IN FERNEM LAND

LICEU 2015/2016: NOVA POLÍTICA D’ABONAMENTS I LOCALITATS


L’endemà de presentar-se a la premsa la nova política d’abonaments i localitats per a la a la propera temporada 2015/2016, la direcció del Gran Teatre del Liceu va convocar en el Foyer a les associacions vinculades al Liceu (Amics del Liceu i Associació Liceistes 4at i 5è pis).

Els senyors Guasch (Director General), Filomeno (Director de Màrqueting) i Corbera (Relacions Institucionals) ens van presentar el canvi més radical i espectacular que jo recordo respecta a la política d’abonaments i localitats des de que jo vaig incorporar el Liceu a la meva vida (1975).

De fet el Liceu mai, o al menys en els darrers 50 anys, havia canviat la seva modalitat d’abonaments i localitats, potser petit canvis o escadusseres reformes, fins i tot quan es va reobrir el teatre després de la reconstrucció el Liceu va calcar l’arcaica definició de zones tot i la sensible modificació del teatre. Es van ampliar els torns d’abonament però cap dels directors generals ençà la reconstrucció (Sr.Caminal, Sra. Cullell i Sr.Marco) es van atrevir, malgrat els eslògans del Liceu de tots i altres intents estèrils de fer justícia, a canviar i adaptar-se al que la majoria de teatres d’òpera importants havien fet feia temps, requalificant zones i localitats amb unes tarifes d’acord amb els criteris actuals i no en funció d’extractes socials vuitcentistes.

Quan l’equip de direcció actual encapçalat per el Sr Guasch  va entrar al Liceu jo tenia molts dubtes i també tenia algunes certeses, dubtes encara me’n queden i no serà pas en aquest apunt que els torni a treure, ja que encara s’han de consolidar per saber exactament si vaig equivocar-me o no, ara bé, entre els certeses hi havia la del sanejament i optimització de les estructures, i també els aspectes comercials i de màrqueting que mai havien estat un gran que i que en la darrera època havien estat un veritable desastre.

Atrevir-se amb aquesta “revolució” em sembla d’entrada imprescindible, i per tant digne de lloança perquè els que van manar fins ara no van ser prou valents per fer-ho, perquè certament cal una dosi de valentia per capgirar una estructura enquistada.

Els perill d’esgarrar el tret eren grans i fins i tot s’hagués pogut optar per eliminar el sistema d’abonaments buscant noves formules, malgrat que aleshores el risc era extrem.

El que abans d’ahir varen presentar a la premsa i ahir a les associacions d’espectadors més vinculades al teatre, és una tasca que a primer cop d’ull ja sorprèn, perquè no es tracta d’uns canvis lleugers i superficials per no molestar a ningúi o d’un maquillatge lampedusià per tal de que res acabi canviant, no, han partit d’una base, crec que encertada, que cal potenciar l’abonat i la fidelització al teatre, quelcom que evidentment garanteix si més no una part important dels ingressos, però alhora han envoltat als abonaments fixes, amb altres abonaments de caràcter flexible, així com paquets a la carta, que evidencien pe runa part la voluntat de no perdre més abonats i també de facilitar al públic la possibilitat d’anar al Liceu sense necessitat d’abonar-se a tot.

Ens canvien les zones, i lamento no poder mostrar, ja que encara no l’han penjat el nou i espectacular plànol de zones que si ens han mostrat i que ens arribarà a casa la primera quinzena del mes d’abril. Per tant el plànol que us he penjat a la capçalera desapareix i s’assemblarà molt més als que l’acompanyen, amb diferents tarifes. Ja us aviso que no agradarà a tothom i que alguns en sortiran perjudicats. En algun cas s’han equivocat, ja us ho dic ara i segurament si no hi ha rectificació possible, ja els aviso que deixarè un dels dos abonaments, però tret de casos puntuals, crec que la nova tarificació de zones és molt més lògica. Un seient amb bona visió ha de costar més diners que un que no en té i això és tan “peregrullesc” que més val no gastar més paraules. Ara bé, una localitat que em posició normal, és a dir amb l’esquena recolzada a l’espatllera de la butaca, no et permet cap visió de l’escenari, no pot pujar de categoria, i això en almenys un cas (ves per on el meu) passa. La solució és ben fàcil, deixaré un dels dos abonaments. Ells saben que hi ha ajustaments que grinyolen, però aquest fet puntual no vull que emmascari el més important i notori, han fet una gran feina, necessària i imprescindible, i penso que s’ha fet bé i l’han presentat millor encara.

Per altra banda la gran quantitat d’ofertes que presenten poden atabalar una mica, ja que hi ha una tal varietat sorprenent de propostes comercials amb la voluntat de captar al públic, que sembla impossible atendre-les totes i no fer-se un embolic.Intentaré resumir

Els abonaments més avantatjosos són els de tota la vida, amb seient fix i amb la particularitat que incrementen el nombre de funcions, incloent tots el títols operístics i un de ballet o concert. En el moment de renovar l’abonament es podrà prescindir si es desitja de fins a dos dels programes inclosos, recuperant la totalitat del import dels mateixos.

Es creen uns nous abonaments flexibles, no subjectes a cap torn ni tan sols a una mateixa tarifa o zona.

Hi ha abonaments parcials i els torns encara mal dits populars, ja que no conserven cap de les característiques que tenien quan es van crear.

Alhora hi hauran paquets que encara s’han d’acabar de definir per grups d’òperes, que no tenen caràcter d’abonament, però que tindran descomptes més avantatjosos que la compra aïllada de localitats, que serà en qualsevol cas la modalitat més cara per adquirir una localitat.

S’ha establert tarifes diferents en funció del dies de la setmana, ja que el que s’intenta és que la ocupació millori entre setmana, mentre que els dies de més demanda (caps de setmana) els preus seran més cars, com succeeix en molts teatres.

Pel que fa a la política de descomptes i sense voler ser exhaustiu, perquè no ho puc ser i a tots ens arribarà el corresponent llibret i carta que ens en informarà, us puc dir que el liceu premiarà l’antiguitat dels abonats i com més temps faci que estàs abonat, més descompte obtindràs, Aquest descomptes es sumaran a altres que hi pugui haver per la modalitat de l’abonament escollit.

Finalment es crea, copiant al Barça, el seient lliure que podrem posar a disposició del teatre si nosaltres per el motiu que sigui no podem o volem assistir a una representació o concert. El cost del servei és elevat, però recuperem prop del 50% del valor si es que no trobem manera de col·locar l’entrada per el nostre compte, i sempre i quan el teatre la vengui, és clar.

La gran majoria de tràmits es faran on-line o per telèfon, fins i tot sembla ser que hi haurà la possibilitat de canviar els seients de l’actual abonament en funció dels seients lliures que podrem consultar al web, això sí, qui primer el vegi, primer se l’endu, de fet quelcom bastant més transparent que el que es feia fins ara.

Tot espectacularment engrescador, o així m’ho ha semblat en a mi, tret de que de manera hàbil no han donat tota la informació, ja que malgrat que amb uns gràfics generalistes ens han demostrat que els preus de les localitats baixaran respecte a aquest any, fins que no veiem les tarifes reals que ens toca pagar a cadascun en funció de l’abonament, zona, dia de la setmana i antiguitat, no podrem acabar dient allò que d’entrada em venen ganes de dir, és a dir BRAVO!

Crec que no costava gaire esperar-se uns quants dies i acabar presentant el paquet sencer, però ja que ens han engrescat i sense que serveixi de precedent i abans de saber-ho exactament tot, m’ha semblat interessant informar-vos de la reunió i de la favorable impressió que m’he endut d’allò que ens han presentat

Us adjunto el text, amb les ofertes i modalitats més ampliades, del que ens han presentar, així com l’enllaç :

9 de març 2015. El director general del Gran Teatre del Liceu, Roger Guasch, i el director del departament de màrqueting i comercial, Agustí Filomeno, han presentat avui les noves modalitats d’abonaments i localitats per a la Temporada 2015/16, així com la nova zonificació del Teatre.

El nou sistema suposarà un canvi en profunditat sobre el tradicional sistema que funciona des de la reobertura del Teatre ara fa 15 anys, i que era excessivament rígid. Per tal de fer-ho possible, s’ha realitzat una minuciosa comparativa del funcionament de 23 teatres d’òpera de tot el món, una anàlisi estadístic del comportament de la demanda i les enquestes fetes entre el públic del Liceu.

Nova zonificació

A partir d’un anàlisi individualitzat de cada butaca del Teatre, que ha tingut en compte aspectes com la visibilitat, s’ha procedit a re-zonificar bona part de les localitats. Aquest canvi afecta especialment a la platea, que passa a tenir tres zones, enlloc d’una, amb tres preus diferents en funció a la proximitat/visibilitat respecte a l’escenari. 

La distribució en forma de ferradura del Teatre, així com alguns elements arquitectònics, fan que algunes butaques no tinguin una visibilitat òptima. Amb la nova zonificació es busca precisament l’equitat a l’hora de fixar els preus, especialment en el cas de les butaques laterals, les llotges i els proscenis. 

La web del Liceu disposa ara d’un plànol en 3D de la Sala per tal que l’aficionat pugui conèixer quina és la ubicació exacte de la seva localitat així com la seva visibilitat.

Més òperes a l’abonament

Una de les grans novetats de la temporada serà l’increment del número d’espectacles inclosos en l’abonament. Això respon a les reiterades demandes dels espectadors que volien gaudir del màxim de funcions.

No obstant, i per tal de no encarir substancialment el preu global per l’increment d’espectacles, els abonats podran renunciar fins a un màxim de dos espectacles dins el seu abonament. La renúncia podrà afectar a qualsevol tipus d’espectacle: òpera, dansa, concerts o recitals. Aquesta modalitat és aplicable només als abonaments de Temporada.

Nou abonament flexible

Es crea una nova modalitat que és l’abonament flexible, a partir de 5 funcions. L’abonat podrà escollir lliurement els espectacles a principi de temporada, amb un descompte de fins el 12% sobre el preu de les entrades. L’abonat podrà escollir una zona i preu diferent per a cada funció.

Aquesta modalitat d’ “abonament a la carta” és ideal per a aquelles persones que es vulguin iniciar en el món de l’òpera o per a aquells aficionats que, per motius de feina o altres, vulguin disposar d’un abonament flexible pel que fa a dies i hores. 

Abonaments fixos:

Al marge dels abonaments flexibles, es mantenen les tres categories tradicionals, que són: Abonaments de Temporada (inclouen 11 funcions) –amb un 4% de descompte sobre el preu unitari de les entrades–, Reduïts (5 funcions) –amb un descompte del 2%–, i Populars (4 funcions) –amb un descompte del 15%–.

En aquest cas, els aficionats tenen garantida la mateixa butaca fixa tota la temporada, a més d’un descompte addicional en el cas que adquireixin localitats soltes, amb descomptes que oscil·len entre el 5% i el 10%.

Premi a l’antiguitat

A la nova temporada, es vol premiar la fidelitat dels abonats. D’aquesta manera, les persones que acumulin més antiguitat com a abonats gaudiran de majors descomptes sobre el preu de l’abonament. En concret, s’estableixen les següents categories i descomptes, addicionals als citats anteriorment: 

       Categoria          Antiguitat         Descompte addicional

       Liceu 1               1 any                     8%

       Liceu 2               2 anys                   10%

       Liceu 3               3 anys                   12%

       Liceu 10             3 a 10 anys            15%

       Liceu 20             10 a 20 anys          18%

       Liceu Club          + 20 anys              20%

 

Aquests descomptes només seran aplicables als abonaments de butaca fixa i s’acumulen als descomptes que ja gaudeixen per sí sols els abonaments de Temporada, Reduïts i Populars.

Això vol dir, per exemple, que una persona que dugui entre 10 a 20 anys com a abonat al Teatre (el 55% dels abonats ho són) i renovi el seu abonament Popular gaudirà d’un descompte de més d’un 30% sobre el preu de les localitats, gràcies a l’acumulació del 15% corresponent al seu abonament Popular i el 18% per l’antiguitat acumulada.

Amb el nou sistema es busca fidelitzar als abonats i aconseguir incrementar-ne el número. Actualment, el número d’abonaments del Teatre és de 16.291, havent-se incrementat en 689 aquesta temporada. El nombre d’abonats és d’11.695 (molts d’ells tenen dos abonaments al seu nom), havent-se incrementat en 155.

En aquest esquema –que persegueix incrementar la base d’abonats–, el preu individualitzat de les entrades creix un 12,8% de mitjana, recuperant el nivell perdut en els darrers set anys. No obstant, els aficionats gaudiran de nombrosos descomptes i promocions que faran possible mitigar aquest increment.       

Butaca lliure:

Els abonats de butaca fixa tindran la possibilitat d’alliberar la seva butaca recuperant part de l’import que hagin pagat. En concret, se’ls reemborsarà el 50% del preu de l’entrada, un cop descomptat els impostos i les despeses de gestió. No obstant, podran recuperar l’entrada fins a una hora abans de l’espectacle en el cas que no s’hagi venut.

Tarifa plana

Com a novetat, s’endega la “tarifa plana”, que permet comprar un paquet d’entre 5 i 10 funcions a un preu únic. Un cop adquirit el paquet, a un preu molt avantatjós, l’espectador podrà bescanviar una entrada per a qualsevol funció de l’any, a la zona que estigui disponible. El “tiquet” es podrà bescanviar online o de forma presencial a partir de 36 hores abans de l’inici de l’espectacle.

Descomptes a estudiantes, joves i famílies:

El Liceu endega un programa de beneficis per a determinats col·lectius, amb l’objectiu per una banda d’incrementar la base d’espectadors (estudiants, joves i famílies) i per altra d’afavorir a determinats col·lectius (discapacitats, aturats i pensionistes).

–  Estudiants: fins a 29 anys, disposaran d’una tarifa única de 30 euros per localitat, el mateix dia de la funció. Limitat a una entrada per persona, a qualsevol zona del Teatre. Fins a 3 hores abans de la funció.

–  Famílies: tarifa única de 25 euros per persona i localitat (amb un màxim de dos adults). Limitat a una funció l’any, en horari de tarda.

–  Discapacitats: descompte de fins el 80% en el preu de la localitat i del 50% per a l’acompanyant.

–  Joves menors de 30 anys: descompte del 50% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

–  Majors de 65 anys: descompte del 30% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

–  Aturats: descompte del 30% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

Promocions especials:

Al llarg de la propera temporada es consoliden algunes de les iniciatives endegades enguany, com són el Seient Secret, el Liceu Box i els Packs Òpera. 

ENLLAÇ WEB DEL LICEU:

http://www.liceubarcelona.cat/el-liceu/noticies/el-liceu-presenta-les-noves-modalitats-dabonaments-i-localitats-per-a-la-temporada-201516.html

Hi ha moltes preguntes a fer¡ i segurament molts dubtes i no m’agradaria que aquest apunt hagués servit per fomentar-ne, ans al contrari la finalitat, a part de informar-vos es d’engrescar-vos, tant de bo tots els apunts que faci a partir d’ara referents al Liceu siguin com aquest, però ens cal acabar de tenir TOTA la informació.

De moment l’apunt de demà serà sobre la primera representació del Siegfried i ja sé que encara tinc pendent acabar la preparació amb el segon apunt que us vaig prometre i que ja està preparat, però calia donar pas a aquest tema ja que em sembla fonamental i prioritari, total la preparació més significativa de Siegfried ja l’he fet i “només” queda un “petit apèndix” que s’haurà d’esperar a divendres.

Un comentari

  1. Parece que a los abonados más antiguos, gozaremos de mayores dtos, entre otra muchas innovaciones e incluso, facilidades para adquirir mas localidades sujetas.
    A semejanza de otros teatros , van a tarifarse las zonas en función a mejor visión, mayor proximidad y mejor ubicación ( en platea, se sustituirá el precio único, por tres precios diferentes en función a la zona ). Esto ya me parece digno de aplauso fijar precios en función a la calidad de la butaca

    No obstante , esperaremos a tener el plano y folleto de la proxima temporada para tomar decisiones : al parecer, mi turno que es uno de los populares seguirá igual, con sus 4 óperas y si fidelizas el asiento, descuento al canto con otros añadidos, si además compras más funciones sueltas
    Me parece valiente e imaginativa la propuesta del Sr. Guasch

    M'agrada

    • Es lamentable que la credibilidad de todas estas medidas esté pendiente de otra entrega. Quizás sea una estrategia comercial rompedora o quizás sea un error monumental.
      En cualquier caso hubieran podido redondear el gran trabajo que parece que han hecho siendo un poco más valientes, porqués esa valentía podría ser un buen argumento de ventas, y si hay gato encerrado como muchos opinan, esto va en su contra.
      Espero que la estrategia sea buena y de momento seguiremos esperando o lo que es peor, ,especulando..

      M'agrada

  2. Muy ilustrativos ejemplos Joaquim, de los planos de la sala y zonas de tarifas diferenciadas que has puesto de opera Bastille y creo de la Deutsche Oper berlinesa.
    En los pequeños teatros de Ginebra y Zurich, tambien la propia platea tiene tres zonas diferenciadas en cuanto a precios
    Es decir, se basan logicamente estos teatros europeos en fijar los precios de las localidades cualitativamente ( es decir, por comodidad, ubicación central o lateral, primeras filas o últimas filas ) y asimismo al menos en Paris que conozco, también en los pisos altos se procede igual

    Creo acertada esta ” revolución” decidida por Guasch aunque como bien ha dicho Fernando, deberian cuanto antes mostrar ya el nuevo proyecto del Liceo con toda su oferta al detalle, cuantificación con los precios ya

    M'agrada

    • De hecho el nuevo plano de zonas que nos mostraron ayer se asemeja mucho a estos que he puesto y que ellos también pusieron entre otros.
      Este era uno de los problemas enquistados que parecen por fin resueltos, pese a que tendrán que hacer ajustes, estoy seguro. Entre ellos las primeras butacas laterales (segundo tramo) del tercer piso como zona 5, no tiene ningún sentido, puesto que se trata de butacas que nio tienen visión alguna a no ser que pongas en peligro la integridad física de lumbares y cervicales.
      Esta claro que muchos preferirán dejar el abono, yo entre ellos, pero también estoy seguro que eso se acabará ajustando y en general las nuevas zonas tienen todo el sentido del mundo.
      Falta saber las tarifas y ese es en este momento el secreto más bien guardado del reino. ¿Por qué? Miedo me dan

      M'agrada

  3. Pues la política per entregues només té una explicació: presentar ara la teoria (que no el plànol) d’un gran canvi, i deixar per més endavant (Setmana santa, potser, quan la gent estigui mig de vacances?) la part que no convencerà a tothom. Es com allò del govern que aproba lleis correcuita a l’agost.
    No dubto que moltes de les coses canviades ho havien de ser, i s’han fet amb criteri adient, però una premisa hauria d’haver estat no perjudicar amb el canvi els que ja teniem “drets adquirits”. Si tens una butaca desde fa molt temps, i et volen “requalificar” la zona (a més cara), que ho facin, pero sense perjudicar al que ja hi és, sino als que hi vagin a partir d’ara. No és gens difícil.
    En el meu cas, pel que em va dir el Jan, sembla que paso de zona 7 a zona 6, que val gairebé el doble. Per molt descompte que m’apliquin, si conservo el lloc hauré de pagar molt més.
    Com deia un amic al meu mur de Facebook, els abonats que tenim bons seient dintre d’una zona els hem aconseguit després de temps de anar millorant la situació i ara, de cop i volta, de tant “millorar” consideren que és massa bona i ens apujen i molt el mateix seient.
    Quan vegi els numeros definitius decidiré si segeuixo amb l’abonament, aquesta deu ser la manera de “fidelitzar abonats”.

    M'agrada

    • La política per entregues és un error i no evitará, per molt bona que fos la impressió que em vaig endur ahir, que si hi ha al darrere un engany, la protesta sigui generalitzada, amb el greuge que a sobre caldrà afegir-hi l’engany.
      Com que crec que són intel·ligents, penso que buesquen la traca i mocador.
      Digue’m bleda.
      Ara bé, com saps que valdrà el doble la zona 6 del que pagaves a la 7?. No hi ha tarifes i no crec que repeteixin els mateixos criteris, ja que segons ens van explicar ahir, s’ha re-dissenyat tot i per tant no ens poden basar en les tarifes d’aquesta temporada, alhora que caldrà veure amb els descomptes que tindràs, per abonada, antiguitat i altres que hi puguin haver si paga la pena el canvi o no.
      Ara és prematur i especular no és bo, sobretot per a ells, i no crec que tenint-ho tot tan calculat no hagin previst que amb aquestes demores i entregues escalonades el que poden acabar generant és una desconfiança tan generalitzada.
      El que si hauran d’estudiar a fons és aquesta manca de confiança que han aconseguit, alguna cosa de ben segur no han fet del tot bé, i en canvi el que van presentar ahir, amb totes les esmenes que s’hauran de fer, és una feinada important, crec que ben feta, que busca la fidelització en contra del que s’havia dit.
      La teva decisió final és la que farem tots. Ahir encara no van aconseguir vendre res, senzillament van il·lusionar, però vendre, no van vendre res, perquè per tal de comprar necessitem saber que costa el producte.

      M'agrada

  4. SANTI

    Ja era hora i si ara hi afegim una política de preus raonable, potser aconseguiran omplir el teatre d’abonats i públic interessat.
    Presentar la renovació a mitges fa mala espina, però no crec que es facin un harakiri

    M'agrada

  5. Tot i que encara falta saber el cost de tot, la presentació va ser impecable i convincent. S’ha d’aplaudir que per fi, una direcció del Liceu, s’hagi atrevit a agafar el toro per les banyes. Ja se que hem arribat a un moment límit, però aquest moment ja ho era fa 5 anys, i que van fer els anteriors gestors?, res, absolutament res, per tant, i a falta encara de la darrera “entrega”, cal felicitar l’actual direcció del teatre per la feina que estan fent des de fa molts mesos.

    M'agrada

    • Teresa

      Doncs, Josep, felicitar només per uns “titulars” i explicacions genèriques (molt convincents i ben vengudes, això si) em sembla una mica prematur.
      Primer, campanya de prensa, grans titulars, explicacions incomplertes (sense dades, imports, zones) a entitats (que surten entusiasmades) i després….la realitat dels números, pero ja sense titulars ni projecció pública.

      M'agrada

    • Això Josep és el que esperàvem d’un equip de gestió de les característiques que té aquest equip. De moment en aquest sentit sembla que estiguin fent els deures i això, sense saber si exactament en sóc beneficiat o perjudicat, és una feina que s’havia de fer.
      Si només pensem en el nostre petit món és obvi que la problemàtica és multiplica exponencialment. És impossible satisfer a tothom i que els números quadrin.
      Si jo no puc pagar-me els abonaments no m’abonaré, no hi ha altre secret, però la remodelació era imprescindible, i per pal·liar -ho hi ha tot un paquet de descomptes. Veurem fins on arribem cadascú de nosaltres, però em sembla que els caos particulars no poden ser un fre, perquè això és el que fins ara ningú havia fet, precisament pensant de manera individualitzada amb el problema que sense cap mena de dubte comporta una redefinició com aquesta.
      Esperem el final de la història i creuem els dits, perquè les incerteses tenen un factor de risc perillós, això ho haurien de saber

      M'agrada

  6. Joan

    Molt bon apunt (esperable)I (sorpresa) molt bon escrit explicatiu del liceu. Jo el que entenc és que anirà una mica com el metro: El bitllet d’ús puntual surt molt car, per tant, caldrà anar comprant t-10 t-mes t-trimestre.
    No m’agrada que s’ apugin els preus per”posar-se al dia” I em sembla que els passavolants ja paguen autèntiques bestieses. Ho vaig poder comprovar enguany intentant comprar a darrera hora una altra entrada per a Norma (quins preus!) Magustao: que pugui renunciar a 2 espectacles del torn (Zauberflöte al juliol I ballet Granados x exemple) I m.inquieta la desvirtuació que dius dels torns populars. Per cert a l.escrit del liceu es parla de nombre d.abonats I d’abonats amb 2 abonaments. No estem tant malament

    M'agrada

    • Me dio un poco de rabia perderme la presentación porque me interesaba el tema, pero me resultó imposible ir. A priori, no suenan mal los cambios y hay mejoras interesantes, como la rezonificación, poder quitar dos títulos del abono, o devolver entradas (eso sí, que solo te devuelvan el 50% me parece un robo a mano armada, entiendo que no sea el importe entero, pero ¿¿sólo el 50%??).
      El problema vendrá con el cambio de zonas (a muchos les perjudicará) y también con la anunciada subida de precios, que es cuando vendrán las quejas. Pero para eso, aún tendremos que esperar.

      M'agrada

      • Me extrañó no verte, estoy seguro que a pesar de las dudas que nos quedaron a la gran mayoría, lo que se explicó te hubiera gustado, como a la gran mayoría.
        Jamás hasta la fecha nadie había presentado algo así en la historia del Liceu. Mientras que las presentaciones artísticas de la temporada aportan poco a lo que aporta la web, y son un calco de las anteriores, una reuniñon como la de ayer muestra una profesionalización total, profesionalización que puede ser perversa o no, pero esta gente ha trabajado en profundidad, algo que sin duda les exigíamos,

        M'agrada

  7. Xavier C.

    No voldria tenir ara problemes judicials, així que vagi per endavant que estic convençut que el Sr. Guasch no fica ma a la caixa. Però dit això, no li tinc cap confiança ni em crec res del que digui. Ho he vist prou vegades com per saber com va amb aquests mags de les finances: aquesta partida aquí en comptes d´allà, aquest apunt diferit a aquest altre període, uns power-points xul·líssims amb uns percentatges d´augments (vendes) i reduccions (despeses) engrescadors, i un forat que no te l´acabes quan plega passats els dos o tres anys que pot fer durar la il·lusió.

    En aquest punt jo puc fàcilment donar el braç a tòrcer , admetre que m´he equivocat i demanar disculpes. No em costaria gaire i no seria ni la primera ni la darrera vegada que ho faci. Però em passa com Al Pacino a El Padrino, que no trobo divertit que ofenguin la meva intel·ligència. Aquest és un blog on treuen el cap moltíssim aficionats a l´òpera de Barcelona; i per on diria que passa més de mig Liceu. Algú seria tan amable de treure´m del meu capficament erroni i dir-me, aquí mateix, a sota, en resposta a aquest comentari “Jo, Xavier…, jo en sóc un dels 155 unicorns blancs que s´han abonat enguany al teatre”? No cal que sigui dels que ha agafat quatre abonaments (com diu la mitjana d´altes que ha agafat cada nou abonat), amb un n´hi ha prou. Verge santa: però es pensen que ens hem begut l´enteniment o què? Si us plau, ajudeu-me a resoldre aquest –per mi- insondable misteri de la Santíssima Trinitat, que no em deixa conciliar el son per les nits. Ja sabeu: si sou dels que us heu donat d´alta, favoritos; i si sou dels que us heu donat de baixa, retweet.

    I ja posats, també m´agradaria saber si sóc l´únic a qui no li ha funcionat el sistema de canvi d´ubicació que ha entrat en funcionament aquesta temporada. Perquè jo entenc que per ells era un enrenou trucar els abonats un per un per oferir la nova butaca que ha quedat buida per baixa d´un abonat, i els era més fàcil demanar-nos entregar el paperet aquell on autoritzàvem que ens canviessin ells automàticament dins del pis, fila i categoria… però és a mi l´únic a qui tota la temporada li han estat passejant persones sempre noves i amb entrades soltes a la butaca de la seva dreta (més centrada) on l´any passat s´asseia aquell company que ja em va dir que es donava de baixa i on enguany m´hauria d´haver assegut jo? És que a mi em semblen molt bé les reduccions de personal sobrant que no fan activitat productiva, però quan pago jo les conseqüències ja no ho trobo tan divertit.

    Després, no us equivoqueu: a Teresa ja sabem que li pugen, a tu ja sabem que t´apugen un, i molt em temo que en serem molts més (no sé si et vas fixar o no, però vigila que a tu no siguin els dos, perquè quarta pis primera fila central…I jo, cinquè pis primera fila central, també m´ho veig a venir, ho tinc molt coll avall i no serà cap sorpresa). Això sí: es baixa abonament (i preus) per certes localitats de platea i tercer pis que actualment no tenen cap abonat (i que només es venen de tant en tant). Per mi, un enganyabobos, perquè no sé veure el benefici ni pels abonats ni pel teatre. Si de cas, pels passavolants, que on abans els demanaven 150 euros ara els demanaran 110 o 120.

    Bé, que no digueu que ho vull esguerrar tot: m´agrada molt el sistema de fidelització per antiguitat (Bravo!), que s´adapti el preu de les localitats al dia de la setmana (i que espero que això vulgui dir que ens baixen el preu als que anem dilluns i dimarts, no que us l´apugin als de dissabte i diumenge…) , que incloguin més òperes a l´abonament, i que ens ofereixin la possibilitat de renunciar a espectacles que ens embotien any rera any amb calçador i que a nosaltres no ens feien el pes (adéu-siau, turons, per sempre adéu-siau, oh Llags dels Cignes i danses desiguals que allí en la pàtria mia, dels núvols e del cel de lluny vos distingia…)

    Apa, ja m´he esplaiat.

    M'agrada

    • Les entrades bones seran més cares que les dolentes. Les entrades que tenien més demanda seran les que pujaran més, com els dies de la setmana amb més demanda seran més car que aquells entre setmana. Si acceptes això i altres premisses òbvies, només et quedar¡a, com en a mi,espera a saber de quin mal hem de morir.
      Si el meu abonament de zona 5 l torn de tarda, amb els augments de funcions previstos, acaba sent més car que el meu abonament de tarda de la zona 5 amb tots els nous descomptes aplicats, aleshores posaré el crit al cel, perquè ahir ens van vendre fum, ara bé la meva desconfiança mostrada sense embuts per aquest equip directiu en molts aspectes que no cal repetir, ahir no es va produir perquè més enllà d’uns powerpoints excel·lents i unes presentacions ben explicades, didàctiques i entenedores, amb això també hi hem guanyat, hi ha una feina que no sembla “aria frita” com diuen els italians, perquè ells saben que entre el públic que volen fidelitzar hi ha gent tan intel·ligent com tu que si els intenten enredar, els hi crearà més d’un problema, i aquests, com la majoria de mortals no volen que aquesta feinada se’n vagi a norris, perquè si al darrera hi ha un engany la caiguda de vendes i abonats serà espectacular. Hi has pensat?
      Per altra part, pensar que amb el nou projecte ens abaixaran els preus, quan des del dia 1 de gener, com cada any, ha pujat tot, no et sembla una mica pueril?
      Esperem que la Pasqua ens porti la mona, i que aquesta no sigui una enganyifa.

      M'agrada

      • Xavier C.

        És que em sembla una enganyifa supina. Fixa´t: tots hem llegit que hi ha 400 seients que pugen de categoria, 980 que baixen, i 890 que es mantenen igual. Que en principi dius “ah…, doncs en general són menys els que pugen…”. Porres. Els que mantenen zona… mantenen zona, però pujar pugen. Poso l´exemple que tinc més a ma: jo mateix (i en el ben entès que tingui sort i em quedi amb la mateixa categoria 5 que tinc ara). Aquest any tenim un descompte per abonament (de temporada) del 4%. Aquí ja m´ han fet un gol, que l´any passat era un 8%. Però a més, és un descompte sobre preus d´entrades soltes que han pujat un 12%. Doncs 12 que m´apugen i 4 que perdo… pago un 16% més (sí, ja ho sé que tot això està força mal comptat, però ja ens serveix per fer-nos idea de per on va la cosa). Total: que per acabar tenint el mateix (havíem dit llavors que era força minso i així poc fidelitzaríem, oi?) descompte de l´any passat i no acabar pagant més, he d´aplicar el descompte per fidelitat (15% del Liceu10, en el meu cas). Els del Liceu3 paguen més s´ho mirin com s´ho mirin, i per un balanç positiu i pagar un 2% o 4% menys que l´any passat has de ser Liceu20 o LiceuClub. Quan bàsicament serveix per compensar pujades de preus.. a que ja no és tan espectacular com semblava el descompte aquest per fidelitat?

        Però és que això és així en el cas de que mantinguis la mateixa zona, però majoritàriament no és així, perquè els números que ens han presentat de seients que pugen i baixen de zona és una altra enganyifa d´aquests encantadors de serps! Veiem: anem al cas que ens confirma Teresa, que diu que li passen de zona 6 a zona 7. No sé quin seient té ni quin torn. Com diu que porta molts anys, imaginaré que pugui ser (anem al plànol) 4rt pis, fila 3, seient 19; i per dir un torn qualsevol, el meu (A). Bé, doncs posant que és així aquest any pagava 220 euros. Ara passa a la zona 6, que eren 322 euros, inclòs el 8% del descompte de l´any passat. El preu de l´abonament real (suma d´entrades) era 350 euros; i aquest any, apujant-se un 12% de mitjana les entrades, quedaria en 392. Com vull pensar que Teresa està en el millor dels casos i aplica LiceuClub (20% descompte+4% de descompte per abonament temporada), passarà a pagar enguany 297 euros. Doncs de 220 de l´any passat a 297 enguany, a mi em surt que li han apujat el cost de l´abonament un 35% un cop ja aplicat qualsevol descompte…

        Però és que això, no ens enganyem, ens passarà a la majoria. Fixem-nos: anem al supòsit invers, el que troba que li baixen la zona cap a una més econòmica. Com no he vist ningú que digui “jo, la meva!”, agafaré una de les que em sembla més evidents de totes (de nou al plànol): 3er pis, fila 3, seient 46. Era zona 3 (un escàndol) i posem que passa a zona 4. Estalvio aquí els números i dono per descomptat que surten positius (apa, estalvi aquí d´un 35% directament i sense fer números. Viva la Pepa!). El que m´interessa ara és què diu el Liceu de la pujada de cost que li suposa a Teresa el canvi de zona: ho posa en relació a aquest seient 3er pis, fila 3, seient 46, diu que hi ha de tot, i que igual que a Teresa li puja, a aquest senyor A(fortunat) li baixa, posa una ix en la quiniela/i>, i deixa anar -com qui no vol la cosa- que de fet són més els que baixen (980) que els que pugen (400). Creu- t´ho, que això és el que jo anomeno ficar un gol per tot l´escaire! Perquè el senyor A no existeix. O és que em volen fer creure que algú te un abonament 3er pis, fila 3, seient 46 i no se´l va canviar a la segona funció del primer any que li van encasquetar aquesta llufa? Ningú no està abonat aquí, i per això precisament ho canvien i li abaixen la categoria! En canvi, i per contra, no li han apujat només un +35% el cost del seu seient 4rt pis, fila 3, seient 19 a la Teresa, sinó també li han apujat a la senyora que té aquest 4rt pis, fila 3, seient 19 al torn B; i al senyor del 4rt pis, fila 3, seient 19 del torn C, i al del D, i… vaja, que en aquí ens guanyen 9 a 0, no ens hem adonat, i encara estem contents celebrant el resultat.

        Quan ara ja fa un any ja vas posar sobre la taula la necessitat de parlar d´abonaments, Ducadimantova ja ens va fer els números per fer-nos sabedors que a cada torn hi ha uns 800 abonats de mitjana. Agafem tots el nostre torn i fem l´exercici mental pensant que aquell dia només hem vingut a veure la funció els 800 abonats. Seiem mentalment cada abonat a la seva localitat de entre les prop de 2.300 localitats que té el Liceu, i deixem la resta buida. Ho tenim? Doncs ara us deixo imaginar quines són les 400 butaques que penseu que han apujat de zona i digueu-me si les veieu lliures o ocupades. Sí? Ho esteu visualitzant? Doncs tots aquests (si sou vosaltres, mala sort) sou la Teresa i us han apujat el cost de la vostra localitat d´un any per l´altre un 35% (si heu estat prou fidels al teatre els darrers 21 anys, és clar. Si no, un l´han apujat més) . Quan acabeu, podeu fer el mateix exercici amb les 890 que es mantenen, i que ja hem vist que no es mantenen, sinó que també pagueu més si no és que teniu una bona antiguitat. I finalment podeu passar a les 980 butaques que (oh… gràcies Sr. Guasch!) baixen de zona i cost. Què? Aquestes es veuen plenes com el Nou Camp en un dia de Barça-Madrid, eh…

        Acabo amb el que veig que vaig dir aquell dia, perquè em refermo: “Aquesta gent del Liceu em cansen (…) cada petita passa és una lluita continua. Per agafar una malaltia, tu… Mentre pugui pagar-ho, m´estigui mitjanament bé el que m´ofereixen i no tingui la sensació que se´m rifen del tot, continuaré abonat. Quan no, tururut violes.” No sabria dir-te on sóc avui dia, Joaquim

        M'agrada

        • Bufff, Xavier C., gracies per aquesta anàlisi tan pormenoritzada…el que no tinc molt clar, i això ho empitjora tot, és si he saltat una o dues zones, pels colors de un mapa que circula per la xarxa, no ho puc veure de manera fefaent.
          Crec que el teu raonament és molt cert: les zones “bones” que han passat a uan categoria superior (mes cara) son les dels abonats, inclús dels mes antics, que han anat amb el temps, situant-se en lloc millors. I és als passavolants, als seients que ningún tenia com abonament, on han pugut baixar.
          Un amic del Facebook ha escrit que té 4 abonaments a diferents zones, i tots quatre han pasat a una zona superior…

          M'agrada

        • És clar que les millor zones són les abonades, tot i que conec abonats a entrades sense visió. però el més normal és que la gent vulgui abonar-se a les localitats millors i el teatre és lògic que apugi les millors entrades o les funcions més buscades, per altra part també és lògic que el teatre ofereixi uns avantatges als abonats per tal de fidelitzar-los.
          Crec que pensar que els abonaments baixarien de preu és molt pueril partint d’una situació del teatre i de les finances públiques paupèrrimes, però aquesta és una altra batalla.
          Quan m’arribi la carta a casa faré l’apunt pertinent. Ah!” jo tinc una zona bona que ‘ha quedat igual, i una zona dolenta que ha pujat de categoria. Ja pots intuir el que faré , oi?. Doncs exactament això, deixar la que puja, però no perquè puja, sinó per dolenta.
          Properament més

          M'agrada

        • Sóc incapaç de parlar d’enganyfes abans de veure la els preus finals, les tarifes i els diferents paquets d’ofertes.
          Per a mi hi ha una cosa molt important en tota aquesta renovació, i és que s’hagi fet, i crec que s’ha fet bé, o dic sincerament. Una altra cosa és que jo particularment en surti perjudicat, i com jo molts, però aquest és un problema particular que jo intentaré resoldre de la millor manera, per els meus interessos sobretot, i si això passa per desfer-me d’un abonament, ho faré, donant les explicacions pertinents al teatre del perquè ho faig, de tal manera que si hi ha la voluntat de rectificar, ho hauran de fer.
          Em sembla ara per ara, una pèrdua de temps fer especulacions i càlculs sobre tarifa si descomptes no fonamentats en la realitat.

          Hi ha aspectes importants que cal revisar, però que ahir a la primera de Siegfried el teatre presentava una entrada fluxissima. Em sembla molt preocupant, i aquí si que el teatre ha de fer una tasca ingent, la wagneriana Barcelona no respón, és clar que no va respondre al festival de Bayreuth….

          M'agrada

      • Xavier C.

        Ja, ja, ja!!! Bueno… ja en tenim un… no està malament… Pensava que seria com els votants del PP, que haver bé que han d´haver-hi, però que no en trobes mai cap enlloc…

        La veritat és que, de totes les coses que em volen fer creure, metal got, aquesta de l´augment (net) d´abonats és la que menys m´empasso. És que no em sé avenir amb el que tots ensumem al nostre voltant… Aquí sí, ho confesso, com Sant Tomás: el dit i el nas.

        M'agrada

        • Xavier C.

          Ho desconec, però la veritat és que aquest +155 abonats en plena de crisi i a un promig de 4 abonaments per abonat, fan pensar en una cosa d´aquestes que diu metal got. Potser vinculats a mecenatge, que diria que és dels àmbits on més feina s´ha mirat de fer? Ni idea… és per trobar-li una explicació…

          M'agrada

        • Xavier C.

          ¡Tú sí que vales!!! Jo no trobo més explicacions que les que són d´aquest tipus. Però és que a coses com aquesta em refereixo… Si s´han de regalar abonaments als mecenes per a que estiguin contents i aportin calers, que ho diguin, i potser ho trobem bé i tot. Però que un dia ens diguin per una banda que han augmentat els ingressos per mecenatge (bravo!), i un altre dia ens diguin per un altre cantó que tenim més abonats (visca!), i no s´expliqui que hi ha una relació entre una cosa i altra i es vulgui fer com que no tenen res a veure per penjar-se els medallots… doncs això, que a vegades un té la sensació que ens prenen per babaus…

          M'agrada

  8. Ja era hora! El pecat original de reconstruir el Liceu tal com era no ens el traurem mai de sobre (se sap qui va ser el primer que va dir de fer-ho així?), però com a mínim algú ha pensat en com es podria millorar.

    M'agrada

    • Exacta, i si aquesta política es fa fins i tot en teatres com La Bastille on la gran, la immensa majoria de localitats son frontals, no tenia sentit mantenir una tarifa de preus pensada sota criteris d’un teatre classista.

      M'agrada

  9. JordiP

    Hola, tot i la cautela amb la que faig aquest comentari i que ningú interpreti que em deixo portar per l’eufòria del moment, voldria reflexionar sobre el següent: satisfets amb la Norma recentment, un Siegfried que apunta bones maneres, i per fi un canvi en la política de localitats…. Ens estaran enviant les forces interestel·lars un canvi de tendència?

    Tant de bo…

    M'agrada

    • Són coses diferents. Em barreges temes artístics amb temes de gestió i comercials.
      Artísticament la temporada ara per ara, és més aviat fluixa, perquè l’euforia de la Norma no ens pot amagar els nyaps anteriors amb l’excepció de Arabella.
      En canvi aquest tema que avui ens ocupa, transcendeix aspectes puntuals, ja que es tracta d’un projecte de futur de repercussions importants, molt més que si ve una figura estel·lar o si el tenor de torn falla estrepitosament.

      M'agrada

  10. Raúl

    El nou sistema d’abonaments a primera vista és molt interessant i encertat, de tota manera, com no he pogut veure el nou plànol de zones no puc jutjar-lo adequadament (em sembla molt malament que ens donin la informació només de forma parcial).
    Per altra banda, els descomptes als abonaments són millors que els actuals, però no són pas tan avantatjosos com sembla a primera vista. Si tal com diuen en el seu escrit, el preu de les localitats puja un 12,8%, els abonaments, en el millor dels casos acabaran sent un 4-5% més barats que aquesta temporada, donat que el descompte serà major però aplicat a un preu significativament superior.
    Llàstima doncs, ja que sense aquesta pujada del 12,8% el model hagués estat segurament molt bo.
    Esperem tenir tota la informació per veure com queda la cosa, però jo de moment només puc ser mitjanament optimista i el model em planteja alguns dubtes inquietants, sobretot el fet de no saber encara els preus de les funcions i com queden les noves zones. Jo volia renovar el meu abonament, però ara per ara no sé pas si ho faré.

    M'agrada

  11. Marc

    Un descompte si us plau per els «desgraciats» que vivim a comarques llunyanes.
    Últimament aquest blog tan deliciós només em porta que a l’enveja i al sentiment d’impotència.

    Joaquim «el torturador» 🙂

    M'agrada

      • Marc

        L’embeja en aquest cas no és pas desitjosa de mals, al contrari, motiu de felcitació i d’orgull per la nostra capital.

        El fet és que no hi ha manera actualment d’arribar a la megàpolis i tornar a casa sense veure la meva economia xisclant i desapareixent tota.

        I vinc aquí, al teu blog i hi trobo l’infinit i l’extreordinari i tot pasa a Barcelona i jo lluny i amb una crisi poderosa.

        Per aixó demano descomptes per als llunyans. Per poder gaudir com ens mereixem.

        M'agrada

        • T’entenc, perquè quan jo vull assistir a algun espectacle del Temporada Alta em passa el mateix 😉
          El Liceu no és un equipament de Barcelona, és un equipament de Catalunya, per tant és lògic que tots els que viviu lluny també volgueu les vostres oportunitats, i si aquestes passen com és lògic per el cap de setmana, no estaria gens malament que el Liceu pensés en paquets o abonaments de preus avantatjosos per aquells que entre setmana se us fa materialment impossible assistir-hi. Sí, és una cosa que cal reivindicar i si fan packs familiars, també podrien fer packs per a tots els que viviu a una distància quilomètrica considerable.
          Com que em sembla que els de la direcció ens llegeixen, segur que ho tindran present.

          M'agrada

        • Marc

          Esperem que els governats del coliseu solucionin aquest conflicte amb abundant generositat. Si no fóra així els dels boscos engegarem una druîdica creuada per conquerir-lo i doblegar-lo.
          Queda dit. 🙂

          M'agrada

        • Xavier C.

          Segur que gaudir és la paraula, Marc? Vols dir que no serà patir? Perquè això és com ser del Barça, tu, que uns dies és tot molt guapu, però altres… un disgust rera l´altre, noi… 😆 😆 😆

          M'agrada

  12. Romeo

    De todo lo leido hasta la fecha me quedo con la perla siguiente para argumentar la tarifa única por familia: “nos encontramos con que después del Petit Liceo, los niños un poco más mayores dejan de venir porque las familias argumentan que les sale más caro las entradas del Liceo que las de Port Aventura”. Pues muy bien, añado yo.
    Para la tarifa plana “se puede hacer el símil del título de transporte, una entrada individual del Liceo es bastante más cara que si se compra una T-10 y creemos que pagar 99 euros por asistir a una representación de ópera no es excesivo” dice el Sr. Guash. Vaya. Creo que sólo una vez he pagado 100 euros por una entrada (el Parsifal con Domingo).
    En cuanto a los descuentos por fidelidad no creo que sea la mejor forma de encontrar un nuevo público (vamos, que vamos a tener abonados de ciento y pico años para mantener el descuento)

    M'agrada

    • Este símil, exactamente este es el que usó el Sr. Filomeno en la presentación, la T10
      Los 100€ para una representación de ópera con la entrada familiar es para matrimonio y dos hijos, es decir 25€ por persona

      M'agrada

      • Romeo

        Los entrecomillados los saqué del diario. De acuerdo que los 100€ con la entrada familiar son a 25€ para una familia de 4 miembros pero en una tarifa plana (otra de las nuevas modalidades) los 100€ es para una función y por persona (y lo que me asombra es que se diga que pagar ese precio para ver una opera no es excesivo. Hombre, para los que van con chofer no pero a los que van en metro quizás sí que lo sea).

        M'agrada

        • Mira Romeo, yo conozco a muchos que viajan en Metro y tienen una economía precaria y cuandio viene Bruce Springsteen o cualquiera que quieras poner de la multitud de estrellas no operísticas que nos vistan, pagan estas cifras o más. Algunos son adolescentes (no es el caso del público de Bruce) y van incluso acompañados por sus padres y seguro que en estos casos no hay pack familiar. Algunos hacen colas de días en el recinto donde se realizará el concierto y incluso algunos viene de ciudades distantes a la nuestra para ver el concierto, con el correspondiente coste adicional. Nunca se habla de eso y en cambio se habla de que una entrada para una representación de ópera són caras, cunado detrás hay a parte de los divos (incluyo a los directores en este grupo) más de 300 personas trabajando para que sea posible.
          Yo quisiera que mi gobierno destinara a cultura una cifra que permitiera ir a la opera con las tarifas de los teatros alemanes, pero eso no es posible, y menos cuando tenemos los problemas que tenemos en otras áreas. Seguramente y si la cosa no mejora, no podrá mantener los abonos que tengo, quizás me tendré que abonar a la zona 8 para poder asistir a la ópera, pero cuando se habla de que 100 euros es caro, que lo es, pero nadie habla de los 100 euros de los conciertos de música Pop me parece demagógicoo si lo prefieres poco ajustado.

          M'agrada

        • Romeo

          No por favor, no nos vayamos a las comparaciones con otros generos y que no tienen mucho que ver entre sí :-S
          De lo que nunca se habla, y creo que es importante recalcarlo, es del abanico de precios que tiene un teatro de ópera. Creo que mucha gente no asidua no es consciente de ello (llamame egoista…y que así siga) y tan solo se queda con la cifra de los ciento y pico de euros.
          (Curiosidad: dos veces he hecho cola. Una de 18 horas (noche incluida) en el Liceu cuando pusieron en abono las entradas antiguas de general y otra de 9 horas (madrugón importante) para una entrada del Bruce hehehe)

          M'agrada

        • No tienen nada que ver, pero estamos hablando de gastarnos 100 € para ir al Liceu como algo difícil de asumir para alguién que se desplaza en Metro (un ejemplo gráfico…) y no hablamos que ese mismo importante es asumido por mucha gente que va a conciertos de otros géneros. No tiene nada que ver, pero el coste para quien paga es el mismo y nadie se rasga las vestiduras por ir al Sant Jordi y pagar esta pasta gansa 😉 eso es todo

          M'agrada

  13. KEEP CALM

    Sembla que un cop s’accepta que aquesta direcció ha fet alguna cosa bé… que potser n’ha fet més d’una al meu entendre (no se sí recordeu com estava el teatre fa un any i mig enrere?), i que s’ha dit públicament que s’està fent bé, resulta que potser no queda bé dir que ho fan bé i hem de començar a buscar totes les pegues i més per seguir com “barrufets enfadats” tota la vida. Sembla que es pecat reconèixer que poden estar fent les coses bé. Potser no ens interessa? Se’ns acaben els arguments d’anar sempre en contra? Hem d’anar sempre en contra del sistema encara que el sistema ho estigui fent bé?
    A veure, hem esperat 15 anys o més a canviar la tarificació del teatre? Sí
    El Sr. Guasch, va dir que els hi faltaven uns dies per acabar de fer uns ajustos i assegurar que el que treien era fiable al màxim. També va dir que necessitaven uns dies de programar tot això amb l’empresa externa que els hi porta el tiketing.
    Tan costa entendre això? No.
    Crec que han donat mostra sempre (podent estar d’acord amb ells o no) de la transparència de les seves explicacions, i quan s’equivoquen rectifiquen. El Sr. Guasch mateix va afirmar que fan les coses en principi amb la voluntat de no equivocar-se, però que si s’equivoquen no ho fan perquè ho volen, sinó perquè el resultat no és l’esperat. Va dir clarament que corregirien en cas d’equivocació, però que ells només poden actuar un cop l’any.
    Potser no ho donen per evitar mal entesos abans entre la gent que no va anar a les explicacions i que s’esperen a rebre la carta detallada. Potser? Potser Sí.
    Un exemple, avui a taquilles el mateix Sr. Guasch explicava un detall dels abonaments de temporada a una persona que havia anat a la reunió i no li havia quedat clar. Jo ho he escoltat i realment no li havia quedat gens clar. Era el tema de poder renunciar a 2 funcions de l’abonament de temporada, així com perquè el preu pujarà en valor absolut per una cosa tan senzilla perquè hi ha més òperes, però que reduint funcions redueix el preu…
    Potser per evitar tot això s’estan esperant a enviar les cartes. No? Potser Sí.
    Potser s’esperen per temes tècnics i d’ajustos finals? Potser Sí.
    Tenen aquests gestors una mala consciencia constant que s’aixequen cada dia pensant com molestaran als altres i com molestaran a l’abonat de 3er pis, fila…..? Potser No.
    Podem confiar i deixar treballar? Aquesta gent ho està fent. I el que fa un any aquest blog denunciava resulta que ara es presenta amb un treball segons el Joaquim lloable.
    Algú de vosaltres podria fer l’exercici alguna vegada de no pensar en negatiu, ni pensar de forma desconfiada? Que fos algun potser el teatre guanya.
    Moltes de les afirmacions que es fan en aquest post es podrien rebatre només amb el que el Sr. Guasch i el Sr. Filomeno van dir. Jo hi era.
    Per que no demanem des de aquest blog una reunió amb el Sr. Filomeno perquè ens expliqui en detall els dubtes que tenim en lloc d’anunciar la fi del món, fi que està plena de desconfiances, de dolents, de mala gent, de gent que posa la ma a la caixa, de gent que veu pelis de màfia, etc…
    I finalment, si tan estimem el Liceu, per un cop no podem fer un exercici col•lectiu i evitar les individualitats? Està clar que aquest sistema és millor? Sí ho és.
    El que van dir clarament és que el valor total del teatre no variava, de forma que unes pugen i les altres baixen. Però el teatre no pot perdre valor. Venim d’on venim i gràcies a aquesta gestora que ha sabut convèncer a les Administracions i al bancs i a altres tenim Liceu. Acceptem-ho.
    Ara posem el nostre gra de sorra i mirem el global. No l’individual.
    És ben cert que algú de vosaltres li puja de 250 a 290. Potser sí com diu un dels post. Però a veure… no es podrà fer l’esforç de 40 euros a l’any pagat en 4 terminis? Potser serà que durant anys ens hem estalviat 40 euros l’any? No siguem ridículs.
    Keep Calm. Confiança. Esperem.

    M'agrada

    • Teresa

      Si, és clar, i donem-nos les mans (els barrufets emprenyats) i fem un foc de camp, mentre cantem cançonetes kumba i lloem el Sant Liceu…

      Va, Keep Calm, que se’t veu molt el llautó!

      Em sembla que qualificar de “ridículs” a les persones que exposen aquí els seus dubtes, quan tenen motius sobrats per a tenir-los, és bastant prepotent. N’hi ha que no tenen dubtes i estan encantats…molt bé per ells, me’n alegro, pero les situacions son diverses i cadascú ha de poder expresar el seu punt de vista.

      Per no personalitzar en el meu cas, una persona, que conec, que té (com he dit abans) quatre abonaments i tots quatre l’han pujat de zona, no pagará 40 € de més. Jo tampoc, per cert.

      Un teatre d’òpera seriós no ha d’apelar a la “confiança”, al “deixeu treballar”, al “ja veureu que bons que som i com vetllem per tothom”. La distribució de les zones i els preus ja els teniu, i no mostrar-los ara, amb la presentació “esloganera”, és una acte premeditat.

      Ningú té cap interés per “pensar en negatiu”, i el Liceu s’estalviaria que així fos si hagués estat clar i ho hagués presentat tot alhora.

      M'agrada

      • KEEP CALM

        Hola Teresa,
        Deixar de ser “barrufets emprenyats” no significa ser ingenus. Significa que a tot li podem veure una part positiva i no sempre estar a la defensiva o mirar només les parts negatives.
        Tan sols això.
        Exposar dubtes és lícit. Sembrar ombres constants de desconfiances sense tenir la informació crec que no és de rebut. És el que moltes vegades passa i que molts post mostren aquesta actitud. I aquesta actitud és ridícula, no que la gent sigui ridícula. És a dir, la llibertat d’expressió és llibertat d’expressió si es fa des de la informació i no des de la desinformació. Així doncs va quedar molt clar per part del Sr. Filomeno i del Sr. Corbera que aviat rebríem la informació a casa. Serà doncs aquell el moment de poder opinar amb les dades a la ma.
        No hi ha llautó, és tan sols que espero que s’expliquin i espero el temps que ens varen dir.
        No podem personalitzar, no podem personalitzar. Una persona te 4 abonaments, però altres només en tenen 1. Crec sincerament, que dir que no es pagaran 40 € més quan som concients que els nostres abonaments són deficitaris respecte el pressupost total, ja que el Liceu està subvencionat en quasi un 75 % (subvenció més mecenatge i altres), crec que és poc ajustat a la necessitat del Liceu des de el meu entendre.
        Segurament aquest equip, i dic equip ja que es mostra així i deu tenir molt de treball en equip farà errors. No ho dubto. Però estan fent. I qui fa s’equivoca.
        Potser s’estan equivocant des del nostre punt de vista en mostrar les zones, però van explicar perquè no les mostraven. És un acte premeditat? Sí. Ho van dir. Hi ha mala intenció? No pel que varen dir.
        Per tant és lícit demanar que ho presentin tot de cop, però tan com no fer-ho si tenen els seus motius i inconvenients i els expliquen.
        Tan sols això.

        M'agrada

        • Serà tot ho lícit que vulguis, però no em faràs creure que és una decissió deslligada de l’enrenou que es causarà quan la gent comenci a fer números. Com diuen en castellà, “al tiempo…”.
          Respecte als motius i inconvenients, jo no els sé, no me’ls han explicat, si no és pertany a algun dels lobbies (dit amb carinyo, ara que no se m’enfandin) 4art-5è o Amics, l’abonat no té accés a aquesta informació, com no va tenir accés, que jo sàpiga, a la presentació. Però això seria un altre tema…

          M'agrada

    • Xavier C.

      Per al·lusions: abans de tot reiterar que l´única referencia a ficades de ma a la caixa ha estat (meva i) per aclarir precisament que estic convençut que no n´hi ha res d´això, i que la crítica que es pugui fer no va en cap cas per aquí. Insisteixo, que no vull problemes judicials i menys per coses que no penso.

      Dit això, tu pots tenir una visió de la gestió actual meravellosa, on el sistema ho fa bé, la gestió és transparent, no hi ha errades sinó resultats no esperats, les rectificacions són a temps, i no hi cap cap crítica, sota pena de passar a la categoria dels barrufets rondinaires que sempre pensen en negatiu, no deixen treballar, i en els seus exercicis individuals no estimen el Liceu, a banda de veure pelis de màfia, que es coneix que es un fet gravíssim. És la teva posició, i ben respectable.

      La meva és que des d´aquesta direcció hi ha coses que es fan bé, i he dit algunes de les que han fet ara com descomptes de fidelització, diversitat de preus segons dia de la setmana, més òperes a l´abonament,… però que també hi ha altres temes que no es fan bé, i que jo resumeixo –com els manaments de Nostre Senyor- en un de sol: que es pensen –com sovint fan aquests genis de les finances- que ells són la conya marinera i que la resta, que som de lletres i no hem passat per Esades, Ieses, i similars, som poc més que idiotes.

      I per això tenen la barra de fer-nos voler creure que ara –i no com abans- es cuida els abonats amb fantasbulosos descomptes del 15, 20 o 24%, quan la realitat és que bàsicament tenim els esquifits descomptes de sempre, i encara a molts de nosaltres se´ls apujarà -i prou significativament- el cost del seu seient; que ara –i no com abans- sí son transparents, quan la realitat és que es dosifiquen informacions com s´han dosificat tota la vida, i jo encara no sé que ha passat amb la localitat sense abonat de la meva dreta; i que ara –i no com abans- s´ha salvat el Liceu gràcies a aquesta gestora, quan la realitat és que si ens acabem salvant serà gràcies als que sempre acabem posant més calers**, i no a les genialitats dels que deixen d´enviar-te a casa un full informatiu de quatre pàgines per enviar-te una de revista de 50 pàgines a tot color, per posar l´exemple més idiota (no em costa gaire: tinc facilitat) que ara mateix em passa pel cap.
      Per la resta, una cordial salutació.

      **I ja que li dono palets de tant en tant, també aprofitar –encara que no ho llegeixi mai- per donar des d´aquí l´enhorabona al Sr. Guasch. Com de moment no em vull desapuntar, i a l´espera de calibrar exactament com queda la cosa, ara mateix no descarto en absolut –més aviat tot el contrari i ho miraré amb bons ulls- que fruit de la seva gestió acabi posant encara molts més calers dels previstos: si la meva butaca de cinquè pis ha de passar de zona 5 a zona 4 i m´han de fotre inevitablement una clatellada a la butxaca, doncs potser encara em resulta més posar una mica més de diners i mirar de veure si puc aprofitar una d´aquestes localitats de platea que passen de zona 2 a zona 3. Fet per fet, i posats a pagar més, que es noti la cosa (el que no se consuela es porque no quiere) baixant de cinquè pis a platea. El mèrit tot seu, i se li ha de felicitar per la pensada. Ostres!!!… si al final sí que resultarà que són uns genis i que serà gràcies a ells que se salvarà el teatre malgrat els rondinaires que només pensem en negatiu i posem pals a les rodes!!!

      M'agrada

      • KEEP CALM

        Hola Xavier C.
        Però fa falta començar amb frases que sense tenir cap mena d’informació sols donen ombres de desconfiança? Fa falta sempre tenir un discurs “populista” utilitzant expressions a la primera de canvi com “ma a la caixa”? jo crec que no, i això és el que crec que fa mal al discurs posterior totalment lícit en el seu fons.
        Segurament, i com he dit abans faran errors, però fan. Fan i ho han demostrat. I s’han equivocat i s’ha evidenciat i els hi hem dit i han corregit coses.
        No di c que la gestió sigui meravellosa, però millor que abans si que ho sembla. I tan de bo sigui així. I segurament es pot fer millor. Segur.
        Però això no treu que som negatius com a societat en general des de el meu punt de vista, i no només ara parlo amb el Liceu. L’únic que reclamo és que siguem positius o realistes des de el meu punt de vista. La negativitat no deixa treballar. I diré més, com ho he dit abans, expressar-se en negativitat i crítica sense tenir la informació no és lícit. No és llibertat d’expressió. Desgraciadament ens hem acostumat a parlar sense tenir tota la informació i això crec que ens ha fet mal com a societat. Això és el que he volgut dir. No és un fet gravíssim. És sols algun posicionament que jo crec que no és de rebut. I ho dic des de la individualitat i no des de el dogma com moltes vegades t’expresses.
        Per cert… el Sr. Guasch i el Sr. Filomeno són de ciències. Són enginyers, no per això incultes. El Sr. Guasch va presentar al Sr. Filomeno com un apassionat de l’Òpera i Liceista. Des de els 6 anys va dir que ve al Teatre, i des de 1999 és abonat. El Sr. Filomeno va dir que tenia 4 abonaments.
        El que et dic… que anar dient en públic “genis de les finances”, etc… Dir que són “esades”, “ieses”… etc… no aporta res al discurs. I remates dient que “tenen la barra de fer-nos voler creure…” Res de tot això,… van ser molt clars… l’entrada puja un 12,5 %, es redueix un 4 % per a calcular el preu entrada abonament. Es fa la suma de les 11 funcions, i es fa el descompte d’abonat. Imaginat un 12 %. Això és un resultat molt clar. I si canvies a munt o avall la zona… doncs és un altre resultat molt clar. Qui te un descompte del 18 % o del 20 % també és molt clar.
        Tot l’altre discurs és un discurs sense la informació. Tal sols dic que ens esperem a tenir tota la informació, i que quan la tinguem diguem.
        Aquest equip directiu s’ha posat de valent com ha dit el Joaquim en el seu post inicial, i ha canviat una cosa que fa anys que reclamàvem. Carai… els hi era més fàcil no fer res. Segur que tindran equivocacions. Però ara que ho fan… ara també els hi diem perquè ho fan? Xavier…
        I seran millors o pitjors gestors, però no ens equivoquem… van agafar el Liceu amb una situació que ni tu ni jo haguéssim pensant i amb l’ajuda de tothom estan posant ordre als números com a mínim.
        Per cert… per acabar… perquè no els hi preguntem com fan la revista… he vist que tenen publicitat… potser el cost és superior i amb la publicitat ho paguen, i la revista és molt millor que aquell full dominical que teníem… no?…
        Lo dit… crec que entre tots si som positius… que no ingenus podrem treure el teatre endavant… entre tots… ells i nosaltres…. Ells passaran… i el teatre a de quedar… Nosaltres també passarem… i el teatre ha de quedar.

        M'agrada

        • La revista mira, però els programes si que són molt però que molt fluixos. Ahir el vaig comprar i avui crec que vaig llençar els diners. Els continguts són molt minsos, i quan et gastes 9 euros vols que hi hagi molta teca, perquè de no ser així, amb el full del repartiment n’hi ha ben bé prou, fins i tot per ventar-se als que sempre tenen fogots.

          M'agrada

        • Xavier C.

          Jo sóc molt positiu. Moltíssim. Si fins i tot, i amb la cara que tinc, cada matí m´afaito per sortir de casa ben guapo :/ … Però quan tinc la sensació de que m´enreden, doncs tinc aquesta sensació, i ho dic. Que no tinc tota la informació? Oh… això ja ho sé… però no he estat jo qui ha decidit donar la informació a mitges… I tampoc voldràs que m´esperi sempre a tenir tota-tota la informació per dir el que penso, oi? Perquè si fos així no podria dir mai res, que no em voldràs fer ara creure que –digui el que digui la llei- a una societat els accionistes tenen la mateixa informació que els membres del consell d´administració, oi? Doncs aquí el mateix, Keep Calm… jo sóc un simple abonat i no estic ni de lluny tan ben informat com els que sembla que us moveu per allà i teniu contactes dins la casa. Però hores d´ara, amb la informació que tinc, la meva molt limitada capacitat de comprensió, i la millor de les meves predisposicions i voluntats a creure en els Reis Mags, penso que se´m rifen. I que em volen fer creure que hi ha més abonats quan el nas (ves tu quin argument menys científic, que es desqualifica per si sol) em diu que no els hi ha; que ara som super-transparents quan jo veig les mateixes nebuloses de sempre; que ara es mira per l´abonat quan a mi em sembla que se segueixen aprofitant de la seva estima al teatre; i que tenim Liceu gràcies a la nova direcció quan –sense desmerèixer els encerts de la seva gestió- jo penso que els qui s´han endut el rebre han estat els aficionats. Res de nou: Rajoy també pensa que se surt de la crisi bàsicament per la seva gestió; i jo, sense la meitat d´informació que ell, segueixo creient que els que les hem passat canutes potser som els que més tenim a veure…

          Liked by 1 person

    • Aquest blog no té cap intenció de ser representant de col·lectius de cap mena, ni d’afectats, ni de beneficiat, jo no ho faré perquè el blog és unipersonal i com que no em vull jugar les garrofes per ningú que no sigui jo mateix, només ofereixo temes de debat i accepto tota mena d’opinions. Si algú ho vol rendibilitzar, com ja s’ha fet, comptant o no amb la meva aprovació, m’és absolutament igual mentre el blog no en surti perjudicat, cosa que per ara no ha succeït perquè prou ho vetllo i sobretot penso que estem parlant i debatent entre persones adultes, cultes i suficientment preparades com per argumentar les diferents opinions.
      Crec que és bo que hi hagi discrepàncies i comprenc que a tots ens agradaria que fos positiu i optimista, però estem escamats i és normal que la desconfiança floti sobre els nostres caps. Segurament si la direcció del teatre ho fa bé això anirà desapareixent, però la fórmula de presentació per píndoles no ajuda gaire i com que crec que la direcció accepta bé la crítica, intentarà en futures ocasions no voler anar tan ràpid i presentar tota l’oferta comercial en una única entrega, clara i meridiana.
      Caldrà esperar saber la informació que ens falta, potser si s’hagués fet en una única sessió ens haguéssim estalviat dos anàlisis, amb les seves argumentacions, rèpliques i contrarèpliques, i sobretot suspicàcies innecessàries

      Liked by 1 person

  14. oriolisern

    Jo vaig assistir a la presentació i em va semblar molt interessant les diferents propostes. A part de tot el seguit de descomptes que caldrà digerir i valorar trobo que és molt positiva la requalificació si això permet vendre més localitats per part del teatre. Crec que encara que els preus pugin, (que ja van dir que pujarien). Si tenim en compte el tant per cent de descompte que tenim pel que fa a l’abonament i a més li sumem depenent del número d’anys que portem abonats el d’antiguitat dubto que ens costi massa més ( o així ho espero i ho desitjo). La balança final pel que vaig sentir ha de quedar en equilibri pel que fa al total dels diners, per tant que la suma dels increments i els descomptes en les quotes ha de donar 0. Uns pagarem més i altres menys segons la demanda que hi hagi, en principi no em sembla una proposta gens descabellada tot i que es comprensible l’emprenyament si en surts perjudicat. Esperem fer-ne una valoració final quan ens arribi la famosa carta amb tota la informació, però de moment amb millors sensacions que els anys anteriors. Crec que s’ha de valorar l’esforç per millorar la situació del teatre que les anteriors directives no es van molestar a fer.

    M'agrada

  15. raimon

    Soc les convençuts que pagarem més, sí o sí. Els veterans tenim clar que ocupem localitats anomenades “calentes” al mapa que ens van ensenyar; ens ha costat anar movent-nos any rere any per cercar milors localitats i ara estem tots contents i “calents” . Estic convençut que la meva localitat “calenta” l’hauré de pagar més cara. I que quan m’ofereixen tants descomptes és perquè al final i a la vista de l’augment em diguin … home, amb més òperes, amb uns gestors que fan estudis tan fantàstics, amb uns descomptes tan fidelitzadors … què més vols … i potser mantindré la localitat (crec que no, si l’augment és important). Aquestes reuniones tan ben preparades i amb brometes tan poc gracioses, no serveixen per res o a mi així m’ho va semblar.
    Ah! i al Sr. Guasch li diria que els abonats no agafem més localitats de les que tenim a l’abonament perquè ens fan uns descomptes fantàstics i ens donen unes facilitats grans; en dies com aquests que al SIegfried fa pena de veure el teatre, potser caldria enviar emails als abonats dient-los: Eooo, que us fem descomptes com el 50%, us animeu ara? Aleshores estaria fidellitzant abonats i intentant omplir el teatre. Jo he anat algun cop a intentar comprar entrades el mateix dia de la funció (amb el extrasupermegaenorme descompte del 30%) i he marxat indignat i sense entrada perquè, clar, les entrades que queden són les cares i amb aquest gran descompte no m’interessen.

    M'agrada

  16. Josep Olivé

    Les zones prou ocupades i més demanades pujaran. Quan? Ja ho veurem. Les zones poc ocupades i poc demanades baixaran. Quan? Ja ho veurem. Es baixen preus a localitats de poca venda i es pujen preus a localitas de venda més que probable. De calaix! El balanç resultant és prou clar i un bon avis a navagants…dels que navaguem en zones pobladetes, vull dir. Té més credibilitat en els preus un “tot a 100”! Només desitjo rectificar i demanar disculpes pel que he escrit ben aviat. Ho faria molt gustós.

    Liked by 1 person

  17. Hasta que no lo vea, ni lo creo ni lo dejo de creer.
    Pero un buen conocido de los denominados ” ex propietarios ” en la época del antiguo Liceu y que como sabeís tiene ciertas preferencias , dtos.y atenciones ( como por ej., recibir el dossier con los precios, abonos preferencial es, etc. )., me ha alertado esta tarde que el avance de precios para la temporada 15/16 que ya obra en su poder fija aumentos en algùn caso hasta significativos.
    A ver si pudiera conseguir dicha información escrita
    Pero estos temores expresados por bastantes de los que aquí habeís intervenido e incluso asistido a la rueda de prensa del Sr. Guasch, parecen bastante fundados

    M'agrada

  18. Queria decir que estos denominados ” ex propietarios ” y que son obviamente también abonados, reciben estos dossiers informativos con bastante antelación a la publicación del programa oficial y su envío a todos los restantes Liceistas

    M'agrada

  19. alex

    No sé si Joaquim abrirá otro hilo al respecto, pero creo que con la información completa y contrastada, habría que hacerlo.

    Via amig@s o conocid@s de los llamados “ex propietarios” que ya tienen como es norma, toda la información en su poder antes que se editen los programas / guias completas para todos los abonados, me temo que las sospechas de aumentos de precios se van a ir confirmando.

    Sin tener la información completa pero si algunos de los papeles / documentos enviados ya, algún avance

    – Mi turno PC ( el ya mal llamado popular), ubicado en la nueva zona 2B, con 4 óperas y digamos segundos repartos , con la antigüedad máxima topada creo en 10 o más años y dto. incluido, me va a costar alrededor de un 15% más que la pasada temporada ( tengo 3 butacas en casa )!!

    – Según el nuevo plano, habrán 8 zonas en total ( la zona 1 o más caras, serán los palcos centrales de anfiteatro)

    – La Platea y el Anfiteatro en cuanto a butacas tendrán 3 zonas cada uno, según ubicación ( zonas 2A, 2B y 3), con precios diferenciados que más o menos irán entre una banda de entre 100 y 180€ según la ópera y el reparto, todo ello en la hoja de entradas sueltas, para antigüedades de hasta solo un año

    – Las apreciadas esquinas 2º piso 2ª fila, pasarán de zona 8 a zona 6, con lo cual los 10€ de marras, se van a multiplicar casi por 3 o por 4, según las antigüedades

    – Las también bien consideradas esquinas 3º piso 2ª fila, pasarán de zona 8 a zona 7, y los precios de estos 10€ se van a multiplicar entre por 2 y por 3

    – las buena localidades de 4º piso, centrales y casi centrales, van a ir de zona 4 a zona 6 y por lo que veo (s.e.u.o.) en cuanto a óperas pueden oscilar según dichas categorías, entre los más o menos 38€ hasta en algún caso los 103€, siempre con el máximo de antigüedad hasta 1 año

    Esto es lo que he podido apreciar, parcialmente ya que no tengo toda la información completa
    Espero que sirva de adelanto y sea ya conocido

    M'agrada

  20. felipe

    Buenos días. Se sabe algo de los planos de zonas?
    Me temo que vamos a ser unos de los perjudicados.
    Disfrutamos de 2 abonos en primera fila de segundo piso, zona 5 actual, las más laterales.
    Para mi son perfectas estas localidades por la cercanía al escenario, a pesar del dolor de espalda y/o cuello que a veces provoca. Y por supuesto el coste es realmente asumible.

    M'agrada

  21. rosetapiccina

    Veig que als abonaments “flexibles” hi ha un mínim de un ballet, recital o concert. Aquí el descompte ja se’n va a norris, a no ser que acceptin òpera en versió concert com concert (ho dubto).

    M'agrada

Deixa un comentari