematogràfica novaiorquesa, Der Meistersinger von Nürnberg, que serà si no succeeix res estrany el proper apunt a IFL.

Un comentari

    • jordi

      Jo vaig votar sobre tot a Beverly Sills, per a mi, la millor Stuarda i la millor Bolena, en disc. La meravellosa Eileen Farrell va enregistrar la seva única òpera sencera, Maria Stuarda amb Sills, i el resultat ha estat, jo crec, insuperable. No existeix millor grabació, potser la de Sutherland o la de Gruberova amb Baltsa. Però igualment, Sills és la reina indiscutible. Osigui que coincideixo amb tu en la tria 🙂

      M'agrada

  1. Fernando S.T.

    Una tria complicada.
    Yo he escogido por orden de predilección 9,3,4 y 8
    Se aprende mucho escuchando y reescuchando una misma aria por diferentes cantantes
    Gracias una vez más por hacernos trabajar

    M'agrada

  2. Jan

    Jo vaig votar a Caballé, Gruberova, Baltsa i Didonato. Totes eren molt bones, m’ho vaig passar molt bé fent la tria.
    No està malament la posició de la Didonato. Veurem que tal al Liceu (encara que ja sabemque fa trampa, intentaré no pensar-hi gaire jejeje, doncs penso que ho cantarà amb molt gust i ens emocionarà).

    M'agrada

  3. Leonor

    ¡Me alegro por la merecida (para mí) victoria de Caballé! Y sí, están todas las que son (me salté la 4 cuando lo escribí); de ahí mis votos a Caballé, Gruberova, Devia y Sills. Gracias, Joaquim y aquí otra que hoy va a los “Maestros”…Veremos ¡Saludos, infernems!

    M'agrada

  4. Hi ha àries que Caballé s’ha fet seves i n’ha creat un referent. Crec recordar vagament que va estrenar aquesta òpera a Milà quan jo encara no havia gosat accedit a aquest món meravellós. Va ser notícia perquè una colla de fans de Callas es varen rebotar. Els deien “I vedovi” a causa de la mort de la gran Maria.
    Ja m’ho confirmaràs.

    M'agrada

  5. Jordi

    Porto uns quants dies desconnectat i això és letal doncs posar-se al dia és una feinada.
    Una tria maquíssima, però la guanyadora crec que no oferirà gaire controvèrsia, està fantàstica i per a mi és la més complerta de les dotze.
    També vaig triar a Sills, Gencer i Sutherland. Totes elles del passat gloriós
    Moltes

    M'agrada

  6. Kàtia

    Estic contenta,ja vaig afinant l’oïda.La meva tria ha estat 2 3 10 4 i he votat la 2 que ha quedat darrera de tot perqué la vaig escoltar molt agressiva i m’agrada.He encertat la 8 Baltsa que no vaig votar però que m’ha deixat satisfeta i a més a més veient les fotografies primeres l’he vist molt diferent es una senyora amb una cara difícil peró atractiva,o sigui té ganxo.Sills per mí es la millor,no pots equivocar-te quàn l’escoltes té un timbre especial.
    M’ho he passat molt bé,Joaquim,ja era hora,moltes gràcies

    M'agrada

Deixa un comentari