IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL D’ALEXIS


Crec qu ela primera vegada que Alexis es va donar a conèixer a IFL va ser en ocasió de l’apunt preparatori del que acabaria sent el memorable Götterdämmerung de la temporada 2016. No fa molts temps, però ja té acumulades 5 pàgines de comentaris, ell solet. És per tant un actiu participant del blog i això sempre ho agreixo molt perquè m’estimula a seguir, ja que quan hi ha moltes visites i molt pocs comentaris perquè l’interès rau només en els materials addicionals, m’estimaria més no seguir, per tant moltes gràcies Alexis, per ser-hi, per el teu entusiasme i per l’estímul que provoques..

Aquí us deixo el seu qüestionari, un qüestionari que fa olor a nou, a actual, sense complexos.

  1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser?  Juliol de 2009
  2. A quin teatre? Al Liceu
  3. Quina òpera vas veure? Turandot
  4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? No
  5. Quin compositor operístic t’estimes més? Richard Wagner 
  6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? La música
  7. Quin és el teu tenor predilecte? Jonas Kaufmann
  8. Quina és la teva soprano predilecta?  Anna Netrebko 
  9. Quin és ell teu baríton predilecte? Carlos Álvarez
  10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Elina Garanca
  11. Quin és el teu baix predilecte? Rene Pape
  12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat?  El Teatre d’Òpera de Viena
  13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? No
  14. Quina és la teva òpera predilecte? Tristan i Isolda
  15. Quina òpera detestes? El castell de Barbablava
  16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística  6
  17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Londres
  18. Quin és el llibretista operístic preferit? Lorenzo da Ponte
  19. Quin és el teu heroi de ficció operística?  Wotan
  20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Cio-Cio-San
  21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta?  Tristan i Isolda amb Siegfried Jerusalem i Waltraud Meier i Barenboim de director
  22. El director d’orquestra operístic preferit? Herbert von Karajan
  23. El director d’escena preferit? Robert Carsen
  24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? Norma cantada per Maria Callas
  25. L’òpera barroca que més t’agrada? Giulio Cesare
  26. L’òpera clàssica que més t’agrada? La flauta màgica
  27. L’òpera romàtica que més t’agrada?      Tristan i Isolda
  28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? El cavaller de la Rosa 
  29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada?
  30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix?  Tenor

Alexis s’enduria a l’illa deserta el Tristan und Isolde dirigit per Barenboim amb Waltraud Meier i Siegfried Jerusalem

Us deixaré el famós vídeo de la producció a Bayreuth amb el mateix repartiment que la gravació de TELDEC, segur que Alexis també s’enduria el vídeo.

Gràcies Alexis, no només per aquest qüestionari.

La setmana vinent ens visitarà el qüestionari de Maria Teresa Masip.

Un comentari

    • Alexis Pérez Farré

      Hola Xavier, tens tot la raó , per a mi és un tema pendent el no haver contestat aquesta pregunta. A mesura que vaig coneixent mes l’òpera , s’em van despertat ganes de descobrir coses més noves o menys conegudes, per no quedar-me en “el de sempre” només (encara que a vegades costa). Un dels “reptes” que m’he proposat es anar descobrint la òpera mes contemporània i segur que ho faré, les ganes hi son!!!

      M'agrada

    • Hola Pepa , después de haber visto la Elektra del Liceu de la temporada pasada y de descubrir Salomé no hace tanto, la verdad es que si volviera a contestar esta pregunta la respuesta seria mucho más difícil, pues Strauss es uno de mis compositores de referencia. Aún y así , vi El Caballero de la Rosa de nuevo, recientemente el el cine , la representación del MET de la temporada pasada y la respuesta por ahora volvería a ser la misma, pues me gusta mucho esa ópera, aunque efectivamente es diferente (mucho) a las otras dos. Pero no descarto que con el paso del tiempo y con nuevos visionados, pueda cambiar de opinión, pues las otras dos me gustan también muchísimo.

      M'agrada

  1. Hola Joaquim, moltes gràcies per publicar-me el qüestionari i per les teves paraules. Efectivament, el meu primer comentari va ser per motiu del apunt preparatori del Götterdämmerung del 2016, com bé dius, absolutament inolvidable. Et vaig descobrir pel Twitter i des-de llavors , IFL per mi es imprescindible i forma part del meu dia a dia. Malgrat que reconec que els materials m´interessen molt (a qui no!!!) , el que més m´agrada d´IFL son els comentaris i les opinions, doncs s´apren moltíssim de tots vosaltres i més en una persona com jo, que segueixo l´òpera de manera activa desde no fa tants anys i per tant l´aprenentatge i el descobriment son diaris. És fantàstic poder llegir opinions i comentaris de persones que teniu molta més experiència i coneixements que jo. Aquí volia fer una menció especial per en Fede, el qual a més m´ha aconseguit despertar un gran interès per un compositor com Rossini, que no el coneixia més enllà de les òperes més conegudes.

    Veient el qüestionari ara, potser canviaria alguna cosa, és el que té el pas del temps i l´aprenentatge diari, però tampoc gaires. Vaig escollir cantants actuals, perquè a gairebé tots els he pogut veure en directe i els puc anar seguint i això ho valoro molt, però evidentment que m´agraden les grans veus del passat ( i molt ) i m´agrada gaudir-les també molt sovint, per això deia que m´hagués encantat haver vist a la Callas en directe, també hagués frissat per assisitir a alguna representació de la època daurada de Bayreuth, un Ring dirigit pel Kna, per exemple….

    Gràcies pel vídeo Joaquim , que per descomptat m´enduiria a la illa deserta 😉 , espero que ens continuem veient molt temps per IFL, moltes felicitats per la teva feina i per tot el que ens comparteixes , animar-te a seguir i una abraçada a tots els infernemlandaires!!!

    M'agrada

    • colbran

      Con Rossini tienes material operístico para años. Tiene 39 óperas, de ellas 26 serias, más dos pasticci aceptados por él (“Ivanhoe” y “Roberto Bruce”), dos derivados de “Il viaggio a Reims” (·”Andremo a Parigi” e “Il viaggio a Viena”) y tres pasticci más que él no reconoció y por último una ópera perdida que puede ser aquella de la que compuso un primer acto completo e iba destinada a París para la temporada siguiente al estreno de “Guillaume Tell”, pero que no concluyó pues se enfadó con la compañía francesa, por el mal trato de que fue objeto “Guillaume Tell” que se representaba con sólo dos o tres actos. Canceló el contrato pero se quedó con el dinero anticipado y ya no compuso ninguna ópera más. Celebro que le vayas cogiendo gusto a Rossini, mi compositor favorito.

      Sobre tus respuestas, las encuentro muy lógicas para nuestra época actual por lo que respecta a las voces y en cuanto a las óperas, coincido en primera instancia con varios títulos y otros en segunda. ·Der Rosenkavalier” no sólo no la aborrecerás nunca sino que la estimarás mucho más con el paso del tiempo. El personaje de la Marschallin es un ícono para muchos sectores de seres humanos que se ven reflejados en ella por el temible paso del tiempo. Es una ópera genial con uno de los libretos mejor elaborados de todo el género y su música es magistral. De Strauss tengo toda su obra completa: óperas, canciones, ballets, música sinfónica, todo y todo me gusta, no siempre con la misma intensidad. Me pasa lo mismo con Vivaldi, Rossini, Wagner, Stravinsky, Shostákovitch, Ravel, Gershwin y tantos otros compositores. Sin embargo alguna ópera de Mozart y de Haendel se me atragantan algo y otras me entusiasman (“Giulio Cesare”, “Alcina”, “Don Giovanni”, “Le nozze di Figaro”, por nombrar unas cuantas de estos dos grandes compositores).

      Enhorabuena y amplía tus gustos; es muy interesante sentir esa inquietud y no estancarse siempre en lo mismo.

      Liked by 1 person

      • Gracias Fede, efectivamente se que con Rossini tengo para años, pero realmente es un compositor que cuando lo voy descubriendo me va apasionando más. Y creo que es fundamental el ampliar gustos y no quedarse solo en lo conocido, pues me doy cuenta que la ópera guarda muchos tesoros. El participar en IFL ayuda mucho a tener esas ganas de conocer más y no estancarse.

        M'agrada

    • Karajan me gusta desde que yo era muy joven y aunque hay otros grandes directores (Kna, Furtwängler, Böhm, Barenboim, Thielemann…) también me apasionan, me quedo con él , además el Tristan y Isolda de 1952 de Bayreuth dirigido por él me parece una auténtica maravilla.

      M'agrada

  2. JordiP

    L’opera que l’Alexis detesta, El castell de Barbablava, la conec gracies a IFL i a en Joaquim. Com sempre que hi ha un post que esta a les antipodes de Traviates i Rigoletos, el miro amb atencio per a eixamplar coneixement. Amb aquella gravacio, el primer cop que la vaig escoltar vaig pensar el que segurament ha portat l’Alexis a donar-la en aquesta resposta. No obstant, un altre dia amb un anim mes sere, la vaig tornar a escoltar i em va agradar força, vaig gaudir-ne la gravacio. Aixi que potser li cal un segona oportunitat al moment adequat.
    D’altra banda, com a ell, tambe m’hagues encantat assistir a una Norma de la Callas, … i a una Tosca, i un Macbeth….

    Liked by 1 person

    • Jo la vaig veure al cinema , en una projecció del MET junt amb Iolanda amb la Netrebko. Potser detestar és una mica contundent, però segur que de totes les òperes que he vist, es la que menys m´ha agradat. Et faré cas i la tornaré a recuperar més endavant, doncs a vegades el que és diferent i no s´està acostumat, al principi pot descol.locar o desconcertar , però estic molt d´acord que mereix una segona oportunitat.

      M'agrada

    • Gràcies Jordi!!!!! I com deia abans li donaré una nova oportunitat al Castell de Barbablava. De quan la vaig veure a ara, la meva experiència i gustos han anat també evolucionant, pel que segur que la veuré i escoltaré d´altra manera.

      M'agrada

  3. jaumeM

    Quan començà això dels qüestionaris no me va atraure gaire, però a mica mica he anat veient l’interès que tenen i el molt que es pot aprendre amb ells.
    Gracies Alexis i, per descomptat, Joaquim i Colbran

    Liked by 1 person

  4. Guillermo

    Això dels qüestionaris és fantàstic. No només t’assabentes de les preferències i tries d’altra gent sinó que a més a més de mica en mica vas coneixent els participants d’aquest blog a través dels seus comentaris i les experiències. A vegades estàs d’acord, a vegades no, moltes altres et sents completament identificat.
    En llegint l’Alexis no he pogut més que recordar amb enveja , ho confesso, aquella època als finals dels 80 quan vaig començar a transitar aquest fascinant e inabastable món de l’òpera, quan tot era nou i tenia encara tot un repertori i cantants per descobrir. Recordo amb nostàlgia els moments quan escoltava per primera vegada obres noves, veus mítiques o versions de referència. Aquesta sensació maravillosa amb ulls oberts d’admiració e incredulitat davant la bellesa d’una òpera , una ària, un fragment , la potència d’una veu , la seva coloratura , agilitat o la seva capacitat d’emocionar.
    L’art líric encara m’apassiona però evidentment ja no és com el principi ,això no obstant , quan trobo aquesta gent primerenca amb la seva empenta fresca i contagiosa m’estimula per aventurar-me amb coses noves sigui òperes, estils, períodes, cantants,etc etc.
    Felicitacions Alexis pel teu entusiasme i les teves ganes d’aprendre!

    Liked by 1 person

Deixa un comentari