IN FERNEM LAND

JULIA LEZHNEVA: I SI…


Julia Lezhneva

Per eludir qualsevol  problema motivat per l’apunt d’avui utilitzaré el condicional. Després de la lamentable experiència de fa uns dies, millor fer-ho així, no fos cas que prengués més mal.

Després de la publicació de l’apunt d’ahir que tractava de la cancel·lació de Julia Lezhneva com a Desdemona a l’Otello de Rossini que tindrà lloc el 3 i 6 de febrer al Gran Teatre del Liceu, i la substitució per Jessica Pratt, que debutarà al Liceu després dels èxits que està assolint allà on canta, vaig rebre una comunicació privada, és clar.

Aquest comunicat em va deixar intranquil i després de llegir-lo vàries vegades em van començar a sorgir preguntes i reflexions. L’apunt d’avui n’és la conseqüència directa de totes elles i sempre amb el ” i si” per endavant que em neguiteja tant.

No sabem el motiu del canvi. Segons el web del Liceu no hi ha motius personals, ni de  salud, el web del teatre no ens informa, anuncia el canvi i prou, quelcom si més no discutible i per a mi una manca de respecte al públic, ja que possiblement alguns dels que hem comprat entrades per una de les dues funcions previstes ho hem fet precisament perquè cantava Lezhnneva, ja no parlo de Brownlee perquè aquest ja fa mesos que sabem que no cantaria, tot i que alguns compradors, aquells més matiners, segur que també ho van fer per veure debutar per fi al Liceu al justament famós tenor nord-americà.

Ens temíem que Leznheva cancel·lés, segurament aquella fugida del concert de l’Auditori ens posava en avis i també perquè no acabem de saber el motiu, però molts dels cantants més esperats aquesta temporada no acaben cantant, i encara que de ben segur hi haurà molts i diferents motius per a cancel·lar, per a nosaltres, el públic, el desencís, sigui quin sigui el motiu és enorme, incomprensible i intolarabletant si el cantant s’ha posat malalt o l’han posat malalt ens fa mal. No vull entrar en el perjudici econòmic que suposen alguns dels canvis, prefereixo centrar-me en el fet de deixar de veure un cantant esperat, perquè del cost després de mesos d’haver pagat ja l’hem oblidat.

Proposo doncs la hipòtesi i a veure que en penseu:

  • I si Julia Lezhneva estés passant per un moment esplèndid de salud?
  • I si Julia Lezhneva hagués arribat a Barcelona dos dies abans del primer assaig de l’Otello al Liceu?
  • I si Julia Lezhneva  hagués fet els dos primers assaigs?
  • I si a Julia Lezhneva  se li hagués dit després del segon assaig que no es comptava amb ella per a cantar Desdemona i que s’estimaven més una altra cantant?
  • I si Julia Lezhneva malgrat aquest anunci sorprenent, decidís quedar-se i continuar amb els assaigs, per cantar les dues funcions previstes?
  • I si en el primer dels assaigs conjunts a Julia Lezhneva se l’hagués valorat negativament?
  • I si Julia Lezhneva hagués decidit abandonar després de la “invitació” rebuda, de saber que fins i tot algú es feia càrrec de la penalització per incomplir involuntariament el contracte i de saber que ja es comptava amb una altra soprano per substituir-la?
  • I si això fos veritat?

Si això fos veritat ho trobaria tristíssim, perquè de Lezhneva n’esperava molt i no crec que s’hagi fet malbé tot i la intensitat i el virtuosisme tècnic i expressiu que desborda el seu cant, precisament li valorava i valoro, que no s’apartés d’un repertori entre el barroc i el primer romanticisme (Rossini), sense fer front a rols més pesants que poguessin malmetre la seva veu.

És clar que si Lezhneva no estava bé de veu o es creia que no era la cantant idònia per aquest rol o repertori, aleshores el tema seria un altre. Tot i que aquest vídeo que us deixo és del mes d’octubre de 2015

I aquest altre del 2014

Escoltats aquests fragments, de veritat creieu que Lezhneva no és una soprano adequada per a cantar la Desdemona de Rossini?  Vosaltres heu escoltat o llegit en algun lloc que l’estat vocal de la soprano russa sigui actualment dolent?

Si tot això fos cert seria lamentable, però ca! tot deu ser fruit d’una invenció i el comunicat que ja he guardat a la caixa de caudals per si de cas, deu ser fals.

Aleshores sobren més interrogants

  • I si el missatge que he rebut no diu ben bé la veritat i els fets no van anar d’aquesta manera o no s’ajusten del tot a la veritat?
  • I si IFL, una vegada més, ha estat víctima d’un intent de manipulació?
  • Quo Vadis Domine?

Un comentari

  1. Jordi Medallo Muñiz

    Ja no parlem de comprar entrades amb anticipació i veure això ara, que prou grau és. El que és més preocupant per a mi, és la manca de transparència dels responsables del teatre i no anunciar publicament els motius de les cancel·lacions.

    M'agrada

  2. jordi magriñá

    Molt fort lo que has escrit. Si es veritat, ja podem despedir-nos de Lezhneva per sempre. Mai tornara a volguer cantar al Liceu. No hi haura darrera de tot aquest tema una guerra d´agents teatrals ? o una guerra entre la direcció artistica que la va contractar i p.ex. el director musical ?. Lamentable.

    M'agrada

    • No ho tinc tan clar Jordi.
      La meva font, per dir-ho clar, és molt directa però també massa intetessada, per tant millor utilitzar el condicional i creure que tot és veritat però potser no tota la veritat.

      M'agrada

  3. Josep Olivé

    A falta d’emoció operística, darrerament el Liceu ens procura temes de debat ben distrets a IFL. Aquest últim és per llogar-hi cadires. La primera part: sorprenent (mantenim intacte doncs la nostra capacitat de sorpresa). La segona part: déu n’hi do lo maquiavèlica que és.

    M'agrada

    • Tot és susceptible de interpretacions i de ben segur em falta alguna cosa per acabar de pintar el cuadre de manera correcta.
      Ara bé si la senyora Leznheva no està en el seu millor moment,què haguessin hagut de fer amb el segon Zaccaria del Nabucco? Mes malament que aquell home em costa creure que estigui l’estimada Julia.

      M'agrada

  4. alex

    Yo no me creo nada y me lo creo todo
    En cuanto al tema de ensayos de este Otello y siendo versión concierto, se supone que se hacen uno o dos con los cantantes contratados, màs con la orquesta y coros
    No habiendo llegado Kunde a Barcelona hasta el jueves, dudo que con èl, Korchak y Leznheva se hubieran iniciado dichos supuestos ensayos antes.
    A ver si Leznheva se ha molestado definitivamente porque ella quería ensayar y el resto del cast vocal , no hasta que llegara Kunde

    Todo puede ser posible actualmente en este nuestro Liceu que ya en gesttón y artistcamente, va en caida libre hacia las profundidades de la segunda división

    M'agrada

    • Mi información es otra.
      Hubo ensayos y desde el primero sin orquesta ya se infirmo a Lezhneva qye no se contaba con ella.
      Segun parece su estado ni era óptimo, aunque eso depende de la fuente consultada

      M'agrada

  5. Me parecería alucinante, si todo esto fuese cierto… Pero no le encuentro la lógica, la verdad. ¿Qué ganarían deshaciéndose de Lezhneva para traer a Pratt? Si se pagan las indemnizaciones correspondientes, estarían pagando para ese mismo rol por duplicado. Y además, según han anunciado, la Lezhneva aplaza debut para el año que viene (aunque yo ya no me creo nada de lo que me anuncien para la próxima temporada, los títulos y poco más).

    M'agrada

  6. jround

    Bé, desprès de tot aquests “What if” que has exposat, el que em segueix sorprenent és que el Liceu no expliqui al seu públic les raons del canvi. Si aquestes són, com insinues, problemàtiques, al menys podrien fer-ho d’una manera elegant que no contribuís encara més a degradar la reputació de la institució i, per cert, també la de la cantant. Ara mateix, l’ombra de l’enganyifa i la indiferència cap el públic (que és, no ho oblidem, qui paga les entrades) recau tant en un com en l’altra, i evidentment erosiona encara una mica més la confiança en la professionalitat del Liceu. Es una simple qüestió d’educació i respecte vers la gent. ¿Comprar entrades anticipades? Mai més. En el meu cas, a mi me interessava més sentir la Lezhneva que el Kunde. No dubto que la Pratt sigui una soprano excel•lent però, la veritat, crec que puc sobreviure sense ella, i ara mateix prefereixo gastar-me els quartos en algun bon concert d’Ibercamera o del cicle de Musica Antiga de l’Auditori. El Liceu cada cop va quedant més lluny dels meus interessos i amors melòmans. I crec que això no només em passa a mi.

    M'agrada

  7. maria

    yo compre tambien las entradas en prevenda , y ahora veo que las de otelo rossini, las venden con descuent0 hasta en TR3sc ¡¡¡¡ me ha llegado la promocion … esto desincentiva la compra de entradas con antelacion los primeros dias o prevenda, y no digamos los abonos ¡¡¡¡ . .

    M'agrada

  8. Jordi Isern

    Segur que la teva font deu ser del tot fiable, i tenint en compte que ningù es tira pedres sobre el seu propi sostre, si el Liceu ha optat per rescindir el contracte de la Julia Lezhneva (fins i tot assumint una penalització) és que devia estar en unes condicions força dolentes ( a vegades passa). A mi em fa il·lusió escoltar al Jessica Pratt, i el Gregory Kubnde és un dels millors Otellos de l’actualitat, per tant crec que escoltarem unes molt bones funcions. A mi, almenys, em fa molta il·lusió aquest Otello.

    M'agrada

  9. Aina

    Molt lamentable tot plegat. Quina desil.lusió no poder-la escoltar en directe. Per a mi era l’aconteixement del mes…I la manca de transparència de tercera divisió teatral.

    M'agrada

  10. simone

    Per a mi Lezhneva era fundamental per anar a veure l’Otello de Rossini. Tenia moltes ganes de sentir la en directe. Llástima, sigui el motiu que sigui de la cancel·lacio! El resultat d’aquesta temporada del Liceu es que per la propera temporada ja no agafaré els 2 abonaments que tinc. Em limitaré a anar-hi amb les ofertes “last minute” o “seient secret”. Ser abonada no em porta CAP avantatge.

    M'agrada

  11. Joan

    I si Lezhneva aconsegueix enredar els parisencs i cantar Rinaldo al TCE en lloc d’Otello al liceu? I si els tècnics de so aconsegueixen que no sembli acabada i si el provinciá públic dels Champs Elysées a més l’ovaciona?

    Però anem a veure… algú ha vist aquesta senyoreta assajar al liceu?

    M'agrada

      • Joan

        Vull dir… ni amb partitura se’l sap? Ni abrigada per un Otello i un Iago excelsos? i si millor truca doncs el seu agent i diu que no cantarà? Però ei… és que no és pas Clauudio Abbado qui la rebutja! ni el nostre públic te l’exigència del de la Scala!. Parlem a més d’un teatre on han desfilat aquesta temporada no pas pocs saldos, alguns d’ells amb honors. O tenim una direcció artística tant intuïtiva que ja preveu en funció del que ha cantat anteriorment la Lezhneva que aquesta Desdèmona no se la treu (quin salice al enllaç que ens has posat!!!!) i ja han editat i tot el programa amb la Jessica Pratt?

        Ve doncs espressament a Barcelona a veure si el mateix teatre que no ha tingut cap mirament en celebrar l’any Verdi amb 4 amanides de la casa i ha estrenat un Vivaldi (per fi!) amb els talls que l’ha estrenat li arregla una mica la partitura perquè la pugui cantar?I, és clar, el gran mestre (ara no recordo bé el seu nom) ofès s’hi nega en rodó i diu que o la Julia o ell i el Liceu davant de la impossibilitat de trobar al darrer moment un substitut a l’alçada es plega a les seves exigències, recusa la Lezhneva, la indemnitza i la fa tornar l’any vinent posant-li, a més com a deures que escolti bé com ho fa la Pratt dissabte i prengui notes.

        Va ,home, va!

        M'agrada

        • Jo no sé si tot el que ens dius pot ser o no, jo només sé que ella va venir a Barcelona, va fer els primers assaigs a piano i es va prescindir/rescindir el seu contracte. Potser si no ha interposat cap tipus de demanda es que no va donar la talla, el “Salice” el canta divinament, però i la resta? Ja va quedar notòriament demostrat que en el segon acte és necessita quelcom més que llegir la partitura.
          A tots ens costa creure que Lezhneva, que esperàvem tant, no vingués preparada però potser el director musical ja havia decidit que la russa no era sant de la seva devoció i la Pratt si. Si a més Lezhneva no s’ho va preparar com calia, ja tenim la tempesta perfecta i qui sap si tot plegat encara va suposar un estalvi…
          Conec a algú que va assistir a un assaig de veu i em va dir que Lezhneva no estava a l’alçada. Amb l’orquestra ja no en va fer cap

          M'agrada

Deixa un comentari