IN FERNEM LAND

COSES A L’ENTORN DEL COMIAT DEL MESTRE OUE


Amics infernemlandaires, seguidors de l’OBC i admiradors del mestre Eiji Oue, el cap de setmana del comiat ja ha arribat, ja és aquí.

És una data no volguda per a molts i alhora també és una data esperada amb inusitat interès, ja que molts creiem que serà una cloenda memorable. Sempre que el mestre Eiji Oue s’ha enfrontat a Gustav Mahler, ha deixat petjada i no hi ha cap dubte que la segona simfonia li és especialment adient.

Per a tots aquells que recordem aquella segona de Mahler al Palau de la Música Catalana dirigida per el mestre Decker, amb la Mathis , la Greevy i l’Orfeón Donostiarra, com una fita inoblidable de la nostra orquestra, l’ocasió que s’ens brinda aquest cap de setmana pot significar el relleu, la culminació d’aquella tasca de renovació total de l’antiga OCB iniciada per el mestre alemany i que ara es clou amb el mestre Oue, la soprano Marta Mathéu, la contralt Lilli Paasikivi i l’Orfeó Català sota la direcció de Josep Vila, en un repte difícil, però no impossible. Quin dubte hi ha que el mestre voldrà signar una cloenda a l’alçada del treball fet durant aquests anys?.

Recordeu que el concert del dimarts 8 de juny ha estat cancel·lat, en motiu de la vaga general de funcionaris i per tant, l’últim concert serà el de diumenge a les 11 del matí.

Si hem de fer cas a la voluntat majoritària de tots aquells que us veu manifestar i posicionar a les preguntes que us vaig fer, l’opció més valorada va ser la de homenatjar al mestre Oue, portant-li flors a nivell individual i depositant-les sobre el podi de direcció en acabar el concert, amb l’esperança que quedi cobert. D’acord, tan sols érem 19, però repartits en tres concerts, suposant, que és molt suposar, que ningú més ho vulgui fer, representen com a mínim i de mitjana, una mica més de sis poms o detalls florals, cosa que francament em fa patxoca. No cal dir si en fóssim molts més la cosa faria esborronar.

Per altre part, l’amic Miquel m’informa que dijous a les 9 del vespre, hi ha assaig general públic i gratuït. Per poder assistir-hi, cal passar per les taquilles de l’Auditori i demanar les entrades. Segons va explicar-li el mateix Sr. Oller al Miquel, és un pacte entre el mestre Oue i ell mateix. Tan de bo haguessin pactat altres coses…i sobretot, molt abans.

Aprofiteu-ho tots aquells que hi pugueu anar!

Inicialment vaig comprar entrades per divendres i també tenia intenció de tornar-hi l’últim dia. Ara resulta que m’ha sortit un viatge laboral, el mateix divendres, i em serà impossible arribar a les 9 a Barcelona, per tant, si algú està interessant en assistir al primer concert, el del divendres 4 de juny a les 21 hores i no té entrades, en tinc dues de tercer pis (a dalt de tot) centrades, a disposició. Els interessats em poden escriure a ximowb@gmail.com.

Jo hi aniré diumenge amb una rosa, com si fos Sant Jordi i espero poder compartir emocions amb tots aquells que hi assistiu.

Finalment us deixo amb la 3ª simfonia de Mahler que l’OBC, dirigida per Eiji Oue i amb la contralt Nathalie Stutzmann com a solista, que curiosament es va interpretar divendres farà exactament dos anys, el 4 de maig de 2008.

Premeu sobre cada cd per baixar-vos-la:

CD1

CD2

Gustav Mahler
(Kalixte, Bohèmia 1860-Viena 1911)

Simfonia núm. 3 en re menor (1893-1896)

I. Kräftig. Entschieden
II. Tempo di menuetto. Sehr mässing
III. Comodo. Scherzando. Ohne Hast
IV. Sehr langsam. Misterioso. Durchauss ppp
V. Lustig im Tempo und keck im Ausdruck
VI. Langsam. Ruhevoll. Empfunden

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Nathalie Stutzmann, contralt
Cor Madrigal (cor de dones) – Mireia Barrera, directora.
Cor Vivaldi: Petits Cantors de Catalunya – Òscar Boada, director.
Director: Eiji Oue

Auditori de Barcelona, Diumenge 4 de maig de 2008

Per escoltar us deixo l’emocionant Langsam, de la lentíssima versió oueiana.

Un comentari

  1. GLÒRIA APARICIO

    Gracies Joaquim, jo tinc entradeta per Diumenge, portaré flors,jo no sòc amiga dels rams espectaculars,sempre acostumo a oferir una o un pom petit,però si en aquest cas es tracte de cobrir escenari… m’ho pensaré…el dijous faré tot el possible per assistir al assaig. Agraïria molt que al final del concert els “corre-cuites”de sempre respectesin als músics en primer llòc, i també al públic doncs tenen per costum mentres aplaudim ,passar pel davant amb empenta si cal i amb comentaris a “viva voce” i aixó es signe de pòc respecte i i menys educació….vindrá de dos minuts ?però ho hem dit tantíssimes vegades…. ara, espero com vosaltres un Mahler i un comiat que faci historia ….una abraçada, Glòria.A.

    M'agrada

  2. Miquel Gascón

    Efectivament em va trucar el Sr Oller, director del Auditori, degut a que prèviament jo havia escrit en un intent de que el concert del dia 8 el canviessin de data. En la conversa em va dir que era del tot impossible el canvi de data i que ho havien intentat. També em va dir que com a compensació a l’anulació del concert del dia 8, havien pactat amb el mateix mestre OUE que el assaig del dijous 3 de juny a les 21 hores seria obert per tota la gent que volgués anar.

    Jo vaig aconseguir en taquilles (diumenge pasat), 2 entrades per l’assaig del dijous, encara que em va costar fer-li entendre a la taquillera una mica el que volia i perquè.

    Jo aniré dijous i també diumenge, l’ultim dia amb un pom de flors.

    M'agrada

  3. bocachete

    Jo no podré venir: només hi podia anar el dia 8, o sigui que serà una rosa menys (o dues, que hi anàvem dos). I el dia de l’assaig, ho tinc negre per arribar a l’hora. Em sap greu, la veritat. Espero que vagi molt bé; l’obra dóna de si i s’adiu a l’estil oueià, o sigui que pot sortir molt bé. Confiem-hi.

    M'agrada

  4. Jose Luis

    No sé si es legal la venta ambulante de flores, pero si lo fuera, avisar a alguna florista de las Ramblas o en caso contrario tener localizada alguna tienda próxima al Auditori podría venir bien, porque es posible que mucha gente se anime a comprar algo mientras espera si se entera del plan, que desde luego, puede resultar hasta emocionante.

    M'agrada

  5. jo he escampat entre els companys d’abonament que portin flors. Anirem dissabte, però potser també ens colem a l’assaig. El que em fa patir és el cor, ja veurem com surt aquesta 2º de Mahler.
    Me parece que hay floristeria en el tanatorio Sancho de Avila??

    M'agrada

  6. montserrat tur rosello

    La setmana vinent és el meu aniversari, però avui ja he tingut un dels millors regals que em podien fer , poder baixar-me Malher dirigit per el mestre Oue en fa moltíssima il·lusió ja que aquest mestre en fa gaudir de Malher com cap altre director i aixo que tinc versions per els considerats grans directors (serà qüestió de sensibilitat). El dissabte tinc entrades per anar al Auditori i per a mi serà un dia molt trist , crec que portar flors per acomiadar-lo està molt be jo m’hi afegeixo, però sobre tot els aplaudiment i bravos que no l’hi faltin perquè s’ho mereix. Moltes gracies mestre!!!!!

    M'agrada

  7. alex

    Estaré en el primero de los conciertos, concretamente mañana para disfrutar como siempre del maestro Oue y gozar asimismo, de la brillante y musicalísima soprano tarraconense Marta Matheu, ganadora del Concurso Viñas femenino del año 2.008 ( 2º premio, ya que el primero quedó desierto) y a quien la Dirección Artística del Liceu no le ha dado siquiera la oportunidad de cantar en el Gran Teatre ( cuando otras que quedaron detrás de ellas en el citado Viñas – leáse A.Toledano, M.Alberola -, sí se les han brindado o brindarán tales oportunidades ).
    ¿Cuestión de la citada Dirección, de sus Agencias artísticas habituales ????……( Injusticias al fin y al cabo que me callo, porque la calidad musical de Marta Matheu es incuestionable)

    M'agrada

  8. GLÒRIA APARICIO

    Amigo José Luis, los Domingos por la mañana todas las floristerias, abren (o la gran mayoria) también es verdad que en Sancho de Avila hay un par que por supuesto abren temprano, yo he comprado allí , pero en esta ocasión no me apetece hacerlo ahí, no sé, me da mal rollo entre tanta corona de difuntos….no sé por donde vives pero en Gran -Via hay un montón,en el Barrio Gótico también, solo te lo comento por si te pilla cerca,pero Sancho de Avila es también una opción segura,así que, contando que vayas el Domingo, toca levantarse una horita antes, no vayamos a llegar tarde y no nos dejen entrar,vaya drama!!!

    M'agrada

  9. José Luis

    Amiga Gloria… entiendo lo del mal rollo 🙂 y muchas gracias por tus indicaciones, pero la verdad es que yo sólo podría haber ido el martes, y me voy a quedar con las ganas. Mi propuesta-pregunta era por si tenía sentido hacer propaganda del plan entre la gente que esperaba, pero si no hay una floristeria allí mismo o ya no existen floristas que tengan permiso para vender por la calle, no lo tiene.

    Por cierto, nuestro número 8 no tiene tanto nombre como el ganador y otros del consurso, pero quedó en un honroso cuarto puesto ex-aequo. 😉

    M'agrada

  10. GLÒRIA APARICIO

    José Luis cuanto siento que no puedas asistir a ningún concierto, ayer tampoco pudistes ir al ensayo ? claro, una está jubilada…es por lo único que vale la pena hacerse mayor, para tener algo más de tiempo para hacer aquello que no pudistes hacer antes, Yo estuve en el ensayo( ya he escrito en otra página) fué muy emotivo, se esperaba, no te servirá de consuelo pero el Domingo aplaudiré más fuerte por ti, vale? Respecto a la posicion de nuestro bajo favorito no te des por aludido ya sabes , pensando que en Eurovision gano un La,La,La, hay gente para todo, je je……..

    M'agrada

  11. manu

    Vaja, sembla que hem tingut el nou Karajan a Barcelona durant anys i ningú del món musical s’ha assebentat… Només els abonats i els músics de la OBC han sabut apreciar l’art sublim d’aquest mestre… Soc el primer qui ha sabut reconeixer les aptituts del mestre Oue, però em penso que exagereu una mica els mèrits. Ho dibuxeu com si fos la rencarnació de Celibidache, Karajan, Toscanini, Giulini, Mengelberg i Bernstein en un!

    M'agrada

    • Hola Manu, benvingut.
      No, un nou Karajan no, hem tingut el privilegi de veure un bon mestre, suficient, no creus?. Un mestre que durant quatre anys ha pujat el nivell de l’autoestima dels musics i del public, un mestre que ens ha donat motius per creure en l’OBC. És tan fàcil i senzill com això. Potser altres també ho haguessin pogut fer, però a nosaltres ens ha tocat Eiji Oue i et ben asseguro, que per a tots aquells que hem connectat amb ell, ha estat un privilegi.
      T’equivoques volen comparar-lo amb noms mítics que mai han dirigit l’OBC, és tan senzill d’entendre…
      Torna quan vulguis, seràs sempre benvingut

      M'agrada

  12. colbran

    Manu, los nombrados están muertos. Lo más probable es que si hubieran pasado por el Auditori hubieran sido igual o mejor recibidos. Yo recuerdo a von Karajan en el Palau de la Musica Catalana y el edificio se hundía de tanto aplauso y bravo, pero, claro era un sólo concierto, no fue titular de la OBC (entonces con otras siglas) durante 4 temporadas, por lo tanto no se le pudo hacer un homenaje como a Oue que ha estado demostrando su valía en múltiples conciertos. Anteriormente Decker y Foster fueron muy estimados por el público, pero no llegaron a alcanzar esa conexión que Oue ha conseguido.

    Y fíjate, ahora, hasta los críticos que le tildaron de todo lo más execrable, le reconocen sus méritos. Sorprendente no?

    Yo no soy ni abonado, ni músico, sino una persona que ha disfrutado muchísimo con este gran maestro en persona, como he disfrutado con grandes nombres, puntualmente también en vivo, pero mayormente en grabaciones, como los grandísimos maestros que has citado y, además con Georg Solti, Ernest Ansermet, Ataulfo Argenta, Wilhelm Furtwängler, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Riccardo Chailly…etc…y, no te olvides, el grandísimo Riccardo MutI que esá bien vivo y frecuenta Barcelona.

    Nosotros exageramos los méritos (según tu criterio), pero ya estás tú y otros de tu parecer, como esos críticos cambiantes, para intentar equilibrar la balanza…sin conseguirlo.

    M'agrada

  13. manu

    Ja us dic que des del primer dia em va semblar un bon director i he vist que ha sabut treure el millor de la OBC. Però em sembla que els elogis son massa grandiloquents i eufòrics això fa que altres s’hi posin en contra. I ja tornem a tenir dos bandos, una mica com passa sempre en aquest pais, mira al barça per exemple… Respecte al senyor Oue, recordeu però que a Centreuropa per exemple despres de tenir uns anys bons, ara practicament no el vol convidar cap orquestra.
    i també penso que l’exit en musica es relativament fàcil d’assolir, un cop es posseeix una bona tecnica (cas del mestre Oue). L’exit però no sempre és art. En tot cas, reconec la feina del mestre Oue aqui a Barcelona i espero que torni aviat.

    M'agrada

  14. manu, els elogis no haguessin estat tan grandiloqüents si no hagués tingut unes crítiques tan injustament aferrissades, incomprensibles i tan fora de lloc, que els mateixos que les varen proferir, ara comencen a matisar-ho de manera patètica, ridícula i imprudent, un cop s’ha adonat que varen cometre un error garrafal.
    T’equivoques quan dius que els elogis han provocat la contra. La contra va ser motivada per uns moviments estratègicament organitzats des de els despatxos, per tal de col·locar a la direcció un amic del antic gerent., un amic que va desestimar posar-se al capdavant de l’OBC, en un mar tan agitat.
    L’amic va sortir per cames, el director (bo) no va venir i el mestre Oue al carrer. L’únic que roman impertèrrit dalt de la poltrona és el Sr. Oller, que reparteix plaques, com si fossin làpides mortuòries. A aquest, algú li hauria de demanar responsabilitats. L’any vinent començarà l’enèsim projecte OBC i aquí no ha passat res, bé res tampoc. Durant aquest intens i inoblidable cap de setmana, l’Auditori va ser un CLAM. Algú ho hauria de llegir en la seva totalitat.

    M'agrada

Deixa un comentari