IN FERNEM LAND

JONAS KAUFMANN LA GALLINA DELS OUS D’OR?


Jonas Kaufmann el 4 d’agost de 2014 al Festival de Peralada


Quan de manera sorprenent, perquè en altres temps propers tot s’hagués esgotat en les primeres hores, a hores d’ara encara hi ha moltes localitats a la venda per a les 3 representacions que Kaufmann té previst cantar al Liceu en el mes de març.

Aquest fet pot constatar dues coses:

  • O bé que hi ha qui s’espera a última hora a veure si el tenor canta, vist les habituals cancel·lacions del tenor, i com que ningú ens ha explicat que succeiria si et tenor cancel·lés  i en el seu lloc ens encolomessin un altre tenor, amb el temor que no retornessin la diferència que separa el preu entre les funcions de Kaufmann i la dels altres Chéniers (de León i Palombi)
  • O bé els preus que ens fan pagar per veure’l o només escoltar-lo al Liceu semblen excessius per a una bona part del públic, perquè aquests preus no es produeixen amb Kaufmann sobre l’escenari en altres teatres de més categoria que el nostre:

Zona 1:   376,25 €
Zona 2A: 279,00 €
Zona 2B: 248,00 €
Zona 3:   205,00 €
Zona 4:   155,00 €
Zona 5:   107,63 €
Zona 6:     74,00 €
Zona 7:     50,00 €
Zona 8:     19,00 €

Les imatges corresponen a l’ocupació de les 3 representacions d’Andrea Chénier que canta Jonas Kaufmann al Liceu el dia 23 de novembre a les 22:45

Doncs amb aquesta constatació que alguna cosa està passant en el món operístic barceloní, ahir es va fer saber que el tenor bavarès tornarà al Festival de Peralada el 28 de juliol de 2018 per fer un concert d’àries d’òpera acompanyat per l‘Orquestra del Teatro Real de Madrid sota la direcció de Jochen Rieder.

Amb l’agradable sorpresa d’aquest retorn estiuenc del tenor Kaufmann, el Festival va  posar a la venda ahir mateix les entrades amb 8 mesos d’antelació i amb uns preus que tornen a constatar que davant de la gallina dels ous d’or els nostres promotors s’han begut l’enteniment i una certa part del públic també, perquè els preus de Peralada són aquests:

Platea Premium: 320,00 €
Platea Central: 295,00 €
Platea: 280,00 €
Platea lateral: 260,00 €
Club central: 295,00 €
Zona B central: 220,00 €
Club: 280,00 €
Zona B: 180,00 €
Zona C central: 130,00 €
Zona C: 120,00 €
Zona C lateral: 90,00 €

Hi ha alguna cosa que no va bé, tot i que els organitzadors del Festival deuen estar encantats perquè el primer dia l’ocupació és sorprenen (les vermelles o s’han bloquejat o ja s’han venut).

La imatge correspon a l’ocupació del dia 23 de novembre (primer dia de la venda d’entrades del concert del 28 de juliol a les 22:00 hores)

Jo no sé si Kaufmann s’ho val això, és clar que qui ho paga deu estar la mar de satisfet, però quan per un un concert estiuenc et fan pagar aquestes quantitats, el normal és que el públic “normal” ho deixi estar, perquè si pagues l’entrada “més econòmica” de 90€ (al Liceu quasi podries anar a una tarifa 5, que són localitats acceptables per el seu  Andrea Chénier) a Peralada t’envien més a prop de Cabanes que no pas de l’escenari, i si et vols centrar, aleshores et fan pagar 130€ que et permetrà escoltar un xiuxiueig kaufmannià en el millor dels casos, això si les entranyables cigonyes no es posen estupendes amb els refilats del desitjat Jonas.

Llarga vida a l’òpera!, però a aquest pas ho dubto perquè cada vegada en lloc de fer-la més assequible i popular l’estan allunyant en un retrocés inadmissible.

 

Un comentari

  1. OLYMPIA

    Cal mirar la lletra petita: I si s’ofereixen prestacions tipus “bonus” com ara fer-hi un aperitiu, un cafetet, un soparó, una migdiada i així segons el preu, és clar…

    M'agrada

  2. Toni

    Esos 376€ de Andrea Chenier son para una sola representación??? Qué vale entonces un abono de temporada? Tampoco entiendo eso de que las entradas valgan más o menos según el cantante. Y lo de Perelada, vamos, eso clama al cielo. Volvemos a hacer de la ópera un espectáculo para las élites.

    M'agrada

  3. Ordet

    Jo aquests preus no els pagava ni per veure Caruso o la Callas resucitats. L’òpera és molt més que veure un únic cantant. Quan va cancel.lar “Les contes” a París, primer vaig tenir una desilusió però finalment vaig gaudir moltíssim de la resta de cantants i la gran producció, a més a més de l’entrega del substitut buscat a corre cuita. A més a més, la ONP em va regalar una entrada per una altra ópera. La resta de vegades que l’he escoltat, al Lohengrin o al Don Carlos m’ha agradat, però com m’agraden moltíssims més cantants… Lo del Liceu encara (ja és un escàndol el que valen les entrades per la resta de temporada) però lo de Peralada no té nom. Em sembla indigne que gent arribi a pagar aquests preus amb tota la fam que hi ha al món.

    Liked by 1 person

    • Xavier C.

      Això de la indignitat és un apunt interessant. Jo també m’ho qüestiono de tant en tant (tot i que faig servir més la paraula indecència). Potser un dia en podríem parlar (ara toca anar a treballar). Bon divendres infernems!

      M'agrada

    • colbran

      Pues yo no le encontré nada extraordinario ni en ese “Lohengrin”, ni en ese “Don Carlo” (mejor en el título wagneriano). Demasiados pianos, pianísimos y medias voces, utilizados más como trucos para “cubrir” carencias que como sutilezas canoras. Existe un abismo entre el Kaufmann de hace 5/10 años al de hogaño. A partir de ahora habrá que escucharle con condescendencia en lugar de con interés. Dudo que venga para “Chênier” y si viene veremos si “canta” ese rol o un personaje belliniano plagado de falsetes.

      M'agrada

      • Ordet

        Jo no he dit que estigués extraordinari, perquè no ho va estar. Em va agradar i punt. Jo també crec que després del problema que va tenir la seva veu va canviar (lamentablement no vaig poder escoltar en directe l’abans). És una pena com cantants dotats van perdent la veu per males desicions. L’altre dia vaig sentir molta pena escoltant una cançó del nou treball de Natalie Dessay

        M'agrada

      • alex

        Más o menos tengo la misma opinión que Fede, también habiendo presenciado en Paris tanto su Lohengrin ( me convenció plenamente…pero solo su ultimo acto ) como su D.Carlo
        Ni tan fabuloso era JK hace 5/10 años ( casi nunca me ha convencido en repertorio italiano ) ni tantas carencias tiene ahora pese a esos abusos de pianos y filados
        Como a mi el Chenier es una ópera que me interesa mucho e iré a ver otra de las funciones, para esta de JK tengo por si las moscas, una de las entradas baratas de categoría 7 y espero/deseo que JK no ” nos tome el pelo” convirtiendo un rol verista en un rol belcantista
        Sí me interesan bastante las prestaciones de Carlos Alvarez como C. Gerard más las de Radvanosky y De Giacomo como Coigny

        M'agrada

      • colbran

        Hace 5/10 años frecuentaba más el repertorio francés y alemán (para los que está mejor dotado) que el italiano, pero en su afán de ser “todo terreno” está desequilibrando su voz y haciéndose un lío con los estilos, aparte de los problemas que pueda haber tenido o tenga en sus cuerdas vocales -que yo lamento- y que le obligan a cancelar tanto y a falsear la voz si interviene en las funciones contratadas. De todas maneras aún tiene una edad de la que se puede esperar alguna noche “especial” y satisfactoria, primordialmente en recitales y “Liederabenden”

        M'agrada

  4. Retroenllaç: Noticias de noviembre de 2017 | Beckmesser

  5. Estoy muy de acuerdo ! No obstante yo compré una entrada por el Andrea Chenier y me sorprendí que era facil encontrar plazas. Hacer un viaje a Barcelona fué el suficiente tentador. Visto los precios de Peralada peró ya me se acabaron las ganas. Peralada es mucho más caro que el festival de Salzburg (concierto “Due Voci” de Netrebko y marido Eyvazov Euro 250. categoria 1 y Liederabend Kaufmann/Deutsch 155.- cat. 1) Donde vamos a terminar?

    M'agrada

  6. Són preus prohibitius
    Ara només falta tornar a l’etiqueta per entrar en les funcions de gala i ja tornarem a tenir el “Liceu de pocs”, però és que Peralada amb unes condicions tècniques de festival de segona, amb unes cadires incòmodes, una grada de mecano i una acústica deficient, et fan pagar més car que el Festspielhaus de Salzburg.
    Prendrem mal

    M'agrada

    • Anna M. Codina

      Vaig anar a Perelada el 2014 a veure en Kaufmann. Venia d’una llarga aturada per problemes de veu i em va fer patir. Estava tens. No ho vaig gaudir. A més a més les instal·lacions son molt incòmodes. Les cigonyes també hi varen prendre part.
      Ara he comprat una entrada a Platea per l’Andrea Chenier. Haig de dir, però que ja no m’agrada tant com en aquell Werther fabulós del 2010 a Paris-Bastille.

      M'agrada

  7. Niklaus Vogel

    Jo també estava pendent de veure com anaven les vendes, tenia molta curiositat. A més a més et permeten canviar la teva entrada per una del Kaufmann aportant la diferència. El curiós del cas és que les entrades de platea estan totalment exhaurides en les 3 funcions i les de peisos (centrals) gairebé, o sigui LES MÉS CARES. Curiós…

    M'agrada

  8. No vull ni pensar en el que passarà o mllor dit no passarà si cancela. Jo tinc dues entrades que vaig treure el primer dia (buscant una mica “d’ equilibri” entre el preu i la visibiliat) pensant que s’esgotarien ràpidament , no ha estat aixi, els preus realment son exagerats i ho trobo lògic, Si cancela(esperem que no) quedaran la Radvanovsky i l’Alvarez, pero clar si no ens compensen la diferencia de preu, per mi no és prou consol, encara que tots dos m’agraden molt.

    M'agrada

  9. Ordet

    I a Peralada què cantarà? A sobre pagar per no saber ni què escoltaràs… Estaria bé escoltar-lo en les àries del seu últim disc, però si ve a cantar napolitanes o operettes ni regalat ho aniria…

    M'agrada

  10. Salvamolins

    Crec què ningú obliga a comprar entrades si hi vas bé i sinó et quedes a casa. No em posaré amb els preus i la pobre gent què passa gana perquè si penséssim això no podríem comprar ni les més barates. Sort què hi ha gent què pot comprar les més cares i a més col.labora esplèndidament amb ONG.

    M'agrada

    • elioronco

      Fem números: si comptem un per un els seients de cada zona (les llotges no les he comptat, ja que no tenen preu, imagino que estan reservades per patrocinadors i amiguets), surt una recaptació màxima de taquilla de 416130€. Anem a veure si això és un presupost raonable per un concert amb un cantant, orquestra i director. Farem aproximacions generoses per curar-nos en salut:

      -Assumim una orquestra de 80 músics i un catxet de 1500€ per músic. Total orquestra=120000€
      -Suposem un catxet de 30000€ per al director i 50000€ més per a Kaufman.
      Pressupost total concert: 200000€ (evidentment amb totes les dietes incloses en aquestes quantitats).

      Tot i assumir uns catxets absolutament desmesurat per un bolo d’estiu, els preus de les entrades el cobreixen completament i encara sobrarien 216000€. On aniran a parar tots aquests diners? Als agents artístics? A la presidenta del festival? I això no és tot, perquè hi hem d’afegir la multitud de patrocinadors privats que paguen per poder exhibir els seus productes i les seves marques per tot el recinte del castell i en el programa, per no parlar dels enormes ingressos extres del Casino (propietat del marit de la presidenta del Festival) durant els dies del festival.

      Això sí, el festival no proporciona prous diners garantir un mínim de qualitat acústica o de comoditat pels espectadors, no diguem ja per construir un teatre decent al poble (ja voldria Peralada tenir el glamour i el nivell de Glyndebourne, però suposo que mentre facin diners la resta és igual).

      Potser la familia Suqué col·labora esplendidament amb nombroses ONGs, però jo preferiria que els diners sortissin directament de les seves butxaques, i no de les butxaques del públic que pagui els preus abusius del festival. Perquè, es miri com es miri, això és inqüestionablement una ESTAFA.

      M'agrada

  11. jordi magriñá

    El Liceo te uns preus molt elevats i defectes de visió sino pots conseguir una zona central. Peralada acústica deficient i preus astronomics. Si a tot aixó hi afegim les deficiencies artistiques amb cantants de 1/2 fila (Liceo) o un desplazament llarc (Peralada), no hi ha motius per anar-hi.

    M'agrada

  12. Jo he comprat una entrada de zona 8 (19 eur) per la primera funció que canta JK per si les mosques. Els preus son totalment abusius,aixo del Liceu de tots quant l’economía “semblava” que anava be i obrien oficines de bancs i caixes a totes les cantonades quedava molt be, tothom tirava de plàstic, però ara quant les coses tornen al seu lloc ja es veu el que passa.
    Amb aquest preus acabarà sent el Liceu de pocs. No continuo perquè em vaig escalfant i parlaria de temes no estrictament musicals, no es lloc ni hora ara.
    Llarga vida a l’òpera.

    M'agrada

  13. jaumeM

    Es la tendència mundial, cada vagada els rics son mes rics i els pobres som mes, i mes pobres. Per això els espectacles van dirigits als rics, que els hi sobren els diners i valoren mes presumir de poder pagar que del que van a veure.
    Per el musical Hamilton a NY les entrades van de $457 a $495 i solament en quedaven 64 per aquest diumenge. Ho he trobat a internet, no se m’havia ocorregut d’anar-hi, i tampoc podria

    M'agrada

  14. Ordet

    Em nego acceptar que l’art, i l’òpera en particular, és un espectacle per rics. Això és el que ens volen fer creure. Com deiem abans, als països més civilitzats una entrada per una òpera és similar al que et pot costar anar al cinema, a més a més de tot tipus de descomptes per joves, vells, menors de 40, última hora i un llarg etcètera. És aquí, que d’un temps ens hem tornat tan exquisits i rics…

    M'agrada

  15. Ignasi

    L’anàlisi que falta es el que correspon a les imatges de les localitats dels torns en que no canta J. K.
    A mesura que s’anaven omplint les tres funcions, anaven apareixent punts verds a exactament els mateixos llocs que s’anavem omplenant.
    Ergo: la major part del abonats que anem a sentir J.K. hem fet el canvi de localitats.

    M'agrada

  16. Susana

    Jo també em vaig sorprendre de la quantitat de seients lliures que encara queden. Pero reflexionant, ja no em sorpren. Jo mateixa fa mesos tinc la meva entrada per el Chénier amb el Palombi per assegura-me no perdre’m una de les meves òperes més preuades. I per altre part l’actual veu de Kaumann no te la frescor de temps enrrera, es més en seu cada cop més evident engolament em comença a molestar. Kaumann té el atractiu que té, molt mediàtic amb tot el sistema al seu servei i per altre part una presencia física força atractiva, sobretot per les dones, jo mateixa el trobo molt i molt atractiu evidenment. Pero a la meva edat i amb el meu gust operístic més madur ja no es suicient ni em justifica pagar aquest preus. En aquest mateix Chénier el vaig poder veure i sentir en cinemes quan el va cantar en el ROH, i tot estar bé no em va meravellar com sí ho havia et uns anys enrrere en el seu impressionant Siegmunt del MET. Pot ser em tregui una entradeta d’aquestes de 19€ per sentir-lo en viu, però res més.

    M'agrada

  17. Albert

    Escandalitzat pels preus tant del Liceu com de Perelada! He comprat una económica per veure el Chenier d’en Kaufmann però segueixo creient que ens prenen el pèl tots. Començant per ell, que s’hauria de dedicar a fer carrera amb Wagner, al menys el líric i visitar tots els teatres fent Lohengrin, Parsifal i Siegmund ( i no només fent un parell de funcions a dos teatres i enregistrant el video). Continuant pel Liceu: què és això de la “tarifa Kaufmann”. Que dirien artistes que ens han visitat amb una grandesa brutal i no obstant sempre humils i respectuosos (amb els colegues i amb el públic). Si això mereix una tarifa especial, un dia de compra diferenciat etc, què hauria merescut l’Alfredo Kraus en totes i cadascuna de les seves vingudes? I el Otello del Domingo? I el Lohengrin d’en Peter Hofmann? (aquests si que va cantar-lo per tot el món). L’opera està abandonant el públic entès de clase treballadora i s’està refugiant en les èlits econòmiques. Interessa més el bussiness que el coneixement. Si poguessin eliminarien el 4rt i 5è pis i de pas les critiques. El Liceu dels financers…
    I de Perelada ja ni opino: sense programa (teniu raó…potser Napolitanes o Granada), preu d’atracament i tots els inconvenients esmentats de incomoditat, sonoritat deficient, les cigonyes i no oblideu els efluvis dels camps propers quan toca! Totalment lamentable. Les subvencions- sovint generoses- haurien de comportar un tracte per les economies més desfavorides en les localitats. Però, a qui li interessa el públic que estima la òpera i no va a lluir la cartera?A les esquerres tampoc.

    Liked by 1 person

    • Jo també crec que Kaufmann hauria de fer un altre repertori, però com que no té gaires rivals que li puguin fer ombra ni tan sols amb un Chénier, dons mira, es dedica a fer de tot perquè els teatres s’estimen més anar a allò segur.
      Pel que fa a la tarifa kaufmann pot ser un dard emmetzinat pel teatre ja que si per desgràcia no ve, el Liceu té un problema gravíssim que no sé si sabrà o podrà resoldre en la precarietat de tresoreria que es troba normalment.

      M'agrada

  18. Jaume de Peralada

    Si, molt cares, pro està tot reservat o ….casi
    Els tenors dels anys passats a penes omplinen l’esglesia a 1/3 de preu
    La gent paga x veure figures, l’error del Liceu

    M'agrada

    • No estic del tot d’acord en el que s’intueix del teu comentari, benvolgut Jaume, perquè aleshores acceptem que se’ns vengui un producte caríssim encara que la qualitat global no justifiqui el preu. Una entrada a Peralada no pot costar més que una entrada al Festspielhaus de Salzburg

      M'agrada

Deixa un comentari