IN FERNEM LAND

FINAL


Benvolguts amics infernemlandaires avui inicio o més ben dit, oficialitzo una aturada que no sé cap on em durà però que fa preveure de manera més o menys explicita allò que ja fa mesos que s’intueix, el blog In Fernem Land arriba a la seva fi.

Els motius no importen gaire, potser ni jo mateix els conec del tot o potser no els vull reconèixer, però el cas és que estic cansat, també desmotivat i encara que tancar el blog em  suposarà un veritable disgust, és més que probable que també sigui un alliberament. .

No us negaré que és un moment trist perquè són molts anys, moltes vivències, sobretot molts amics fets gràcies a IFL que per sort perduraran i també, i no és precisament menor, moltes hores de dedicació plena i exhaustiva, sacrificant l’imprescindible descans que es compensava amb escreix amb una resposta massiva per part vostre que sempre m’ha esperonat a seguir endavant tot i els moments més complicats, també personals i en els quals IFL i els seus seguidors han esdevingut el veritable combustible per posar dia rere dia la màquina a ple rendiment.

Hi haurà a qui aquest apunt li sabrà veritable greu, lamento decebre’ls i també hi haurà qui ho celebrarà i no em costa gens reconèixer que em sap greu donar-los aquesta satisfacció.

El trist moment cultural que estem vivint, per no parlar de tots els altres, hauria d’esperonar-me a seguir però de ben segur ja hi haurà qui agafarà el relleu i ho farà millor i amb més ganes. A qui ho faci només m’atreveixo a suggerir-li que no es deixi comprar mai , ho intentaran de moltes maneres, però poder escriure amb llibertat i sense imposicions no té preu i que se’m hagi valorat per això és molt gratificant. M’he equivocar moltes vegades però us garanteixo que mai he escrit allò que no volia escriure per satisfer a algú o sota cap mena de consigna per aconseguir res en benefici propi. Els que m’han vingut a buscar ho han fet precisament per aquest fet diferencial que m’ha donat una credibilitat discutida per molts però respectada per la majoria, a tots moltes gràcies.

Ens trobarem com fins ara arreu i de ben segur continuaré deixant pinzellades a les xarxes socials mentre m’invento alguna altra cosa que em faci mantenir-me actiu i  il·lusionat, no sé si durant els més de 12 anys que fa que vaig començar IFL, però això mai es pot saber, ja que quan vaig començar el blog no m’hagués imaginat escriure tants apunts i que aquests haguessin motivat tantes visites, tants comentaris i en algun que altra cas tant rebombori.

Bé està el que bé acaba i em penso que ha arribat el moment .

Gràcies per tot el que m’heu donat i per tot el que he aprés amb i de vosaltres.

O wie schön ist deine Welt,
Vater, wenn sie golden strahlet!
Wenn dein Glanz herniederfällt,
Und den Staub mit Schimmer malet;
Wenn das Roth, das in der Wolke blinkt,
In mein stilles Fenster sinkt!

Könnt' ich klagen, könnt' ich zagen?
Irre seyn an dir und mir?
Nein, ich will im Busen tragen
Deinen Himmel schon dahier.
Und dies Herz, eh' es zusammenbricht,
Trinkt noch Gluth und schlürft noch Licht.

Oh, que formós és el teu món
Pare, quan daurat resplendeix!
Quan cau el teu esclat
i tenyeix la pols amb besllum,
quan la vermellor, que refulgeix en els núvols
s’endinsa a la meva tranquil·la finestra.

Me’n puc plànyer? En puc dubtar?
Puc estar errat sobre tu o sobre mi?
No, jo vull portar al meu cor
el teu cel des d’ara mateix.
I aquest cor, abans que es parteixi,
beurà encara roentor i xuclarà llum.
Traducció Salvador Pila

Un comentari

  1. RosaRP

    Buenas noches Joaquín. Lo he leído y me cuesta creerlo. Más bien me cuesta aceptar que no podré leer cada día o casi cada día tus comentarios inteligentes y honestos..Es una especie de orfandad. Me entristece, pero lo comprendo y solo puedo agradecer tu dedicación y tu entusiasmo desinteresado del que tanto he aprendido y con el que tanto he disfrutado. Gracias por todo. Descansa y libérate y quizás, quien sabe, algún día, te volvamos a encontrar aquí o en otro lugar perecido y podamos seguir disfrutando y aprendiendo. ¡¡¡GRACIAS!!!!

    M'agrada

  2. Renorenzo Levesque

    Merci pour votre travail extraordinaire, quelle perte inestimable pour tous les amateurs d’opéras. Encore merci et je vous souhaite un repos bien mérité. Renaud

    M'agrada

  3. CARME TOSCANO

    Benvolgut Joaquim, i ara què faré jo?, una neòfita en aquest món musical que s’ha guiat per la teva llum i coneixements. La vida ens porta moltes coses i a molts racons i desitjo, de tot cor, que no perdis aquest entusiasme i que, potser, alguna vegada ens poguem veure al Liceu i la fem petar. Una abraçada

    M'agrada

  4. Gonzalo

    Hola Joaquim desde Isla de Pascua, Ya sabes el aprecio que tengo por tus críticas y web. A la vuelta de mi viaje te llamo y hablamos. No lo dejes. Un fuerte abrazo Gonzalo. Enviado desde mi iPhone

    Gonzalo. Enviado desde mi iPhone > El 20 mar 2019, a las 1:42, IN FERNEM LAND escribió: > > >

    M'agrada

  5. Daniel F

    He llegit asiduament el teu blog, malgrat gairebé mai he comentat.
    Tot i ser tard, tens tota la meva gratitud per la teva tasca. Molta sort en els projectes d’ara endavant.

    M'agrada

  6. Josep Julià

    Et trovaré a faltar molt, segurament represento aquella colla de seguidors fidels, silenciosos i anònims que han escoltat i callat, o gairebé, durant dotze anys, per això el forat encara se’m farà més profond.
    Des de l’admiraciò i el respecte, una abraçada
    Josep Julià

    M'agrada

  7. Òscar Boada

    Moltes gràcies per haver exercit de “cronista no oficial” de la vida musical barcelonina durant tant de temps.No cal que et diguem que et trobarem a faltar. Avui som una mica més pobres que ahir. Gràcies per tot!

    M'agrada

  8. Joan Josep Benach

    Moltíssimes gràcies, Joaquim. Fa molt de temps que m’acompanyaves amb els teus escrits, sempre enriquidors, dignes i lliures, en el món de l’opéra, en el mon de la vida. És cert que vivim moments molt tristos, on és molt difícil avançar. Una forta abraçada.

    Joan Josep Benach

    M'agrada

  9. GIORGIO AUDISIO

    Grazie Joaquim. Ho considerato i commenti di IFL i più credibili, affidabili e competenti della rete. Pur non conoscendoti di persona, in questi anni ho pensato a te come ad un amico che mi aiutava nella comprensione del mondo musicale. Sono sempre stato sicuro della tua onestà intellettuale e della tua libertà di giudizio che certamente doveva costarti fatiche e ostacoli. Non mi rassegno che l’avventura di IFL sia finita,ma se così è, grazie con tutto il cuore e auguri per le tue prossime iniziative, certamente non ti fermerai.
    Grazie Joaquim e, se mi è permesso, un abbraccio

    Liked by 1 person

  10. Pikovaya Dama

    Muchas gracias por todos estos años en los que compartiste tu amor a la musica con nosotros. No queda mas que respectar tu decisión, aunque la lamente profundamente. Gracias, Gracias, Gracias.

    M'agrada

  11. Felipe

    Joaquín… triste Me he quedado al leerte. Este blog se había convertido en visita diaria obligada… Nos acompaña. Me sentía mejor sabiendo que podía leer los añorados “preparant”, las críticas, etc… infernemland no sé cómo pero me hacía ser feliz y empezar el día con una sonrisa. Es como el acorde final de Gotterdammerung: esos dos o tres segundos de silencio del público antes de comenzar la ovación … te echaremos mucho de menos.

    Liked by 1 person

  12. Ostres, nomes puc dir gracies per tot aquest temps que has dedicat a fer-nos una mica mes melomans i gaudir de tot el teu saber musical.
    Et trovarem molt a faltar, molt…. pero entenc que per fer tota aquesta “feinada brutal” es necesita molt de temps i molta motivacio .
    Espero que no sigui un final sino un punt i seguit… gracies per el teu temps dedicat a nosaltres… ens veiem a les xarxes !!!!

    M'agrada

  13. Vicky

    Des de l’anonimat sempre he llegit tot el que has publicat de vegades estant d’acord i d’altres no tant però sempre amb respecte i aprenent alguna cosa llàstima que s’acabi

    M'agrada

  14. Jordi

    Em sap molt de greu i ho trobaré a falta molt. Per mi has estat un far un guia perquè vaig començar a l’opera molt tard. Sempre has estat un referent. Et desitjo el millor. Una forta abraçada

    M'agrada

  15. Joan Janer Vidal

    Cada matí esperava el teu apunt i el primer que feia era conectar el mac per veure el regal que m’havies deixat.
    Entenc la teva decisió, i la llibertat de prendre-la, però no per aixa de entristirme.
    Moltes gracies per tot el que m’has donat sense saber-ho, perquè a voltes has estat una veritable terapia. Malgrat que no ens coneixem personalment, sabia on et trobaría. He estat d’acord amb tu o no, però ha estat un temps gratificant i enrriquidor.
    Moltisimes gracies per tot, et desitjo el millor en la teva vida personal. T’he de confesar però, que cada matí seguiré obrint el mac per si un dia decideixes tornarme a regalar alguna cosa. T’esperare sempre.

    M'agrada

  16. Montse Garcia

    Bon día. A mi, seguidora callada però Fidel, també em sap grey, però si és el que tu vols, endavant i que te vagi tot mola bé, una abraçada i fins sempre.

    M'agrada

  17. carme olivella

    jo també cada dia llegia el teu comentari i em donava idees de què anar a veure i també de com gaudir amb l’òpera. He descobert noves òperes, he viatjat per sentir espectacles que vas recomanar. ´És molta feina mantenir un blog diari. I de vegades cal descansar .que et vagi molt bé, però sempre pots comptar amb la meva adreça electrònica per a qualsevol nou projecte que vulguis emprendre. Molta sort i moltes gràcies.

    M'agrada

  18. Maria Teresa

    Caram! Es clar que em sap greu, peró també ho entenc. Es molta dedicació, moltes hores, imagino. Descansa i a veure on et porta el temps. Segur que seguim en contacte! (El que no et perdono es que ens deixis sense concurs d’agost! ;-)) Un petó!

    Liked by 1 person

  19. Sergio

    Ciao con molta tristezza e gratitudine. Sei stato un prezioso amico quotidiano e tutti sentiremo la mancanza dei tuoi commenti, delle notizie e di tutti i magnifici download! Spero che avrai tanti anni tranquilli e felici e che continuerai ad andare a vedere e sentire tanta musica.
    Caro Wotan/Joaquin, questo “Das Ende” mi dice che siamo soltanto a metà del secondo atto di Walkuere!
    Ti auguro un lungo futuro felice e grazie grazie grazie.
    E se nel tuo futuro ti capiterà di passare da Roma fammelo sapere. Sarebbe bello conoscerci, chiaccherare un po’, magari davanti a una bella Amatriciana.
    Un grande abbraccio
    Sergio

    Liked by 1 person

    • Muchísimas gracias, Joaquín, por tantos momentos que me has hecho disfrutar, conocer óperas nuevas, descubrir cantantes, admirar producciones y desarrollar un criterio exhaustivo, y siempre sin recibir nada a cambio. Espero que en esta nueva etapa sigas disfrutando de la música tanto como nos has hecho disfrutar tú a los demás. Un abrazo.

      M'agrada

  20. David Molina

    Moltes gràcies per la teva feina tot aquest temps. Jo no he sigut de fer-te comentaris, però he apreciat molt els teus escrits i crítiques.
    Ho trobarem a faltar.
    Que sigui per millor! Salutacions.

    M'agrada

  21. Martín Gómez

    Muchas gracias,Joaquín, por sus enseñanzas. Muchas gracias,Joaquin, por su extraordinario trabajo. Le deseo todo lo mejor.Se le echará de menos. Un abrazo.

    M'agrada

  22. Ordet

    Oh quin greu Joaquim. M’omple de gran tristesa. Sense aquest blog tots ens tornarem una mica més ignorants. La llista de tot el que he descobert al teu costat és immensa…Et desitjo tota la felicitat del món!

    M'agrada

  23. jordifosal

    Per primera vegada em sap greu dir que m’agrada un apunt. M’he quedat estorat.
    Ho entenc però no ho vull creure, em costarà acceptar que aquests lapsus de publicacions ara ja serà definitiu i que ens quedarem sense la teva valuosa opinió.
    Gràcies per tot Joaquim, ens has donat molt.

    M'agrada

  24. colbran

    Estoy absolutamente triste de que un blog que no ha permitido ninguna injerencia para conseguir una valoración positiva de un acontecimiento musical desaparezca. La honestidad ha predominado en todo momento y el sacrificio también y yo soy testigo próximo de cuánto entusiasmo y dedicación ha vertido Joaquim en su IFL. Todos los que se han acercado a este indispensable blog han podido expresar sus comentarios a favor o en contra siempre sin censuras, con plena libertad y eso que en ocasiones se ha llegado hasta el paroxismo por parte de algunos, pero lo positivo ha sido infinitamente superior. Por otra parte no hay que olvidar la generosidad de Joaquim, en ocasiones -en mi opinión- poco valorada, pero él tampoco buscaba esa valoración, su altruismo ha superado lo imaginable.

    Yo también deseo despedirme porque a mi edad es seguro que ya no podré ser partícipe de los eventuales proyectos de Joaquim que me permitió expresarme en su blog con 16 posts entre sus miles, siendo un seguidor y comentarista fiel desde su arranque hace más de doce años. Gracias, Joaquim, por todo!.

    Un abrazo y hasta siempre.

    Fede

    Liked by 1 person

  25. Guillermo

    La Kàtia i jo et trobarem a faltar. Ella ha participat molt més que jo al blog però per mi, potser més silenciós, la lectura dels teus apunts era gairebé una cita quotidiana. Fins i tot els teus comentaris concernant el Liceu: “a veure què dirà el Joaquim” o “ja veuràs el que dirà”, quan no ens agradava alguna funció, eren frases comunes entre nosaltres. Si era a priori, la majoria de les vegades , jo deia “el Joaquim tenia raó” si era a posteriori, hi havia gairebé sempre coincidència amb allò que jo havia percebut i el que tu escrivies. Una pena però la vida són cicles i espero que el que comencis sigui igual de bo o millor que aquest. Una abraçada.

    M'agrada

    • Gustavo

      Gracias, Joaquin! Soy un anónimo y lejano lector que lo ha seguido casi desde el comienzo del blog. Su amor y repeto por la ópera llegaba diariamente hasta Buenos Aires.
      Gracias por su entusiasmo.

      M'agrada

  26. Katia

    Es el primer que faig cada mati després d’esmortzar, llegir el teu post.Em sap molt greu però ho entenc.Son massa anys donant tantissima cobertura però em sentiré orfe.Ja fa molt temps que no visc el meu millor moment personal,per diverses causes i llegirte escalfava el cor. T’he vist diverses vegades al Liceu i algunes he anat a saludar,sempre estas tan rodejat que et veia i passava de llarg, ara sí et diré hola, probablement ho faré en benefici meu perqué necessitaré conectar amb tu i vegis que hi som.Agraïda per tot,Joaquim,com sempre,la òpera m’agradava però llegint el teu post he aprés i he disfrutat ,com tu molt bé dius quan has comentat algun apunt meu “m’ho he passat pipa”.
    T’abraço molt fort i et desitjo el millor del millor.

    M'agrada

    • Fer

      Es una llàstima que aquest blog tanqui les portes, motivat potser pel desencis musical que estem vivint? Jo com abonat del Liceu de tota la vida tinc la mateixa sensació que tu tens, repetir una i altra vegada els mateixos títols, els mateixos repertoris i cantants, les mateixes crítiques i això arriba a cansar, et dessitjo tot el millor

      M'agrada

  27. Fortheringay

    Vaja! Em sap molt greu perquè t’havies convertit en un referent: abans d’anar a un espectacle o després d’haver-hi assistit, sempre pensava “a veure què hi diu a In fernem land!”
    No sempre he estat d’acord amb les valoracions que feies, però sempre m’han semblat fonamentades i sinceres i això no té preu!
    Una abraçada ben forta.
    PS: no hi ha forma de subornar-te perquè t’ho repensis? 🙂

    M'agrada

  28. Em sap greu i em costa de creure que pleguis. No et conec personalment però aprecio en extrem la generositat que has mostrat aquests anys i t’agraeixo el munt de coneixements amb què m’has ajudat a descobrir nous valors per viure. Ha estat un plaer llegir-te. Espero poder-te saludar en persona algun dia.

    M'agrada

  29. MERITXELL Tena

    Joaquim, tinc la sort de coincidir amb tu sovint a la vida no virtual i sé que això no és el final del camí. Em sap moltíssim greu no tenir contacte diari amb tu i la teva parròquia però ens has donat més del que podiem esperar, amb una dedicació incombustible que potser no sempre t’hem reconegut com mereixes. La teva decisió és teva, totalment respectable, així que molta sort, gràcies i fins aviat!

    M'agrada

  30. Trepit

    Moltes gràcies Joaquim per tota la teva tasca que ens has regalat. Com pots veure en els nombrosos comentaris, tots ho sentim molt, però comprenem que et mereixes un descans. Egoistes potser hem estat pensant que tu “tenies l’obligació” de proporcionar-nos aquests sempre molt interessants comentaris, i no és així. Et desitjo de tot cor que tot et vagi molt bé, i espero que ens podrem trobar i saludar en alguna ocasió. Novament, gràcies.

    M'agrada

  31. Niklaus Vogel

    Oooh estic trist per la notícia, no ho puc amagar, però me n’alegro si és una millora per la teva vida, la veritat és que has estat molt generós i has fet molts sacrificis per mantenir activa la flama. També em sap greu perquè el blog em servia per mantenir-me en contacte amb vosaltres des de la meva (discreta) distància, però suposo, i espero, que la vida ens donarà noves oportunitats de creuar els nostres camins. Us trobaré a faltar molt. Gràcies per tot, per deixar-me formar part de la família i per donar tantes alegries a nosaltres, que hi som, i també als que no hi són, però que, estic segur, vetllen per nosaltres 😉 Un petó i , desitjo, fins molt aviat.

    M'agrada

  32. guinovartalbert

    Una abraçada Joaquim!
    Sabent-me molt de greu, espero que sigui una decisió que et faci feliç. Fins aviat!
    Albert
    Enviat des del meu iPhone
    El 20 març 2019, a les 1:42, IN FERNEM LAND va escriure:
    > >

    Liked by 1 person

  33. Antoni Ras Sabidó

    Moltíssimes gràcies, Joaquim, per tots aquests anys d’IFL. El trobarem a faltar, i molt. M’apunto la troballa que “das Ende” es canta a mitja Walküre: desitjo que encara et passin un munt de coses belles i plenes de música en els actes que queden.

    M'agrada

  34. Joan Martin-Royo

    Trist de llegir aquest apunt. Però la vida té les seves etapes i quan una porta es tanca, sempre n’hi ha una altra que s’obre (malgrat que no poguem veure-ho des del primer moment). Una forta abraçada i molta Música! Content d’haver pogut llegir aquest teu viatge musical de 12 anys de durada. Molta sort en els nous camins que emprenguis a partir d’ara. Ja que has citat un Lied de Schubert que parla del capvespre, permet-me sisplau citar un Lied de Strauss que parla del “Demà”: “Und Morgen wird die Sonne wieder scheinen” (“I demà tornarà a brillar el sol”). Gràcies per tots aquests anys de Música!

    M'agrada

  35. Pep2

    Gràcies per tota la formació, crítica, oci, divertiment, regals i …. Tot.
    Cal cuidar.se un mateix abans que res; sempre tindrem el blog present i hi seguirem acudint, si segueix accessible, per multiples consultes.
    A reveure

    M'agrada

  36. Juan

    Qué pena querido amigo! No llevaba tanto tiempo siguiendo tu blog, pero he disfrutado mucho leyendo tus comentarios siempre tan acertados. Gracias por todo. Un fuerte abrazo.

    M'agrada

  37. Àlex Susanna

    Benvolgut Joaquim, tot i que no ens coneixem personalment has aconseguit que em pensi que sí: gràcies per tots aquests anys de reflexió i crítica constructiva que ens has regalat! El teu grau de compromís amb l’òpera, la música, el Liceu, la contemporaneïtat i la cultura són del tot encomiables i necessaris en els temps que corren. Calen veus independents i expertes que opinin amb tota llibertat: només així aconseguirem sortir del pou de mediocritat on tan sovint ens trobem. Una abraçada i sort en els teus nous projectes!

    M'agrada

  38. alex

    Gracias Joaquim por todo, esfuerzo, dedicación, contrastes de opiniones, etc…
    En lo referente a nuestras relaciones e intercambios de opiniones, bastante discrepantes sobre todo en temario no musical, el respeto que yo te tengo y te seguiré teniendo es máximo porque lo gratificante es poder debatir con personas inteligentes como tu, contrastando pareceres y respetando lo que cada uno pueda opinar.
    Nos seguiremos viendo por este Liceu nuestro ( cada vez más depauperado artística y organizativamente) y por otros teatros europeos, seguiremos comentando como siempre
    Suerte y salud

    M'agrada

  39. Joan

    Molt trist. Tantíssimes gràcies per tots aquests anys Joaquim! L’òpera a Barcelona (tant de bo que només sigui temporalment) després de dilapidar gairebé tota l’herència Matabosch perd ara també el seu blog de referència. Malos tiempos para la lírica que cantaven aquells.

    M'agrada

  40. Jesús G.

    El meu més profund agraïment per la teva generositat. Per compartir la teva saviesa i per la teva honestedat. Gràcies a tú, avui sóc una mica més savi. Que la música ens acompanyi sempre. Sobretot, sigues feliç.

    M'agrada

  41. Marta Bach

    Crec que no puc afegir res més del que els altres lectors ja han expressat..només gràcies per tots aquests anys de dedicació i fer-nos estimar encara més la música i l´òpera.
    Quan aquest matí he llegit el teu últim apunt he sentit un buit a l´estomac perquè llegir les teves crítiques forma part de la meva rutina, per això et trobaré molt a faltar…però en la vida tot te un inici i un final, i aquest potser és un bon final.
    Segur que ens seguirem retrobant en els escenaris habituals i podrem comentar la jugada.

    GRÀCIES, GRÀCIES i GRÀCIES.

    M'agrada

  42. Pep

    Moltes gràcies per tot el que ens has donat durant tot aquest temps. Jo tampoc he estat de fer gaires comentaris, però avui és un dia especial en el que no puc deixar de fer-ho.
    Moltes gràcies altre cop per el teu mestratge.
    Una abraçada.

    M'agrada

  43. Eduardo

    Decirte GRACIAS!!!!! es poco para tu enorme trabajo de estos años. Para tus seguidores que vivimos en otro continente significa una gran perdida. Pero eso poco importa, nunca olvidaremos tus post pero, si extrañaremos tu aguda vision de la realidad.
    No te vas del blog solo te llevas el afecto de muchos de nosotros. Te deseo una muy buena vida!!!! Un gran abrazo!!!!!!

    M'agrada

  44. Joan Manel Barceló Sitjes

    Joaquim, jo també sento que ho deixis, encara que entenc que un ha de donar prioritat a altres fases i altres facetes en la vida (el temps que hi has dedicat és molt). M’ha agradat anar llegint els teus comentaris. En particular, és car, els referits a les sessions del Liceu del torn “T”, des d’on jo he assistit, un pis per sobre de la teva posició, a les mateixes representacions. També, els comentaris dedicats a preparar un tema o una òpera. Com que t’agrada la sinceritat, et diré que a voltes he pensat que ets un punt massa crític, però admeto que cadascú té tot el dret a dir-hi la seva. En definitiva, moltes gràcies per la teva generositat i agudesa. Que segueixis gaudint, malgrat algunes empipades, d’aquest art total que tant ens entusiasma a molts.
    joan manel

    M'agrada

  45. jordi magriña ballara

    Benvolgut Joaquin, gràcies pels ´teus comentaris que m´han enriquit molt musicalment aquestos darrers anys. Et trobarem a faltar. Una abraçada i molta sort en els teus nous projectes.

    M'agrada

  46. Josep R. Noy

    Vaja, em sab molt greu, Joaquim! Has sigut i ets un referent pel meu món musical, per la teva serietat i honestedad. I perdre referents sempre és greu! En primer lloc : GRÀCIES!!! pel que ens has donat que ha sigut molt, al menys per a mi. En segón lloc: lamento molt el teu estat d’ànim que intueixo passa un moment molt baix i et demano que intentis superar-lo; les persones som el millor actiu que tenim, però també el més delicat i vulnerable, i no podem prescindir de ningú! Només et demano que superis el desànim i que ben aviat ens poguem retrobar. Una abraçada!

    M'agrada

  47. Ester

    Jo també sóc una més dels seguidors silenciosos, però sempre he seguit els teus comentaris. Em vaig començar a aficionar al món de l’òpera i el lied tard. I vaig tenir la sort de trobar aquest blog que m’ha guiat tots aquests anys. Per a mi has estat com un professor a distància. D’aquests professors apassionats i exigents que t’encomanen i et fan sentir l’entusiasme que tenen pel que ensenyen.

    Ho trobaré molt a faltar!!! Molt. Quan volia informar-me d’algun cantant sempre el buscava al blog i gairebé sempre el trobava. Les crítiques postfunció, la tria de la millor versió, l’anunci d’algun cantant interessant… Gràcies!

    I gràcies per la teva independència. No és fàcil mantenir el propi criteri en un món amb tants interessos i on vendre fum és molt habitual. No em puc ni imaginar les pressions que has hagut d’aguantar.

    I gràcies per Schubert!

    Pots estar satisfet, poca gent deixa una llavor tan gran.

    Que gaudeixis com ens has ajudat a fer-ho als que et seguim!

    M'agrada

  48. marcozincone

    Gracias Joaquim, me cuento entre los huerfanos y extrañaré duramente tus comentarios, que me han enseñado tanto. Soave sia il vento / Tranquilla sia l’onda / Ed ogni elemento / Benigno risponda / Ai vostri desir. Seguiremos en contacto y si surge algo nuevo espero que nos informarás. Un abrazo muy fuerte para ti y otro para Fede.

    M'agrada

  49. Gurutz Olaskoaga

    Me da muchisima pena, he aprendido tanto contigo, además de la lengua catalana. Espero que te caya muy bien. Una abraçada Gurutz Olaskoaga Donostia

    Enviado desde mi iPhone

    > El 20 mar 2019, a las 1:42, IN FERNEM LAND escribió: > > >

    M'agrada

  50. Mantua

    Malos tiempos para la lírica, Joaquim. ¡Qué miseria!
    Las razones de tu decisión, tan discreta y elegantemente expuesta, se entienden perfectamente. Y por eso duele más.
    No te conozco personalmente, pero siempre te he sentido como un amigo cercano, generoso y veraz. “Por sus obras los conoceréis”.
    Desde mi silencio de aprendiz, ahora sólo queda expresar el agradecimiento, el respeto y la tristeza.
    Y la esperanza.

    M'agrada

  51. Gràcies a tu Joaquim , no trobaria les paraules adients per agrair-te tota la teva feina, dedicació i altruisme envers nosaltres i la opera . Llàstima no haver conegut el blog abans , però gràcies a ell he pogut aprendre moltíssim de la opera , inclús diria que de mes coses. Em quedo amb la teva independència , l’esperit crític per ser sempre mes exigents i la teva ilusió per aquest món .que has transmès tants cops. Trobaré a faltar i molt a IFL, però et desitjo el millor. Una abraçada.

    M'agrada

  52. JordiP

    Acabo de llegir el teu post. I m’ha sobtat el fet que, venia al cotxe cap a la feina precisament pensant en tu. Em deia: fa dies que en Joaquim no diu res, deu estar gaudint de les representacions de mig món en la tranquil·litat de casa seva i li fa mandra escriure…. Amb aquest pensament he arribat a l’oficina i he trobat la notificació d’un post nou i vet-ho aquí! De vegades em sorprèn aquesta capacitat “telepàtica”.

    En fi, la teva decisió em genera sentiments contraposats: des del meu punt de vista em sap molt greu per què el teu és un blog que m’ha servit per aprendre i per a estar en contacte amb la més rabiosa actualitat operística i musical del planeta. De ben segur que em costarà molt, per no dir que em resultarà impossible, poder continuar disposant d’aquesta connexió. Ara bé, des d’un punt de vista més empàtic, entenc perfectament la teva decisió, ha estat molt temps, d’un treball ingent, a vegades feixuc i moltes vegades no reconegut. Potser no ho esperaves, però tots tenim el nostre “corasonsito” .

    D’ara endavant, celebraré amb més intensitat les trobades ocasionals que tinguem car estaràs un xic més lluny.

    Tot i així, la teva tasca crec que no s’acaba avui, encara tindrà una ombra molt llarga. El blog és una font de coneixement i contingut impressionant, que segueixo consultant per seguir aprofundint en el meu coneixement del món operístic.

    De ben segur que les futures aventures internautes que tinguis, si segueixen en la teva línia, ens portaran a trobar-nos de nou.

    Una forta abraçada,

    Bon viatge!

    JordiP

    M'agrada

  53. Rosario Gimenez

    Joaquin me dejas sin palabras y con lagrimas .puedo entender que son años y horas . Pero sin ti que vamos hacer .si parece una tonteria ..pero tu eras lo mas esperado .para saber todo el.mundo de la opera .y estar siempre leyendo tus comentarios .fantasticos ..y yo siempre ..Joaquin .es que jolin …me dejas huerfana ..lo siento .me afectado mucho ..Gracias por todos estos años …y por todo lo que hemos aprendido … Espero que nos podamos ver… Gracias ….

    El mié., 20 mar. 2019 1:43, IN FERNEM LAND escribió:

    > Joaquim posted: ” Benvolguts amics infernemlandaires avui inicio o més ben > dit, oficialitzo una aturada que no sé cap on em durà però que fa preveure > de manera més o menys explicita allò que ja fa mesos que s’intueix, el blog > In Fernem Land arriba a la seva fi. Els ” >

    M'agrada

  54. maria

    ohhhhhhhhhhhhhhhhh ,,, pues muy triste y mal… y despues de leer todos los anteriores comentarios .. ya ves que es un lamento general y muy fuerte …. yo no me resignaria … y creo que todos te pediriamos que siguieras … pero no con tanta asiduidad , es verdad que es muy cansado un blog diario ¡¡¡¡¡ y en cambio agradeceriamos mucho SOLO .. los comentarios de las operas que podemos ver en el liceo o en los cines met , roh , etc … estoo seria mucho menos gravoso para ti … y los comentarios a operas por estos mundos ,, pues no nos afectan tanto ni las necesitamos tanto .
    si te animaras …. pues un blog de tanto en tanto te lo AGRADECERIAMOS MUCHO …. ahora huerfanos ante la gioconda y otras ¡¡¡¡ buffff… que vacio ….
    de todos modos, si realmente no sigues .. pues millones de graacias por estos 12 ¡¡¡¡ años de comentarios exhaustivos y orientaciones mil .. gracias y hasta siempre …. ojala ¡¡¡¡¡

    M'agrada

  55. Alfredo Ayarza

    Vaja… em sap molt de greu i et trobaré a faltar. Espero que, encara que no facis més entrades al blog, aquest continuarà obert… d’aquesta manera ens podrà servir com a material de consulta d’allò que vols saber més, ja sigui d’una òpera un cantant, etc. Gràcies, de tot cor, per tota la feina feta.

    M'agrada

  56. Angel Banderas Lobera

    Todos estos años, día a día, te daba las gracias interiormente, a distancia, aunque sin decírtelo explicitamente, pero hoy debo unirme a ese coro de gratitud por tantas horas de felicidad que nos has aportado. Has realizado una obra colosal y siempre la recordaremos. Un abrazo y todo lo mejor para tí en el futuro.

    M'agrada

  57. Montse Roma

    Estimat Joaquím,
    Trobarem a faltar els teus comentaris. Ens sap greu l’acomiadament del teu Blog, però francament, és molt comprensible que si per les circumstàncies que sigui decau la teva motivació, posis punt i final a aquesta tasca tan laboriosa que comportava una gran inversió de temps i a costa d’alguns sacrificis. Tots els teus escrits eren fets amb gran honestedat i a nosaltres ens enriquien i ens servien per la preparació de properes òperes que voliem veure, com també per saber valorar i captar millor moltes seqüències del que haviam presenciat. Doncs moltes gràcies per aquests 12 anys d’aquesta teva intensa dedicació al Blog. Molta sort! i rep una forta abraçada dels teus amics.
    Gabriel i Montse

    M'agrada

  58. Gracias Joaquim! Que pena lo que cuentas. 12 años en que lo que primero que haces al abrir el correo es buscar tus comentarios…como los echaremos en falta! Anoche mismo con una amiga lírica hablábamos de ti y de tus siempre acertados y generosos comentarios. También, cuando a la salida de los streamings de ópera nos juntabamos el grupo de amigos a comentar la función y decíamos ahora, a ver qué dice de la función nuestro amigo catalán.
    Lamentable no poder seguir leyendo.
    Desde Chile se les quiere. Eque.

    M'agrada

  59. Només puc expressar la tristesa per perdre una veu lliure i competent parlant de cultura.
    Moltes gràcies, a més per la indestructible fidelitat a la nostra llengua, amb naturalitat, sense fer-ne bandera, com si fos “normal” i fàcil.
    Gràcies, gràcies, gràcies

    M'agrada

  60. Josep Mayolas

    Amb tu, pot no semblar-t’ho, he après a estimar l’òpera. Gràcies per l’esforç que has fet. Gràcies per ‘deixar-te’ llegir. I apuntant un somriure, crec que hauries de fer escrits de les teves caminades! Un plaer Joaquim! i petons!

    M'agrada

  61. teresa59

    Vaig pertànyer a la primera generació de lectors d’IFL i, desprès d’uns quants anys i un cert canvi de rumb, vaig deixar de participar als comentaris, pero continuant llegint-lo sovint. Les cróniques, sempre desprès, si jo havia de veure la funció, per no “contaminar” el meu criteri (i desprès allò de anar puntuant “en això coincidim, en això no tant, etc.”), L’esforç que has fet, Joaquim, i la dedicació que has tingut, només la saps tú, i és segurament molt superior, fins i tot, a la que es veu des de fora. A la vida tot son etapes i, per tancar el blog, encara que sembli paradoxal, també has hagut de reunir molta energia. Estic ben segura que trobaràs altres suports i àmbits, i sempre, el teu públic, Gràcies, una abraçada.

    Liked by 1 person

  62. Joaquim,
    No saps el greu que em sap llegir que tanques In Fernem Land. Per manca de temps i potser per mandra feia temps que tendia a limitar-me a llegir el post i no comentar. Malgrat això, he seguit fidelment el blog dia a dia. Em sap molt de greu que IFL tanqui la barraca… Avui tots som una mica més pobres i orfes. Gràcies per tant, Joaquim, de veritat. He après moltíssim amb IFL. Espero que ens continuem saludant quan ens trobem pel Liceu. Sempre ha sigut i és un plaer comentar amb tu i aprendre. GRÀCIES PER TOT!

    M'agrada

  63. Ingrid Heyer

    Dear Joaquim, so sad to read, what you wrote! I hope truly deep in my heart that there is no reason of illness for closing your Blog? You gave us operalovers over years and years such a lot of joy and happiness with your work for us! Although i could not understand all in your postings, because I don’t speak Catalan, it was always very interesting to read at least the sentences I understood. Especially with the possibility you gave me to download operas from Covent Garden and the Met or Paris Opera you gave me nearly every week a new highlight. And every day when I opened my Mail-Account I have been curious what will you have written or sent! And not only to me it was the Highlight, but also for my friend in Vienna who is some years older than me and not able to download anything nor go to the opera no more. So I transferred a lot of your operas to DVD to give her the possibility to participate on the world of great operas in her last years. Thank you once again for all!!!!!!!!!!!!! I can only repeat that I hope that you are really healthy and there are really other reasons for ending your very precious work for us! Definitely I wish you all the best for your future, especially to keep your health and your love to opera for ever! Thank you once again and maybe we hear another day? Herzliche Grüße Ingrid Heyer

    M'agrada

  64. Trinh LE THUC

    Hi,

    Sad news for us, but I understand your decision and hope the best for you in the future. Thanks for the joy you brought us during all these years.

    Una furtiva lagrima…

    Le 20/03/2019 à 01:42, IN FERNEM LAND a écrit : > WordPress.com > Joaquim posted: ” Benvolguts amics infernemlandaires avui inicio o més > ben dit, oficialitzo una aturada que no sé cap on em durà però que fa > preveure de manera més o menys explicita allò que ja fa mesos que > s’intueix, el blog In Fernem Land arriba a la seva fi. Els ” >

    M'agrada

  65. Lluís Vallverdú

    Moltes gràcies Joaquim per tot el que ens has ensenyat al llarg dels anys. Em sembla que vaig descobrir aquest blog fa uns 9 anys i des de llavors he quedat atrapat pels teus apunts, primer diaris, ara més espaiats i pels comentaris de tota la família d’IFL. Gràcies a tots i, sobretot a tú, per fer-ho possible tant magníficament. Em sap molt greu la decisió de posar punt final, però ho hem de respectar.
    Una molt sincera abraçada!

    M'agrada

  66. Leonor

    Oh, cielos…

    Querido Joaquim, ahora solo acierto a darte las gracias:
    Gracias por tu labor.
    Gracias por tu pasión, que hemos podido compartir.
    Gracias por darme a conocer tanto con tanto amor.
    Gracias por la creación de esta pequeña familia que te seguíamos, tan cerca y tan lejos.
    Gracias por todo.
    Os voy a echar mucho de menos, de verdad. Disfruta. “Carpe diem”.
    Diría más, no me salen las palabras.
    No os quiero decir adiós.
    Hasta siempre, Joaquim.
    Hasta siempre, mis queridos infernems.

    Con todo mi cariño, seguimos en contacto.

    M'agrada

    • SANTI

      Però què ha passat aquí?????
      Ostres! No m’ho puc creure, serà difícil acostumar-se a la teva absència, el blog formava part de la vida de molts de nosaltres i deixes un buit molt difícil d’omplir.
      Sort Joaquim, mai podrem correspondre a tanta generositat.
      Infinites gràcies

      M'agrada

  67. Thank you so much Joachim for all your nice and critic point of view about a lot of opera performances I have also seen with pleasure like you. So sad not to read you again… I was expecting your writing every week… I hope you change your mind maybe and come back one day ! Kisses.

    M'agrada

  68. Montserrat

    Ostres! M’he quedat glaçada en llegir el post d’avui. Em costa de creure que no podré gaudir més dels teus comentaris i de la resta “d’infernemlanders”, opinions a vegades compartides i altres no, però sempre suggeridores. Les teves valoracions, les crítiques, la teva saviesa del món operístic i musical m’ha servit per preparar i aprofundir obres desconegudes per mi.. Ara em sento òrfena. Moltes, moltíssimes gràcies per tot el que ens has donat. Que tinguis sort! Desitjo que no sigui un adéu sinó un A REVEURE!!!

    M'agrada

  69. Stefano P

    Un salut amical à Joaquim que je lisais toujours avec plaisir et intérêt. J’espère qu’il pourra revenir sur sa décision et qu’il reprendra le blog quand l’envie sera revenue. En tout cas, merci pour toutes ces années de partage et j’espère à bientôt !

