IN FERNEM LAND

BORIS CRISTOFF, EL CANTANT DEL MES DE JUNY


Boris Christoff (1914-1993)

Ja es veia a venir, des de un bon principi es va anar destacant de la resta i les adhesions d’alguns infernemlandaires reclinatoriables, suposo que han pogut fer decidir a algú que davant el dubte, s’ha estimat més apostar al cavall guanyador. És una suposició possible, no dic pas que hagi estat així.

El cert és que entre els altres set Felips hi havien, segons el meu entendre, interpretacions mestrívoles i si em deixeu ser del tot franc, no acabo d’entendre com Samuel Ramey, dirigit per Riccardo Muti, no ha obtingut cap vot, ho trobo inexplicable.

També em sobtava que el sisè Felip, que no és Felip VI (que espero no veure’l mai), no arranqués més unanimitats, sent per a mi, la millor versió, i la que he votat. Finalment ha quedat, en una recta final molt intensa, en segon lloc.

En qualsevol cas, el cantant del mes és una iniciativa que ha de portar a presidir el blog, al cantant que entre tots els que he escollit jo, us mereixi la qualificació de millor, més enllà del nom, que per aquest motiu roman en l’anonimat, malgrat les pistes més o menys evidents que es desprenen d’alguns comentaris, per tal de captar adeptes a la causa, com si d’una campanya electoral es tractés.

De moment sembla que la idea funcioni i en aquesta edició hem tingut 41 votacions, una més que en la del mes de maig.

Els resultats han estat:

Resposta    Vots   %
Felip II 3      15    37%
Felip   II 6       8     20%
Felip   II 7       6      15%
Felip   II 1        4     10%
Felip   II 8       4     10%
Felip   II 4       2       5%
Felip   II 5       2       5%
Felip   II 2       0       0%

I al darrere de cadascun d’aquest fantàstics Felips II hi teníem a:

Felip 1: René Pape (MET 2006)
Felip 2: Samuel Ramey (Scala de Milà 1992)
Felip 3: Boris Christoff (estudi 1961)

Felip 4: Dimiter Petkov (Arena de Verona1969)
Felip 5: Nicolai Ghiaurov (Salzburg 1976)
Felip 6: Cesare Siepi (MET 1950)
Felip 7: Roberto Scandiuzzi (estudi 1996)
Felip 8: Ferruccio Furlanetto (estudi 1992)

Boris Christoff va néixer a Plovdiv (Bulgària) el 18 de maig de 1914 i va morir a Roma (Itàlia) el 28 de juny 1993.

Considerat per a molts el successor de Feodor Txaliapin, és un dels grans baixos del segle XX. La seva interpretació del Boris Godunov, continua sent un del cims històrics d’aquesta òpera, però també el Felip II del Don Carlo de Giuseppe Verdi o el Mefistòfeles del Faust de Charles Gounod.

Hereu de la gran tradició eslava, va fer una carrera internacional molt important, als millors teatres i amb grandíssims directors.

Curiosament i malgrat que Rudolf Bing volia estrenar el seu regnat al Metropolitan, amb un Don Carlo on ell interpretés l’emblemàtic Felip II, no va cantar mai al teatre novaiorquès. Varis van ser els motius, però principalment per què les autoritats nord-americanes varen negar-li el visat a l’any 1950 per tenir la nacionalitat búlgara, quan Bulgària pertanyia al bloc soviètic. Al MET va se substituït per Cesare Siepi, que aprofità l’oportunitat que li brindaran, afermant-se com a baix insubstituïble, durant molt anys, al MET.

Christoff va poder debutar finalment als Estats Units a l’any 1956 a l’Opera de San Francisco. També cantà a l’Òpera de Chicago i a Nova York al Carnegie Hall.

Tots els gran teatres va poder gaudir de les seves magnífiques interpretacions i d’aquesta veu cavernosa i fabulosa, que acompanyada de la seva expressivitat dramàtica, el converteixen en una de les grans figures vocals de la corda de baix.

Al Liceu va venir en dues temporades i en totes dues va cantar Boris Godunov. La temporada 1951-1952  (tres funcions 1,4 i 8 de gener de 1952) i el mateix any, però de la següent temporada, tres funcions més els dies 25 i 29 de novembre i el 4 de desembre de 1952.

Altre cosa era el seu dificultós caràcter, considerat insuportable per a molts dels seus col·legues, que originà molts problemes, baralles i cancel·lacions.per a desesperació de teatres, empresaris, cantants i públic.

En el post us deixo l’ària de Kontxak, del fabulòs segon acte d’El príncep Igor de Borodin, en la versió que va gravar el 5 de maig de 1950 a Londres amb l’Orquestra Philharmonia sota la direcció de Issay Dobrowen.

A la columna de la dreta i durant el mes de juny de 2010, podreu baixar-vos l’ària del príncep Gremin d’Eugen Oneguin de P.I.Txaikovski, gravada amb la mateixa orquestra, sota la direcció de Wilhelm Schüchte, el 19 de març de 1952.

Post relacionat: El cantant del mes de juny: ella giammai m’amò

12 comments

 1. colbran

  Para mí ha ganado el mejor y que yo había votado. Es cierto que Cesare Siepi y Nicolai Ghiaurov fueron extraordinarios Felipe II, pero teníamos que juzgar entre los fragmentos facilitados, no en la calidad de los intérpretes per se que no se indicaban y, además, yo no he sabido reconocer, con la excepción de Christoff y Pape, pero el primero es mucho más bajo y me satisface más.

  Nadie que escuche su dicción italiana puede ponerle el mínimo pero y él estaba orgulloso de que los italianos aplaudieran esa extraordinaria dicción que había aprendido y trabajado a fondo con su maestro, el grandísimo barítono Riccardo Stracciari y que podía practicar a diario con su esposa, hemana de Tito Gobbi.

  Felipe II fue uno de sus roles más famosos, junto a Boris Godounov, ambos grabados comercialmente en dos ocasiones, aparte de sus innumerables grabaciones comerciales no sólo de otras óperas completas y recitales sino también de canciones.

  Pese a que los bajos suelen ser de estatura impresionante, Boris Christoff no era ecesivamente alto y durante unas representaciones de “Don Carlo” (si no estoy equivocado de título) se las tuvo con Franco Corelli (tenor de estaura elevada), ya que, en toda las escenas que compartían, Corelli se ponía delante de Christoff para taparlo, hasta que éste se hartó, desenfundó la espada y estuvo a punto de darle con ella a Corelli. Muchos periódicos se hicieron eco de esta anécdota. También es cierto que, como indica Joaquim, tenía un carácter un poco particular que le llevó a enfrentarse con Maria Callas en el curso de una “Medea” y llegó a denunciar públicamente a Nicolai Ghiaurov, a quien tildó de colaboracionista pro-soviético.

  Pero lo que vale es la voz y la línea de canto que en este caso lo colocan a la altura de Nazzareno de Angelis, de nuestro fabuloso José Mardones y del legendario Tchaliapin, como uno de los cantantes más importantes de su cuerda de todo el siglo XX, para mí el mejor, como ya he dicho antes. Cuando surja uno que me guste tanto como él no dudaré en admitirlo.

  En estos dos fragmentos del “Principe Igor” y de “Eugene Onegin”, podemos darnos una idea de cómo interpretaba el repertorio eslavo, e incluso llegó a cantar Wagner, si bien en italiano. Pero Verdi fue muy importante en su carrera y cantó todos los roles principales que el maestro de Busetto compusiera para la cuerda de bajo.

