IN FERNEM LAND

LICEU 2016/2017: DER FLIEGENDE HOLLÄNDER EL TÍTOL MALEÏT DE LA TEMPORADA


Der Fliegende Holländer Producció de Philipp Stölzl Fotografia de © Matthias Baus

Diu la pàgina web del Liceu arran del nou repartiment de Die Fliegende Holländer

* Per entesa de les parts implicades, Elena Popovskaya substitueix a Emma Vetter en el rol de Senta.
** Per entesa de les parts implicades, Timothy Richards i Daniel Kirch substitueixen a Shawn Mathey en el rol d’Erik.
*** Albert Dohmen i Egils Siliņš cantaran el rol d’holandès, substituint a Thomas Johannes Mayer, qui ha deixat de cantar aquest rol en el seu repertori.

Estaria bé que per entesa, ara amb els abonats i públic afectat que la direcció del Liceu es mostrés més respectuosa amb els compromisos adquirits a l’inici de la temporada 2016/2017 quan es van anunciar un producte que ara, a l’hora de la veritat s’ha vist seriosament adulterat.

No en tinc ni idea si els inicialment contractats eren millors o pitjors que els que ens anuncien ara, eren i són, a banda dels cantants del rol principal, bastant anònims. La senyora Vetter pintava molt millor que la senyora Popovskaya, això és notori escoltant youtubes d’una i altra cantant la Senta, i pel que fa a l’Erik, rol de rellevància relativa, qualsevol dels tres em resulta tan anodí que ja no albergava cap esperança de soprpresa positiva per aquesta banda del cast.

El fet més desconcertant és que com ja ha succeït altres vegdaes, la casualitat que en un mateix títol recaiguin totes les “reestructuracions”  em fa sospitar que no es tracta d’una casualitat, sinó d’una reestructuració, un ajust econòmic per quadrar pressuposts, quelcom que insisteixo que no deixa de ser una adulteració flagrant del que ens varen vendre. És clar que ells posaven molt d’èmfasi en la producció, que és en l’aspecte que acaben creient que recaurà l’èxit final de la producció, a la manera del Benvenuto Cellini.

Ara ja no són malalties imprevistes, ara són acords entre les parts, quelcom que potser vol dir que els cantants estan en un estat poc presentable i aleshores el canvi és pertinent, tot i que els substituts els puguem considerar que no estan a l’alçada dels 270€ que costen les entrades més cares de la primera representació o més que per veure fins i tot a Anja Kampe els dies 26 i 28, aquesta sí (no el seu holandès) a l’alçada del que voldríem sempre pel Liceu.

Qui m’havia de dir que un teatre amb tanta tradició wagneriana com el Liceu, on els repartiments de les òperes d’aquest compositor sempre havien estat un motiu d’enveja planetària, ara organitzi conferències amb el vergonyant títol de  d’Atreveix-te amb Wagner : L´holandès errant per tal de motivar al públic a assistir-hi, És clar que amb  potser amb un cast de primera no hagués calgut mostrar les vergonyes d’aquesta manera i la conferència, segur que molt interessant, hagués pogut portar un títol més honorable..

Us deixo amb la Senta d’Emma Vetter, acompanyada per el “sr. Westbroek”

 

I la Senta d’Elena Popovskaya

No sé….

Un comentari

  1. SalvaMolins

    Totalment d’acord amb el teu comentari. Però voldria afergir-hi quelcom i és que sí la propaganda per acudir a escoltar Wagner és”Atreveix-te amb Wagner” fa pena per no dir-la més grossa. Doncs l’any passat un representat del Liceu no recordo el càrrec amb motiu del Capvestre deia això per TV3. Jo recomano que aneu al teatre veieu el primer acte, sortiu a sopar i entreu al tercer acte. Vergonyós.

    M'agrada

    • Aquesta perla va ser per emmarcar i diu molt, per no dir tot, del concepte que tenen de l’òpera i òbviament tot comença a govern per permetre un conseller de cultura com el que tenim, de fet com els que hem tingut i tenim, perquè sortim del foc per anar a les brases

      M'agrada

  2. Eduardo

    Estimado Joaquim, tu post es 100% acertado. Soy testigo vivo de la decadencia de muchos teatros operisticos, el Colón de Buenos Aires, el MET actualmente, Viena es otro, pero creo importe decir que no solo se deben a temas económicos, sino también a la perdida (infinita, en credibilidad) y el compromiso, tanto de parte de los gerentes de esos teatros como de los cantantes.
    Te pregunto, porque esto no pasa en ONP, LOC, SFO, yo no encuentro la respuesta, y lo que mas me molesta, es que Liceu pierda su gran tradición wagneriana, única fuera de la Colina Verde.

    Liked by 1 person

    • Las cancelaciones pasan en todos los teatros, pero que en la web tengan la desfachatez de poner que cancelan el contrato a un cantante y que se han puesto de acuerdo entre las partes, sin tener en cuenta que las entradas para ver a ese u otro cantante se pusieron a la venta hace meses y por tanto se altera el producto, siendo el resultado final, al menos a priori, peor que el inicialmente previsto, es una indignidad.

      M'agrada

  3. Fer

    Aquesta Popovskaya es dolantíssima només cal sentir el Turandot que canta al youtube, amb l´Holandès sosa i sensa cap relleu musical, he tingut que treure una entrada general pel dia 26 per veure la Kampe ja que és massa tard per fer canvis ja que tenen totes les entrades gairebé venudes, ja que és la fira d´Abril potser que ens posin un espectacle de sevillanes i anirem tots contents al Liceu

    M'agrada

  4. Francesc

    Aixo de atreveix te amb Wagner es realnent vergonyos i de durugents tercermundistes.
    Aixo dels canvis no hi qui ho entengui. Deu esser pel preu. Jo soc amic del Holandes original, Thomas J Mayer, i li vaig preguntar que passava, donat que a la Web del Liceu posava i posa encara que es que ja no canta aquest rol. Em va contestar que com podia deixar el rol que mes li agrada. Em va donar a entendre que hi havia desacords amb el teatre!. El rol no l ha deixat i l ha continuat cantant, per exemple el darrer estiu a Bayreuth.

    M'agrada

  5. Francesc de Castro

    Una política d’entrades nefasta. Unes produccions que a vegades fan sentir vergonya aliena. Un directors d’escena que no s`han llegit el text de l’obra perquè entre el que representen i el que canten els pobres cantants no lliga ni amb cola dejuna. Conclusió ens estan enganyant com a ases.

    M'agrada

    • I sembla que a banda de quatre que som titllats d’amargats, tampoc ens importi gaire. És molt trist en el que estan convertint la cultura en general. Un concepte d’espectacle de consum per oblidar un cop has traspassat la porta del teatre

      M'agrada

  6. JordiP

    Home, un canvi “per entesa entre les parts” es pot entendre, pero tants? Jo tinc clar que a escassos dies de les funcions han fet el corresponent P&L i sortia negatiu, aixi que han aplicat allo de si no es poden apujar els ingressos cal disminuir els costos. Donades les circumstancies, el titol de la conferencia no em sembla tan desencertat no? ;-D

    Algun dia ens haurem de posar d’acord i muntar una “cassolada” abans de l’inici de les funcions (passeu-ho…)

    M'agrada

    • Fins i tot podria ser que algun dels cantants no estigués bé per motius diversos, però mai s’hauria de posar aquest “per entesa entre les parts”. Han abusat tant de les malalties sobtades que s’han inventat aquest terme, absolutament impresentable

      M'agrada

  7. Josep Quilis

    Quim, estic d’acord amb tu. No vull burjar mes per que acabaria faltan el respete a alguna gent del “staff” del Liceu, o potser que no siguinJosep Quilis mereixedors del meu respete?

    M'agrada

  8. Allau

    Tenia moltes ganes d’aquest el teu comentari; perquè amb tanta “entesa de les parts implicades”, ja sospitava que hi devia haver un cornut a la sala, i el descobriria fàcilment mirant un mirall.

    M'agrada

  9. Retroenllaç: Noticias de abril 2017 | Beckmesser

  10. alex

    Menos mal que este HOLANDES no me entraba en el torn PA
    Con esa política liceistica de tanto cambio artístico y no fiarme de lo que previamente se anuncia, encantado de tener un torn reduit , pagar lo menos posible de antemano y luego, sacar entradas adicionales para lo que me pueda interesar

    M'agrada

  11. Albert

    Quim, no podies estar més encertat al ficar el dit a la llaga.
    Senyors, ens están prenent el pèl els amics del “Liceu dels financers”. Quadrar el pressupost minvant la qualitat de les funcions de Wagner suposa:
    1)Una presa de pèl als que hem comprat les entrades. Especialment als que no anem “de gorra”, ens rasquem la butxaca i no es que ens “atrevim” amb l’Holandés sino que en portem una pila, i de bons, en aquesta casa.

    2)Una mentida flagrant, perquè Wagner és el compositor més rendible al Liceu, sempre i quan se’l presenti amb la qualitat deguda (no cal recordar l’èxit exclatant del recent Götterdämmerung i quanta gent s’hi va “atrevir”).

    3)Finalment, i el que em sap més greu de tot: l’absoluta manca de respecte per la historia d’aquest teatre, conegut en algún moment sens dubte llunyà, com la Bayreuth del Sud. Aquí hem tingut un Lluis Andreu que se n’anava a Alemanya i no parava fins que la inauguració del Nou Liceu tingués un Peter Hofmann, un senyor Tapias que apenes podía mantenir una orquestra decent, al que no l’ajudava ningú, i arribava el Wagner de torn i et portava gent com Wolfgang Windgassen, Birgit Nilsson, Jess Thomas, etc etc. Tan llunyana està la tetralogía o el Tannhäuser del Kupfer? Les dos vingudes del Festival de Bayreuth? Les visites de gent com Max Lorenz, Kirsten Flagstad, Melchior… També arrangarieu que els substituissin de forma “acordada”?
    Un respecte, a nosaltres i al historia del Liceu….I prou ja!

    M'agrada

    • Lamentablement Albert, sí, estan molt lluny aquells temps i el més important i rellevant, tant Pamias, com Andreu, com Matabosch, cadascun amb les seves dèries, fílies i fòbies, estimaven molt el que feien i tenien un poder de convicció que els feia capaços de obtenir el que volien amb constància, tossudesa i perseverança. Ara Scheppelmann ha de parlar contra un mur infranquejable.

      M'agrada

  12. nozzefigaro

    Encara recordo “l’emprenyada” monumental de la temporada passada amb el canvi Garanca/DiDonato als Capuletti, que em va obligar a escriure un mail esverat al Liceu i que molt amablement em van contestar que “si no m’havia assabentat dels canvis de repartiments i dates era problema meu perquè no havia consultat a la web”. Almenys aquest cop he rebut per mail l’avís de la modificació (oi que no era tant difícil gent del servei a l’abonat?).
    No em posaré amb si el canvi és bo o dolent (si abans no em sonaven els noms ara ja ni t’explico…) però el que és preocupant és que no és un nom, són tots els que han saltat! No ho faran pas amb el Kauffman no!

    M'agrada

    • Amb en Kaufmann ells saben que pot passar perquè Kaufmann ho fa sovint, el que passa és que si passa en Kaufmann com ells han jugat tantes vegades a fer-nos creure el que no era, que serà difícil que els creguem

      M'agrada

      • nozzefigaro

        Encara no he decidit si faré malabars per en Kauffman o no (i quan dic malabars vol dir que per veure’l hauré de fer maniobres econòmiques, personals i laborals, que no és poc). Però si finalment m’acabo “liant la manta al cap” més els vals de no fer-nos jugades brutes perquè sinó… caigui la ràbia del cel sobre els seus caps!!!

        M'agrada

  13. Francesc

    Per cert. Un dels nous Erik es Daniel Kirsch. Pit ser no es conegut pero ha cantat recentment el Tristan de Lyon i personament puc dir que va ser excelent. Val la pena. Al menys com a Tristan. Es curios que molts dels canvis que s han produit han estat durant els primers assaitjos.

    M'agrada

  14. Francesc de castro

    El passat dia 10 de maig penós.Una escenografia que pot ser interessant. Una orquestra que sona a aigua destil·lada sense sal ni pebre i uns cantants que s’ho han de ven menester amb desafinades monumentals i un cor de mariners que feia por escoltar-lo. Un teatre preparat amb tecnologia punta i que el resultat es de teatre de poblet. Els preus no però.

    M'agrada

Deixa un comentari