IN FERNEM LAND

AIXÍ PODRIA SER LA TURANDOT DE LA SCALA (Stemme-Antonenko-Agresta-Chailly)


Locandina Turandot - Scala 28.4.2015

Us deixo una hipòtesi de com poden ser les esperades representacions de l’òpera Turandot que tindran lloc al teatro  alla Scala a partir de l’1 de maig i fins el 23 del mateix mes, inaugurant l’EXPO 2015 que tindrà lloc a la capital llombarda.

Ni us deixo enllaços de descàrrega, per raons òbvies, ni els actes sencers, però si una àmplia mostra que ens permet fer una idea de per on poden anar els trets, si bé el que escoltareu no deixa de ser un assaig.

Acte primer, àries de Liu i Calaf

Acte segon, escena segona

Acte 3er fins allà on va escriure Puccini i potser per un altre dia deixaré el final de Berio que és el que Chailly ha escollit per aquesta edició de Turandot, elecció tan interessant com discutible.

Demà serà un altre dia i espero que de mica en mica els apunts tornin a ser com a mi m’agraden i de publicació diària.

Un comentari

  1. Hofmannsthal

    Siempre he considerado que Nina Stemme era una spinto que se creía dramática, y después de este audio me reafirmo en ello. En el “In questa reggia” esta al límite en varios ocasiones y ademas muestra un vibrato muy desagradable, en mi opinión fruto de sus temerarias incursiones en los papeles de Elektra y Brunhilda. Y lo peor aun esta por llegar puesto que tiene un Tintorera firmada para el 2019. Sra. Stemme enhorabuena ha hecho un trabajo excelente arruinando se la voz.

    Liked by 1 person

    • No és Turandot, però no diguis que no és Brünnhilde o Elektra. Has vist/escoltat la seva Elektra a Viena?, dubto que l’hagis vist perquè crec que d’haver-ho fet no opinaries el mateix.

      M'agrada

      • Hofmannsthal

        Joaquim, la Electra de Stemme en mi opinión no es para tirar cohetes. Hace un retrato psicológico plano, superficial y lo que es peor ENDEBLE. No dispone ni del ímpetu de la Nilsson ni de la neurosis de la Borkh; y a todo esto hay que añadir ese vibrado tan antiestético que no hace más que recordarme a Gwyneth Jones ( quien tampoco era una Electra notable). Considero que lleva extralimitandose en su repertorio des de hace unos años. Debió conformarse con Siglinda y Salome y no aspirar a Electra y Brünhilde.

        M'agrada

  2. Stemme ya debutó el rol de Turandot en su Estocolmo harà dos o tres años atrás, con Riccardo Massi como Calaf
    Obviamente, no es Birgit Nilsson en este rol. No me convenció demasiado la Nina en su Minnie de La Fanciulla del West en Paris, demasiado apretada vocalmente y escasa de italianità.

    M'agrada

  3. Raúl

    Aquest apunt m’agafa just en plena preparació de la Turandot que avui ens fan a Lleida els de la AAOS.
    Lo que ens has deixat per escoltar no em sembla pas la millor Turandot que es pugui fer avui en dia. Lo que més m’ha agradat ha estat Agresta al tercer acte.
    Potser la culpa que no m’hagi acabat de convèncer és d’haver estat escoltant aquest dies la magnífica versió de 1972 que té la Liù de Caballé i el Calaf de Pavarotti, però allò és senzillament sublim i aquest assaig m’ha deixat ben fred.
    Espero que a les funcions oficials millori.

    M'agrada

    • Ni l’assaig va ser bo ni en la primera (vídeo que ja hauràs vist que tens a IFL) va millorar gaire.
      Millor que se’n oblidi.
      Suposo que a Lleida vas gaudir més i pel que fa a la gravació de Mehta, és quasi insuperable, però té un però.

      M'agrada

      • Raúl

        Sí, ja he descarregat el video i he pogut constatar que la cosa no ha millorat gaire.
        La funció de Lleida va estar bé tot i no ser lo millor que li he vist a la AAOS. Lo més desctacable va ser la Turandot de Maribel Ortega. Trobo que ha estat millor inversió els 15 € que em va costar aquesta Turandot que els 300 que m’hagués costat la de la Scala.

        M'agrada

        • rosetapiccina

          Ahhhhhh!!!!!!! A mi a Sant Cugat veure AAOOS em costa 50€, per això hi vaig, obligada a acompanyar gent que no es pot desplaçar a Barcelona a veure òpera. Sempre penso: ostres, quina diferència amb el que veig al Liceu per 30€!!! I em costa fer valoracions positives.

          M'agrada

        • Raúl

          En realitat no és que a Lleida la AAOS costi 15 €, costa uns 50€ també, però el teatre de la Llotja posa 8-16 entrades a un preu molt rebaixat per als joves de 16-25 anys (a mi el “chollo” no trigarà massa en acabar-se’m). A 15€ em compensa anar-hi, quan hagi de pagar 50€ ja ho veurem.

          Liked by 1 person

  4. rosetapiccina

    Jo estic preparant Turandot perquè haig d’anar amb el meu pare a veure la versió de AAOOS a Sant Cugat.
    M’he comprat una amb Jussi Bjorling i Birgit Nielsson (i la Tebaldi) i estic flipant. També em van agradar molt versions que he trobat a youtube amb Plácido i amb Carreras, i amb la Ricciarelli, de la que veniu parlant darrerament i a mi sí que em sembla molt bona, al menys com la dolça (i cursi?) Liu.

    Ara bé, no és una òpera que m’entusiasmi, sobre tot perquè no puc amb Ping-Pang-Pong.

    I al final, crec que la Espert va ser molt bona suicidant a la Turandot. No he vist encara muntatges agressius, però voldria veure al Calaf un modern “trepas” que no dubta en sacrificar la seva família per arribar al cim social. Fins i tot podria carregar-se ell mateix a la Turandot després de seduïr-la per obtenir el poder, i el veuriem a una escena final envoltat de cotges i de dones de lux, amb tothom servint-lo. El marc podria ser algun país semidesenvolupat i corrupte, per exemple…

    M'agrada

    • La de Nilsson, Bjorling, Tebaldi és magnífica, però la de Sutherland, Pavarotti, Caballé, gràcies també a Mehta, és excepcional.
      Pel que fa a la teva proposta de lectura dramatúrgica, t’he de dir que m’ha sorprès i m’ha trasbalsat, no sé si m’agradaria i finalment dir-te que el material melòdic dels tres ministres, així com el tractament orquestral de les se¡ves intervencions em sembla portentós. Comprenc que poden ser odiosos, però quan li trobis el punt, que el té, estic segur que ho gaudiràs molt.En a mi també em passava

      Liked by 1 person

Deixa un comentari