IN FERNEM LAND

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ALICIA DE LARROCHA NOTAS PARA UN GENIO


notas-para-un-genio-2

Ahir va tenir lloc al Petit Palau l’acte de presentació de la primera biografia d’Alicia de Larrocha “Notas para un genio”, escrit per la periodista Mònica Pagès Santacana amb un pròleg del gran amic de la senyora De Larrocha, el pianista i compositor André Previn.

L’acte, prèvia introducció del director del Palau de la Música, Joan Oller, va reunir al periodista  Javier Pérez-Senz que va conduir l’acte; Alicia Torra De Larrocha, filla de la pianista; la periodista Mònica Pagès Santacana autora del llibre i Josep Maria Prat promotor musical i president del GrupCamera.

Jo no us puc parlar del llibre perquè avui me l’he endut a casa sota el braç, per tant no puc fer un apunt del contingut, però si que us puc dir que la presentació ha estat deliciosa i una de les promocions més entusiastes que jo recordi.

Alicia de Larrocha va dir-li a la seva filla arran de la petició que una editorial li havia fet per tal de que intercedís  per aconseguir que la seva mare accedís a la publicació d’una biografia de la pianista, que mentre ella fos viva no volia sentir a parlar d’una biografia però que quan ella ja no hi fos podien fer el que volguessin. Doncs hem hagut d’esperar 7 anys per tenir a les mans aquesta primera biografia, que si haig de fer cas als congregats a la taula de presentació promet molt, espero que no sigui un eslògan publicitari.

Al llibre l’acompanya un CD amb interpretacions inèdites d’actuacions en directe provinents de l’arxiu particular que la família de la pianista ha guardat, gràcies a les gravacions pirates que uns amics americans feien de tots els seus concerts per tal de que el marit d’Alicia la pogués escoltar. A ella no li agradaven gens les gravacions, però no hi ha dubte que gràcies a elles tots els que la varem poder veure i el que és més important, totes les generacions futures que no van poder tenir el goig d’assistir  a algun dels seus concerts o recitals, tindran el privilegi d’escoltar-la.

El disc conté les següents peces i té una durada de 59 minuts:

 1. Robert Schumann: Kinderszenen op 15 núm 12 Toronto 07/04/1987
 2. Franz Liszt: estudi de concert núm 2 Leggerezza NY 11/04/1976
 3. Frédéric Chopin: Mazurza op 17 núm 4 Carnegie Hall NY 09/12/1968
 4. Alexander Scriabin: Preludi op 9 per a la ma esquerra NY 11/11/1972
 5. Maurice Ravel: Gaspard la Nuit – Scarbo Carnegie Hall NY 9/12/1968
 6. Serguei Rakhmàninov: Preludi op 32 núm 5 Michigan 18/10/1976
 7. Serguei Rakhmàninov: Preludi op 32 núm 12 Michigan 18/10/1976
 8. Serguei Rakhmàninov: Preludi op 23 núm 5 Michigan 18/10/1976
 9. Enric Granados: Vals-Tzigane NY 03/12/1970
 10. Frank Marshall: Suite Catalonia – Foc Follet NY 03/10/1970
 11. Juan Torra: Viladrau NY 03/10/1970
 12. Frederic Mompou: Impressions íntimes – el secret Toronto 07/04/1987

No recordo quan va ser la primera vegada que vaig assistir a un concert de De Larrocha. Va ser al Palau, això segur, en una de les més de 9o vegades que hi va tocar. Seria a la segona meitat dels anys 70, va interpretar música espanyola, el Palau estava ple fins a dalt de tot i l’èxit va ser clamorós, sempre que vaig poder a partir d’aquell dia no em vaig deixar perdre l’ocasió de tornar a gaudir del seu art.

Benvinguda sigui aquesta primera biografia que ens permetrà acostar-nos a aspectes poc coneguts d ela seva vida, testimonis epistolars de primera ma que ens parlen d’ella i de l’entorn humà i artística d’aquesta figura cabdal de la música del segle XX.

El llibre té 371 pàgines està escrit en castellà i l’ha publicat per l’editorial ALBA dins la col·lecció Trayectos. El preu de venda és de 24 €. Conté 30 pàgines de fotografies, un material esplèndid si bé algunes crec que s’han editat en una mida excessivament petita, suposo que per encabir-les en el menor número de pàgines possibles, però posats a fer la primera biografia, no haguessin hagut de filar tan prim i deixar que el material fotogràfic lluís de manera més generosa.

Us deixo l’enllaç a la pàgina web de l’editorial: ALBA Proyectos

Tan aviat l’hagi llegit és més que probable que faci el corresponent apunt.

4 comments

 1. jordifosal

  A casa dels meus pares tenien fixació amb Alicia de Larrocha, no es perdien cap concert que feia a Barcelona, jo la vaig veure només una vegada, crec que va ser el darrer concert que va fer a Barcelona amb l’OBC a l’auditori.
  Ahir vaig veure per la TV aquesta noticia que avui puntualment ens portes al blog i em van venir records tendres.
  Ara que s’apropen festes el demanaré a la carta dels reis.

  M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Yo lo compro seguro
  De Larrocha sigue siendo la/el mejor pianista que he visto en un escenario.
  Era parangonable a De los Ángeles en el canto, la esencia musical en su estadio más puro

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: