IN FERNEM LAND

TEATRE DE SARRIÀ: ÒPERA EXPRÉS PRESENTA ROBERTO DEVEREUX (AGURTO-VILA-SALA-DAZA;SALISI)


Marc Sala, Laura Vila, Ximena Agurto i Carles Daza al Teatre de Sarrià 6 de maig de 2018. Foto IFL

Ahir el Teatre de Sarrià va acollir una nova proposta d’una iniciativa magnífica per apropar l’òpera al públic. Al desembre de 2015 ja vaig assistir a una sessió d’aquesta  Òpera Exprés, que és com s’anomena el projecte i en aquella ocasió també va ser una òpera de Donizetti i de la trilogia Tudor, Anna Bolena, ara hi tornen amb Roberto Devereux i repetint dos cantants que varen participar en aquella ocasió, el tenor Marc Sala que és un dels propulsors d’aquesta magnífica idea, i la mezzosoprano Laura Vila.

Segons diu el dossier facilitat:

“L’òpera és encara “la gran desconeguda”. Això es deu en gran mesura per culpa dels prejudicis que encara hi pesen sobre aquest gènere. La iniciativa “Òpera exprés” neix de la necessitat d’arribar al públic amb una proposta atractiva, propera, amena i alhora amb la màxima qualitat artística.
“Òpera exprés” és una nova format de concert líric semi-escenificat que consisteix en una selecció dels millors fragments de l’òpera escollida, per a veus solistes i acompanyament de piano. Consta de sobretítols per garantir la comprensió i també d’un presentador especialitzat, que explicarà l’obra i posarà en valor les seves característiques musicals. Volem apropar l’òpera a tothom, i en aquest cas proposem l’òpera Roberto Devereux de G. Donizetti.

Doncs per portar endavant aquest títol cabdal de l’opus donizettià d’exigències han comptat amb un quartet protagonista de gran alçada:

Elisabetta, reina d’Anglaterra, la soprano peruana Ximena Agurto; Sara, duquessa de Nottingham, la mezzosoprano catalana Laura Vila: Roberto Devereux, conde d’Essex: el tenor sarrianenc Marc Sala i  el duc de Nottingham, el baríton també barceloní Carles Daza.

L’acompanyament pianístic va ser de l’experta i imprescindible Viviana Salisi i la presentació amena i didàctica, del periodista Albert Galcerán.

Tot predestinava l’èxit que va ser perquè a banda del mèrits dels cantants, que ara no entraré a valorar si tots ells tenien les veus més adequades o no per interpretar el rols, perquè això vist l’entusiasme que van motivar en el nombrós públic que quasi va abarrotar el teatre, no té la més mínima importància.

Els objectius d’apropar l’òpera en un format que concentri en aproximadament 90 minuts els millors números de l’obra en una semi-escenificació molt lleugera ajudada per uns elements del vestuari que els cantants es col·loquen mentre el piano interpretava el fragment de l’himne anglès que apareix al final de l’obertura, em semblen totalment assolits i a banda de la formula que és molt més generosa que molts dels concerts que estem tips de veure, els resultats vocals i musicals van molt més enllà del voluntarisme a que moltes iniciatives d’aquesta mena ens tenen acostumats.

Fantàstic Carlos Daza, no s’entén com aquest gran cantant i baríton no fa primers rols al Liceu, és injust i incomprensible. La veu a banda de bonica, és de baríton de veritat, l’estil belcantista acuradíssim i la línia, el fraseig i la intenció dramàtica són exemplars.

Laura Vila és tot temperament i foc, potser Sara no és un rol tan passional com l’interpreta ella, al menys estilísticament parlant, però no hi ha dubte que va fer saltar guspires amb la intensitat amb la que es va llençar des de la primera aparició.

El tenor Marc Sala, estimadíssim pel públic, canta amb una línia exquisida i elegant. El seu belcanto és de manual, no debades n’és un especialista. La veu potser és massa lleugera per fer front als passatges més amplis de la partitura, sobretot en la seva darrera escena, on cal omplir amb més cos segons quines frases, però no hi ha dubte que l’acompanyament a piano l’afavorien. Quan desenvolupi una mica més la interpretació teatral no hi ha dubte que farà un pas endavant gegantí cap al seu llançament definitiu, perquè ho té tot a favor i la veu cada vegada és més consistent en tots els registres, sempre en una vocalitat de líric-lleuger.

La soprano Ximena Agurto va sortir airosa del repte gegantí d’interpretar un rol com aquest. Vocalment està més a prop de les líric lleugeres que d’una dramàtica d’agilitat, que no és de cap manera tot i que el rol ho requereix. La tècnica no es del tot acurada en el cant legato, però és valenta i es va llençar sense xarxa, quelcom que sempre acaba exaltant al públic. No va fer una gran interpretació teatral d’un rol ideal per a les grans actrius cantants. Al final per exemple, no va mostrar la decrepitud d’una reina anciana, sola i abandonada, quelcom fonamental per arrodonir la interpretació, tot i així va tenir grans moments de inspiració, com en el final del segon acte. No hi ha dubte que ella tenia el compromís més gran i no el va desaprofitar.

Viviana Salisi va tornar a posar-se a l’esquena el pes orquestral i concertant de l’obra. La partitura també és complicada per a ella que ha de soplir una orquestra pre verdiana en un piano. Repte assolit amb escreix.

La iniciativa es veurà properament a Tarragona i tornarà a Barcelona per la tardor (jesuïtes de Casp), no us deixeu perdre l’oportunitat

Selecció dels fragments musicals interpretats:
Acte I
– Romanza di Sara. Cantabile: “Al afflitto è dolce il pianto”
– Cavatina di Elisabetta. Larghetto: “L’amor suo mi fe’ beata” Allegro: “Ah! ritorna qual ti spero” (cabaletta sense repetició)
– Duetto di Elisabetta e Roberto. Larghetto: “Ah! Col pensiero io torno” Andante: “Un tenero core” (duo) Vivace: “Un lampo orribile” (cabaletta)
– Cavatina di Nottingham. Larghetto: “Forse in quel cor sensibile” Mosso assai: “Qui ribelle ognun ti chiama” (sense repetició)
– Duetto di Sara e Roberto. Allegro: “Il vero intesi?” Larghetto: “Da che tornasti, ahi misera!” Mosso agitato: “Quest’addio fatale, estremo” (sense repetició)
Acte II
– Duettino di Elisabetta e Nottingham. Larghetto: “Non venni mai sì mesto” – Terzetto di Elisabetta, Roberto e Nottingham. Allegro: “Ecco l’indegno!” Largo: “Alma infida, ingrato core” Allegro vivace: “Scellerato! malvaggio!” Allegro vivace: “Va, la morte sul capo ti pende” (Scena VI)
Acte III
– Duetto di Sara e Nottingham Allegretto: “Non sai che un nume vindice” Agitato: “All’ambascia ondi’io mi struggo”
– Aria di Roberto. Cantabile: “A te dirò negli ultimi singhiozzi…Come uno spirto angelico”
-Allegretto: ”Bagnato il sen di lacrime” (cabaletta sense repetició)
– Aria finale di Elisabetta.
Larghetto: “Vivi, ingrato, a lei d’accanto” Maestoso: “Quel sangue versato”          

Un comentari

  1. Vendmus

    Sr. Joaquim estuve, como ustéd, de espectador en la función de Roberto Devereux presentada por ópera exprés .

    Sinceramente o concuerdo con algunos de los puntos que propone vuestra “crítica musical”, como ya en muchos casos he podido apreciar con desencanto…
    Qué bueno sería recibir una información objetiva y concisa, para el público que desconoce, o que recién está encontrando gusto e interés por la ópera, y por último para músicos profesionales que, como yo o muchos,tenemos que leer frases y/o comentarios que no reflejan en totalidad la sustancia de lo acontecido, cualidad que se desea ver en una verdadera critica . Lamentablemente es fácil fungir.
    Está claro que algunos componentes del gremio de “analistas musicales” opinan bajo el precepto ” para gusto los colores”, por desconocimiento musical , falta de comprensión en cuanto a entorno y tipo de espectáculo, y reconocimiento para con el segundo punto, o simple fungir.

    A lo que voy:
    Se pretende no entrar en “valoración”de si eran adecuadas las voces para los roles , pero se termina dando una valoración, personal quizá, pero al fin de cuentas se termina realizando y no en veracidad total.

    Hay que considerar que la propuesta comandada y encabeza en organización por el tenor Marc Sala debería tener un doble valor. Sobre todo teniendo en cuenta el minimalismo de la escena , haciéndose todo lo posible con juego de luces y cada personaje intentando forjar el hilo conductor para que la trama sea efectiva con los poquísimos recursos de atrezo con los que se contaban, muy aparte de las acotaciones del periodista Albert Galcerán que lo hacían más didáctico aún para un público expectante .

