IN FERNEM LAND

JUDITHA TRIUMPHANS A ÀMSTERDAM (ARQUEZ-IERVOLINO-BERZHANSKAYA-ASCIOTI-LEECH;VISSER-MARCON)


Estimulant proposta la que es proposa l’òpera holandesa amb l’escenificació de l’únic oratori que es conserva d’Antonio Vivaldi, Juditha Triumphans.

L’Oratori és un seguit d’àries meravelloses que el director Floris Visser emmarca en l’escenari de la Itàlia envaïda per els nazis. Estem doncs davant d’un escenari bèl·lic prou reconeixible, amb la resistència, jueus, opressió, execucions, ultratges, uniformes nazis i dames d’alta burgesia que alliberaran el poble amb una decapitació d’Holofernes immortalitzada per Caravaggio. L’idea no està gens malament que la música i el text de l’oratori tenen un gran component teatral.

L’adaptació teatral “ha obligat” a incorporar algunes llicències com una obertura que l’oratori no té i utilitza Concert grosso RV 562a, i també incorpora el cor masculí en algunes escenes, quelcom que en l’original no és així, ja que l’obra va ser ideada per honorar el cor femení i l’orquestra del Ospedale della Pietà, però el gaudi és total perquè a banda de les excel·lències de partitura vivaldiana, Andrea Marcon dirigeix una versió esplèndida al capdavant de La Cetra Barockorchester Basel, un grup brillant, de so preciosista i resultats admirables , que acompanyen a un equip de cantants en estat de gràcies, encapçalats per la bellíssima mezzosoprano francesa Gaëlle Arquez en el rol de Juditha, que atorga molta classe i a la seva interpretació, musical i tècnicament admirables.

Al seu costat brillen Teresa Iervolino com a Holofernes, Polly Leech com a fidel Abra, el Vagaus de l’esplèndida Vasilisa Berzhanskaya i el Ozias de Francesca Ascioti, una veu acontraltada a seguir.

És un equip d’especialistes que conformen un conjunt magnífic al voltant d’una cohesió musical admirable amb l’orquestra i els admirables solistes instrumentals que fan gaudir la bellíssima obra durant les dues hores i mitja de durada.

Potser algú dirà que amb la vasta producció operística de Vivaldi no calia dramatitzar escènicament l’oratori, però si algú em diu quina diferència troba entre Juditha Triumphans i Ottone in villa, per exemple, ho agrairé. Per a mi no n’hi ha gaire, per no dir gens, ambdues obres tenen la música bellíssima que caracteritza al compositor venecià i que dit sigui amb tot el respecte, és completament intercanviable d’una obra a un altre.

La producció que ens proposa l’admirable Opera Nacional Holandesa és tot un encert i garanteix una estona d’alta qualitat musical i teatral. Algú demana més?

Antonio Vivaldi
JUDITHA TRIUMPHANS

Juditha: Gaëlle Arquez
Holofernes: Teresa Iervolino
Vagaus: Vasilisa Berzhanskaya
Ozias: Francesca Ascioti
Abra: Polly Leech
Jewish virgin: Gloria Giurgola

La Cetra Barockorchester Basel
Dutch National Opera Chorus
Director del cor: Klaas-Jan de Groot
Director musical Andrea Marcon

Director escènic: Floris Visser
Escenografia i disseny de vestuari: Dieuweke van Reij
Disseny de llums: Alex Brok
Dramatúrgia: Klaus Bertisch

Dutch National Opera, gener-febrer 2019

Un comentari

  1. Josep R. Noy

    Magnífica versió! He disfrutat molt i molt.Un gran encert la posta en escena. Una obra d’art total, com volia Wagner, però amb Vivaldi! Qui ho havia de dir…

    M'agrada

  2. Niklaus Vogel

    Moltes gràcies Joaquim, conec poc l’obra i crec que serà una oportunitat fantàstica de gaudir-la, a més amés amb, per el que sembla, una bona posada en escena.

    M'agrada

Deixa un comentari