IN FERNEM LAND

HELEN TRAUBEL CANTA EL MILD UND LEISE MÉS TRIAT


La versió del “Mind und leise” cantada per la soprano nord-americana Helen Traubel (Saint Louis, Missouri, 16 de juny, 1899 – Santa Monica, Califòrnia, 28 de juliol, de 1972) ha estat la més triada de les 12 proposades, obtenint 29 vots dels 196 emesos, és a dir un 15% dels participants.

Arran de la seva Sieglinde cantada al MET sota la direcció de Barbirolli, el 28 de desembre de 1939B, va signar un contracte permanent en el teatre novaiorquès on va interpretar tots els rols wagnerians, sent la primera cantant nord-americana en aconseguir-ho.

Aquest fructífera col·laboració va concloure l’any 1953, quan les relacions amb la Junta del MET varen patir diferències importants per la participació de la Traubel en pel·lícules musicals, programes televisius i actuacions en clubs nocturns com a cantant de jazz . La seva carrera operística es va eclipsar abans d’horta definitivament.

Aquesta és la seva versió que ha agradat a més participants

A certa distància ha quedat la número 10, amb 24 vots i en tercer i quart lloc, la 8 amb 20 vots i la 7 amb 17.

El conjunt és aquest:

Mild und Leise 5 29 15%
Mild und Leise 10 24 12%
Mild und Leise 8 20 10%
Mild und Leise 7 17 9%
Mild und Leise 12 16 8%
Mild und Leise 6 16 8%
Mild und Leise 9 16 8%
Mild und Leise 2 15 8%
Mild und Leise 1 14 7%
Mild und Leise 11 11 6%
Mild und Leise 4 10 5%
Mild und Leise 3 8 4%

Ara per tant cal saber quines són les altres 11 cantants que s’amaguen al darrere de cada versió.

versió vots % intèrpret
Mild und Leise 5 29 15% Helen Traubel https://youtu.be/3f7KULSTVas
Mild und Leise 10 24 12% Nina Stemme  https://youtu.be/j8enypX74hU
Mild und Leise 8 20 10% Kirsten Flagstad  https://youtu.be/JluUUMjT2FE
Mild und Leise 7 17 9% Jessye Norman  https://youtu.be/WPUT-LDo_nY
Mild und Leise 6 16 8% Hildegard Behrens  https://youtu.be/PyjXlBwpJuQ
Mild und Leise 9 16 8% Martha Mödl https://youtu.be/FtjLqottc10
Mild und Leise 12 16 8% Lotte Lehmann   https://youtu.be/RNLfNl3FL4I
Mild und Leise 2 15 8% Catarina Ligenza https://youtu.be/u33leTz4Spo
Mild und Leise 1 14 7% Birgit Nilsson  https://youtu.be/uSGbM2jvahY
Mild und Leise 11 11 6% Iréne Theorin https://youtu.be/W9MUpbZXUHk
Mild und Leise 4 10 5% Gertrud Grob-Prandle  https://youtu.be/Psr5huYsoHI
Mild und Leise 3 8 4% Frida Laider  https://youtu.be/-hwCO7nG1yM

No cal dir que si premeu sobre el nom de cada cantant trobareu el youtube que ha servit de banda sonora a la tria.

Els resultats, segurament com ha succeït altres vegades indignaran a aquells que han vist com la seva versió més estimada o la seva cantant més estimada quedava incomprensiblement per sota, però aquestes tries a cegues ja acostumen a donar inesperades sorpreses i jo crec que és bo que sigui així.

Moltes gràcies a tots els que heu participat, espero que us ho hageu passat bé i que amb alguna de les versions us hageu emocionat. Un “Mild und Leise” sense emoció és com qui té gana i li donen bicarbonat (mon pare dixit)

Un comentari

  1. colbran

    Ha ganado mi idolatrada Helen Traubel, por la que siento una entrañable admiración y que por cierto voté como 1ª con 9,5 puntos sobre 10. Tengo varias grabaciones suyas, wagnerianas e incluso zarzuela (!) su musical (“Pipe Dream”-1953, de Richard Rodgers), sus dos películas (“Deep in my heart”-1954, donde está fantástica y “The ladies man”-1961-con Jerry Lewis y una aportación algo mediocre), su “The Mikado” para la TV-USA-1960 (en DVD y disco), interpretando una imponente Katisha,…Todos estos títulos no operísticos interpretados después de su despedida del Met por parte de su director Rudolf Bing que no aceptó sus intervenciones televisivas con Jimmy Durante y otras actuaciones que ya ha señalado Joaquim.

    El resto de mi selección no ha quedado bien clasificado: Gertrude Grob-Prandl (nº 4 con 9 puntos), Hildegard Behrens (nº 6 con 8,75 puntos) y la fabulosa Lotte Lehmann (nº 12 con otros 9,5 puntos sobre 10, pero tuve que decidirme por una de las empatadas).

    La única cantante que reconocí fue Nina Stemme (nº 10 que califiqué con 8 puntos) y es una de las que menos me gustó, sobretodo por su oscilante voz al final del “Mild und leise”.

    De todas maneras, vaya plantel de voces wagnerianas! Birgit Nilsson que tanto admiro no acabó de convencerme, comienza y acaba muy bien, pero noté una falta de precisión en el resto del aria.

    Helen Traubel me ha entusiasmado y celebro haberla seleccionado primera, sin haberla reconocido, y Lotte Lehmann me ha sorprendido con su maravillosa compenetración de voz y texto cantado.

    Enhorabuena para mi añorada Helen Traubel.

    M'agrada

    • Si, la Meier, potser o sense potser la millor Isolde de les darreres dècades no hi era, per un oblit que hagués pogut corregir traient una de les altres 12 o senzillament posant-ne 13, no sóc pas supersticiós, però vaig creure que tampoc passava res si us deixava sense ella, perquè això no farà que l’oblidem i que deixi de ser el referent que ha estat en aquest rol.

      M'agrada

  2. jaumeM

    No n’he encertada cap, però estic content de que les meves escollides, ara se, son Nilsson, Grob-Prandle, Traubel i Flagstadt. De totes maneres la tria era força difícil, ¡però la segona i la quarte classificades les vaig descartar les primeres!!!, que hi farem soc un nostàlgic. Lehmann i Mödle, ara veig que també quasi les elegeixo.
    Colbran, gracies per tota la informació sobre HTraubel, desconeixia la seva activitat extra-operistica, la hauré de cercar.

    M'agrada

    • colbran

      Me perdonarás si incluyo este fragmento, pero deseo que veas cómo una de las grandes wagnerianas del siglo XX sabía adaptarse a un “ragtime” y cómo cantaba y bailaba (y tambiéra dirigía orquesta) el oscarizado actor dramático portorriqueño José Ferrer, en esta biografía fílmica del compositor austro-húngaro-norteamericano Sigmund Romberg titulada “Deep in my heart”:

      M'agrada

      • bocachete

        No està gens malament, no. També hi ha un fitxer de Youtube amb l’enregistrament de Pipe dream, que no havia sentit mai i tampoc mereix haver estat un dels pocs fracassos de la parella Rodgers-Hammerstein. No sé què faria Rudolf Bing en aquests temps: no faria més que despatxar cantants d’òpera per dedicar-se a fer discos de rancheras, duets amb cantants pop o anuncis en televisió…

        M'agrada

      • colbran

        Rudolf Bing era muy Bing. Has leído “5.000 nights at the Opera: The Memoirs of Sir Rudolf Bing”? Si no lo has hecho vale la pena que lo hagas. Las manías, filias y fobias de Mr. Bing son legendarias, la Callas podría dar fé de ello si viviera.

        Sobre “Pipe Dream”, lo mismo que “Allegro” y “Me and Juliet” fueron fracasos de Rodgers/Hammerstein que ahora se están revalorizando. Concretamente los dos primeros títulos han sido regrabados con mucho cuidado e incorporando las partituras completas, pero en el primero no está una Helen Traubel, lógicamente. El segundo tiene un reparto colosal y los tres títulos “gafe” del famoso tándem de autores vale la pena tenerlos o al menos escucharlos.

        M'agrada

      • Gloria Aparicio

        Gracias Jose Luis por este regalito de la maravillosa Helen Traubel, por lo que veo era polifacética y parece que todo lo hacia bien, aunque ya “granadita” es un gustazo verla y escucharla, un abrazo.

        M'agrada

      • colbran

        Gloria, recuerda que me llamo Fede no José Luis. Este fragmento-ragtime de “Deep in my heart” figura en Youtube en mejores condiciones de color y sonido, pero lo localicé cuando ya había incluído éste y el fragmento de “Die Götterdämerung” con Traubel/Melchior/Toscanini.

        Un saludo muy afectuoso

        M'agrada

  3. Gloria Aparicio

    Com de costum estic contenta, no coneixia a la meva escollida en primer llòc però, em va cautivar a la primera volta i ja li vaig otorgar la preferencia, no la coneixia i en vista del que ens diu en COLLBRAN, un amic que sap del que parla , aniré en busca d’alguna de les seves grabacions així que pugui, m’encanta la seva veu i el seu frasseig, respecte a la resta també fantástiques, he comprobat que també he coincidit amb la majoria, aquestes si m’han sigut més fàcil de reconeixer……
    Gracies Joaquim , m’ho passo pipa amb aquets …jocs? musicals que ens regalas.
    Per aquells que aquesta nit gaudireu d’aquesta meravellosa Opera, us dessitjo que la gaudiu al màxim, us envejo, per mi repetiria de molt bon gust……abraçades.

    M'agrada

  4. colbran

    En Youtube se encuentran auténticas sorpresas como ésta, en que coinciden tres de los más grandes artistas del siglo XX: los extraordinarios cantantes wagnerianos Helen Traubel (ganadora de este post), el inmenso Lauritz Melchior y el legendario director Arturo Toscanini en un fragmento “del vivo” de “Die Götterdämmerung”, interpretado en el Carnegie Hall de Nueva York en 1941:

    M'agrada

  5. M.A.

    Moltes gràcies per la magnífica selecció. Realment formidable la Traubel, que ha estat la meva primera tria (juntament amb Flagstad, Mödl i Stemme). A mi també m’ha sorprès l’exclusió de la Meier. El seu liebestod a Bayreuth ha estat una de les experiències musicals més colpidores que ha tingut.

    M'agrada

  6. He gaudit molt amb aquesta tria, com no podia ser d’altra manera. Vaig escollir per aquest ordre Mödl, Traubel, Behrens i Grob-Prandle. No he encertat cap, pel que la tria ha estat a cegues. Com el nivell era excel·lent el que m’ha decidit han estat la intensitat de les emocions i per això per mi la número 1 ha estat Mödl.

    Podrem discutir si en la tria faltaria algú(penso també en la Meier que a mi és la Isolda que més em colpeix i trasbalsa) però he descobert algunes grandioses interpretacions que no coneixia del Mild und Leise. Moltes gràcies un cop mes Joaquim !!!😉

    M'agrada

    • Gràcies Alexis per participar, ja saps que aquí no es tracta d’encertar res ni tan sols de coincidir amb ningú, es tracta de gaudir les versions propostes i triar les que en a tu t’hagin agradat més. Si no coincideixes amb ningú que més dóna si t’han fet gaudir, no et sembla?

      Liked by 1 person

  7. Guillermo

    Vaig reconèixer unes quantes, Nilsson, Behrens i les quatre que vaig votar: Frida Leider, Jessye Norman, Kirsten Flagstad i Martha Möld. Flagstad és la meva cantant wagneriana preferida però pel que fa a Isolde Martha Möld també és increïble. Norman també m’agrada molt i si bé no ha cantat aquest rol sencer , en aquesta ària amb Karajan jo la trobo fantàstica . I finalment una cantant que vaig descobrir després de llegir que era molt admirada per Lauritz Melchior i Wieland Wagner: Frida Leider ” la” soprano wagneriana fins a l’arribada de Flagstad. Per mi una veu extraordinària.
    Moltes gràcies Joaquim , ha sigut una tria fascinant i n’he gaudit molt.
    Salutacions

    M'agrada

  8. Susana

    Moltes gracies per aquesta tria. Per a mi, el Mild und leise es una mostra evident del geni del mestre, finalitzar una ópera amb aquest tema sense afegits, sense ornaments que ens avisen del final de l’obra es sencillament genial, d’una gran elegancia i que a més prolonga les sensacions més enllà de l’ùltima nota. Em meravella aquest final. Com ja han comentat altres participants, he trobat a faltar la Watraud Meier, per a mi un referent en les Isoldes però evidenment, es un gust personal.
    M’agrada haver coincidit en la tria de la guanyadora i de la segona.
    Salutacions a tots i totes

    M'agrada

    • Hola Susana.
      Mira que el punyetero de Wagner feia finals macos per deixar-nos trasbalsats, però no hi ha en la història de l’òpera un final com el liebestod on la música fa que la matèria es fongui i es converteixi en ànima. Jo ho trobo inabastable i emocionalment insuperable.

      M'agrada

  9. Gloria Aparicio

    FEDE !!! perdona amigo, tengo clarísimo quien eres, faltaria más pero mi ocaso memorizador ( voy hacia los 80…) ha empezado por confundir nombres y algunas cositas más…..mis hijos me dicen que mi cerebro procesa muy rápido pero “mal” lo que es peor que si fuera lento…..es ley de vida, solo pido conservar al máximo el oido y capacidad suficiente para emocionarme escuchando Música, eso va a ser más dificil perderlo porque estoy muy aferrada a ello, es mi oxigeno para continuar vagando por aquí, aún y con despistes…..

    M'agrada

Deixa un comentari