    Así pues, sonrío al leer que se juzga sin tener en cuenta , creo yo, y quizá sin intensión, estos parámetros y realidad. No todas las puestas cuentan con toda la parafernalia que se necesitaría, y donde entran en juego por fuerza ensalzar cada movimiento intencionado para intensificar el rol de Sara o cada gesto remarcado para demostrar la decrepitud de la reina Elisabetta, por ejemplo, mi estimado, incluso cada inflexión técnico – vocal .
    Pienso que al hacer una crítica se debe calibrar los conceptos estilísticos y no pretender estar bajo un pensamiento de estética purista o valoración idealista de melómano; Tomar en cuenta las horas de dedicación y estudio riguroso (individual y en ensemble) en busca de la fidelidad y mayor respeto posible a la partitura y esto se vea reflejado en una función.

    En fín. con sus más y sus menos, disfruté mucho de este proyecto y propuesta, no sólo como espectador, más aún como músico. De un desenfado, y solvencia vocal y escénica de Laura Vila, de una belleza vocal y de filigrana técnica de Ximena Agurto, de una seguridad , buen color y manejo de Carles Daza, de una grata resolución conseguida y amable vocalidad de Marc Sala. Todo esto con el soporte continuo y bien ejecutado, teniendo en cuenta la magnitud de la score, de Viviana Salisi al piano.

    M'agrada

  2. Jose Manuel Santiago

    No tengo la formación de la que usted goza en el mundo lírico, pero a mi pobre entender, la obra me pareció pobre, sin ningún tipo de control en las voces, no escuche cantar, escuche gritar sin sentido y sin control, verdaderamente tienen talento y valoro mucho el esfuerzo realizado y les aplaudo, pero solo el Baritono me pareció acorde con el personaje, no obstante un aplauso para ellos.

    M'agrada

  3. colbran

    Yo no había hecho ningún comentario porque el apunte de Joaquim me parece perfecto, pero al leer según qué cosas al respecto quedo atónito. En mi opinión lo mejor de la interesantñisima función fue la belleza de la música y canto de “Roberto Devereux”, para mi gusto la mejor ópera de Donizetti; a continuación la intensa y eficaz labor de Viviana Salisi al piano supliendo a una orquesta y la hermosa y bien timbrada voz de Carles Daza, un auténtico primer barítono casi ignorado en los grandes circuitos. El resto de voces tiene calidad e intensidad pero la del tenor precisa de más cuerpo para ser el protagonista (posee una voz muy bella pero para otros roles), la mezzo debía interpretar su rol con más suavidad, ya que Sara es un personaje tirando a pasivo, no es ni una Eboli, ni una Amneris y la soprano no es la dramática de agilidad o al menos lírico-spinto que exige el rol aunque lírico-ligeras como Sills y otras menos adecuadas hayan interpretado y registrado el rol. Aún no he visto superada la actuación de Montserrat Caballé en el “Roberto Devereux” del Liceu de 1968 que es para mí la mejor función de todas las que he visto a lo largo de mis 64 años de asistencia al coliseo de la Rambla. Otra cantante super-adecuada era Leyla Gencer que fue quien desenterró del olvido este magnífico título en el siglo pasado. Sondra Radvanovsky es muy valiente, pero su voz es más adecuada para el verismo que para el “bel canto”.

    Sea como sea valoro el esfuerzo, la preparación y los ensayos y no creo que nadie tenga nada que decir sobre el atrezzo, iluminación y dirección de escena porque todos sabíamos lo que íbamos a ver y escuchar y salimos satisfechos, pero si hay que hacer una valoración no se puede pasar por alto la emisión vocal de la mezzo, mucho más dramática que la soprano a quien le correspondía serlo. En cuanto al tenor, yo creo que tiene un brillante porvenir porque canta muy bien, tiene buena dicción y asciende sin esfuerzo al agudo, pero de momento debe interpretar otros roles que no perjudiquen los estimables valores de su voz.

    Alberto Galcerán estuvo simpático, muy didáctico y bien preparado y me gustó mucho cuanto expuso. Ojaká todos los presentadores gozaran de estas cualidades.

    Una vez más aconsejo que se asista a estos espectáculos líricos que se presentan en el Teatre de Sarriá porque siempre hay mucha ilusión, ganas de agradar y entusiasmo, lo cual trasciende al público que lo valora mucho, pero sin el nivel de exigencia -como es lógico- que se valoraría en otros escenarios.

    M'agrada

Deixa un comentari