IN FERNEM LAND

Across the Univers


Aquesta plantilla tan actual que s’utilitza per arreplegar unes quantes cançons d’un grup conegut i fer-ne un musical (Mamma Mia!, Hoy no me puedo levantar i d’altres), ha servit també a Julie Taymor (Titus i Frida) per arreplegar 33 temes de The Beatles, ni més ni menys, i fer una pel·lícula amb aires de ingenuïtat, naïf, romàntica, psicodèlica, antibel·licista i no se quantes coses més. Potser masses.

Acroos The Univers és una pel·lícula que comença amb estètica Grease amb colors Douglas Sirk o Todd Haynes a Lejos del Cielo, amb aquells ocres exultants a la provinciana Ohio dels anys seixanta, per acabar en la psicodèlica New York, en el més pur estil Hair.

Un recorregut amplíssim pels agitats anys seixanta on trobem tot i cadascun dels topics (Guerra del Vietnam, lluita pels drets civils, llibertat sexual, les drogues, el moviment hippy, els ideals llibertaris, la consciència de classe) lligat per uns personatges que porten els noms dels protagonistes de les cançons dels Beatles (Jude, Sade, Prudence i manca la fantàstica Michelle), per lligar-los en un guió ben intencionat però que peca de massa ambiciós i es queda en epidèrmic.

La plasmació visual de tot aquest hapening és brillant, enginyosa, sorprenent i a vegades genial, però en alguna escena frega el kitsch més espantós. Li manca el component trencador, modern i sorprenent que Baz Luhrmann va saber imprimir a Moulin Rouge i que sense cap mena de dubte la Taymor vol imitar i seguir en aquest film, aconseguint els objectius de manera discontinua.

 

Entre les troballes de guió trobem el doble funeral del inici, amb un Let it be de veritable impacte dramàtic. Entre les troballes visuals (moltes) el reclutament de soldats pel Vietnam, amb un I Want You on fa intervenir de manera sorprenent el oncle Sam, tot canviant el sentit original de la cançó brillantment. L’escena de la piscina, o l’escenificació de Stawberry Fields Forever amb una barreja d’inspiració creativa i denuncia bèl·lica.

En quant als personatges tenim petits esbossos de personatges inspirats en Jimi Hendrix o Janis Joplin i d’altres més a prop de la Sandy de Grease, tot massa barrejat i tant sols lleument tractat.

El film també compta amb intervencions estel·lars com Bono cantant I Am the Walrus (potser lo pitxor de la pel·lícula), Joe Cocker a Come Together o Halma Hayek encapçalant el grup de insinuants infermeres.

Què li manca a la pel·lícula? No ho se, concreció, compromís, mala llet, sobrant-li bon rotllo i sucre. M’ha agradat i sorprès molt, a estones, però les dues hores catorze minuts m’han semblat un pèl excessives.

Jo us la recomano però tenint en compte que hagués pogut ser una pel·lícula més ambiciosa, arriscada i compromesa i s’ha quedat en un brillant i superflu espectacle destinat a esdevenir el proper èxit a Broadway i al West End, i si no al temps,no debades la Taymor és la directora del fantàstic Rei Lleó i prepara el musical sobre Spiderman amb musica de Bono.

 

Un musical que ens mostra que les cançons magnífiques dels Beatles aguanten perfectament el pas dels anys, però que s’allunya del món de John Lenon, apropant-se molt més a les ambicions de Paul McCartney.

Us deixo el trailer on podreu fer-vos una idea

3 comments

 1. sonia

  Hola ximo, es la primera vez que dejo un comentario en este blog, aunque algunas veces lo visito, sobretodo por el cine, ya que a la ópera no le acabo de encontrar el punto. Algunas me gustan, pero no enteras y con las demás no puedo.
  Llegué a tu bloc por el tag de wordpress del cine y ahora leo que has pasado por la experiencia del Across the Univers.
  Estamos de acuerdo. Desconozco si viste Titus, para mí la mejor película de la Taymor. Allí el experimento de la opera prima era más espontáneo y rompedor, aquí al menos para mi gusto, se ha adaptado ya a los grandes estudios y ha filmado una película acorde con el stablisment con pretensiones de original y eso es herencia de Moulin Rouge, pero como bien dices, es una imitación. Su segundo largometraje, Frida tenía la osadía visual que caracteriza a esta directora, pero el guión fallaba y en esta ya se nos ha aburguesado del todo.
  ¿O yo me he saltado algo o vas poco al cine?

  M'agrada

 2. Hola Sonia, bienvenida y gracias por participar en un blog donde el cine, ciertamente está postergado por la casi omnipresente ópera.
  Bueno Titus forma parte de mi DVDteca y realmente me gusta muchísimo. Frida no la he visto y de esta señora también he podido disfrutar el bellísimo Rei León. Su fantasía visual es brillante y engancha, pero aquí en Across… me parece que se le ha ido la mano y se ha vulgarizado un poco. Es una lástima ya que hay muchísimos más aciertos que pifias, pero no es redonda, visualmente hablando. De guión ya he comentado que un poco más trabajado y no queriendo abarcarlo todo, hubiera sido preferible.
  De la ópera es una lástima que no la disfrutes, aunque yo no pierdo la esperanza, si como dices, hay “cosillas” que si te gustan, es cuestión de acertar un día con el momento y el lugar y sin quererlo, ya estarás metida y si no, al tiempo.

  Espero seguir leyendo tus comentarios.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: