IN FERNEM LAND

10 ANYS D’IFL


Avui 15 de març de 2017 a les 22:24 farà 10 anys que el blog existeix. Us ho agraeixo.

La data i l’hora corresponen al primer comentari que vaig rebre i per tant he oficialitzat aquestes coordenades com l’aniversari, malgrat que vaig començar a treballar-hi bastants dies abans i se’m fa difícil concretar quin va ser el primer.

Em vaig posar davant la pantalla en blanc i vaig començar a escriure el que em passava pel cap, quasi sempre al voltant de la musical, obrint vàries pàgines i continguts que ben aviat van passar a ser residuals i que amb el nou format han quedat reduïdes a la pàgina de l’Amfortas, la fonofernemlandteca i els suggeriments.

Per això i com que els comentaris són una part essencial de IFL, considero que la rebuda del primer és la inauguració oficial.

Les xifres són imponents, però no us vull avorrir, ja que al darrere dels 3.766 apunts abans d’aquest  d’aniversari, hi ha, a banda d’ingents hores de feinada quasi sempre gratificant, una quantitat d’experiències personals, coneixences i també amistats que justifiquen amb escreix  les hores robades al descans.

Vull brindar amb tots vosaltres aquest aniversari que ni en el millor dels casos hagués dit que seria possible aquella nit del 2007.

He aprés moltes coses d’aquesta feina, perquè això és una feina amb tots els ets i uts, remunerada amb molta estima i algun que altre mal de cap, però meravellosament gratificant, si no fos així és fàcil entendre que hagués plegat fa anys.

Us vull agrair tot el que heu fet per fer-ho possible, tot el que heu ajudat i tot el que m’heu donat. També vull demanar disculpes a tots els que encara entreu de manera furtiva a llegir algun comentari o a buscar material, però heu deixat de manifestar-vos,  per no haver acomplert les vostres expectatives.

Com que escriure diàriament al blog ha esdevingut una rutina necessària i sobretot gratificant, no sé quants apunts tinc per endavant, no em poso objectius, reptes o fites futures, us espero demà a la cita i visca IFL!

219 comments

 1. maria teresa

  Visca!! I moltes gràcies. No saps quan he apres llegint els teus apunts que son auténtiques lliçons. Gràcies també pel material que ens regales i per la teva generositat en no faltar mai a la cita. Gràcies també per els concursos de cada estiu. Encara que no sigui una gran “comentadora” ja saps que et segueixo i valoro molt la teva feina i sobretot la teva honestedat. Feliç aniversari i que duri!

  M'agrada

 2. Xavi

  Gràcies Joaquim!!! Només fa uns dos anys que he descobert IFL però actualment ha esdevingut un lloc imprescindible en la meva vida cotidiana; m’has ajudat enormement a conéixer, estimar i valorar el món de la música i de la ópera… El que va començar com una afició s’ha convertit en una passió vital; com tu bé dius: “La vida com a pretext per anar a l’òpera”. Gràcies per tanta generositat!!!

  M'agrada

 3. Felipe

  Joaquim es a ti a quien tenemos que agradecerte tanto!!! Fomentar, enseñarnos a amar y a entender este el más sublime de los géneros musicales, y a estimar a nuestro teatro, tanto como una parte de nuestra vida. Puedo decir que mi vida musical en estos últimos 16 años, los que llevo en barcelona desde que una catalana “em va a passar per davant” ha ido ligada al GTL, a su programación, sus representaciones, sus buenos y malos momentos… y sus recuerdos, de grandes momentos, de emociones y lágrimas (en positivo) porque soy de aquellos que la música me toca lo más interior. Y gracias a este blog empiezo a encontrarle sentido a mucho de lo vivido: a “entenderlo” internamente, a ir más allá de una melodía, preguntarme el “por qué” y descubrir el mundo mágico que hay tras una composición.
  Gracies per tot Joaquim!!!

  M'agrada

  • No era fácil el proyecto y era incierto el resultado, pero tampoco al inicio tenía ningún objetivo ni podía creer que esto llegara tan lejos. A medida que han ido transcurriendo los años he ido tomando conciencia de ello, por eso el blog ha cambiado tanto des de los inicios hasta ahora.
   Yo soy el primer sorprendido y por eso también tengo que agradecer la respuesta y sentirme orgulloso del resultado, claro

   M'agrada

 4. Eduardo

  Estimado Joaquim, hoy solo tú puedes comerte el pastel, el resto y creo que es unánime, nosotros tu fieles seguidores solo brindaremos para sigas siendo la gran persona que has demostrado ser durante estos, primeros 10 años, mi deseo personal de infinitos éxitos!!!!!

  M'agrada

 5. Montserrat

  Moltes felicitats i per moooooolts anys! Espero cada dia amb ganes poder llegir les teves crítiques, no sempre compartides, els teus comentaris, que m’ajuden a aprofundir en el món de la música, i els comentaris dels altres interlocutors. Gràcies per la feina feta i que per molts anys puguem compartir la nostra passió.

  M'agrada

 6. ANTONI SANS

  Que duri per molts d’anys perquè és el millor blog d’òpera del món. Tal com diu Jorge Wagensberg, no es suficient el goig intel·lectual que representa llegir-ho, si no el que sents al contar-ho i explicar-ho als teus amics.

  M'agrada

 7. El vell del racó

  Moltes felicitats,
  et llegeixo cada dia però quasi mai escric. Espero que segueixis gaudint de la feinada que significa un apunt diari del nivell i qualitat al que ens tens (mal) acostumats.
  Per molts anys!!!!!!!

  M'agrada

 8. Ricard

  Tot i que darrerament no acostumo a fer comentaris, IFL m’ha acompanyat aquest deu anys de manera continuada. Molt bona feina, molta passió, però també constància i sacrifici, de ben segur! Ara no podríem viure sense tafanejar diàriament IFL!!!
  Visca In Fernem Land!!! i ja posats… Visca Joaquim!!!! (I visca el Fede també!!!)

  M'agrada

 9. kàtia

  No sé com dir-te el feliç que em sento d’haver descobert aquest blog,quantissim he après llegint i escoltant tants i tants passatges.A banda de la música que he escoltat sota els teus auspicis també he d’agraïr el suport incondicional que m’has donat quàn la meva vida ha patit moments dramàtics i has sabut consolar.Tens temps per tot,Joaquim,no ets només un senyor que ha creat un blog de òpera òn s’hi pot participar,també ets una bona persona que cuida i anima quàn els seguidors passen per moments difícils.No et cansis,Joaquim,moltissimes gràcies.

  M'agrada

 10. maria

  muchísimas felicidades y millones de gracias por tu blog . yo hace unos pocos años que te descubri y te sigo . y me fio de tus criticas y admiro te agradezco mucho el trabajazo que suponen . y si cuentas tus seguidores … en mi caso, tendrías que multiplicarlo por 10 pues yo muchas veces remando tu email a amigos cuando son comentarios que se que les interesara, sobre todo, liceo o retrasmisiones cine . son aficionados pero que no quieren recibir cada dia el email, por pereza o demasiados mails, y yo se los remando … optros seguidores igual también lo hacen … asi uqe multiplica ¡¡¡¡¡¡
  felicidades y ANIMOOOOOOO a seguir ¡¡¡¡¡¡

  M'agrada

  • Tanta confianza me da un poco de vértigo. Prefiero ser un poco inconsciente de todo esto porqué pensar que hay quien espera a saber mi opinión para ir o dejar de ir a una representación o a un concierto me impone mucho.
   Gracias Maria

   M'agrada

 11. Xavier C.

  Moltes felicitats. Demà hi serem de nou. O el que és el mateix: gràcies pel regal que ens fas cada dia. Visca IFL i… ole tu!
  (m´ha quedat molt flamenc. Déu ser cosa de la Kožená)

  M'agrada

 12. Jordi Medallo Muñiz

  Moltes felicitats i moltes gracies per la feina feta. La comunicació lliure i el rigor han estat sempre unes fites que has assolit. Moltes gracies i espero poder felicitar-te novament en el 20 aniversari, senyal de subsistència i permanència de un gran blog.

  M'agrada

 13. Joan Manel Barceló

  Enhorabona, Joaquim. El bloc és molt oportú i interessant. Jo el segueixo habitualment gràcies a la gentil facilitat d’accés que dónes. Per molts anys més.

  M'agrada

 14. bocachete

  Ja fa deu anys??!!! Com passa el temps! (això és que ens fem grans i no ens n’adonem). Res: moltíssimes felicitats. Sobretot al creador i animador principal, però també als contribuïdors que, posant petits granets de sorra, ens feu aprendre tantes coses. Felicitats a tots, enhorabona i gràcies, moltes gràcies!

  M'agrada

 15. ISOLDA

  Felicitats!!. Moltes gràcies per la teva generositat, obsequiant-nos dia darrera dia amb les teves cròniques acompanyades sempre de la millor música, sia concert o òpera.

  M'agrada

 16. colbran

  Sé lo profundamente dedicado que está Joaquim a este blog. Han pasado 10 años y a mi me parece que hace mucho menos porque el tiempo corre inexorablemente. 10 años en el que han pasado tantas cosas…pero Joaquim ha sacado tiempo de donde ha podido, incluído del sueño, pero siempre con el interés de informar de todo aquello relativo a la música a lo que tiene acceso que no puede ser todo porque hay condicionantes que todos conocemos y padecemos, pero cuando no ha asistido a un acontecimiento musical ha encontrado un motivo de interés para todos sus seguidores que compense aquel evento al que no ha podido asistir. Yo no fui el primero que comentó, pero seguro que fui de los primeros, me detenía hacerlo el hecho de que no escribo en catalán con fluidez, siendo como es mi lengua materna y opté por mi lengua paterna, afortunadamente me son familiares varios idiomas. Corto que me alargo.

  Muchas felicidades, Joaquim, no decaigas cuando las cosas no salen como tu desearías porque hay muchísimas personas -en todo el mundo- que te siguen con fidelidad, algunos te han abandonado por discrepancias ajenas a la música, pero muchos más los han suplido. Yo soy de los que espero tus opiniones aunque cai siempre me los imagino y no siempre coincidimos, pero lo interesante es leer cuanto tan honestamente expresas, sin ningún tipo de presiones.

  Por muchos años.

  M'agrada

  • És cert que a vegades les coses no surten com jo voldria, que els apunts no tenen la resposta que jo desitjaria, però el conjunt d’aquests 10 anys no pot ser més positiu perquè sense aquesta resposta de ben segur no hagués tingut la tenacitat, la força i la il·lusió per posar-me cada dia davant de l’ordinador

   M'agrada

 17. Moltes felicitats Joaquim, el teu blog és esencial pels tots els que estimem l’òpera, la qualitat dels posts , la preparació de les òperes, les tries, etc. no tinc paraules pet agrair-te tot el que he après en aquest primer any que segeuixo IFL, que ja forma part del meu dia a dia. Moltes i moltes gràcies per la teva feina , fins demà i Visca IFL!!!

  M'agrada

 18. JordiP

  Ei!! Moltes, moltes, moltes felicitats! El que fas es una feinada i a més ben feta, per que encara que no t’ho sembli, el teu blog és un referent a nivell d’òpera a Internet, has estat un autèntic crack del màrqueting digital. Així em vaig enganxar jo, bussejant per la xarxa i entopant-me vegades i vegades amb tu, fins que finalment vaig posar-me a seguir-te per que realment el que hi fas es molt bo. Hi és clar que hi ha gent a la qui no agrada el que hi ha, però és normal en un blog d’opinió, no tots estem sempre d’acord.

  Realment has fet honor en aquests deu anys a allò de “la feina ben feta no té fronteres”.

  Felicitats novament, i que sigui per molts anys.

  J.

  M'agrada

 19. Joan Janer Vidal

  Felicitats Joaquim, gracies per l’esforç i la dedicació, mai prou agraïda. Aquesta és una felicitació personal a tu però sensa cap clase de dubtes és una felicitació global per els seguidors d’aquesta página, de manera que felicitats a tu, però felicitem-nos tots nosaltres per poder esatar cada dia amb tu. Gracies!

  M'agrada

 20. Gloria Aparicio

  No recordo l’any, segur que tu si, va ser una manera prou intensa la manera de contactar amb tu, jo estava molt amoïnada un possible canvi en la Direcciò de la nostra OBC, en concret del mestre Eiji Oué i buscant er els pòcs medis que coneixia vaig descobrir ” INFERNEM-LAND” que llavors era un blog jove en el temps però amb un gran comunicador que em va enamorar per els seus coneixements musicals (i altres), sinceritat i manera de transmetra-ho, sòc, i ja era, una persona gran………vet aquí que aquest descobriment em va fer saber que “ell” i algù més del blog coincidiem en la disconformitat del canvi del Mestre, lo mateix en el fons com en les formes ……no ho faré més llarg perque ja ha passat però jo encara guardo un record agri-dolç,…vem lluitar, especialment es clar en Joaquim i en contra de la nostra voluntat …vem perdre…….però avui som aquí de cel.lebració, i encara que per circunstancies involuntaries no em propago tant com fa un temps, sería molt ingrata si no mostrés l’agraÍment que sento dia a dia cada quan obro aquest blog i gaudeixo de les noticies, referencies musicals i especialment els ” bombonets” que m’acompanyan tot i prenent el café dels matins….. escric o no ho pùc fer però, no pot passar un dia sense obrir…..buf ! m’estic emocionant podria ser que no trobés el fi…..Felicitats a tots els Infernem-landaires, especialment a en Fede qui va tenir un detall molt maco amb mi que no he oblidad….. i per a tu Joaquim , milers de felicitacions amb tota l’estimació i agraïment que tant mereixes, fins sempre, una forta abraçada.

  M'agrada

 21. Martín Gómez

  ¡Bravo! .Felicidades. Admiración para su capacidad de mantener el contacto diario a un nivel de excelencia que solo es posible en una persona apasionada por lo que hace. Gracias,gracias y gracias .Que podamos disfrutar de IFL muchos años más.

  M'agrada

 22. Luvi

  Per molts anys Joaquim!
  Moltíssimes gràcies pel tot lo que vaig aprendre però encara més pel que m’has fet gaudir amb tanta feina ben feta.
  Vaig entrar a IFL per primer cop que era molt jove, l’any 2008, a més va ser un dels meus primers contactes amb el català i em vaig enamorar de la teva manera d’expressar-te. Encara que un cop em vas dir que jo era (i sóc) més carrerista que el Carreras mateix, jo he reconegut sempre que “ningú ho sabria dir-ho millor que el Joaquim!”.
  Hi ha gent que no li pot faltar la premsa amb el primer cafè del matí… en el meu cas, sempre que puc, IFL.
  Per molts, molts anys més!

  M'agrada

 23. tonibft

  Mil gracies i mil felicitats. Gracies per permetrem aprendre tantes coses sobre l’Òpera, la musica, la interpretació, l’Art del cant , de l’escena, el vestuari…tot! Aquests deu anys han estat un Master que m’ha creat addicció. Gracies Joaquim, un gran plaer.

  M'agrada

 24. OLYMPIA

  Tu ens has donat molt. Jo he après el què bonament he pogut. Però visitar IFL és com anar cada dia al més distingit dels clubs de l’univers musical i el que ens expliques a cada crònica es pot considerar una classe magistral. És meravellós llegir-te per veure que coincidim i també que…de vegades, no. Llegir els comentaris dels assistents al club també aporta i és gràcies als teus estímuls. I haver-vos conegut a tu i a Mr. Colbran ha estat com una loteria.
  Em poso una samarreta virtual plena de lluentines que van parpellajant: In fernem Land In fernem Land i així…Per molts anys!

  M'agrada

 25. RosaRP

  Felicidades otra vez,Joaquin, por esta maravillosa celebracion. Gracias mil veces por tu trabajo, tu dedicacion ilusionada y compartida entusiasta y desinteresadamente con todos los que te seguimos. Es mucho lo que he aprendido durante estos años y muchos los regalos recibidos
  Esta es la causa de que cada madrugada espere con ilusion la nueva cita. Animo y ojala puedas seguir haciendolo muchos años

  M'agrada

  • No me pongo límites, no me los puse hace diez años y mira donde he llegado, o sea que continuaré como el primer día pero sabiendo que por fortuna, ahora al día siguiente hay muchísimas personas que esperan la publicación mientras que aquel día era un salto al vacío.
   Gracias por estar ahí cada madrugada

   M'agrada

 26. Trepit

  MOLTES FELICITATS.
  Encara que sigui reiteratiu amb tots els comentaris ja rebuts (avui el meu és una mica tard), t’haig de transmetre el meu agraïment per la teva tasca. Jo aprenc molt amb els teus comentaris, pera mi és l’autèntica crítica de les funcions del Liceu. Gràcies també per els regals que ens fas. Ja saps que escric poc, però et llegeixo cada dia.

  M'agrada

 27. Giorgio Audisio

  Auguri per l’anniversario.
  congratulazioni e ringraziamenti per quanto è stato fatto in questi 10 anni.
  voti che l’attività di IFL possa ancora felicemente continuare.
  GRAZIE
  giorgio

  M'agrada

 28. Retroenllaç: Noticias de marzo 2017 | Beckmesser

 29. Alain MOQUET

  Félicitations pour votre persévérance et merci pour ce temps donné à nous tous. Tous ces articles donnent une excellente idée,souvent illustrée, de la vie lyrique de notre époque. Bonne continuation. Un amateur français.

  M'agrada

 30. Ordet

  Moltes gràcies Joaquim,
  Llegir cada dia In fernem land és una font de felicitat per les nostres vides. Mai t’agrairem suficient tantes hores de feina.
  Salutacions!

  M'agrada

 31. Josep Garcia Devant

  Per molts anys!!!!! El meu reconeixement per la teva generositat i per la immensa tasca per la divulgació de la musica i en especial per l’opera. Una forta encaixada.

  M'agrada

 32. Rai

  Moltes felicitats Joaquim! He après moltíssim gràcies al teu blog i als comentaris dels seus seguidors! Per mi és obligada la visita almenys una vegada al dia! Esperem que tinguis corda per molts anys més!

  M'agrada

 33. Niklaus Vogel

  Enhorabona per aquesta gran fita. Som molts els addictes al teu blog. I moltes gràcies per fer-ho possible, és una gran feinada que portes en el dia a dia i que ens fa feliços a molts. Per molts anys!

  M'agrada

 34. XavierCat

  Per molts anys Joaquim des de fa ja mes de dos anys Ifl s’ha convertit en la meva font d’inspiració i aprenentatge a diari, no podrem agrair-t’ho prou en tres vides!!, per aixó es moment de joia i celebració per que alló que tu ens fas, dones i inspires crea una gran familia d’amigues i amics que ja no son tant desconeguts amb els que compartir a diari la nostre estima per la música i en aprendre tots de tots engrandir cada dia el valor incalculable del teu blog, la teva feina i el temps emprat.
  Moltíssimes felicitats a totes i tots per que penso que junts fem mes i tots som Ifl i en especial a tu Joaquim i a en Colbran per ser-hi sempre, respondre, ajudar i aconsellar, gràcies de debó.

  M'agrada

 35. Gabriel i Montse

  Moltes felicitats Joaquím! i moltes gràcies per les bones estones que passem cada dia llegint el teu blog farcit de la més rabiosa actualitat musical i pels teus comentaris i crítiques sempre tan valuosos per aprendre un munt. Que duri i que podem seguir compartint-ho per molts anys !! – Gabriel i Montse-

  M'agrada

 36. Dolors

  Gràcies, gràcies i gràcies per tots els teus apunts diaris. No crec que m’equivoqui en dir-te que hem après i gaudit amb tots els teus comentaris i a més ens has donat regalets que t’agraeixo moltíssim

  M'agrada

 37. ADA

  Moltes felicitats pel desé aniverasi.
  Sòc seguidora des de l’estiu del 2015, al matí és el primer que faig.
  És un goig seguir el teu blog. Aprender i gaudir a la vegada.
  Moltes gràcies.

  M'agrada

 38. SalvaMolins

  Per molts anys. Fa molt poc que entro a IFL. Però el trobo interessantíssim, encara què alguna vegada, poquíssimes, no comperteixo alguna cosa. Però Joaquim ets un crac.🍸🍸🍸

  M'agrada

 39. Guillem

  I jo també et vull felicitar! Feina de primera, feina ben feta … Enamorat dels teus comentaris! Per molts i molts d’anys d’aquesta inteligència teva tan sensible!

  M'agrada

 40. SANTI

  Després de 90 comentaris previs ja s’ha dit tot, per aquest motiu vull dir-vos que per a mi IFL ha estat un dels més grans descobriments a la xarxa perquè he constatat que no estic ni boig ni sol i que som molts els que cada dia entrem a casa teva per viure amb passió la música i ens trobem exquisits plats a taula.
  L’enhorabona pet haver fet aquest lloc mantemint-lo amb una paciència tan gran com la teva generositat i en llibertat, pluralitat i criteri

  M'agrada

 41. Jordi Estall

  Moltes Felicitats per la feina ben feta, i per molts anys que puguem seguirte encara que com jo sigui desde el silenci, pero ja saps la meva admiració. Desde la tristesa del dia d’avui GRACIES i ànims per seguir.
  Tamino

  M'agrada

 42. Josep Ramon Noy Ametller

  Felicitats Joaquim!!! I Gràcies!! Sempre que puc segueixo el blog i em serveix de referència critica. És un plaer llegir les teves cròniques i apunts i els teus cometaris aqui….Gràcies un cop més!

  M'agrada

 43. Moltes felicitats Joaquim! Tot i que la dansa no es el fort aquí, et vull agraïr la teva consideració envers els “balletòmans” que et seguim i que us lleguim sobretot quan hi ha ocasió d’algún apunt sobre aquest art. Gràcies per tot!

  M'agrada

 44. nozzefigaro

  Encara que sigui una mica tard però Per molts Anys Infernemlandaires!
  Ja deu fer 3 anys ben bé que segueixo el blog dia a dia, encara que reconec que comentar ho faig poc, doncs sóc estic massa tendre per a poder escriure en igualtat de condicions que la resta d’assidus, em queda molt camí per a recórrer i això no s’acaba mai!
  Però ja ho diuen que la felicitat no està en assolir la meta sinó en el camí per arribar-hi i llegint-vos a tots vosaltres ho constato cada dia.
  Molta força per a seguir endavant i Moltes Gràcies!

  M'agrada

 45. Duran

  Poca cosa a dir, puig que tots els comentaris que pugem fer, practicament ja estan dits. sols puc dir: Moltes feliçitats i moltes graçies pels bon ratos qu’ens fas pasá, sempre aprenem una mica més

  M'agrada

 46. Vicent

  Moltes (moltíssimes) i merescudes (merescudíssimes) felicitats. Gràcies per compartir-hi la teva sapiència i el teu treball, a banda dels arxius. Aquesta publicació ha esdevingut una autèntica enciclopèdia operística i musical. Abrac,ada des de terres gòtiques.

  M'agrada

 47. Antonio Fernandez

  Muchas felicidades y muchas gracias. Intento aprender leyendo tus comentarios. Aunque no sea un comentador asiduo (ya que mis conocimientos están a años luz de los tuyos, intento ir poniéndome al día), si soy un entusiasta seguidor de tus apuntes y de este mundo reciente para mí que es la ópera. Gracias por tu generosidad.

  M'agrada

 48. Maribel i Victor

  Felicitats Joaquin,
  Fa molt de temps que et seguim i encara que ultimament no escriguem comentaris, tu saps que estem aqui gairebé cada dia. La teva experiència, els teus comentaris, les teves crítiques, els comentaris de tots fan d’aquest blog un dels millors blogs d’opera, música clàssica i cultural que coneixem, però el MILLOR de tot es la quantitat d’amics que hem fet. Moltes gràcies i enhorabona per a tots.

  M'agrada

 49. jaumeM

  Recordo molt be com vaig arribar a IFL, però no quan, 10 ANYS!! increïble , i encara hi trobo la mateixa frescor, il·lusió, interès, perfecció, detall, escrupolositat, honestedat… com el primer dia.
  PER MOLTS ANYS I MOLTES GRACIES.

  M'agrada

  • 18 de novembre de 2007, és a dir des del primer any de vida de IFL et tenim aquí al costat fent-nos companyia. Era un apunt de cinema i comentaves una pel·lícula senzilla que ens va agradar molt “Once i falling slowly”

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: