IN FERNEM LAND

EL “DIO DI GIUDA” MÉS TRIAT: ETTORE BASTIANINI


 

Ettore Bastianini com a Nabucco a Firenze (1957)

Ettore Bastianini com a Nabucco a Firenze (1957)

Feia temps que una tria no estava tan renyida com aquesta i és que per a mi hi havia 5 versions veritablement  notables, que han acabat concentrant la majoria de les vostres tries.

I pràcticament fins la darrera hora no s’ha desfet el triple empat que hi havia entre el número 3, el 1 i el 9, però finalment ha estat el 3, el baríton italià Ettore Bastianini (24 de setembre de 1922, Siena, Itàlia -25 de gener de 1967, Sirmione, Itàlia) que ha aconseguit 20 tries, mentre que en el segon lloc hi ha un empat entre el número 1 i el número 9, que han aconseguit 19 tries, mentre que en el tercer i a un punt dels segons heu triat la versió 2.

Tots els resultats els teniu aquí:

Document-page-001 (3)

És a dir, i per ordre descendent:

“Dio di Giuda!” 3 20 14%
“Dio di Giuda!” 1 19 13%
“Dio di Giuda!” 9 19 13%
“Dio di Giuda!” 2 18 12%
“Dio di Giuda!” 6 16 11%
“Dio di Giuda!” 7 15 10%
“Dio di Giuda!” 8 13 9%
“Dio di Giuda!” 4 10 7%
“Dio di Giuda!” 10 8 6%
“Dio di Giuda!” 5 7 5%

I qui hi ha al darrere de les altres nou versions de “Dio di Giuda”?

“Dio di Giuda!” 3 20 Ettore Bastianini
“Dio di Giuda!” 1 19 Cornell MacNeill
“Dio di Giuda!” 9 19 Riccardo Stracciari
“Dio di Giuda!” 2 18 Piero Cappuccilli
“Dio di Giuda!” 6 16 Renato Bruson
“Dio di Giuda!” 7 15 Sherrill Milnes
“Dio di Giuda!” 8 13 Joan Pons
“Dio di Giuda!” 4 10 Leo Nucci
“Dio di Giuda!” 10 8 Andrezej Beletsky
“Dio di Giuda!” 5 7 Ambrogio Maestri

Si premeu sobre el nom de cadascun dels noms podreu accedir al youtube que ha servit per extraure les versions escoltades.

No hi ha dubte que escoltant aquestes versions, o si més no la majoria i comparant amb les veus actuals, jo al menys he trobat a faltar tant l’autenticitat del color baritonal, fosc i ample, així com sobretot la manera de cantar i la intensitat dramàtica del fraseig, amb unes condicions tècniques i de resistència admirables.

Espero que la tria us hagi agradat, i abans d’acabar el mes i de que comencin les representacions liceistes segurament us proposaré una tria de Abigaille.

Gràcies a tots els que heu participat i que heu fet possible les 145 tries sense necessitat de que jo hagi hagut de participar per desempatar

Un comentari

  1. alex

    Gran y excelente concursito, muy igualado dada las versiones referenciales de varias de ellas.
    Muy contento que el antiquísimo y referencial barítono cantábile y maestro Stracciari al que voté como mi nº 1 ( alias el inventor de la “srtacciata” ), haya estado a punto de ser líder definitivo.

    Me alegro también que dados algunos referenciales nombres de iluustres barítonos, Maestri – muy alejado cualitativamente del resto – haya quedado en último lugar ( con mucha benevolencia, incluso ha recibido 6/7 nominaciones)
    Excelente cata, Joaquim!

    M'agrada

  2. Kàtia

    Vaig votar 2 7 8 per aquest ordre,menys mal que Capuccilli ha estat a la meva tria,encara que no el vaig reconeixer i penso que hauria d’haver tingut millor oïda i saber trobar Bastianini que es el baríton que més m’agrada després de Dieter Fisher..Ho he disfrutat moltissim i ja espero la propera.

    M'agrada

  3. SANTI

    Ha estat una de les millors tries, m’ho he passat molt bé i he gaudit d’uns cantants excepcionals. Jo vaig triar el 1, el 7 i el 9 per ordre invers. Però el 3 i el 6 em van fer dubtar molt.

    M'agrada

  4. Marc

    Vaig votar les que han quedat últimes: la 10 i la 5. Et felicito fill.

    –Ara però el que em fa realment poderós és el Faust de Gounod. No t’imagines com m’agraeixo haver-lo posat aquell dia dins el mòbil, quina nit, quin vi més bo, quins llamps, quina natura!!
    Feia temps que havia d’endinsar-me en alguna opera nova, i la vaig ben encertar.–
    Ho he expressat aquí, espero que no faci gaire nosa.
    (Versió amb Sutherland i Corelli)

    M'agrada

  5. colbran

    En esta ocasión he coincidido con el resultado en las tres primeras voces. Opté por las versiones 1, 3 y 9, calificándolas por este orden: 3, 9 y 1, pues para mí son las mejores. En mi opinión las “menos” buenas: la 10 y la 5. He tenido la suerte de no reconocer a ningún cantante, pero celebro que sean Nucci y Maestri los que no me gustan.

    Liked by 1 person

    • Como debiste disfrutar amigo Colbran, del NABUCCO liceistico de 1.970, con los debuts en Barcelona de 2 grandísimos cantantes como Cornell MacNeil y Bonaldo Giaiotti! Creo que la Abigaille entonces fue Rita Orlandi-Malaspina

      M'agrada

      • colbran

        Lamento tener que decirte, amigo Alex, que en ese “Nabucco” sólo me gustó Giaiotti. MacNeil no llegó a convencerme y en cuanto a Rita Orlandi Malaspina he olvidado su aportación, pero, como la ví en otras ocasiones, puedo decirte que su voz era importantísima -enorme!- pero tendía al grito. Quizás con los oídos actuales -dada la precariedad vocal que existe en las cuerdas de barítono y soprano dramática, incluso en la cuerda de auténticos bajos- mi juicio sería distinto, ya que MacNeil en este “Dio di Giuda” me ha gustado muchísimo. En cuanto a Bonaldo Giaiotti, seguro que no variaría de opinión porque era un bajo extraordinario. Bajos y contraltos son las voces que más me emocionan.

        M'agrada

  6. Leonor

    ¡Madre mía, qué nivel oh Mozart!
    ¡Enhorabuena a don Ettore, a quien no voté! Y me gusta mucho.
    Mis elegidos fueron 9, 8, 10.
    Esto ha sido verdaderamente difícil, complicado en muchos casos (y ya me explico las razones)
    ¡Gracias, Joaquim por estas escuchas, “catas” verdaderas!
    ¡Un beso, infernems, desde las trincheras…escolares!

    M'agrada

    • Efectivamente era complicado, pero siempre digo lo mismo, lo importante es escoger los que más te gustan, y no tendría que avergonzar a nadie haber escogido a otros que los mayoritariamente escogidos, más de una vez no he estado para nada de acuerdo con los más votados. No es el caso esta vez

      M'agrada

Deixa un comentari