  M'agrada

 2. alex

  Parece bastante lógica que o bien Christoff o bien Siepi, se hicieran con el “título de campeón” de esta cata ( por mi parte, puedo decir que voté por el milanés de la r moschia, al que casi siempre voto en cualquier cata de bajos más versátiles).
  Muy buena cata Joaquim, a mi también me extraña mucho lo de la no puntuación de Ramey y que incluso Ghiaurov ( aún no siendo este audio, su mejor Filippo II), quedaran por detrás de un bajo ( para mi) tan discretito ( buena voz pero siempre irregular línea de canto, con continuo cambio de color) como Scandiuzzi, pero al fin y al cabo, los gustos y las opiniones son libres y respetables

  M'agrada

 3. Va ser a l’únic a qui vaig reconèixer de seguida, i potser sigui perquè va ser al primer a qui li vaig sentir cantar aquesta magnífica ària i va fer que me n’enamorés (ja havia fet en alguna ocasió les meves comparacions entre ell i d’altres), que sempre que l’escolto, aquest, per a mi, inconfusible to de veu de Christoff fa que m’emocioni.

  No ho dic per complicar-te la vida, eh, Joaquim, però el fet que només es pugui donar un vot pot provocar que hi hagi cantants que es quedin amb una puntuació molt baixa que pot semblar injusta.

  Jo celebro que hagi guanyat Christoff perquè, essent com serà cantant del mes, tindré l’oportunitat de poder-lo conèixer més a fons.

  I pel que fa al caràcter “complicadet” que es veu que tenia, trobo que ja en té la cara de pocs amics, oi?

  M'agrada

 4. Concep

  M’he equivocat i he posat aquest comentari en el post de les audicions. Tallo i enganxo altre cop.

  Com en Dandini, el 3 em va semblar emfàtic, exagerat, una mica com els actors del cinema mut, de gestos exagerats. No negaré que la veu es impressionant, però en Siepi, que no vaig reconèixer, ho canta amb més dolor interior, com el 2, que no hagués dit mai que fos Ramey i que tant em va agradar. També el 8 és una versió intimista i és que jo en aquest moment, potser l’únic de feblesa d’aquest personatge, l’entenc així.
  M’agrada molt aquesta iniciativa Joaquim i espero a veure quina serà la tria del juliol.

  M'agrada

 5. dandini

  Joaquim , el cantant nº 4 no es pas Ivan Petrov sino Dimiter Petkov que al Liceu va cantar Boris,Archibaldo,Fiesco i crec que frère Laurent amb Alfredo Kraus.A mí m’agradava força pero escoltat al costat dels altres 7 no hi ha color…

  M'agrada

 6. No vaig votar perquè, tot i diferents, m’era difícil distingir-los i, pràcticament, no hi havia cap versió rebutjable. Ans al contrari. Que hagi guanyat el gran Christoff no m’ha extranyat gens. Els teus parroquians en saben.
  Amb afecte.

  M'agrada

 7. Joanpau

  També he pensat el mateix que Dandini, però sense conèixer les veus dels dos baixos, però quan he llegit
  Felip 4: Iva Petrov (Arena de Verona1969), he pensat que no era possible, que havia de ser Dimiter Petkov en la versió de Caballé, Plácido, Cossoto de Verona. Ho he comprovat i efectivament ho era.

  M'agrada

 8. I TANT!, Dandini i Joanpau, teniu tota la raó. No es que hagi confós els cantants, més aviat m’ha traït el subconscients i l’esverament per publicar i anar a dormir.
  Efectivament es tracta de Dimter Petkov a la versió de l’Arena de Verona de l’any 1969, que va suposar el debut de Domingo al històric recinte, al costat de la Caballé (gloriosa).
  Petkov sent bo, no era ni de lluny, l’ombra de Petrov, però la similitud dels noms….
  Ara ho corregeixo, tot agraint-vos el vostre atent seguiment.
  Olympia, es tractava de dir quin t’agradava més, encara que tots et semblessin per un estil, tot i que crec que hi han diferències. Espero encertar-la el proper mes de juliol

  M'agrada

 9. colbran

  Joaquim me ha aclarado hace un par de horas que el título de la ópera en el que tuvieron el “encontronazo” Boris Christoff y Franco Corelli, era “Ernani” y no “Don Carlo” (en mi primer comentario ya ponía en duda que fuera esta ópera, pero quedaba bien para este post, si hubiera sido). O sea que aclaración hecha. Gracias, Joaquim. Pero el hecho es absolutamente verídico. Que conste.

  M'agrada

 10. Golaud

  No puedo disimular que la versión de Christoff no me guste y que no está entre mis preferencias, si ha sido la ganadora y si es el cantante del mes me parece perfecto, pero prefiero recordarlo como Boris Godunov.

  Estoy de acuerdo contigo, Joaquim, en que la versión de Siepi es la mejor de toda la lista, y si la versión de Ghiaurov hubiera sido la grabada con Solti o la espectacular de Viena de 1970 quizá hubiera tenido más opciones. Si se trata de elegir al cantante del mes me parecería justo que se escogiera una versión, si está disponible, del cantante en cuestión en condiciones óptimas, y en el caso de Ghiaurov no ha sido así. Aún con esas, no puedo entender que haya quedado en tan bajo puesto, por detrás de Petkov, Scandiuzzi, Furlanetto, y no me refiero a nombres, me refiero a su versión del 76 comparada con la de estos tres.

  Como ya he dicho, hubiera preferido que ganase Siepi, con un canto matizado y variopinto en acentos (en una misma frase se puede encontrar dulzura, rabia y dolor), con continuos ataques en piano, llena de color, una interpretación italiana, todo lo contrario que Christoff, por más que su dicción sea nítida, su interpretación me parece monocorde, rígida, sin modulaciones. Quizá sólo sé ver las gracias de Christoff en el repertorio eslavo, en el italiano lo veo muy superado por cantantes “de siglo” como los que ha citado Colbran (Mardones y De Angelis). Siento disentir tanto del entusiasmo general.

  Para restituir el honor del gran monarca que fue Ghiaurov permíteme poner esta versión de Viena donde está grandioso: http://www.box.net/shared/di01a3r7ya

  M'agrada

 11. assai

  Cuánto te agradezco Golaud el regalo final de tu comentario, esta magnífica versión de Ghiaurov que estoy disfrutando mientras escribo. Mil gracias.

  Fuí una de las que le votó y no por esta versión, sino porque lo reconocí en la primera frase y él es mi Felipe favorito. El porqué te gusta una voz tiene mucho de inexplicable y Nicolai para mi y como tú bien dices “fue un gran monarca”.

  Dudé en votar por la número 6 -que me pareció una voz extraordinaria, aunque no reconocí quién se escondía detrás- Sin embargo y también, fui capaz de reconocer a Christoff también en la primera frase, y siendo una elección magnífica, me quedo con esta versión que tú nos has regalado de una de mis arias favoritas. En nombre de Nicolai y en el mío propio, te agradezco la sensibilidad y la inteligencia de tu comentario. Solo lamento y siento como una pena, por lo mucho que aprendo y disfruto leyéndote, que no te prodigues más.

  M'agrada

 12. Gràcies Golaud por el regalo, es una verdadera maravilla, pero aún así yo no hubiera cambiado mi voto. Prefiero a Siepi, su interioridad me parece más alejada del puro lucimiento teatral, escuchando la interpretación del bajo italiano me da la sensación como si desapareciera la interpretación teatral, operística, con sus exhibicionismos expresivos y técnicos, para dejarnos desnudos delante la soledad, la impotencia, la desolación.
  El sonido no acompaña, pero el canto prevalece.
  Gracias de nuevo por aportar tanto y tan bueno, y como dice la querida Assai, a ver si te prodigas un poco más, ni que sea un poquitín, ya me conformo.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: