IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE TONI GARCÉS


Avui coneixereu el qüestionari de Toni Garcés, un seguidor del blog jove i per tant estimulant, amb l’espontaneïtat i sinceritat que caracteritza als que acaben de descobrir amb entusiasme l’apassionant i inabastable món de l’òpera.

No hi ha dubte que segurament en Toni, avui canviaria alguna de les seves respostes, de fet aquesta és la segona versió, però això ens passa a molts sense ser tan joves com ell. El qüestionari té la dificultat de cenyir-nos a una única resposta per a cada pregunta i això fa que a la majoria aquesta injusta tria ens faci canviar d’opinió.

Us deixo amb la darrera versió i segur que no la definitiva de l’amic Toni Garcés.

  1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 2012
  2. A quin teatre? Gran Teatre del Liceu
  3. Quina òpera vas veure? Adriana Lecouvreur
  4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? No
  5. Quin compositor operístic t’estimes més? Mozart
  6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? Interpretació musical
  7. Quin és el teu tenor predilecte? Michael Spyres
  8. Quina és la teva soprano predilecta? Nina Stemme
  9. Quin és ell teu baríton predilecte? Carlos Alvarez
  10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Joyce DiDonato
  11. Quin és el teu baix predilecte? Boris Christoff
  12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? El MET de Nova York
  13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? NO!
  14. Quina és la teva òpera predilecte? Les Huguenots
  15. Quina òpera detestes? Le grand macabre
  16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 7
  17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Brusel·les
  18. Quin és el llibretista operístic preferit? Lorenzo Da Ponte
  19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Siegfried
  20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Mimì
  21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? Pelléas et Mélisande dirigida per Desormière
  22. El director d’orquestra operístic preferit? Maurizio Benini
  23. El director d’escena preferit? Romeo Castellucci
  24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? L’estrena de Les Huguenots
  25. L’òpera barroca que més t’agrada? Agrippina
  26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Don Giovanni
  27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Les Huguenots
  28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Elektra
  29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? Penthesilea (Dusapin)
  30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Tenor

Està clar que avui toca escoltar Les Huguenots de Meyerbeer i per tant us deixo amb la versió dirigida per Marc Minkowski a Brussel·les (la ciutat que tant li agrada a Toni) l’any 2011.

Moltes gràcies Toni, ja saps on has d’anar la tempoarda vinent? A Paris fan una nova producció de Les Huguenots!!!

La setmana vinent tindrem el gust de conèixer el qüestionari de Martín Gómez

 

Un comentari

  1. Eduardo

    Bueno todo parece indicar que eres el “Benjamín” del IFL. No me asombra para nada tu elección de cantantes actuales, pero la mención a Boris Christoff, me indica que buscas en el pasado.
    Tengo que pedirte algo, escribe algún comentario, siempre será bienvenido por los mayores del IFL.
    Por último, de donde has sacado a Penthesilea, mucho me interesa escucharla.
    En cuanto Los Hugonotes, tu opera favorita, no conozco mejor versión, que la de Dame Joan Sutherland.

    M'agrada

    • ToniG

      Hola Eduardo, Penthesilea la pude ver en streaming desde La Monnaie de Bruselas, un teatro atrevido y con propuestas siempre nuevas (no todas buenas). En la Monnaie dan muchas oportunidades a compositores contemporáneos y esta Penthesilea que estrenaron hace unos años es un buen ejemplo.
      La versión de Sutherland és un clásico aunque la dirección de Bonynge és un poco lenta y la partitura tiene muchos cortes. De todas las versiones mi preferida és la que nos ofrece Joaquim, al ser de las más completas y con una buena dirección musical y un nivel aceptable de los cantantes.

      M'agrada

  2. ToniG

    Gràcies Joaquim pel qüestionari!! Sens dubte aniré a París la propera temporada. Fer una tria tan reduïda és molt complicat i com els gustos van a èpoques segurament d’aquí a un temps el qüestionari no el respondria de la mateixa manera, ara, també hi ha coses que no crec que canviïn mai. Boris Christoff sembla fora de lloc entre els altres cantants de la tria, però parlant de baixos i d’òpera Russa crec que no hi ha lloc a dubte que és un dels referents. Tot i que el compositor que he posat sigui Mozart (per la seva indiscutible perfecció) hi ha molts altres noms que hi podrien ser i per a mi Meyerbeer sempre té un lloc especial. No és conegut i la seva música va ser desacreditada per envejes però crec que la seva música té alguna cosa que no trobo en la d’altres compositors i que el fa únic i especial. És una llàstima que no sigui més present als teatres, tot i que ara sembla que comença a ser-hi, potser no amb la millor qualitat i amb les edicions més polides, però hi és.

    M'agrada

  3. Felipe

    Bravo Toni. Los Hugonotes es una de esas obras maestras que tanto echo de menos en nuestro Liceu… año tras año no queda más que esperar…. al final tendremos que ir de excursión como bien dice Santi. No había escuchado la versión de Minkowssy así que seguiré tu consejo. Un saludo!!!

    M'agrada

  4. Guillermo R

    De totes totes és un qüestionari molt interessant amb un tria de cantants actuals amb un dels grans de totes les èpoques, el baix búlgar. El que més m’ha cridat l’atenció Toni, és el teu compositor preferit. Ho vaig intentar moltes vegades i no vaig poder trobar això que tu dius pel que fa a Meyerbeer. Segurament sóc jo i hauria de posar-m’hi una altre vegada!

    M'agrada

  5. colbran

    Este cuestionario es interesantísimo, especialmente porque procede de una persona muy joven. La selección de voces es impecable y corresponde a alguien que aún no indagado demasiado en los cantantes que nos han antecedido, pero que como, por ejemplo, en la actualidad hay carencia de bajos ha recurrido al mejor de los años 50s/60s, época en que los había extraordinarios (Siepi, Neri, Greindl, Reizen,…luego Giaiotti…). Ya llegará el día, Tony, en que descubras a Nazzareno de Angelis, José Mardones, Chaliapin, Ezio Pinza…que pertenecen a generaciones anteriores. Comparto, pues tu admiración por Christoff, como también tu predilección por “Les Huguenots”, siendo mi versión preferida la publicada por Erato en 1988, grabada del vivo con Françoise Pollet (maravillosa Valentine), Richard Leech (fantástico Raoul en su mejor momento), Ghyslaine Raphanel (una reina Marguerite de pocos vuelos) y unos destacados Nicolai Ghiuselev y Boris Martinovic, dirigidos por Cyril Diederich. Se trata de la única versión absolutamente completa de la ópera. Su único pero es Ghyslaine Raphanel no porque cante mal sino porque su voz carece del grosor de la de Joan Sutherland y de la gracia, frescura y empatía de la de Beverly Sills.”Les Huguenots” es una de mis óperas favoritas y pertenece al repertorio de “Grand Opera” francesa que tanto valoro.

    Carlos Alvarez es sin discusión el mejor barítono de la actualidad y el resto de cantantes seleccionados son de primer nivel, especialmente Michael Spyres, mi tenor preferido de nuestros días.

    Volviendo sobre Christoff, no sólo destacó en ópera rusa, sino también en ópera francesa (sus dos “Faust” son de absoluta referencia), así com en ópera italiana (“Nabucco”, “Ernani”, “La forza del destino”, “Simon Boccanegra”, “Don Carlo”,…”Mefistofele”,…), ya que su dicción italiana era perfecta, gracias a los consejos y enseñanza que le proporcionó Riccardo Stracciari, uno de los mejores barítonos del siglo XX.

    Enhorabuena por tu buen gusto. Sigue investigando.

    M'agrada

  6. OLYMPIA

    En Toni és molt jove però té molt bon criteri i ha anat a parar al club virtual d’òpera més obert i enriquidor del món. Li comparteixo en Boris Christoff, el Don Giovanni i recordo com, fa molts anys, vaig gaudir d’una Agrippina cantada per Gens i Jarousky. Atès el teu amor a la música els teus coneixements, ja notables, no pararan de créixer si llegeixes els comentaris dels assistents fidels des de fa anys. I no cal afegir-t’hi que t’aprofitis de Colbran i Joaquim que, com hauràs pogut veure, són una universitat consagrada a la lírica i la seva generositat no coneix límits.

    M'agrada

Deixa un comentari