    M'agrada

  70. Eduardo Nieto

    Te he leído a todas horas y en todos los lugares, te he releído aquí y allá, te he seguido, te he esperado, te he echado en falta y a veces muy pocas no me has interesado…hemos llegado al orgasmo fatal, ese, el del final, pero como toda relación, se veía venir…mi mancherai

    M'agrada

  71. Jordi

    Gràcies de tot cor per la dedicació, coneixements i amor a la òpera que has compartit amb tanta gent tants anys. Em sap molt de greu aquesta aturada tan radical, i trobaré(m) a faltar els teus comentaris, molt especialment els relatius al Liceu.
    “All the best” (i si et fos possible re pensar-t’ho un dia, faries (une mica més) felices a moltes persones).

    M'agrada

  72. Teresa Mir Escruela

    No em resigno acomiadar-me d’aquest fantàstic blog d’òpera. Ha estat referent per a molts afeccionats i ha creat adictes a l’òpera.Ens mancarà la música però sobretot els teus comentaris i escrits. Moltes gràcies Joaquim per tots aquests anys de dedicació a nosaltres, fent-nos gaudir de bona música.
    Fes unes llargues vacances, però torna, t’esperem.

    M'agrada

  73. toni

    En el post anterior el de la ” Temporada 2019-2020 del Liceu,” jà ens anunciavas el desengany i el cansament que comporta estàr al capdevant del blog. Com no vull ser repetitiu, tan sols dirte Moltes gràcies Joaquim per tot el que has escrit i ” facilitat “.
    I com a testimoni d’agraiment, vull facilitar aquets videos per tú i per tothom, de un fragment de música maravellos, i l’altre que fà honor al blog, el teu blog, ” In fernem land ” .

    M'agrada

  74. Artur Arranz

    En aquesta “modernitat líquida” i tecnològica en la que ja estem instal·lats, la funció de la crítica operística “oficial”, escrita en els diaris “de paper” de tota la vida ha perdut, per sort, gran part del seu antic poder per passar a ser una opinió més. I entre aquesta multiplicitat d’opinions que ofereix la xarxa, les teves oportunes, lliures i acurades apreciacions han brillat sempre com a un diamant i ens han proporcionat, a la Viviana i a mi, moments de gran satisfacció, sobretot quan arribava el gran moment en el què, front a tant papanatisme oficial, assenyalaves oportunement els moments en els que l’emperador anava despullat… Una abraçada, estimat Joaquim!

    M'agrada

  75. ramon

    Gràcies Joaquim per tanta i tan bona feina, per tants i tan magnífics comentaris, per tanta i tanta il·lusió. El meu agraiment i reconeixement, la meva abraçada, la meva admiració i el meu afecte.

    M'agrada

  76. Maribel i Victor

    Avui és un dia de pèrdua, però també d’agraïment.
    Saps que et seguim des de fa molts anys i a través del blog hem après a conèixer més òperes i a estimar més les conegudes. Però a més el teu blog ens ha proporcionat el millor regal, la teva amistat, la de Fede i la de tants altres amics, (ells ja ho saben )
    I aquest regal continuarà perquè continuarem trobant-nos pel Liceu, el Palau. L’ Auditori , els cinemes…
    Gràcies Joaquin per tot això i per la meravellosa companyia del teu blog durant tants i tants dies … Ja ho enyorem..

    M'agrada

  77. LUis Valle

    Orrore que mi consigli tu? No No gianmai
    Qué vamos a hacer para estar al dia musicalmente sin usted. A mi me deja huérfano
    pensa que un popolo vinto…
    Saludos y Gracias desde Las Palmas. Luis

    M'agrada

    • Teresa

      Moltes gràcies per voler transmetre’ns el teu saber i la teva experiència. Els teus comentaris m’han ajudat molt a ampliar la meva visió i els coneixements sobre l’opera. Et trobaem a faltar.

      M'agrada

  78. Timamót

    Em sembla que ja t’ho han dit tot.
    Moltes gràcies per la teva dedicació, la teva honestedat, la teva generositat… El teu blog a més de crítiques i coneixements ens ha permès estar al cas de l’actualitat operística. Has fet mooolta feina! També agraeixo al blog haver tingut l’oportunitat de coneixe’t a tú i a d’altres il·lustres infernemlandaires. He refrescat la memòria i crec que et segueixo des del 2010. Amb menys comentaris últimament, però sempre fidel a la lectura. Trobaré a faltar molt el teu blog. Molta sort per les futures iniciatives que prenguis!

    M'agrada

  79. Joan

    Els que n’hem gaudit, tan sols donar-te les gracies per tantes hores dedicades a fer-nos gaudir. Mai podrem compensar el teu esfors, però si que sempre et recordarem com amic animic dins dels nostres millors moments. Un esperit com el teu trobarà aviat qui necesitarà de la teva generositat. Som afortunats d’haver-te conegut. GRACIES GRACIES GRACIES.
    Joan

    M'agrada

  80. Pepe Pedro

    Gràcies per tot el que ens has donat, que ha sigut molt, al llarg d’aquests anys. Trobarem a faltar els teus apunts, em deixes un gran buit. Sempre t’estaré agraït.

    M'agrada

  81. Susana

    Gracies Joaquim per la immensa generositat que suposa crear i mantenir un blog d’aquestes característiques. Ho he seguit molt sovint per contrastar les meves sensacions i sobretot, sobretot, per aprendre a gaudir més de l’òpera xuclant els coneixements d’un mestre. Em sap molt greu però entenc i comparteixo que en cada moment s’ha de seguir el camí que el cor et marca. I per cert no haurà un altre que ho faci millor que tu.
    El meu agraïment de nou i el meu desig que els nou projectes que emprenguis t’omplin i il·lusionin tant com aquest.
    Una abraçada

    M'agrada

  82. Reivaxcc

    Gràcies Joaquim per formar part de la nostra vida tantes nits llegint els teus apunts del teu blog =) Ha sigut un plaer! I desitjo que coincidim aviat. Una forta abraçada company! Xavier Casademont i Cases =)

    M'agrada

  83. bocachete

    Gràcies. Només puc dir això. No podem pressionar ni queixar-nos-en ni voler més treballs que nosaltres no fem. Gràcies. Mirem el cantó més positiu: aquest alliberament, la pau de no haver de [posa el que vulguis] que comença. Endavant, doncs. Gràcies de nou.

    M'agrada

  84. Fernando S.T.

    Desolado, perplejo y triste.
    Ni me lo esperaba a pesar de que hacía tiempo que nos preparabas, ni lo deseaba. Pensaba que seria imposible que cerraras algo tan grande y en el cual tu intensa persuasión hizo que me llegara a interesar por el belcanto.
    Un fuerte abrazo y te llevas lo mejor, la immensa gratitud de una comunidad importante que a partir de mañana errará en busca de alguien que sepa hacer lo que tu hiciste, una tarea titánica.
    Moltes gràcies amic Joaquim

    M'agrada

  85. Jan

    Sols donar-te les gràcies per tots aquests anys, gràcies a In fernem land vaig conèixer els meus primers amics liceistes. Recordo perfectament el primer cop que ens vam trobar en el fantàstic Tristany Bayreuth/Theorin el setembre del 2012.
    Es trobaran a faltar les teves opinions i les dels infernemlandaires habituals però pots estar ben satisfet de la feina feta.
    Endavant i una abraçada!

    M'agrada

  86. Cesar

    Acabo de leer tu despedida y siento una gran pena. Quiero darte las gracias por todo lo que me has enseñado y compartido. Te deseo lo mejor en tus futuras empresas, que me gustaría poder compartir también.
    Un abrazo.

    M'agrada

  87. Sissy Tsatsouli

    Dear Joaquim, there are no words to express my gratitude for all you have given us all these years. Yours has always been a serious, measured, cultivated voice in a sea of madness. Heartfelt thanks from Greece and I hope we meet again soon!

    M'agrada

  88. Josep Garcia Devant

    Benvolgut Joaquim, els comentaris dels inferlandaires ja ho diuen tot, jo voldria esmentar tres trets essencials teus la honestedat, la generositat i la sapiència. Avui quedem tots una mica orfes. Moltes gràcies, a reveure i una abraçada.

    M'agrada

  89. 3

    Joaquim, només puc donar-te les gràcies per tots i cadascun dels pots que has escrit. N’he après i n’he gaudit molt. I és clar que et trobarem a faltar però ho entenc, i tant que ho entenc!
    Bona sort, molta salut i felicitat i, sobretot, si tens alguna altra idea, avisa! Serà com sempre un plaer.
    Una abraçada ben forta.

