IN FERNEM LAND

LA SOLUCIÓ A L’ENTRETENIMENT


Hans Pfitzner (5/05/1869 – 22/05/1949)

Hans Pfitzner (5/05/1869 – 22/05/1949)

Sincerament, jo creia que era difícil, és més, si qualsevol dels blocaires amics que també entretenen la parròquia amb concursos, hagués proposat aquest m’hagués costat trobar, com a mínim el camí, per arribar a saber el nom d’aquesta venerable senyora.

La primera sorpresa ha estat la quantitat d’infernemlandaires que heu participat. Sembla que si, que us interessen aquests reptes.

La segona, la rapidesa en respondre. Més del cinquanta per cent de les respostes van arribar el primer dia.

La tercera, el gran nivell que teniu, ja sigui de coneixements musicals i d’habilitats de recerca per la xarxa, d’informació. Sou extraordinàriament bons, ja que el percentatge d’encerts parcials és molt alt i de parcials també.

Amb aquest preàmbul, us començaré a donar informació:

ELS PARTICIPANTS (per ordre alfabètic):

Alejandro, Allau, Amfortas, Atticus, Bocachete, Carles Pérez, Carlos, Carlos R, Colbran, Concep, Elio, Enzo, Fernando S.T., Fita, Francesc, Glòria, Ignasi, Jaume, Jerónimo, Jesús, Joan Llàcer, Joan Ramon, José Luis, Kalamar, Kàtia, Lluis, Lluis Vallverdú, Marga , Maribel i Víctor, Mei, Mime, Olympia, Pere, Pili, Remei, Salvador, SANTI, Simone, Titus, Tristany, Xavier C.

Gràcies a tots 40, vosaltres sou el principal motiu i els culpables de que després d’aquest entreteniment en vingui un altre.

EL RESULTAT:

Es tractava de buscar el nom de la mare d’un actor, fill d’un director d’orquestra, alumne del compositor autor del lied que us vaig deixar i que cantava una soprano que va cantar al Liceu entre els anys 1939 i 1945.

La cosa no era fàcil, o així ho creia jo. Vaig pensar que si cercàveu a Google (el gran aliat en aquests reptes) Gran Teatre del Liceu 1939-1940 o 1940-1941 o 1941-1942 o 1942-1943, trobaríeu aviat uns enllaços a la Viquipèdia catalana, on gràcies a Jaume Radigales tenim els repartiments d’aquells anys, per exemple

Gran Teatre del Liceu 1939-1940

Gran Teatre del Liceu 1940-1941

Amb aquests dos exemples, però sobretot en la primera on per motius obvis la temporada va ser curtíssima, hi apareix una tal Clara Ebers. En la temporada següent (1940-1941) participaria en el cicle sencer del Ring, per tant era una bona pista.

Què passa si posem Clara Ebers a Google? Doncs després dels corresponents Youtube, la quarta entrada us diu que d’aquesta senyora hi ha un disc dirigit per Joseph Keilberth, on la protagonista és la gran Marta Mödl, però que es complerta amb un cicle de quatre cançons de Hans Pfitzner. Aquí la meva “subtilesa” us va deixar un altre pista amb la fotografia que encapçala l’apunt, ja que, què significa un cel estelat amb Venus més refulgent en aquest entreteniment?. He dit Venus i el tercer lied era Venus Mater.

Per tant ja teníem que el compositor era Pfitzner. Què ens diu Google d’aquesta controvertit compositor? A la primera entrada, la de la Wiquipedia anglesa ens diu que entre els alumnes que va tenir hi trobem a:

Sem Dresden (1881–1957)
Ture Rangström (1884–1947)
Otto Klemperer (1885–1973)
W. H. Hewlett (1873–1940)
Heinrich Jacoby (1889–1964)
Czesław Marek (1891–1985)
Charles Münch (1891–1968)
Felix Wolfes (1892–1971)
Carl Orff (1895–1982)
Heinrich Sutermeister (1910–1995)

D’aquesta llista, penso que ens venen al cap de manera molt automàtica dos directors, Otto Klemperer (1885–1973) i Charles Münch (1891–1968) . Ja que el primer també va ser compositor (poc conegut per el que s’anomena el gran públic, però ho va ser, Què ens diu la Viquipèdia d’ Otto Klemperer (1885–1973)?

His son, Werner Klemperer, was an actor and became known for his portrayal of Colonel Klink on the US television show Hogan’s Heroes

Tan sols ens queda investigar a la vida de Werner per saber que Johanna Geisler (1888–1956) va ser la seva mare i per tant la respectable senyora que ens havia d’entretenir una estoneta, gràcies a la meva pèrfida i retorçada ment.

Johanna Geisler (28/05/1888 Hannover - 3/11/1956 München)

Johanna Geisler (28/05/1888 Hannover – 3/11/1956 München)

Aquesta era una possible via per investigar, però estic segur que cadascun del 27 encertants (el 67,50%) hi va arribar per camins ben diferents, des de el que tan sols escoltar les primeres notes de Venus Mater va exclamar, Què fàcil! Venus Mater de Pfitzner i la resta va anar en consonància amb la clarividència musical, o altres vies totes elles vàlides per arribar a la fi, sense defallir.

EL GUANYADOR:

Ara no us faré el detall del desempat, ja que no va caldrà. El primer que em va contestar ho va encertar TOT. Per vosaltres no, que no ho sabíeu, però per a mi va ser un gerro d’aigua freda alhora que una gran il·lusió, la veritat.

Vaig editar l’apunt el 8 de maig a les 2:45 de la matinada. El primer e-mail em va arribar a les 7:21, al cap de 4 hores i mitja i em deia com qui no vol la cosa Johanna Geisler, i el signava, després d’un desig de Salut!, “el palanganero“. Vaig pensar, per treure totes les altres pistes trigarà una mica més i donarem temps, emoció i possibilitats a algú altre. A les 7:43, cinc hores després d’editar l’apunt i 22 minuts després del primer e-mail, en Xavier C acabava de guanyar l’entreteniment. És obvi que a partir d’ara queda prohibit en la república d’In Fernem Land, anomenar-lo (ni em broma!), “el palanganero”.

A les 9:27 contestava Bocachete (i tot bé) i el tercer en trobar la senyora i totes les pistes per arribar-hi va ser Tristany a les 12:37.

La resta, pràcticament tots vareu contestar el primer dia (sorprenent!)  i dels participants, molts ho han fet per primera vegada i sense haver fet mai cap comentari en el blog. Dono la benvinguda a Carlos, Jesús, Lluís, Lluís Vallverdú, Mime, Pili i Remei. Heu de comentar a partir d’ara, d’acord?

Finalment i abans d’anunciar-vos el premi promès, vull regalar-vos altre cop el lied, però ara amb el text i la traducció que gentilment ens regala en Salvador, sempre tan generós posant-nos a l’abast aquest magnífic text al català.

Però no acaba aquí la cosa, ja que en Jerónimo em va regalar la partitura del lied. Sou esplèndids

Träume, träume, du mein süßes Leben,
Von dem Himmel, der die Blumen bringt.
Blüten schimmern da, die leben
Von dem Lied, das deine Mutter singt.

Träume, träume, Knospe meiner Sorgen,
Von dem Tage, da die Blume sproß;
Von dem hellen Blütenmorgen,
Da dein Seelchen sich der Welt erschloß.

Träume, träume, Blüte meiner Liebe,
Von der stillen, von der heilgen Nacht,
Da die Blume seiner Liebe
Diese Welt zum Himmel mir gemacht

Somia, somia, tu dolça vida meva,
en el cel que les flors porta.
Allí llueixen les flors que viuende
la cançó que la teva mare canta.

Somia, somia, poncella del meu patiment,
en el dia que les flors brotaren;
en la clara i florida matinada,
quan la teva animeta s’obrí al món.

Somia, somia, flor de la meva vida,
en la tranquil·la, en la sagrada nit,
quan la flor del seu amor
convertí aquest món en un cel.

EL PREMI:

No fa gaire em van fer un magnífic regal, un DVD que ja tenia i que vaig decidir que tenia que regalar com a coseqüència d’alguna cosa que ja em rondava pel cap organitzar, després de l’aturada d’ençà de l’exitòs concurs del mes d’agost.

Es tracta de la versió del fabulós Gurrelieder d’Arnold Schoenberg que la Deutsche Grammophon va gravar a L’Auditori de Barcelona el 27 de juliol de 2008 i que va tenir com a protagonistes a la JONDE i a la JONC, sota la direcció de Josep Pons, i amb els solistes Melanie Diener, Charlotte Hellekant, Nikolai Schukoff, Francisco Vas, José ANtonio López i Barbara Sukowa, i amb les següents formacions corals: Cor Lieder Camera, Cor Madrigal, Orfeo Català i la Polifònica de Puig-Reig.

Al DVD l’acompanya un documental amb el make in off i una entrevista a Núria Schoenberg, la filla del compositor que va venir per l’ocasió a Barcelona.

L’enhorabona Xavier C., potser a partir d’ara t’haurem d’anomenar-te amb el sobrenom de “el llamp

Ja us anuncio que aquest mes també hi haurà apunt participatiu amb premi, però no puc assegurar-vos que sempre tingui aquest nivell, tot i que premi segur que n’hi haurà.

Per anar a l’apunt que origina aquest, premeu aquí

 

52 comments

 1. Vaig ser lenta i ho vaig fer en dos cops. sabia que amb l’audiència que tens no podia guanyar però va ser apassionant investigar, sorprendre’m i aprendre. Gràcies joaquim.
  Enhorabona al guanyador!

  M'agrada

  • La intenció és justament aquesta: investigar, sorprendre, aprendre i jo afegiria que divertir.
   Gràcies Olympia per ser-hi i sobretot per no deixar-te caure en el desànim del no saber i superar-ho amb una nota excel·lent.

   M'agrada

 2. Moltes felicitats al Xavier Llamp de Rellamp; quan ell havia encertat jo encara ni m’havia aixecat ni llegit l’entreteniment, que ha estat ben divertit.
  La meva via va ser començant pel poeta i traume traume..

  en tindrem més?
  molt bo el premi, sobretot el baix i contrabaixos 😉

  M'agrada

 3. Xavier C.

  Ondià! Ara sí que la he feta bona… Estic content d´haver encertat però… ara no em canvieu el malnom, eh, que he encertat de xiripa! (jo, com el Cabré, també confesso: la de Clara Ebers la vaig fer una mica a voleo). I lo de El llamp no m´acaba d´agradar (amb el de Rellamp ja sona millor 🙂 . En tot cas, podria ser L´afortunat, però amb aquesta cara… 😕 Moltes gràcies, de veritat!
  Xavier C.,
  El palanganero matiner.

  M'agrada

  • colbran

   Enhorabuena! A partir de ahora se acabó lo de “palanganero”, a lo sumo “ex-palanganero”. Yo caí en la trampa fácil y me equivoqué.

   Este DVD es buenísimo, seguro que te agradará mucho.

   M'agrada

  • Ja et pots posar com vulguis rellamp, però l’altre alies ja no cola. 😆
   I ja m’explicaràs com és pot dir a “boleo”, Clara Ebers, com si fos tan coneguda com la Netrebko :evil:, ai, ai, ai, que no, que no cola

   M'agrada

  • Josep Olivé

   Perque jo no he participat, que si no de què!… hahahahaha…. 🙂 … (Ara off the record…segur que haguessis guanyat igualment, perque de bon principi ho vaig veure molt liat i el google el tenia moooooolt lluny…un altre cop penso lluitar, si tinc armes i bagatges, és clar!). Felicitats!!!

   M'agrada

 4. “Mueble de madera o hierro, por lo común de tres pies, donde se coloca la palangana para lavarse, y a veces un jarro con agua, el jabón y otras cosas para el aseo de la persona”

  “Joven que trabajaba en una casa de lenocidio y cambiaba el agua de la palangana de cada habitación después del servicio. Se usa en Castilla León para nombrar al más pringado de todos, el que hace lo que nadie quiere hacer”

  Me parece que voy a impugnar el concurso por suplantación de persona o personalidad.

  Felicidades al ganador, a todos los acertantes y al dueño de la casa!!

  M'agrada

  • Podríem dir que sempre a la vida hi ha un abans i un després de, i de la mateixa manera que a les empreses abans hi havia una cosa que s’anomenava ascens, a IFL també. De palanganero a rellamp.
   L’amo del tros està encantat de la vostra participació

   M'agrada

 5. Fernando S.T.

  Lo mío no tiene demasiado mérito. Tengo el CD.
  Felicidades al ganador y estoy ansioso por saber el nuevo reto que nos espera.
  El súper premio es una maravilla.

  M'agrada

 6. Enhorabuena al ganador, y gracias al amo del chiringuito por el divertimento.
  Publicándose el concurso a esas horas indecentes yo ya tenía claro que no llegaba ni a los postres.
  Ahora bien, el nombre EXACTO de la madre del cordero, digo del actor, creo que era: Johanne Elisabeth Meyer, aunque fuese conocida como Johanna Geisler. Pensé que esa sería la respuesta correcta, porque con el amigo Joaquim ya sabemos que hay que hilar muy fino…
  Un abrazo y hasta el próximo rompecabezas.

  M'agrada

 7. SANTI

  Cal felicitar a Xavier C per aquesta destresa i velocitat en encertar-ho tot i a en Joaquim per distreure’ns.
  No perdo l’esperança de que un dia sigui jo l’afortunat, però m’ho passo molt bé participant.

  M'agrada

 8. tristany

  Enhorabona al guanyador (amb el malnom que més li plagui) i, sobretot, al nostre egregi amfitrió per fer-me passar una tan bona estona cercant les respostes i donar-me a conèixer un lied preciós. Que bé que s’hi està sempre in fernem Land!

  M'agrada

 9. timamót

  Aquí hi ha molt “guardiolista” amagat, perquè si es lleven ben d’hora, ben d’hora, ben d’hora… guanyen el,concurs.
  Gràcies pel joc. A mi em va distreure precisament en un dia en que estàvem pendents, neguitosos i impacients, del telèfon i de notícies.
  El líder continuo pensant què és molt maco.

  M'agrada

 10. Enhorabona al Xavi C, ho veieu quanta raó tenia el guardiola que si ens llevem ben d’hora ben d’hora… doncs ell, català de socarrell, amb ADN segarrenc, fa bona la frase del nou messies Pep i guanya el repte.
  Felicitats campió.!!
  També felicitar al Joaquim per aquesta iniciativa, que em va tenir tota la tarda enganxat i que vaig descobrir moltes coses de compositors que no venien al cas però que tels trobaves en la investigació, com és ara el del sr Carl Orff compositor de la famosa Carmina Burana i que també va ser alumne del sr Pfizner i tants d’altres que vaig haver de llegir la seva biografia per arribar a les solucions, aquest és el premi que jo m’enduc i la satisfacció d’haver superat un repte del que en un principi no en sabia res, d’aquesta gent no n’havia sentit mai el seu nom abans.
  M’apunto als de “en volem més”
  Moltes gracies !!

  M'agrada

 11. Salvador

  Per als que esteu interessats hi ha una exhaustiva descripció del compositor Hans Pfitzner al llibre “Composers of the Nazi Era” que podeu trobar a Google Books a la pàg. 144. És una mica llarg però val la pena llegir-ho. El link és:

  http://books.google.es/books?id=JGSDC5w-pfMC&pg=PA150&lpg=PA150&dq=mimi+kwast&source=bl&ots=pJDEA15KzM&sig=Xi9z10a1KR_MtwScBGkdQNGYAFQ&hl=ca&sa=X&ei=zfqoT8TFDeau0QXu2cmACg&ved=0CHEQ6AEwBA#v=onepage&q=mimi%20kwast&f=false

  M'agrada

  • Benvolgut Salvador, gràcies per l’interessant enllaç que de ben segur m’anirà molt bé en el cas que acabi fent un apunt dedicat a aquest compositor, com algu ja ha demanat.
   I com ja et vaig dir privadament, moltes gràcies per la traducció.

   M'agrada

 12. Lluis

  Per a mi era la primera vegada que participava en un concurs, mai m’havia atrevit a intentar-ho.
  Ha estat una experiència molt distreta encara que no he encertat res.
  Insistiré en futures convocatories.
  D’entrada he conegut un músic i un lied que m’ha fascinat.

  M'agrada

 13. Jesús Gaju

  Enhorabona al guanyador. Jo també crec que era francament difícil. Encara que no surto a la relació de participant, jo també vaig intentar-ho i no ho vaig encertar. Esperarem a la propera, tot i que el nivell (del “preguntador” i dels concursants) em sembla molt alt.
  Seguint amb el fil guardiolista, “perderem o guanyarem, però sempre persistirem”.

  M'agrada

  • Jesús perdona, em vaig fer un embolic, ja que immediatament abans que tu també amb va escriure un altre Jesús, però que utilitza un nick diferent, ara ho arreglo.
   El proper concurs tindrà un altre caire, però no serà fàcil, ni impossible.
   Gràcies per participar.

   M'agrada

 14. ¡¡Enhorabuena al ganador!! Me divertí mucho investigando. Aunque yo hice como kalamar, me guié por el texto del lied (las pocas palabras sueltas que pillo en alemán) y por el poeta, una vez encontrado el poema, sólo fue cuestión de ir tirando del hilo. Lo que más me costó, sin duda, fue la soprano.

  ¡¡¡Queremos otro ya!!!

  M'agrada

 15. Carlos

  Es un placer seguir el blog. Este divertimento me permitió ponerme en contacto con su autor. Un abrazo y felicidades por el blog y por el concurso!
  Enhorabuena al ganador!.
  Queremos maaaaaaás!

  M'agrada

 16. Concep

  Enhorabona al guanyador i amb ganes de participar en el proper.
  M’agrada que em facis buscar i també descobrir músiques que no coneixia.
  A veure si un dia ens parles més d’aquest compositor, que per el que he pogut llegir a l’enllaç que ens ha posat en Salvador, és polèmic.

  M'agrada

 17. Maribel i Victor

  Enhorabona al guanyador, Congratulacions amb els participans y felicitats al organitzador.
  Jo vaig arrancar desde la pista del poeta y el numero del opus i anar tiran. i totaixo sense sentir el lied perque no conseguia que sones al ordinador.
  Pero es divertit buscar opcions y elegir la miilor …

  Gracies joaquim.

  M'agrada

 18. KÀTIA

  Enhorabona,Xavier per la teva sapiència i rapidesa.M’imagino en Joaquim quedan-se a quadres en veient la teva resposta i em tronxo de riure.Felicitats a tos els participants hagueu o no encertat la intríngulis amb qué ens ha obsequiat Joaquim

  M'agrada

 19. Hola Joaquim, jo no vaig donar amb la resposta pero si em vas tenir una estona entretingut que em va portar a llegir sobre Wagner, Schumman i Strauss entre d’altres… Com veus anava perdissim, pero va ser una estona profitosa saltant de Wikipedia en Wikipedia.
  Espero amb ganes propers reptes!

  Salut!
  Nacho Díaz

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: