IN FERNEM LAND

PREPARANT OTELLO: TRIANT “DIO MI POTEVI SCAGLIAR”


Francesco Tamagno com a Otello

Francesco Tamagno com a Otello

El proper dia 21 de gener es representarà la primera de les 9 funcions previstes de l’òpera Otello de Giuseppe Verdi al Gran Teatre del Liceu.

Com és habitual darrerament a IFL, uns 10 dies abans de la primera representació proposo la tria d’una ària destacada de l’òpera com a apunt previ al preparatori que també acostumo a fer.

En aquesta ocasió m’hagués agradat portar-vos a Iago, per a mi el gran personatge de l’òpera, i potser ho faré, però és clar, calia triar un Otello i més ara que les representacions liceistes no em sembla que ens ho garanteixin del tot.

En primer lloc he triat l’ària del tercer acte, “Dio mi potevi scagliar” un fragment bellíssim per la complexitat dramàtica i psicològica del personatge, amb una música de intensitat que descriu amb una instrumentació brillant, els dubtes, les pors, la gelosia i el desgavell destructiu d’Otello.

OTELLO
Dio! mi potevi scagliar tutti i mali
della miseria, della vergogna,
far de’ miei baldi trofei trionfali
una maceria, una menzogna…
E avrei portato la croce crudel
d’angoscie e d’onte con calma fronte
e rassegnato al volere del ciel.
Ma, o pianto, o duol!
m’han rapito il miraggio
dov’io, giulivo, l’anima acqueto.
Spento è quel sol, quel sorriso, quel raggio
che mi fa vivo, che mi fa lieto!
Tu alfin, Clemenza, pio genio immortal
dal roseo riso,
copri il tuo viso
santo coll’orrida larva infernal!
Ah! Dannazione!
Pria confessi il delitto e poscia muoia!
Confession! Confession!
La prova!

JAGO
(indicando l’ingresso)
Cassio è là!

OTELLO
Là? Cielo! Oh, gioia!

(con raccapriccio)

Orror! Supplizi immondi!

I per intentar fer un ampli mostrari de tenors, sensibilitats, veus i interpretacions he escollit en aquesta ocasió que l’ària és sortosament breu, una dotzena de cantants, entre ells, jo crec que el bo i millor. No hi són tots i potser algun dels que hi és no hi hauria de ser, però es per donar una mica de respir entre totes elles.

Com que n’hi ha dotze podreu escollir-ne 4. Teniu temps fins la mitjanit del divendres 15 de gener. Jo publicaré el dia 16 els resultats i sabrem quin és l’Otello escollit.

Aquí teniu la dotzena de versions, gaudiu-les

Dio 1

Dio 2

Dio 3

Dio 4

Dio 5

Dio 6

Dio 7

Dio 8

Dio 9

Dio 10

Dio 11

Dio 12

I ara podreu triar-ne fins a quatre marcant les versions que us hagin agradat més i després prement VOTE, no una a una, les quatre d’una vegada.

M’agradaria que si algú reconeix als cantants, alguns són molt evidents, que no digui els noms en els comentaris que pugui deixar.

Estic segur que les gaudireu

Un comentari

  1. OLYMPIA

    Quina òpera i quines àries!
    Aniré escoltant les versions quan pugui però no sé si seré capaç de votar atès que els intèrprets que tries sempre són bons i, rarament, en puc descartar cap.

    M'agrada

  2. nachoferrer

    Home,
    Despreś d’haver votat, (no diré el número), he arribat a una reflexió:

    El gran Jaume Aragall, va ser totalment un descoberta fortuïta per al públic del Liceu. Recordo que aquelles funcions van ser amb la Virginia Zeani. Per tant el públic anava a veure a la Zeani. L’Aragall va ser un “regalet”.

    Per tant:

    Potser ens trobem amb un Iago espectacular. O un Otello increïble. O una Desdèmona a l’alçada de la de la Freni.

    Mantinguem l’esperança. Tot i que crec que l’he perduda amb aquest Otello…

    M'agrada

    • Home, nachoferrer, no em comparis un Jaume Aragall jove, desconegut amb un intrument prodigiós, amb Tanner o Heller, malauradamment ja tenim youtubes o altra mena de gravacions que ens poden dir que estemm parlant de coses diferents.
      Jo estic d’acord que es busquin cantants joves, encara desconeguts i valors emergents per fer substitucions d’última hora, però aquí estem parlant de Otello, un dels rols més complicats per aun tenor, rol que només està a l’abast de tenors experts, amb molt coneixement i tècnica per fer front als reptes d’una partitura molt exigent. i! del tenor jove, que tot ui tenir una veu per cantar Otello, ja el canti en els seus inicis.
      No, malauradament no és el cas.
      pel que fa als Iago, tens prou mostres a Youtube

      o

      Si creiem en les miracles….

      Liked by 1 person

  3. Eduardo

    Vaya, valla, que nos la has puesto, difícil y mucho… es que para mí Otello es personaje muy diferente en cada acto, no sé si lo que voto, es justo o no, solo la opera completa me dan la dimensión de cómo se compone este rol. Sabes aún quedan días por delante, y si buscamos un Iago, sería perfecto.

    M'agrada

  4. Leonor

    Uf, difícil, complicado; voté 2, 3, 4 y 8 (me parece, porque a veces me lío).
    Desde luego, vaya interpretaciones ha ahí; las que más me han emocionado he elegido.
    ¡Saludos, infernems!

    M'agrada

  5. José Luis

    que diver, todas excelentes. dificil. yo 1, 8. 11. 12. primero puse solo 3 por inercia, luego vi que eran 4 y volví a la parrilla. ¿cuenta no? Si solo cuenta la 1ª tuve que dejar al 11.

    M'agrada

  6. Mingu

    En primer lloc gràcies per la teva feina, i per oferir-nos un repertori tan extens i buscat.
    El 8 per a mi es el clàssic, el standard, i el 11 el mes poper i admirat per molts de nosaltres, la majoria sabem que son els millors. A partir d’aquí tinc moltes dubtes. Tendeixo a evitar els que tenen soroll de disc, per que no m’atreveixo a valorar en tot el mes ampli sentit, per causa de la tècnica de registre, ni tampoc vull pensar que “tiempos pasados fueron mejor”, però hi ha un d’aquest mes antics, que sona molt bé, i es un dels grans i no el puc obviar que és el 7. Per fi també he votat al que cantarà però tal i com demanes no poso el número.
    Per cert, farás el mateix pel Otello de Rossini?. Estic esperant sentir Che Ascolto? i Assisa a`pie d’un salice.

    M'agrada

  7. Pere

    Quina tria més difícil! Acostumo a posar una nota del 0 al 10 a cadascuna de les versions que m’ajudin a decidir. En aquest cas me’n surten 8 amb una nota entre el 9 i el 10. Complicada l’elecció dels quatre que més m’agraden, però trobo apassionants aquestes escoltes que ens proposes.

    M'agrada

  8. duran

    !!Ufff!!, difisilisim de votar, pero m’agradat tant que ja he triat, 1, 4, 8, 11, he dubtat perque tots son mol bons, i aquest fragment d’Otello (al menys a mi), posa els pels de punta. Grasies Joaquim per aquets momens tan agradables. Una abraçade.

    M'agrada

Deixa un comentari