    M'agrada

  90. MJ

    Estimado Joaquín. Es una muy mala noticia para todos los que seguimos tus comentarios desde hace tanto tiempo. Entre tantas voces de internet que no tienen realmente nada relevante que decir, pero que no son conscientes de ello o no les importa, perder una persona con una voz individual, interesante y documentada, que generosamente, durante años, se ha esforzado por transmitir el entusiasmo por la ópera, es una pérdida importante. Te doy las gracias por todo el esfuerzo, pasión y dedicación que nos has regalado hasta hoy y te deseo la mejor de las suertes para el futuro.

    M'agrada

  91. Anònim

    Gracias por haberme introducido el los alrededores del mundo de la Ópera y por tus enseñanzas y materiales. Un fuerte abrazo y mucha suerte

    Arseni Peñalver ________________________________ De: IN FERNEM LAND Enviado: miércoles, 20 de marzo de 2019 1:42 Para: arsenio2@hotmail.es Asunto: [Entrada nova] FINAL

    Joaquim posted: ” Benvolguts amics infernemlandaires avui inicio o més ben dit, oficialitzo una aturada que no sé cap on em durà però que fa preveure de manera més o menys explicita allò que ja fa mesos que s’intueix, el blog In Fernem Land arriba a la seva fi. Els “

    M'agrada

  92. Teresa

    Moltes gràcies per voler transmetre’ns el teu saber i la teva experiència. Els teus comentaris m’han ajudat molt a ampliar la meva visió i els coneixements sobre l’opera. Et trobaem a faltar.

    M'agrada

  93. Spirto gentil

    Francamente, me duele tanto no tenerte aquí todos los días que no puedo ni pensar a quién le daré las gracias por su generosidad y entrega 365 veces cada año. Gracias maestro !!,no nos conocemos personalmente pero alguien cercano a mí sí y te dará un abrazo de mi parte.

    M'agrada

  94. Repito lo que muchos han expresado ya, pero es que es tal cual: sorpresa primero, y mucha tristeza al comprobar que el título de la entrada se refería a lo que parecía evidente. Pero obviamente comprensión también y mucho, mucho agradecimiento. Es obvio que una decisión así no se toma a la ligera, así que merece todo el respeto. ¡Un abrazo!

    M'agrada

  95. Amfortas

    Fa temps que no comentava i és trist fer-ho el dia del comiat del blog.

    Trobaré a faltar IFL, però no a tu.

    Va ser una satisfacció i em vaig sentir molt honorat d’haver-hi col·laborat a IFL

    Una abraçada i fins aviat.

    M'agrada

  96. Antonio Fernandez Fajardo

    Gracias por tan buenos momentos que nos ha hecho pasar, gracias por tus críticas y comentarios que me han ayudado a comprender la ópera, te estaré eternamente agradecido.
    Algo se muere en el alma cuando un amigo se va. Deseo que esto no sea un adiós, sino un hasta luego.
    Abrazos, Antonio

    M'agrada

  97. boronat alejo

    Soc bastan neófita al blog però aixo no treu que en poc temps haiguis esdevingut un referent de gust i saviesa del món de l’opera al que tot i siguent profana estic afeccionada. Quin greu no haber-te descobert abans i haber gaudit del teu mestratge , pel que conec ara, crític i exigent d’una persona que estima tan la música. T’ho creguis o no , trobaré a faltar les teves diseccions tan acurades i et recordaré com algú me m’ha ajudat a estimar però amb esperit de reflexió el món operístic tot i sense gaires coneixements per par meva i xuclant amb avidesa els grans coneixements teus. Bona sort en tot el que dediquis el gran temps que fins ara dedicavas a fer-nos gaudir de les teves valoracions .

    M'agrada

  98. jaumeM

    MOLTES GRACIES JOAQUIM.
    I ara, no ho puc evitar, una pregunta molt egoista: ¿Podrem accedir al contingut històric del blog?, vull dir els apunts i comentaris, per a mi son una font molt valuosa de informació i aprenentatge.
    Tot esperant poder dir t’ho personalment: ¡FINS AVIAT, AMIC!

    M'agrada

  99. Josep M

    Un plaer haver viscut aquesta experiència tan enriquidora.
    Un lloc de referència que esdevindrà un buit enorme.
    Em ve al cap l’ària del Freischütz cantada per la irrepetible Janowitz…
    “A pesar dels foscos núvols encara brilla el sol en el cel radiant…”

    Mil gràcies

    M'agrada

  100. Franz Ferdinanz

    Quina sort hem pogut tenir tots de llegir el teu blog al llarg del temps. Hem après molt i hem descobert com d’apassionats podíem sentir-nos per l’òpera. Et desitjo molta sort i tanta felicitat com hores de feina has dedicat a aquest projecte. Si ara et cor et diu que toca plegar, nosaltres no ho qüestionarem: podrem enyorar-te, però també et farem costat en aquesta decisió.

    M'agrada

  101. Joaquim

    En aquests moments tant emotius, per tu i per a nosaltres, solsament agreïrte tota la dedicació (immensa), el coneixement exhaustiu que has demostrat, el desinterés i l’afecte i estima que hens has tingut i que et corresponem tots.
    Et trobem, ja, a faltar.
    Et desitjo lo millor en tot el que emprenguis i rep una abraçada molt forta amb tot l’afecte.
    A reveure! i molta sort i salut!
    VISCA L’ ´OPERA !!

    M'agrada

  102. Mercè

    Què et puc dir, Joaquim… Que em sap greu. Que t’entenc. Quet’esticgraïda perquè m’has donat l’oportunitat de conèixer i escoltar veus que no havia sentit mai i que m’han meravellat. Que encara que no he participat de manera continuada a l’IFNL, l’he llegit molt sovint i m’han enriquit els teus comentaris. En fi! Desitjo que et vagi tot molt bé. Gràcies una vegada més i a reveure! Potser et veuré algun dia als Girona!! Una abraçada. Visca Catalunya lliure!!

    M'agrada

  103. Just Martínez Gurí

    Va, no pot ser! Estic uns dies sense poder llegir-te i ara, de sobte, te’n vas. Gràcies per tanta música, tants de textos, tants de comentaris que, d’acord amb tu o no, m’han fet pensar molt i gaudir de les reflexions, teves i de tothom. És comprensible que estiguis fatigat, aquest repte és impossible per a una sola persona. Disfruta, doncs, de la teva llibertat recuperada. Si pots tornar, algun dia, aqui ens tindràs. Salut!, company.

    M'agrada

  104. Rosa M. Martín i Ros

    Una molt trista notícia, Joaquim. Trobaré molt a faltar consultar el teu “In Fernem Land” i llegir els teus posts tan ben documentats i amb tan bons comentaris. Comprenc la teva opció i el teu cansament i respecto la teva decisió, però m’entristeix. Et desitjo molta sort i molta felicitat a la vida. Una molt forta abraçada

    M'agrada

  105. Jaume

    Benvolgut Joaquim,
    No he escrit gaire en el teu bloc però crec que ben poques entrades teves he deixat de llegir. He gaudit enormement tots aquests anys del teu bloc i també dels comentaris que els lectors hi deixaven escrits. També he après, he conegut òperes que mai no havia escoltat, he descobert cantants desconeguts dels quals després n’he seguit la trajectòria artística que van tenir. I sempre t’agrairé, tot i no conèixer-te personalment, el fet d’arribar a conèixer i estimar Wagner i la música germana en general. Wagner, Strauss, eren compositors que em costaven. Va ser gràcies a la teva sapiència i didàctica, així com les entrades preparatòries que escrivies, que mica en mica m’hi vaig enganxar (tant que ara en soc addicte!).
    Per tot això i molt més, gràcies!

    Du holde Kunst, in wieviel grauen Stunden / Hast mich in eine beßre Welt entrückt! / Du holde Kunst, ich danke dir dafür!

    M'agrada

  106. nuria

    Ostres… que tinguis molta sort en aquests nous camins q segur que seran plens d aquesta passió i coneixement que ens has fet partícip tots aquests anys…
    t enyorarem moooolt….mil gracies per tota la feina feta! Ha estat un plaer disfrutar del teu blog!

    M'agrada

  107. CarlosL

    Muchas gracias Joaquim. In fernem Land me ha enseñado a apreciar aún más músicas que ya me gustaban, y me ha descubierto otras nuevas para mi. Te deseo lo mejor en esta nueva etapa!

    M'agrada

  108. Jordi Martín

    Benvolgut Joaquim

    Jo he estat un dels teus seguidors en modus read only, quan vaig descobrir el bloc em vaig quedar meravellat del coneixement profund, les opinions assenyades – tot i que més d’una no la he compartida – i aquella voluntat de compartir una vida que sembla pivotar al voltant de l’òpera com bé diu el lema del pretext. A l’inici pensava que estaves jubilat o vivies de rendes, la feina immensa de veure una obra diària i compartir aquells comentaris tan extensos i, per emprar un símil musical, afinats, no podia ser resultat més que de dedicació a temps complet! Quan vaig llegir que no era el cas no m’ho podia creure. He après aquí tant d’òpera com mai hagués somiat i, el que és més important, la he arribat a estimar fins el punt que ara ocupa una part important de la meva vida.

    No hem parlat mai doncs no coincidim al torn del Liceu, crec que una vegada vaig veure algú que podries ser tu però estaves envoltat de gent i no vaig gosar preguntar. Però vàrem coincidir, també sense trobar-nos personalment i sense jo saber-ho fins que no vaig llegir el teu apunt, a una representació per mi molt especial com va ser el Lohengrin de París a finals de gener de 2017, la del grandíssim segon acte de na Herlitzius i el tercer inoblidable d’en Kaufmann…In fernem Land!!!

    S’han comentat abans moltes coses i no vull ser repetitiu, certament aquí ha hagut honestedat, compromís, amistat, ganes de compartir, etc etc. però deixa’m afegir la que per mi personalment ha estat la més important: LA PASSIÓ. Una mica com a l’òpera, jo llegia (i seguiré llegint els apunts antics) per la passió amb què estan escrits. I és que la vida sense passió no val la pena, si una representació no em provoca calfreds és temps perdut, aquesta passió per l’òpera teva Joaquim se m’ha encomanat i mai t’ho podré agraïr prou. I sé que la passió també comporta un desgast, dotze anys de bloc apassionat és un miracle i el resultat és una obra d’art monumental en sí mateixa.

    I ara ens toca a nosaltres, els prop de 4 mil (!!) seguidors del bloc que hem fet quasi set milions de visites (!!!) Hem tingut la extraordinària oportunitat de gaudir de l’esforç, implicació, passió d’en Joaquim, senyores i senyors són molt necessaris els agraïments però el repte és ara al nostre costat. I no em ve al cap ara un texte operístic sinó un del rei del rock, Elvis: a little less of conversation and a little more action! No trobarem ningú com en Joaquim, potser ha de ser una tasca col.lectiva entenc que sempre al voltant d’algú amb empenta, ganes i temps, cal continuar lliutant per la cultura en aquest país, en la nostra llengua i des d’una posició independent de les posicions institucionals, interessades i professionalitzades. Jo no tinc el mínim nivell per estirar del carro però em comprometo a deixar d’estar en modus read only. Tant de bo hi hagi algun tipus de relleu, amb la llavor de In fernem Land ja s’ha fet un arbre ben fort i segur que qui s’animi no es trobarà sol/sola.

    Joaquim milions de gràcies, espero trobar-te algun dia en persona, mentre tant t’envio una molt forta encaixada!!!

    Jordi

    Liked by 1 person

  109. Joaquim, escrevo em português, estou certo que o entendes. Sou também um leitor assíduo do IFL, aprendi muito e admirei sempre este magnífico blog. Se é o final, toda a comunidade operática e de amantes de ópera vai ficar mais pobre. De qualquer forma, muito obrigado!

    M'agrada

  110. Joaquim, em costa molt de creure. M’enviaves l’apunt diari que estava esperant per continuar al dia, el moment especial de saber que algú amb seny i amb pensament crític em proposava noves preguntes que em feien aprendre, dia a dia. He valorat moltíssim la teva independència i el seu sentit crític, passat pel tamís del teu coneixement, enriquit amb el del Fede, que m’han fet aprendre, escoltar, mirar, relativitzar, interioritzar, tancar, obrir, els meus mons interior i exterior, mentre la vida anava passant. “A qui ho faci només m’atreveixo a suggerir-li que no es deixi comprar mai , ho intentaran de moltes maneres, però poder escriure amb llibertat i sense imposicions no té preu i que se’m hagi valorat per això és molt gratificant.” Si algú es deixa comprar perdrà l’audiència que tu has tingut, o més aviat no l’anirà guanyant, perquè avui en dia necessitem autenticitat. I tu ets autèntic, sincer, i això, els teus lectors (i lectores) t’ho hem agrat sempre.

    Moltes coses han succeït en aquests anys, a mi i a vosaltres, hem anat superant alguns obstacles, altres ens han fet aprendre, hem anat fent-nos més grans, més savis, més crítics… evolucionant cap a, com dius, ves a saber on.
    Estic amb tu, amb vosaltres, sempre, sempre feu i fareu part de la meva persona, de la meva manera d’escoltar, d’anar a l’òpera o simplement de parar l’orella amb atenció i esperit crític.

    Moltes gràcies. Infinites gràcies. ❤

    M'agrada

  111. Alex

    Más o menos voy a reiterar lo dicho
    Los motivos de Joaquim son personales, respetables e intransferibles .
    Gran labor la suya y espero seguir viéndonos por los teatros operísticos que me imagino, nl vas a abandonar
    (Ayer precisamente estando en el entreacto del Otello que presencié en París, te busqué a ti y a Fede por si estabais en Bastille)

    M'agrada

  112. dandini

    Oh! Em sap greu sempre et llegía ,no sempre coincidía ,pero era una plataforma ideal per l’argumentació dels diferents punts de vista. Ho trobarem a faltar.
    Us deixo un tast operístic preciós .Es tracta de Dovlet Nurgeldiyev, el jove tenor nascut a Turkmenistan que la propera temporada debuta al Liceu interpretant a Tito. Segons el meu criteri és una de les coses més boniques que he sentit darrerament.

    M'agrada

    • Carles

      M’has fet feliç molts anys. Has estat el meu veritable referent, he après molt i m’has ensenyat a escoltar de manera més satisfactòria la música
      Gas fet una feinada ingent i has fet que IFL sigui el millor blog amb diferència de la xarxa i en conec molts.
      Gràcies per ser tan íntegre, honest i senzill.
      Gràcies mestre Joaquim i no ens deixis d’informar de tot allò nou que vulguis fer.

      M'agrada

  113. colbran

    Para los que estén interesados en saberlo -y tal como ha adelantado Joaquim- el blog seguirá abierto para todas las consultas que quieran hacerse de los casi 4.500 apuntes que se han publicado, así como revisar los comentarios que han suscitado, pero ya no podrán hacerse comentarios nuevos ni introducir videos o fotos de YouTube u otra procedencia, por lo que este magnífico blog seguirá proporcionando información almacenada que se podrá buscar y consultar.

    Un abrazo para todos y, de nuevo, hasta siempre.

    Fede.

    M'agrada

  114. elioronco

    M’he quedat en xoc. Encara que la freqüència de publicació havia disminuit no m’esperava pas aquest final. Trobaré molt a faltar IFL, és cert, però ara no toca lamentar-ho, sinó agrair-te l’enorme feinada que has fet durant tots aquests anys. T’has convertit en un autèntic referent i en pràcticament l’única veu crítica i honesta del panorama català. El millor testimoni de la gran feina que has fet és la comunitat que has aconseguit crear al voltant del blog, amb la riquesa de comentaris i debats que ha generat. I això és merit del teu treball: de la qualitat dels apunts, de la confiança que mereixen les teves cròniques i de l’encert en tractar temes que ens interessaven. Felicitats per tot el que has aconseguit, molt d’èxit en els projectes futurs i, sobretot, moltíssimes gràcies!

    M'agrada

Deixa un comentari