IN FERNEM LAND

EDUARD TOLDRÀ, MÚSIC… I MÉS. UNA MISCEL·LÀNIA per MANUEL CAPDEVILA I FONT


Títol: Eduard Toldrà, músic … imés. Una miscel·lània

Autor: Manuel Capdevila i Font
Editoral DINSIC. 1a. edició Octubre de 2022
328 pàgines, format  21 x 29,7 cm, vertical

El mateix Manel Capdevila i Font explica fil per randa, abans d’entrar en profunditat en els 12 capítols que conformen aquest llibre entorn el gran Eduard Toldrà, el que pretén ser el que ell anomena una miscel·lània, segurament endut per un comprensible respecte i modèstia per no fer ombra a l’obra paterna, Eduard Toldrà, músic, de Manuel Capdevila i Rovira publicada l’any 1964 per Editorial Aedos.

Certament, és un complement a la biografia, però la quantitat de material, dades i ressenyes que aporta en aquest imprescindible i exhaustiu treball de recerca, converteix aquest llibre en quelcom més que un apèndix a les obres editades fins ara al voltant de l’imprescindible músic vilanoví. El llibre esdevé un llibre de consulta que haurem de re visitar sovint, no només per saber aspectes de la vida del músic, sinó també dels importants personatges que el van acompanyar durant la seva vida i dels fets que va viure. Hi ha tota la relació de tots els poetes que va musicar, i sobretot el text sencer de tots els poemes musicats, hi ha una relació de totes les entrevistes que li varen fer fins a la seva mort, però fent especial èmfasi en aquelles poc conegudes i en escrits que van quedar per publicar, també hi trobareu texts poc difosos o inèdits del mateix compositor, crítiques de concerts, conferències i alguns no van arribar a veure mai la llum.

No és en absolut un llibre per llegir d’una tirada, perquè la lectura del treball de recerca obliga amb apassionament, a buscar i re buscar referències, fets, obres i aspectes històrics que enriqueixen el gran treball de Manel Capdevila. Hi ha molt material gràfic curosament editat i hi ha en tota aquesta recerca molts i interessants aspectes que ens fan conèixer al mestre Toldrà en moltes facetes musicals i humanes, testimonis de primera mà, opinions deixades en apunts privats que són una autèntica troballa. Les seves opinions sobre altres compositors, directors, solistes i agrupacions són una font sorprenent d’enriquiment.

No pretenc fer cap espòiler que us privi de la deliciosa descoberta de les sucoses i sàvies paraules del gran músic i director en múltiples aspectes, fins i tot parlant d’òpera i dels títols wagnerians que més li agraden (en part no compartim preferències), però deixeu-me crear la deguda expectació davant l’opinió del món de les gravacions discogràfiques o dels directors d’orquestra. Petits joiells que ben segur mereixen la deguda atenció que us produirà tot el material escollit i extret d’algunes de les moltes entrevistes que li varen fer i que conformen una font apassionant d’opinions i reflexions.

Hi ha un aspecte artístic molt desconegut, es tracta de la faceta del mestre Toldrà com a dibuixant, es conserva poc degut a l’auto exigència del mestre, però el que es va conservar conforma un aspecte interessant i el capítol es completa àmpliament amb dibuixos, quadres i escultures que tenen com a protagonista al mestre, amb obres magnífiques, com l’ampli recull de caricatures, moltes prou conegudes, però altres absolutament desconegudes per a mi.

En definitiva, un llibre farcit de documentació valuosa i entranyable que ens fa conèixer més i millor al gran director, compositor i violinista, ja sigui per les seves opinions, ja sigui també per allò que opinen els grans noms contemporanis que van tenir la sort de conèixer-lo.

Però sobretot també, un llibre de consulta i recerca que ja esdevindrà imprescindible per a tots els que vulguin saber i conèixer l’època que va condicionar tant al músic i l’home, i que complementa de manera exhaustiva la biografia d’Eduard Toldrà, el músic i tots els llibres que s’han escrit sobre aquest català universal que em permeto dir que no mereix la universalitat casolana que com tantes altres grans figures que van viure un moment tan agitat i difícil del nostre país, van quedar sepultats en un reconeixement injustament discret, en part degut a l’heroic, entusiasta i obstinat treball en la formació de l’Orquestra Municipal de Barcelona que el va privar volgudament d’una carrera internacional. No obstant això, va dirigir en nombroses ocasions a França, sobretot a Paris, Portugal, Itàlia, Alemanya o Anglaterra, i no sempre dirigint música espanyola de la qual n’era un gran intèrpret (segons Falla era el director que el dirigia millor) i amb solistes de renom com a Victoria de los Ángeles, Consuelo Rubio, Nicanor Zabaleta, Narciso Yepes, Claudio Arrau, Rosa Sabater o Alicia de Larrocha, entre d’altres.

El llibre s’inicia amb un pròleg de l’Honorable President Quim Torra i durant les 328 pàgines que finalitzen amb una extensa discografia i l’habitual índex onomàstic, estic segur que trobareu quelcom més que una exhaustiva miscel·lània i estic segur que us apassionarà.

Aquest és el segon volum de la col·lecció Al voltant de Toldrà de coordina per a DINSIC l’amic Albert Ferrer Flamarich.

Coses a millorar? Doncs si, començant pel format que el fa de difícil ubicació en una prestatgeria casolana i un altre aspecte que es podria millorar és el disseny gràfic de la portada. Ja sé que el que cal és un bon contingut i aquest està garantit, però oferir una imatge menys escolàstica i acadèmica, ajudaria a la seva difusió i material gràfic valuós n’hi ha de sobre a l’interior com per utilitzar-lo a la portada.

Més dades a DINSIC.COM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: