IN FERNEM LAND

FELIÇ 2015 AMB DIE CZÁRDÁSFÜRSTIN (Netrebko-Flórez-Breslik;Thielemann) vídeo


Sonderkonzert_Silvester_2014-page-001

Donem la benvinguda al 2015 amb una opereta, Die Csárdásfürstin segons l’exuberant proposta que la Semperoper de Dresden ha ofert en versió de concert i només amb els números musicals sense els diàlegs (no saben pas com ho agraïm) per acomiadar el 2014, reunint a una parella quasi impossible de reunir en un escenari, Anna Netrebko i Juan Diego Flórez, que sota la direcció de Christian Thielemann ofereixen una rutilant versió de l’ensucrada i vital partitura del compositor hongarès Emmerich Kálmán.

Des de fa cinc anys  l’òpera de Dresden amb Thielemann al capdavant ha institucionalitzat uns concerts per acomiadar o donar la benvinguda, segons us ho estimeu,  als anys protagonistes, que són una festassa i aquest any han reunit a una parella de difícil coincidir en els escenaris, ja que els repertoris cada vegada estan més allunyats, per cantar aquesta opereta de Kálmán que segons les declaracions de Thielemann és una obra mestra del gènere.

No és gens habitual escoltar a Flórez cantar en alemany, a Netrebko ja l’hem escoltat moltes vegades cantant opereta alemanya i amb la incorporació constant de nous rols i repertoris en la seva inabastable carrera, no resulta tan “exòtica” la seva incorporació en aquest projecte a les portes del seu incipient bateig wagnerià de la mà del mateix Thielemann. La química entre ells dos és bastant estudiada, però ja sabem que Netrebko és especialista en trencar murs de tota mena i al final Flórez sembla que fins i tot s’ho passa realment bé aixecant la cama mentre el públic (molt gran per cert) acompanya amb les típiques palmes rítmiques les encomanadisses melodies.

Netrebko exhibeix totes les seves exuberàncies amb la desimboltura habitual, fent ostentació d’un registre greu molt menys lliure i natural que el resplendent registre central i agut, molt més líric, molt més propi. Flórez canta aquest rol amb un registre central més consistent i amb una veu que sense fer espectaculars evolucions, continua ostentant una salut i bellesa admirables, sense oblidar mai l’aristocràtica distinció del seu depurat estil i musicalitat.

El que està clar és que sota la direcció de Thielemann les interpretacions d’ambdós grans cantants és molt més ajustada del que seria un concert festiu, Thielemann imposa criteri i tots hi sortim guanyant, malgrat que en algun moment el desinhibit i esbojarrat clima sembli més estudiat que realment espontani.

Els que per a mi s’emporten sense tantes lluminàries mediàtiques el triomf de la nit per la justa adequació al que canten són el tenor Pavol Breslik i el baríton Sebastian Wartig, ex-membre del cor de la Semperoper i ara justament reconegut com a valor en alça i amb una carrera que comença a ser notòria.  Òbviament no tenen números tan lluïts i exigents com els dos protagonistes, però aconsegueixen que aquests no els esborrin del mapa. Bé la soprano Christina Landshamer i arrodonint bé el repartiment amb rols menors, Bernd Zettisch i Holger Steinert.

Emmerich Kálmán
DIE CSÁRDÁSFÜRSTIN
versió de concert sense diàlegs

Opereta en 3 actes actes de Leo Stein i Béla Jenbach
estrenada el 17 de novembre de 1915 al Johann-Strauß-Theater de Viena

Anna Netrebko (Sylva Varescu)
Juan Diego Flórez (Edwin Ronald von und zu Lippert-Weylersheim)
Christina Landshamer (Komtesse Stasi, Cousine Edwins)
Pavol Breslik (Graf Boni Káncsiánu)
Sebastian Wartig (Feri von Kerekes, genannt Feri bácsi)
Bernd Zettisch (Leopold Maria, Fürst von und zu Lippert-Weylersheim, Vater Edwins)
Holger Steinert (Kiss, Notar)

Sächsische Staatskapelle Dresden
Sächsischer Staatsopernchor Dresden
Einstudierung: Wolfram Tetzner

Dirigent Christian Thielemann

Semperoper de Dresden, 28 de desembre de 2014

ENLLAÇ vídeo

https://mega.co.nz/#F!sNcH0bKA!qsj5dg5bK7gu4fbahaS9Ow

ENLLAÇ mp3

https://www.mediafire.com/folder/v8yc1hfxa56b8/Die_Czárdásfürstin_Dresden_2014

No ens podem arribar a imaginar les coses que ens esperen en aquest 2015, el moment és tan apassionant com incert, desitjo de tot cor que sigui un bon any per a tots vosaltres.

Gaudiu de la festa!

Un comentari

  1. Jan

    Feliç 2015!!! Incert ho és molt 😀

    Gràcies pel vídeo. Estan molt bé tots. És un luxe de concert. Llàstima que aquesta opereta no m’agradi massa, encara que té moments molt bons.

    M'agrada

    • Gràcies Jan, el 2015 és tan incert com tots els anys per fer, ara bé, sabent el que no hem fet bé en els anys anteriors, convindria aprendre la lliçó i no repetir-ho el 2015.
      Segur que compartirem experiències musicals fantàstiques i comptar amb la teva entusiasmant joventut és senzillament fantàstic. Gràcies

      M'agrada

  2. Trepit

    Sento no ser original amb la gran quantitat de comentaris que hi haurà el dia d’avui, però, de tot cor, no tinc res més que desitjar a Joaquim i a tots els IFLs UN MAGNÍFIC ANY 2015. Salut, pau i felicitat per a tots! Ah!… i molt bona música.

    M'agrada

  3. Maribel i Victor

    Quin luxe començar l’any amb aquest video!!!!
    Molt Bon Any Nou per a tots i esperem poder seguir gaudint de la vostra amistat durant aquest any i molts més, aixó es de les millors coses des.de fa ja uns quants anys.
    Una abraçada a tots, especialment per tu i per Fede .

    M'agrada

  4. Gracias Joaquim!
    Feliz y saludable año 2015, con los mejores deseos a tod@s, en estos momentos con la Wiener Philarmoniker y Mehta celebrando el 75 aniversario del tradicional Concierto de año nuevo vienés.
    Efectivamente, la disparidad de repertorios de Netrebko y JDD hacen más atractivo y simpática esta función de Dresde ( por cierto, esta evolución vocal de JDD a un repertorio menos ligero y más lírico como se demostró en el Concierto de ópera y opereta francesa de hace unas semanas en München, demuestra la inteligencia y el gusto musical del peruano que nunca fuerza el instrumento y siempre mantiene el gusto y la luminosidad de su canto )

    M'agrada

    • El concierto de Viena es deliciosamente, año tras año, if¡gual a si mismo, la verdad es que cnasa un poco, alguna vez podrian ser un poco más innovadores y cuando se ponen cursis con el ballet y las glorias del imperio, la cosa queda a pesar de la calidad musical, en un deja vu poco estimulante.
      Flórez a pesar de us limitada evolución vocal consigue con enorme inteligencia hacerse un lugar en lo más alto, por eso es el gran Flórez y no un tenorino como algunos se empeñan en hacernos ver. Él, para mi, es el máximo exponente de la gran tradición vocal operística.

      M'agrada

  5. Rosa Gelpi

    Aún con la discrepancia de la critica a Maria Stuarda, me tranquiliza estar de acuerdo con esa Czardas Fürstin, la vi y la disfruté y creo que poder oir a Flórez con Netrebko es un lujo, los dos son figuras actuales que sorprenden, Flórez suma fans con cada actuación, su voz enamora y Netrebko es una diva que cautiva y se gana al público no solo cantando. La sorpresa, que razón tiene ud admirado Joaquim, fueron el tenor Breslik y el barítono Wartig, me entusiasmaron. Y si, agradezco suprimieran los diálogos.

    M'agrada

    • Es imposible estar siempre de acuerdo. Intento siempre que mis valoraciones sean argumentadas para no quedar en un simple me gusta y no me gusta.
      Es muy importante que cuando se programa una fiesta de estas características, el director tenga la categoria necesaria para imponerse a los divismos individuales, y sin duda Thielemann sabe hacer combinar la locura desbordante de Netrebko con la rigurosa y distante distinción de Flórez.
      Gracias por comentar y darnos tu opinión sobre aquello que os propongo.
      Feliz Año

      M'agrada

  6. Rosa Gelpi

    Olvidaba preguntarle si podremos tener la función en formato mp3 ya que me cuesta mucho, mi internet llega muy débil donde vivo, poder bajarmelo.
    Un saludo muy cordial de una fan de su web

    M'agrada

  7. Gabriel i Montse

    Sempre amb bon humor, estem expectants per veure i viure les coses inimaginables que ens depara aquest 2015, sobretot si son BONES. Per si de cas, posem-hi tots els mitjans que estiguin al nostre abast per fer-ho possible. També esperem amb il.lusió, poder seguir disfrutant de la teva amistat, així com de les coses maques que contínuament ens estas regalant.

    MOLT BON ANY també per a tú i per el Fede i per a tots els IFL’s !!!

    M'agrada

  8. Simone

    vaya, ya arribo tard! 😉 Feliç any 2015 i com sempre un luxe començar el any amb Thielemann, netrebko i JDF 🙂 Que el any segueixi aixi per tots!
    una abraçada!

    M'agrada

    • Me n’alegro que t’agradi, és clar que en aquesta ocasió és ben fàcil que l’àpat surti bé, però el punt de cocció que com bé aps és imprescindible, gràcies al xef és el perfecte per no ser embafador.
      L’any si segueix la mateixa fórmula, promet, tot i que no crec que sigui d emelodies tan fàcils i assequibles.

      M'agrada

    • Oh Benigno, qué ilusión!. Muchas gracias por asomarte, la ilusión es mía por saber de ti. Espero que todo vaya bien y que el 2015 sea mucho mejor que el 2014.
      Un fuerte abrazo y si puede ser, no tardes tanto en dar señales de vida, ¿Vale? 😉

      M'agrada

  9. Leonor

    Con retraso, a causa de “virus informáticos”, os deseo Feliz Año 2015 a todos y agradezco esta opereta ¡Con lo que me gusta! Comentaré, cuando la escuche ¡Saludos, infernems!

    M'agrada

      • Leonor

        Comento muy poco: me hubiera gustado estar ahí, magnífica, alegre, viva, maravillosa. Se disfruta tanto que ni me paro en comentar más. Todos fabulosos (desde un Flórez exultante a un Breslik que me ha entusiasmado, en el centro Netrebko), con una vibrante dirección, contagiados (y contagiando, que es lo importante) de esa magia que posee la bella y sugerente partitura de “La princesa de las Czárdàs”, todo un derroche de felicidad que recomiendo mantener en cualquier momento. Es una potentísima vitamina anímica.
        ¡No la olvidéis, infernems! ¡Saludos a todos!

        M'agrada

  10. Ad

    ¡Feliz 2015! Espero que Joaquim, sus colaboradores y los lectores de este fantástico blog tengan un gran año, y que podamos seguir disfrutando de la música 🙂
    (Y gracias por este video!)

    M'agrada

  11. Buen Año Nuevo 2015 para todos!!!

    Vaya agradable sorpresa nos ha proporcionado Joaquim! Muchas gracias.

    Una orquesta del prestigio de la Staatskapelle de Dresde, dirigida por uno de los directores más relevantes de nuestros días y con una pareja protagonista de super-lujo en un espléndido estado vocal, nos proponen una versión en forma de concierto de la parte musical de una popularísima opereta austro-húngara: “Die Czàrdàsfürstin”.Un acontecimiento ver a Flórez incursionar en un género no frecuentado por él y además en alemán. Para mimar su actuación Thielemann le proporciona un aria de salida adicional y perteneciente a “Das Veilchen vom Montmartre”, también de Kàlmàn y estrenada 15 años más tarde (Viena 1930).

    Como resultado un espectáculo de grandísima calidad artística que nos permite volver a escuchar las bellísimas melodías de esta popular opereta. Tan grandes artistas se han reunido para interpretar un título de un género “menor” (?). Qué opinaríamos si se hubieran decidido por una zarzuela cantada en nuestros lares?

    Anna Netrebko está exultante, bellísima, algo más gruesa y su voz suena espectacular y sanísima. El rol de Sylva le va como anillo al dedo, disfruta y se desinhibe a sus anchas. Un auténtico y merecido éxito.

    M'agrada

    • El primer que s’hauria d’aconseguir és que els cantants de prestigi i renom vulguin cantar la sarsuela, Garanca segur que s’apunta, Flórez depen, però seria important que el nivell fos el mateix que a Dresden, i no cal dir que un director del nivell de Thieleman, penso en un Barenboim, Muti, Jansons o també en Pablo Heras Casado que ara comença a establir-se en el lloc dels privilegiats i molt més proper a l’estil, defensessin el projecte, si fos així i sense ni un borrall de text parlat, la formula funcionaria fins i tot millor, ja que les partitures són millor,més variades i no tan ensucrades com les operetes vieneses, que escoltada una, tortes sonen igual de precioses i carrinclones.

      M'agrada

  12. gloria aparicio

    Moltes gràcies Joaquim, com sempre Any per Any, el teu primer i generós regal es rebut amb entusiasme, et desitjo tot lo millor que bé mereixes, tot i que les coses no estiguin per esperar massa….es obligat ser optimiste, ajuda, doncs això junt amb la companyia de la nostra gent estimada i una espléndida racció diaria de bona Música, ens enforteix per anar fent…..
    Més enllà , “nosaltres” no hi podem fer res més, això ens fa sentir afortunats però, , dins nostre i coneixent mil.lions de patétics “panorames” penso que ningú pot escapar de sentir-se …..egoïste, culpable….?.no ho sé però, no em sento tant bé com anys enrere, fa molt que per a mí Nadal es trist, es va empobrin de valors i perden l’essencia, suposso que son dies per recordar les persones que no hi son i…..
    Bé, crèc que ara no toca seguir per aquí…de manera que
    Us desitjo a tots un pròsper Any Nou, amb Amor, i salut, molta salut…! es la clau principal.. (tinc prou motius per afirmar-ho) .Una abraçada per tots els Infernem-landaires i naturalment una especial molt forta i de Festa Gran per el nostre tant estimat Rei Mag en Joaquim,
    BON ANY. 2015-

    M'agrada

    • Benvolguda Glòria, no m’agrada gens, però gens, llegir-te tan trista.
      Aquestes festes tan familiars ja hem dit moltes vegades que són propenses a la depressió, però cal aferrar-nos a allò que ens agrada, per vitalitzar-nos, donar-nos força i energia per fer-nos feliços a nosaltres mateixos i així alhora, poder ajudar a les persones que ens envolten o no, a ser-ho una miqueta més. La música és un vehicle extraordinari i en aquest intent porto uns quants anys.

      M'agrada

    • Feliz Año kamalus.
      En Dresde cuando se ponen, SE PONEN, claro que teniendo a Thielemann de director musical (y la DG detrás para grabar y comercializar el evento) todo debe resultar un poco más fácil.

      M'agrada

  13. Kàtia

    He arribat avui dia 3 de Brusseles i em trobo amb regals per tot arreu.
    Us desitjo a tots i cadascun de vosaltres el millor que sigui possible per l’any 2015.Jo personalment tinc molta por perque els 2013 i 2014 han estat nefastos per la meva família però penso que “i si tenim la sort aquest 2015 de gaudir de veritat d’un any agradable,tranquil sensa sorolls,sensa malalties etc.etc.??? Doncs ens hi apuntem amb tota l’esperança que encara tenim.Tots plegats ens ho mereixem…
    Felicitats “per tutti”

    M'agrada

Deixa un comentari