IN FERNEM LAND

Theres No Business Like Show Business:ETHEL MERMAN


Avui fa 100 anys del naixement d’Ethel Merman, la gran vedette de Broadway.

Bé això crec, doncs el primer que m’ha succeït és que segons quines fonts diuen que va ser l’any 1909. Sembla ser que hi han contradiccions importants, senyal inequívoc que estem parlant d’una veritable vedette i la confusió en la data de naixament sembla ser una condició sine quanum. El ball d’anys va des de el 1906 fins el 1912, però els biògrafs actuals sembla que s’estan posant d’acord per dir que va ser l’any 1908.

Acceptem doncs que avui és la data justa d’aquest centenar,i de la que possiblement és la més gran actriu del teatre musical de tots els temps, és a dir, pràcticament del segle XX, ja que el gènere del teatre musical com s’entén avui, va néixer i morir al segle XX, tot i que avui en dia vivim d’estrenes veritablement poc significatives i de reestrenes més o menys reeixides dels grans títols del repertori per actrius i actors que no arriben mai a fer ombra als grans noms ja desapareguts o retirats.

Ethel Agnes Zimmermann (coneguda com Ethel Mermann o la Mermann) va néixer a Astoria – Queens (New York). Posseïdora d’una veu de gran volum, d’un color molt especial i sobretot d’un estil absolutament personal que fa que hom la reconegui immediatament, era filla d’un comptable i una mestra d’escola. Mai va rebre una lliçó de cant i el fet de no necessitar mai un micròfon per fer-se escoltar va ser una característica molt favorable per la seva carrera teatral. Quan al micro va aparèixer finalment en els escenaris de Broadway, ella va pronosticar la mort del teatre musical. Diguem que no va ser aquesta la causa, però a ella li venia molt bé per defensar una arma en la que no tenia rival.

Sembla ser que Gershwin després d’escoltar les primeres probes de Girl Crazy va dir que no li feia cap falta rebre lliçons de cant. La potencia d’una veu que podríem classificar de mezzosoprano, la perfecte entonació natural i el carisma escènic eren les armes que podia lluir de manera exultant. Va ser una artista absolutament intuïtiva.

Mentre treballava com a secretaria d’una important empresa automobilística, va començar a cantar en espectacles de Vaudeville en el Palace Theatre de New York. Quan la varen cridar per fer un casting pel nou musical del germans Gershwin (George & Ira), Girl Crazy, la història del teatre musical americà va fer un tomb important. Va ser escollida per compartir cartell amb un altre debutant de 19 anys, Ginger Rogers.

Una de les cançons del show era I Got Rythm, rebutjada d’un altre comèdia musical estrenada a l’any 1928 (Treasure Girl), però amb un ritme molt més lent, la cantava la Merman. La versió per a Girl Crazy és molt més rítmica i sincopada. Va ser durant la prova de casting quan George Gershwin, davant els dubtes de que una cantant que no havia rebut cap lliçó de cant pogués interpretar-la, li va dir que no li calien lliçons i que estava contractada. L’èxit d’aquesta cançó va ser fulminant, juntament amb Embreceable You, i la Mermann va esdevenir de la nit al dia, una estrella indiscutible de Broadway.

Penseu que estàvem a l’edat d’or del musical i al 1934 estrenava un altre dels hits de la història, Anything Goes de Cole Porter.

La seva carrera està farcida del bo i millor de la història del teatre musical.

Memorable va ser l’estrena de Annie Get Your Gun d’IrvingAnnie Get Your Gun Berlin a l’any 1946, on una de les seves cançons, a part dels extraordinaris duets, va esdevenir el himne del teatre musical, és tracta de “Theres No Business Like Show Business“.

A l’any 195o estrena Call Me Madam (Irving Berlin), escrita especialment per a ella amb la qual guanya el seu primer Tony. Va tornar a interpretar-la al cinema en la versió que va dirigir Walter Lang.

Si tan sols haguéssim de recordar-la per una de totes les seves actuacions, tothom està d’acord en triar Gypsy, el musical de Jules Styne amb lletres d’un jove Stephen Sondheim, on es narra la vida de la primera vedette de la història en fer strip-tease, Gypsy Ross Lee. La Merman feia una actuació memorable de la mare des de el inici del show, quan entrava des de el fons de la platea dient “Sing out, Louise!” esperonant a la filla en un casting, interrunpia la representació cada nit amb la rebuda apoteósica del públic. Desde el “Some People” primera cançó en solitari, fins el impactant i dramàtic final del “Rose’s Turn“, sense oblidar el “Everything’s Coming Up Roses” que tanca el primer acte, el tour de force de la Mermann era sensacional. De fet les cançons de Gypsy han esdevingut veritables àries per a totes les cantants que volen demostrar les capacitats vocals i dramàtiques.

El gran disgust de la seva vida va ser que quan es va portar al cinema, triessin a la glamurossa Rosalind Russell (veure post dedicat a ella) per interpretar-la. Segurament estem davant una de les injustícies més grans, al costat de la comesa amb Julie Andrews a My Fair Lady.

Gypsy, malgrat ser el show més carismàtic de la seva carreraEthel Mermann, Jimmy Durante i Bob Hope tampoc li va valer el Tony del any 1960. La seva amiga Mary Martin li va robar per la seva actuació de la Maria de The Sound of Music. La Mermann es feia creus de com una monja bleda li podia prendre el guardó.

Es va retirar del escenaris teatrals a l’any 1970 interpretant un reprise de Hellow Dolly!, un show inicialment escrit per a ella, però el va rebutjar per no confiar en el jove compositor Jerry Herman. Va patinar absolutament. Segurament veient l’errada va voler congraciar-se amb ell. Herman que com agraïment li va escriure una cançó especialment per a ella.

La seva carrera va acabar en nombroses actuacions televisives i un memorable concert al Carnegie Hall a l’any 1982, dos anys abans de morir. Escoltat ara ens adonem que aquella potència encara persistia, malgrat les oscil·liacions de la columna sonora.

Ethel Mermann va morir a niva York el 15 de febrer de 1984.

Les actuacions teatrals de la Merman a Broadway son:

  • Girl Crazy (1930)
  • George White’s Scandals of 1931 (1931)
  • Take a Chance (1932)
  • Anything Goes (1934)
  • Red, Hot and Blue (1936)
  • Stars In Your Eyes (1939)
  • DuBarry Was a Lady (1939)
  • Panama Hattie (1940)
  • Something for the Boys (1943)
  • Sadie Thompson (1944) (substituida per June Havoc)
  • Annie Get Your Gun (1946)
  • Call Me Madam (1950)
  • Happy Hunting (1956)
  • Gypsy (1959)
  • Annie Get Your Gun (1966) (revival)
  • Hello, Dolly! (1970)
  • Mary Martin & Ethel Merman: Together On Broadway

La filmografia de la Merman és:

  • Follow the Leader (1930)
  • We’re Not Dressing (1934)
  • Kid Millions (1934)
  • The Big Broadcast of 1936 (1935)
  • Strike Me Pink (1936)
  • Anything Goes (1936)
  • Happy Landing (1938)
  • Alexander’s Ragtime Band (1938)
  • Straight, Place or Show (1938)
  • Stage Door Canteen (1943)
  • Call Me Madam (1953)
  • There’s No Business Like Show Business (1954)
  • It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World (1963)
  • The Art of Love (1965)
  • Journey Back to Oz (1974) (voice)
  • Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood (1976)
  • Airplane! (1980)

Comencem l’homenatge amb

  • There’s No Business Like Show Business

Un Medley “Mermannià” TOTAL! Girl Crazy, Call Me Madam i Gypsy

i la Mermann cantant “Before The Parade” del Hello Dolly! que no hagués hagut de rebutjar mai
[Youtube=http://es.youtube.com/watch?v=uTO6srThtYk]

És el mínim homenatge que puc fer a un dels pilars més importants del teatre musical. Una llegenda
Escolteu ara tal com va cantar a l’any 1970 en directa i al teatre Hello Dolly! (el so és una mica deficient, ella ens ho sabrà perdonar)

Un comentari

  1. Judit

    Realment… “who can ask for anything more”? Genial Ximo. Una pena que actualment no es facin musicals com els d’abans. Qué és el que falla? És un problema d’interès del públic, de productors (és a dir de “peles”), de falta gent preparada per interpretar-los? Realment una llàstima…

    M'agrada

  2. Ferran - Un que passava

    Em passa com a la Judit, trobo una llàstima que ja no es facin musicals com els d’abans. Potser aquest és el problema, que són “els d’abans” i ara ja no tindrien acollida (o potser ningú s’arrisca a provar-ho? amb excepcions com Chicago o Moulin Rouge, per esmentar-ne dos de recents).

    Una cosa que em fa molta gràcia dels detractors dels musicals és que diuen que els arguments són absurds, que ningú es posa a cantar i ballar per no res… no deuen haver gaire cinema comercial últimament, aquests: no s’hi canta ni balla, però els arguments poden ser ben ridículs.

    M'agrada

  3. pol

    Sin ningún genero de dudas la más grande de las artistas del teatro musical. Habrá quien prefiera a Mary Martin, Gwen Verdon, Angela Lansbury o ahora Patty LuPone, pero ninguna de ellas ha tenido la suerte de estar en el momento de más gloria del teatro musical americano y solamente por ello y por ser la creadora de muchos de los más grandes musicales, está instalada en el Olimpo.
    Ximo, hay dudas de que sea hoy el centenario, pero sea cuando sea, el post es merecidísimo.

    M'agrada

  4. colbran

    Ethel Merman: la más grande del musical americano, sin género de dudas.
    Nadie se imaginaba qué iba a suceder con el nuevo musical de Gershwin el día del estreno, 14 de octubre de 1930. La estrella era Ginger Rogers, una recién llegada (con solo otro musical en su haber), hija de una corista prima de la madre de la que luego sería Rita Hayworth, y en un segundo rol femenino Ethel Merman, absolutamente debutante en el teatro musical.
    En la orquesta miembros de la banda de Red Nichols, entre ellos, nada más y nada menos que: Glenn Miller, Gene Krupa y Benny Goodman..
    La música maravillosa se escuchó con verdaderas ganas. Ginger cantó y agradó y unos minutos antes del final del primer acto cantó Ethel Merman su primera canción (de las tres que contiene su rol)
    “Sam and Delilah” con una letra muy risquè para la época. El público se quedó atónito, por lo que cuentan las crónicas de la ocasión, nunca se había escuchado en Broadway una voz tan descarada y potente. Pero acto seguido vino su segunda canción, con la que se cierra el acto pimero, “I got rhythm” y entonces todos se quedaron estupefactos: en la sección central de la canción la Merman lanzó un interminable “do” que duró 16 compases (una audacia para una cantante no lírica) y ahí comenzó el mito y reinado de la Merman en el mundo del musical americano.
    Cuando en 1992 Kim Criswell quiso repetir la audacia en la grabación de “I got rhythm”, el director musical John McGlinn se lo impidió porque aunque hay constancia escrita de que Merman lo hizo, no hay constancia grabada (en la versión discográfica de 1937 la Merman da la nota pero dividiendo el sostenido en dos secciones de 8 compases cada una) y si la Crimswell lo hubiera hecho sería un demérito para Ethel. Kim Criswell comentó que respetó la decisión pero no estaba de acuerdo.
    Los éxitos de la Merman se sucedieron. Los máximos fueron: “Anything goes”, “Annie get your gun”, “Call me Madam” y, sobretodo, “Gypsy”.
    Y también tuvo menos exitos, el más flojo de los cuales fue “Happy Hunting” que interpretó con Fernando Lamas, con quien no se hablaba excepto durante el texto conjunto.
    Por este motivo siempre dudó de los compositores nuevos. Se negó a que Stephen Sondheim le compusiera la partitura de “Gypsy” y sólo permitió que fuera el letrista. Tampoco quiso estrenar “Hello, Dolly!” que había sido pensado para ella porque no conocía a Jerry Herman. Si bien, una vez visto el éxito, y dado que Ginger Rogers fue una de las sucesivas sustitutas de Carol Channing, aceptó cerrar el espectáculo interpretándolo en los ultimos meses.
    Jerry Herman quiso entonces reunir una vez más a Ethel Merman y Ginger Rogers en “Mame”, pero como ella fue segunda en el reparto de “Girl Cracy” quería ir primera en el de este nuevo musical, aún cuando el papel de Vera que se le adjudicaba era segundo en importancia. No se llegó a ningún acuerdo y los roles fueron adjudicados a Angela Lansbury y Beatrice Arthur dando origen a dos nuevos mitos del musical. Ginger Rogers estrenó, no obstante, “Mame” en Londres y yo tuve el privilegio de poder ver su maravillosa interpretación.
    Ethel Merman era una mujer alta para su época (1`68 mts.) pero con una cabeza bastante más grande de lo normal. No tenía buena figura pero sí hermosas piernas (en “El mundo está loco,loco” las luce frecuentemente). No era bonita. Pero su talento escénico y su fabulosa voz (que se distingue entre mil) la situaron donde muchas bellezas no llegan ni a soñar. Es referencia para cualquier estrella de Broadway y su exigencia y particular carácter la han hecho legendaria.
    No existe ninguna estrella musical a su altura en ninguna parte, si bien cada país tiene alguna que puede ocupar un nivel similar localmente hablando. España, por ejemplo, coetáneamente con Ethel Merman tuvo a Celia Gámez, cuya potente y particular voz, exigencia consigo misma y con los demás y músicos ilustres dispuestos a componer para ella, la situan en lugar prestigioso.
    El legado discográfico de Ethel Merman es abundante y, por ejemplo, de “Annie get your gun” grabó tre versions completas distintas.
    Los dos grandes himnos del teatro: “There´no business like show business” (de “Annie…”) y “Everything´s coming up roses” (de “Gypsy”) fueron estrenados por ella y cuando se interpretan se convierten, voluntaria o involuntariamente, en un homenaje a su “bigger than life” persona, como este post que nos ha regalado Ximo y que tánto le agradezco porque la Merman es una de mis más grandes debilidades.

    M'agrada

  5. Roberto

    ¡Vaya, vaya! Después de estos comentarios, ¡que se puede decir! Cuando tuve la suerte de verla en un recital en el London Palladium a finales de los 80, su voz ya no era, evidentemente, la que había sido, pero sin duda era un torbellino escénico. Será siempre recordada como la más grande dentro de este género. Gracias, Simo, por recordarla, aunque me parece que los 100 años serán el año próximo. ¡Da lo mismo!

    M'agrada

Deixa un comentari