IN FERNEM LAND

LA CANCEL·LACIÓ PREVISIBLE: JULIA LEZHNEVA


Després de tot el que està passant durant aquesta temporada 2015/2016 al Gran Teatre del Liceu, el comunicat que va fer ahir el teatre anunciant la cancel·lació de Julia Lezhneva com a Desdemona a les dues funcions concertants previstes de l’Otello de Rossini no m’ha sorprès gens, era previsible, el que si m’ha sorprès positivament és la corresponent substitució, aquesta vegada de nivell,  fent debutar a una de les veus que més m’interessen de l’actualitat, la notable belcantista anglesa i australiana d’adopció, Jessica Pratt, una soprano que no té la vocalitat més adecuada per el rol, ja que a l’estrena napolitana del 4 de desembre de 1816 el rol el va cantar la gran Isabelle Colbran, per tant una vocalitat més propera a la mezzosoprano que no pas a la lírica-lleugera, que és ara per ara on podríem encasellar-la .

Benvinguda sigui perquè Pratt, seguint a June Anderson, una altra notable Desdemona rossiniana allunyada de la vocalitat Colbran, pot ser un dels esdeveniments de la temporada (està assolint aquests dies un gran èxit cantant La Sonnabula a Bilbao), ara bé el desencís de la cancel·lació, la segona plantada que ens fa al públic de Barcelona, és enorme, ja que per a mi Pratt és una cantant molt notable amb una projecció extraordinària, però Lezhneva és un fenomen artístic i vocal, una personalitat abassegadora d’aquelles que surten molt de tant en tant.

No m’interessa que ha passat, si es tracta d’un caprici de diva, d’un pacte o d’una sobtada malaltia, de fet la pàgina web del Liceu diu: “La soprano Jessica Pratt interpretarà el rol de Desdemona al repartiment d’Otello, de Rossini, al Gran Teatre del Liceu en substitució de Julia Lezhneva.”, és a dir, no diu res, més enllà de la substitució.

Alguna cosa i no precisament positiva, està passant en el món de l’òpera, amb totes aquestes cancel·lacions, anul·lacions, intercanvis o pactes entre els cantants i els teatres, i que jo crec no són res més que enganyifes al públic com a principal perjudicat, un públic que en moltes ocasions compra les localitats amb mesos d’anticipació i motivat per l’anunci d’aquest o un altre cantant.

L’esperat debut de Julia Lezhneva i més després d’aquella impresentable cancel·lació a l’Auditori, després d’haver estat gravant durant tota una setmana un CD esplèndid amb Il Giardino Armónico, era un dels puntals de la temporada, una temporada  de la que precisament han anat caient aquests puntals que ens van motivar a seguir comprant entrades i abonaments malgrat l’increment de tarifes i re-qualificació de zones que tant ens va perjudicar.

Serà complicat per a la direcció del Liceu presentar el que diuen que serà una temporada interessant amb presumptament 3 títols verdians, 2 massenetians, 2 mozartians, més un de Strauss, un de Wagner i un Donizetti, així com els 4 súper recitals/concerts  amb els cantants que prèviament hagin decidit, i alhora ser creïbles, perquè el mal que ens han fet aquest any,, la gegantina enganyifa no serà fàcil d’oblidar.

Em costa entendre que mou a la jove Lezhneva a actuar d’aquesta manera, a cancel·lar i a deixar-nos sense el que m’interessava més d’aquest Otello, després de que caigués del cartellone l’altre nom de gran interès d’aquesta proposta, el tenor nord-americà Lawrence Brownlee.  No opino el mateix de Kunde perquè crec que no és la veu idònia per cantar l’Otello de Rossini, molt millor el de Verdi en aquest moment. Si fos una malaltia el Liceu ens ho hagués anunciat i per tant imagino que la soprano russa es deu haver deixat emportat per un caprici de diva passada de moda, i com ja ho va fer a l’Auditori quan per una manca de bona previsió dels responsables del concert en escollir la sala menys adecuada i no omplint, es va ofendre i ens va deixar plantats.

Ara es torna a repetir la irresponsabilitat i d’aquell Otello amb Kunde, Lezhneva, Brownlee, Shi, Lo Monaco i Palazzi, només queden Kunde, Shi i Palazzi, el 50%.

Aquí us deixo a Jessica Pratt cantant dos fragments de la Desdemona rossiniana, l’encisadora “Assisa a pie d’un salice”

I ara l’ària del segon acte, molt més dramàtica i virtuosística ” Che smania, ohimè, che affanno … L’error di un’infelice ” en una representació a Wildbad de l’any 2008

Esperem que Kunde, malgrat tot i encara que lesionat, ens canti Otello. Un títol que a la tempoarda 2015/2016 ha portat malastrugança.

70 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de enero de 2016 | Beckmesser

 2. Uno de los Massenet es el Werher anunciado con Beczala ( por cierto, en el foro francés Operaforum o ForumOpera, dejan solamente regular a Beczala, corto en los dos ultimos actos – claro, comparado con Kauffman y Alagna – que cantaron hace pocos años esta misma producción )
  Otro de los Verdi, será Rigoletto, con diversos repartos ( Camarena será el Duca en uno de ellos, el ventrílocuo Nucci será uno de los Jorobados, etc..etc..)

  Volviendo al tema de la cancelación de Leznheva , parece que esta vez es más capricho de la soprano rusa que del Teatro del Liceu, ya que en la propia cuenta de twitter del Liceu se anuncia ” que la soprano se reserva para debutar aquí la próxima temporada “… ( extraña sentencia, no ? )
  Pratt es un gran recambio aunque para la primera función del dia 3, puede llegar sino cansada ( canta su ultima Sonnambula en Bilbao, dos noches antes ), sì sin ningún ensayo previo pese a ser v.concierto. Enfín, esperemos que Pratt no venga solo a hacer ” caja ” y demuestre sus grandes virtudes vocales

  M'agrada

 3. Mingu

  Respecte al Sr. Kunde: sobre el paper, ja està clar que un tenor rossinià-mozartià i un de dramàtic no poden ser iguals, i ja la propaganda de que es el únic tenor que fa els dos rols en la actualitat, em semblar per analitzar. Es com si un atleta de 100 m fa de repent 10.000 en el mateixos jocs olímpics, o com si un base es posa a fer de pivot. Segur que alguna cosa no anirà bé. Espero que el Sr. Kunde avali el que s’espera d’ell.
  Sobre les anulacions, jo una vegada (figuradament) em volia comprar un model de cotxe, i el vaig encomanar. Al moment de fer la compra, i com que la butxaca no m’hi arribava vaig demanar un “descomptet”. Però el descompte tenia de ser tan gros per arribar a la meva butxaca que el del concessionari em va dir que el model que en aquells moments jo volia no tenia descompte. Em va dir que si jo no el volia, ja el tenia venut a un altre client ( no sé si era veritat o era per negociar). Llavors no vaig tenir mes remei que anar a un altre concessionari. Li explico el que passa, i aquest, per prendre-li la venda al primer, em va fer el preu que jo volia, en un altre model , que al final em va deixar fins i tot satisfet dins les meves aspiracions.
  Que no tenim diners, està clar. El dia de la venta, hauríem de veure si el cotxe que jo volia el porta un altre, o ja els va bé tenir-lo a la exposició, i si el model que em venen a mi, no el volia ningú mes, i si al final em deixa satisfet.
  Dimecres hi vaig i ja diré “che ascolto” i si m’he quedat agafat al “salice”….o què.

  M'agrada

  • Joan

   El cartell que lluïa ahir el coliseu de la rambla amb una gran fotografia de Kunde i una banda vermella explicant el que diu en Mingu em va deixar parat. Vaig pensar: I la Lezhneva que no és ningú?(!!) ara ho entenc més…
   No l’he pogut escoltar encara en directe. A veure si a la 3ª va la vençuda! Se suposa que vindrà a fer un recital no? o potser un Mozart?
   Sobre les cancel.lacions només apuntar que és curiós que els cantants substituîts siguin sempre els més esperats i els que venen el títol.
   Aquest cop almenys queden Kunde i Pratt, cosa que m’evita haver de decidir entre perdre l’entrada o perdre una tarda.
   Gràcies per les il.lustracions musicals!
   Aquest cop almenys la web del liceu està actualitzada. L’Otelo de Verdi del 26 segons la mateixa el va cantar Cura.
   Em sembla que em repeteixo però com enyoro els antics cartells, els antics programes de mà, els fulls de sala i la claredat dels repartiments de la pàgina web d’anys ençà!

   M'agrada

   • L’interès principal de la proposta és el titol rossinià, no és el cas del titil verdià molt més conegut inoer tsnt amb més incidència en el cast, ara bé, el títol de Rossini sense grans cantants pot ser un nyap, per tant el Liceu ha fet bé en fitxar corre-cuita a Pratt, perquè la baixa de Lezhneva és una decepció més de les ja acumulades, es miri per on es miri, excessives.

    M'agrada

  • Kunde, sent com és un cantant bàsicament rossinià és ben curiós que ofereixi més garanties en l’Otello de Verdi que en el de Rossini, jo crec que ni en el seu millor moment excel.lia com a baritenor, i en canvi de manera sorprenent sap dir el recitatiu verdià amb convicció i com que el registre agut és imponent i incisiu, el resultat és quelcom més que òptim.
   El destí ha volgut que en el de Verdi no tinguem Otello i que el que ho podia fer ens canti el de Rossini

   M'agrada

 4. Josep Olivé

  Els teus comentaris sobre Jessica Pratt em deixen tranquil. La decepció de no escoltar Lezhneva (la segona ja) queda apaivagada per l’il.lusió que tinc tambè d’escoltar Jessica. El canvi doncs no resulta el desastre d’altres canvis i per tant bon vent a Lezhneva, cantant que no sap que està menyspreant tot un teatre que juga a la champions del mon mondial operístic i que això li pot comportar seriosos problemes de cara al seu futur artístic. M’han dit que el molt honorable de la cosa està “en ello” (perdoneu certa repetició, però encara em dura l’estupefacció…). Ja no ho faré més. 🙂

  M'agrada

 5. nachoferrer

  S’arrisquen molt amb la temporada! Èh??
  Fan títols per guanyar públic. Ja voràs quan surti la temporada!
  Els tres Verdis:
  D’el Rigoletto me n’alegro! Ja era hora.
  Els dos Mozart:
  Un és Die Zauberflöte. Amb la mateixa producció que aquest any.

  http://www.liceubarcelona.cat/el-liceu/noticies/die-zauberfloete-obrira-la-temporada-201617.html

  Tot i que farán com a la Temporada 14-15. Inauguració a l’Octubre.
  Respecte a l’altre títol PENSO que no se la jugaràn gaire. Potser el Don Giovanni o Le Nozze.

  Per altra banda, aveure si ens fan un altre cop l’Anna Bolena!
  Al 2017 no hi ha un aniversari especial pel teatre?

  I parlant de Wagner…
  A vuere si fan L’Holandès Errant…
  La trobo a faltar…

  M'agrada

 6. Parsifalx

  esta claro que ademas de algunos de nosotros consideramos que el liceo se esta conviriendo en un teatro de provincias, y parece que a los cantantes tambien…… Es que me da a entender tanta cancelacion

  M'agrada

 7. AntoniGarcés

  Dos Massenets!!!!! Que déu ens agafi confessats! Ja tenen prou palla elles soles quan estan ben interpretades no em vull imaginar si el nivell és el mateix que en aquest Otello de Verdi que ens estan encasquetant aquests dies, podran posar-li “Cicle Vine a dormir al Liceu”. I una mica més de varietat en els altres compositors no estaria malament. Si els 3 Verdis són com els d’aquesta temporada són masses i la de Wagner no crec que sigui Das Liebesverbot precisament… En fi, encara ens queden unes quantes temporades de desencís constant amb el Liceu i tot allò que prometia Cristina Scheppelman de fer temporades interessants no es veu per enlloc, amb aquests compositors el que es veu són molts desitjos de fer caixa.

  M'agrada

  • alex

   2 Massenets sorprende negativamente ???
   Pero si Massenet es un genio de la partitura. Y..nada comercial. Ojalà se confirmara y hasta hubiera màs ópera francesa ( Gounod, Bizet como sus Pecheurs de Perls o hasta Saint Saens con el Sanson ,en detrimento de esos reiterativos Mozarts que tanto se repiten desde que se incndió el viejo Liceo )

   M'agrada

   • AntoniGarcés

    Jo sóc el primer que vull més òpera francesa al Liceu, pero crec que podrien arriscar-se més. Qui sap un Halévy, un Meyerbeer (ara a Berlin s’estan posant les piles amb ell) o en vista de l’èxit del Benvenuto Cellini fer uns Troyens que encara no s’han representat mai a Barcelona. Però tot això al Liceu tal i com estem actualment és volar coloms.

    M'agrada

    • D’aquests titols no en veurem gaires, al menys en els propers anys. Pel que fa a Troyens menys encara, ja que precisament el Benvenuto d’enguany va ser la substitució trobada quan es va cancelar per insostenible

     M'agrada

  • josep.olivé

   Doncs jo crec que Massanet és referencial i per aquesta casa el veiem molt poc. Per a mi un encert. Votaria per Mannon i Don Quixot, posats a dir-ne dos, que en podría dir unes quantes més.

   M'agrada

   • AntoniGarcés

    Tens raó, però crec que presentar dues òperes seves en una sola temporada és massa. Podria haver més varietat de compositors ja que per exemple la propera temporada l’òpera francesa serà Massenet o Massenet i l’òpera italiana Verdi o Donizetti. I tampoc ens enganyem de Massenet no ens faran Le jongleur de Nôtre Dame o Grisélidis, ens faran les de sempre Werther (segur), Manon o Thaïs, per tant aquí veiem les ganes de fer caixa de l’actual directiva a costa d’un projecte artístic creatiu i interessant ja no només aquí sinó a nivell europeu.

    M'agrada

    • alex

     Werther no se repone en el Liceu desde màs o menos 1990/91 , con Alfredo Kraus y Marta Senn. Gran titulo y para mi gusto, de lo mejor massenetiano
     Solo falta que el Werther de confirmarse, lo dirigiera una batuta como el gran Plasson

     M'agrada

    • josep.olivé

     Estic d’acord. M’agradaria molta més òpera francesa. La seva diversitat d’estils i riquesa en quantitat de creadors ho justifiquen sobradament.

     M'agrada

 8. Salvador

  Crec que és una bona notícia que canti la Pratt.
  Jo la vaig veure en Wildbad, el 2008, al costat de Spyres i Adami, i em va agradar molt.
  El Otello rossinià és una òpera per bons cantants (com totes les del mestre de Pesaro) i crec que el repartiment del Liceu, en principi, és de qualitat, i, sobretot de gent que canta, i bé, a Rossini.
  Falta veure si la seva vocalitat s’aproxima al que l’obra requereix, que jo crec que sí.
  El dissabte aniré a gaudir. Espero que no em defraudin.

  M'agrada

  • El problena, si és que ho és, seria saber perquè no canta Lezhneva.
   Pratt és una meravellosa garantia de cant rossinià (Ciro in Babilònia al ROF) tot i que jo m’estimaria més per a Desdemona a DiDonato, Aldrich, o qualsevol mezzo aguda i belcantista que per sort tenim a l’abast . Quan ho canten sopranos líriques com Anderson, Peretyatko, Pratt o la inadequada Futral per a Opeta Rara, el rol perd entitat vocal i dramàtica ja que la partitura és més central i no dóna gaires possibilitats de lluïment en el registre que per a elles els hi és més propi, per això quan ho han cantat Bartoli o von Stade jo crec quecera ideal.
   Lezhneva també és soprano, però el seu registre de tendència més dramàtica i central, malgrat la seva prudència l’apropa a l’original

   M'agrada

 9. alex

  Por cierto Joaquim o alguien que estuviera anoche en el Liceu

  ¿ hubo quejas a la Sra. Schepellmann durante la jornada abierta con Kunde, por las cancelaciones o cambios de esta tempiarada ??

  M'agrada

  • Joan

   No, no es prestava tampoc a fer-les. Els convidats eren Kunde i els dos directors musicals dels dos Otellos. Ara bé, si Cura no hagués cantat divendres li hauria preguntat al senyor Augin si el poquet temps que el debia veure ell als assaigs li va semblar molt malaltet i si de veritat calia haver volat la nit anterior a l’assaig possant en risc la seva salut, Tampoc ella va dir res del canvi de Desdemona.

   M'agrada

  • Pep

   Yo estuve y no hubo ninguna queja, aunque tampoco creo que fuera el lugar. Las preguntas fueron dirigidas a Gregory Kunde y a los directores de orquesta de ambos “Otellos”

   M'agrada

 10. Mercè

  Sense condicionals:

  Tinc l’entrada per escoltar la Lezhneva des del 13 de juny de 2015.
  Estic emprenyadíssima amb el Liceu.
  Els gestors del Liceu són un pesseteros. Els preocupa tant la programació que han d’oferir al públic com a mi l’aigua gelada de Mart.

  Penso que el que hauríem d’exigir, com a paganos que som, és una explicació dels veritables motius de la cancel·lació. O és que només hem de pagar, callar i acceptar els canvis sense més?? Es veu que allò de “qui paga mana” tampoc no està de moda.

  També penso que el “projecte façana” s’hauria de poder posar a consulta dels abonats i usuaris del Liceu. Una consulta per internet no costaria massa.

  Transparència, senyors, transparència!

  M'agrada

  • jround

   Jo no la vaig comprar anticipadament de miracle pensant que ja trobaria entrades més tard. Sembla que vaig encertar per que, evidentment, ara no penso trepitjar el Liceu per sentir aquest Otello rossinià, per molt bona que sigui la Pratt. Trobo una manca de respecte el no explicitar les raons dels canvis, i més quan portem un any de bogeria en aquest sentit. Tot plegat contribueix a fer de quelcom que hauria de ser un gaudi (prou car, per cert!), un motiu d’emprenyament continuo. Sap greu tenir que rondinar tant respecte el Liceu, però és que ja fa uns quants anys que no ens ho posen fàcil (i a sobre pagant molt, repeteixo).

   M'agrada

 11. jaumeM

  Crec que m’agrada mes el videos de Lezhneva que Pratt, llàstima no podré comparar al natural.
  Després de llegir-os, per l’any que ve estinc pensat deixar l’abonament i anar comprant les entrades en descompte per les funcions que m’interessin.

  M'agrada

 12. Colin Wake

  Arriving on 3 Feb from Uk specifically to hear Lezhneva sing Desdemona, I found out only by buying a programme that a substitute was singing. When I protested, a member of the management team told me Lezhneva has arrived not knowing the role – a statement I find absolutely incredible. Colin Wake.

  M'agrada

  • alex

   Absolutely unbelievable this answer coming from the Liceu staffing when Leznheva was officially announced as Desdemona several months ago!
   I understand Colin, your disappointment ( but do you think Pratt knows the role when she has sung Amina in Bilbao two days ago and contracted to replace Leznheva a few days ago ? )
   Many people like others and me that attend since a lot of years the Liceu, are surprised and not satisfied at all with the present Liceu’s managment

   M'agrada

  • Hi Colin.
   I regret the experience as negative.
   It is unfortunate that Lezhneva come to Barcelona without knowing the role, and it is regrettable that the theater management has to say it this way.
   I’m not really sure what we have told the whole truth
   Thank you for your comment on the blog.

   M'agrada

 13. Joan

  WoW!!! What If… No es sabia el paper… I ni amb partitura? (!!!!) És a dir, la Lezhneva hauria vingut a fer unes proves de veu i la van rebutjar: NO APTA (ah, i la indemnitzem, no problem) i l’any vinent quan s’hagi estudiat un paper torna i ens el fa? I’m astonished! i va haver d’arribar al teatre per a dir-ho ? O va trucar abans i per això al full de sala ja hi figurava la Pratt.
  Llavors… What if La Lezhneva va escoltar per ràdio la retransmisió d’Otello i s’ho va pensar… Ah si la direcció artística d’aquest teatre accepta que Heller pugui cantar Otello i el públic de Barcelona paga fins a 300 € per una platea, potser jo…, amb algunes indicacions a l’orquestra… però el director que es disputen els grans teatres mundials s’hi va negar en rodó i la va rebutjar?
  M’ho imaginava tot plegat molt més senzill…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: