IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DEL LLAC DEL CIGNES DEL MARIINSKI amb Ulyana Lopatkina,Danila Korsuntsev i Valery Gergiev


Ulyana Lopatkina i Danila Korsuntsev en el llac dels cignes al Teatrre Mariinski de Sant Petersburg.

Ulyana Lopatkina i Danila Korsuntsev en el llac dels cignes al Teatrre Mariinski de Sant Petersburg.

A partir de demà tenim 4 dies intensos de música russa a càrrec del Cor i l’Orquestra del Teatre Mariinski de Sant Petersburg que sota la direcció de Valery Gergiev oferiran 4 concerts, tres a Barcelona i un a Girona, amb música bàsicament de Piotr Illitx Txaikovski, tot i que dissabte a l’Auditori de Girona i també amb el pianista Jorge Luis Prats , oferiran el concert per a piano i orquestra de Johannes Brahms, en lloc del concert per a piano i orquestra número 1 del compositor rus que oferiran a l’Auditori de Barcelona.

Aprofitant aquesta visita amb l’omnipresent Txaikovski, avui us porto el ballet més popular i conegut del genial compositor, El Llac dels Cignes, en una retransmissió de la BBC anglesa des de el Teatre Mariinski de Sant Ptersburg, gravada a l’any 2006 i amb el protagonisme de Ulyana Lopatkina com a Odette/Odile i Danila Korsuntsev com a Príncep Sigfrid. No cal dir que la companyia de dansa és la del prestigiós teatre i la direcció musical és de Valery Gergiev.

Ja sabeu que el ballet no és el meu fort i que el clàssic m’embafa una mica, però crec que la versió mereix totes les garanties i agradarà a tots els amants de la dansa clàssica, als admiradors de Txaikovski i els seguidors del director rus, inqüestionable quan dirigeix a aquest compositor. 

Resum argumental (extret de la Viquipèdia)

ACTE PRIMER
Jardins del castell del príncep Sígfrid
El príncep Sígfrid celebra el seu 21è aniversari acompanyat pels seus amics. Les trompetes anuncien l’arribada dels convidats que són saludats cordialment per Sígfrid començant la festa i els balls. La reina, mare de Sígfrid, irromp en la festa amb les seves dames d’honor; aquesta el renya per la seva vida despreocupada i li informa que li ha preparat un ball que tindrà lloc la nit següent i en la qual haurà d’escollir esposa. Això provoca una gran malenconia en Sígfrid que rebutja obstinadament l’ordre de la seva mare. Al final, però, l’acaba acceptant. Quan la reina es retira es reprèn la diversió i el príncep i els seus amics beuen i ballen amb les jovenetes de la festa.

Aviat es fa fosc i se senten les ales d’uns cignes. Els amics de Sígfrid li proposen anar a caçar al bosc i aquest accepta per oblidar-se de les seves penes. Van a buscar les ballestes i torxes i corren a buscar els cignes
ACTE SEGON:
El llac dels cignes
En el bosc, prop d’un llac il·luminat per la lluna, comencen a sortir de les aigües unes precioses donzelles-cigne. Els amics del príncep arriben al llac; els joves busquen als cignes entre els arbres però queden extasiats quan veuen que aquests es troben nedant plàcidament sobre les tranquil·les aigües del llac. Quan Sígfrid s’hi uneix, es disposa a ordenar la batuda de caça. Però un estrany fenomen el deté. Mentre ell s’amaga darrera d’uns arbustos apareix al llac una extraordinària i màgica criatura, més dona que cigne; la seva cara està emmarcada per blanques plomes i una delicada tiara de brillants. Al adonar-se de la presència de Sígfrid la noia intenta fugir. El príncep, completament enamorat de la dona-cigne, li demana que es quedi i ella li suplica que no dispari la seva ballesta. Al preguntar-li el príncep qui és, ella li respon que és Odette, la reina dels cignes, que va ser encantada amb les seves companyes pel mag Rothbart i seguiran sent cignes, excepte entre la mitjanit i l’albada, fins que algú li juri amor etern. Els dos joves s’enamoren ràpidament i la seva alegria s’expressa amb la dansa dels cignes. Quan Sígfrid està a punt de jurar-li amor etern a Odette però, apareix Rothbart que fa que les donzelles es tornin a transformar en cignes per tal que el príncep no pugui trencar l’encanteri. Tanmateix, abans que marxi Odette, el príncep la convida al ball de la nit següent. Odette s’allunya convertida en cigne.
ACTE TERCER:
El Castell del Príncep Sigfrid
Tot està preparat al castell pel començament del gran ball en honor del príncep. En el saló principal, ricament decorat, els convidats esperen l’arribada de la reina i el seu fill. Quan aquests entren, comença la festa. Es presenten les noies que la reina ha escollit com a candidates a princesa. Sígfrid balla amb elles però es mostra absent i indiferent amb elles. El príncep, de fet, està pensant en Odette i la seva trobada de la nit anterior. Quan la seva mare li demana que esculli esposa, ell s’hi nega i li confessa que estima a una altra noia. En aquest moment, s’anuncia l’entrada d’un noble desconegut i la seva filla. El noble és el mag Rothbart que es presenta a la festa amb Odile, una jove vestida de negre que és el viu retrat d’Odette. El príncep cau sota l’encanteri d’Odile que es mostra seductora i calculadora. Ell en cap moment es planteja que Odile no sigui Odette. Així, la festa continua i els convidats, contents amb la celebració, ofereixen una sèrie de danses tradicionals.
Rothbart, satisfet amb el resultat del seu engany proposa al príncep que balli amb Odile. Durant el pas de deux entre Sígfrid i Odile, aquesta reafirma el seu poder sobre el príncep. Al final, el jove demana a Rothbart la mà de la seva filla i li jura amor etern. Al fer Sígfrid el jurament, se sent un terrabastall de trons, la sala s’enfosqueix i els cortesans fugen atemorits. De lluny es veu la vertadera Odette. Sígfrid s’adona del seu error i corre desesperat al llac.
ACTE QUART:
El llac dels cignes
És de nit i a la ribera del llac les donzelles-cigne ballen entristides pel destí de la seva reina. Odette arriba plorant desconsolada i les seves amigues intenten calmar-la. Sígfrid no tarda en aparèixer descomposat per implorar-li el seu perdó; la busca entre els cignes i quan l’entreveu envoltada per les seves donzelles la pren tendrament de la mà i li jura amor infinit. Malauradament, Odette li anuncia a Sígfrid que ni tan sols el seu jurament de fidelitat la podrà salvar ja que Rothbart l’ha condemnat a morir si era traïda. Apareix llavors el mag, enfurismat, reclamant el retorn dels cignes. Sígfrid i Odette lluiten amb ell vencent-lo. Però és en va. L’encanteri no s’ha trencat i Odette està sentenciada a viure eternament com un cigne. Només la seva mort el podrà desfer. Així, Odette es tira al llac i Sígfrid, bojament enamorat d’ella, també s’hi enfonsa darrera. El sacrifici d’amor d’Odette i Sígfrid trenca el malefici i amb la sortida del sol els cignes recuperen la seva forma de donzella per sempre més. Sobre el llac apareixen els esperits d’Odette i Sígfrid que s’encaminen cap a una eterna felicitat.
Existeixen altres versions pel final de l’Acte Quart la més coneguda de les quals és el trencament de l’encanteri amb la mort de Rothbart. Així, Odette i Sígfrid poden viure junts.

Aquí teniu el Youtube amb la versió sencera

EL LLAC DELS CIGNES
Música de Piot Illitx Txaikovski
Coreografia de Marius Petipa i Lev Ivanov
revisió de la coreografia Konstantin Sergeyev

Odette/Odile: Ulyana Lopatkina
Príncep Sigfrid: Danila Korsuntsev
la mare de Sigfrid: Alexandra Gronskaya
El tutor de la princesa: Pyotr Stasiunas
Els amics de la princesa: Irina Golub, Yekaterina Osmolkina, Anton Korsakov
Joker: Andrei Ivanov
Rothbart: Ilya Kuznetsov
Petits cignes: Yevgenya Obraztsova, Svetlana Ivanova, Irina Golub, Olesya Novikova
Cignes grans: Alina Somova, Viktoria Tereshkina, Yekaterina Osmolkina, Tatiana Tkachenko
Dos gignes: Xenia Ostreikovskaya, Daria Sukhorukova
Dansa espanyola: Ketevan Papava, Elena Bazhenova, Islom Baimuradov, Andrei Merkuriev
Dansa napolitana: Yana Selina, Maxim Khrebtov
Dansa hongaresa: Polina Rassadina, Artem Yachmennikov
Masurca: Galina Rakhmanova, Viktoria Ketepova, Marianna Pavlova, Yulia Slivkina, Andrei Yakovlev, Dmitri Sharapov, Alexander Klimov, Karen Ioannisyan

Cos de ball del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg
Orquestra del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg
Director del Ballet: Makhar Vasiev

Director musical: Valery Gergiev
Direcció escènica: Konstantin Sergeyev
Escenografia: Simon Virsaladze
Vestuari: Galina Solovieva

Gravat per la BBC al Teatre Mariinsky de Sant Petersburg al 2006

ENLLAÇOS VÍDEO (format avi HD)

http://rapidshare.com/files/4160611930/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.001

http://rapidshare.com/files/955492201/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.002

http://rapidshare.com/files/1181122894/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.003

http://rapidshare.com/files/1173623077/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.004

http://rapidshare.com/files/3225004516/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.005

http://rapidshare.com/files/1899684274/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.006

http://rapidshare.com/files/1201747005/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.007

http://rapidshare.com/files/1477732483/Swan%20Lake%20Kirov%20BBC4.ts.008

25 comments

 1. Piot Illitx Txaikovski, Lev Ivanov, Konstantin Sergeyev, Ulyana Lopatkina, Danila Korsuntsev, Alexandra Gronskaya, Pyotr Stasiuna, Irina Golub, Yekaterina Osmolkina, Anton Korsakov, Andrei Ivanov, Ilya Kuznetsov, Yevgenya Obraztsova, Svetlana Ivanova, Irina Golub, Olesya Novikova, Alina Somova, Viktoria Tereshkina, Yekaterina Osmolkina, Tatiana Tkachenko, Xenia Ostreikovskaya, Daria Sukhorukova, Ketevan Papava, Elena Bazhenova, Islom Baimuradov, Andrei Merkuriev, Yana Selina, Maxim Khrebtov, Polina Rassadina, Artem Yachmennikov, Galina Rakhmanova, Viktoria Ketepova, Marianna Pavlova, Yulia Slivkina, Andrei Yakovlev, Dmitri Sharapov, Alexander Klimov, Karen Ioannisyan… Com diría l´Eugeni, mucho ruso, en Rusia

  M'agrada

 2. Concep

  És meravellós Joaquim, moltes gràcies.
  He estat mirant una mica el Youtube i m’ha passat l’estona volant. Ara no em deixa baixar cap enllaç però aquesta mitjanit no puc deixar passar un minut de els dotze per intentar baixar-los tots.
  Aquesta parella és fabulosa i el cos de ball, no sé com pots dir que no t’agrada el ballet..

  M'agrada

  • Santi

   Gràcies Quim, per aquest ballet.
   Ulyana Lopatkina ( que va triomfar al Liceu l’any passat ) és la estrella del ballet a Sant Petersburg , de fet allà és una figura molt popular i coneguda, igual que a Moscou ho és Svetlana Zakharova. De fet totes dues són les dues Odette/Odile de referència al ballet mundial¡¡¡, osigui que podem dir que tenim en aquest video a la , sens dubte, millor Odette actual. Tot un regal de reis. Moltes gràcies¡¡¡

   M'agrada

   • Santi

    ah,oblidava dir que quan aquest video va enregistrar-se, Alina Somova, era una dels quatre cignes grans, osigui un rol secundari, doncs actualment, 2012-2013, aquesta ballarina, és considerada la nova succesora de Zakharova/Lopatkina, ni més ni menys¡¡¡ un altre motiu per a guardar aquest vídeo com una joia¡¡¡ 🙂

    M'agrada

 3. Josep Olivé

  Txaikovski/Gergiev al Liceu i amb Netrebko,
  Txaikovski/Gergiev a l’Auditori i amb Jorge Luis Prats,
  Txaikovski/Gergiev als diaris, radios i teles…

  Només faltava Txaikovski/Gergiev a IFL…i aixi ha estat! Bé! Escalfant motors! 🙂

  M'agrada

  • Joan

   😦 i jo sense entrada perquè en el seu moment vaig optar per la Garanca. De saber que no cantaria m’hauria tret un abonament a ibercamera en lloc de comprar entrades soltes. Que Gergiev ompli és natural.

   M'agrada

    • Joan

     sí, és cert: 1) en època de crisi 2) contraprogramat pel palau amb l’Elina Garanca (que sembla ha hagut de plegar veles) 3)en mig de dues Iolantes al liceu i cal afegir encara un 5è concert a Girona. Tot i amb això emplena WoW. Les vegades que l’he pogutescoltat en directe m’ha agradat molt.

     M'agrada

    • El que caldria que s’adonessin els diferents gestors, és que ho col·laboren entre ells, fent possible una oferta interessant i de qualitat, però que no es trepitgi, o tal i com estan les coses, més d’una i dues vegades ens trobarem que un concert de una diva com Garanca, ha de ser sospés per falta de públic. Aquest cop va guanyar la batalla Gergiev, però un altre dia pot ser ell el perjudicat si a un altre indret de la mateixa ciutat s’ofereix un concert o una representació d’òpera. El públic que ens mobilitzem malgrat les penúries, cada vegada és més reduït i sobretot, no ens podem desdoblar.
     També caldrà pensar en el preu de les localitats, potser amb menys farem més calaix.

     M'agrada

 4. Oh Deu meu!!!! Quin regal!!! Moltíssimes gràcies!! Algunes de les balalrines que el 2006 feien rols mes secundaris ara son primerísimes estrelles: Obratzova, Tereskina, Somova… i les hem vist ballar aquí, al Liceu amb el Corsari i/o al Festival Cap Roig! I sí la Lopatkina ES Odette/Odile.

  M'agrada

  • Quan estava fent l’apunt pensava bàsicament en dues persones, amb la Marga i amb tu, ambdues balletòmenes irreductibles.
   Jo no ho gaudeixo tant com vosaltres però m’agrada molt que vosaltres que sou tant exigents ho valoreu positivament.
   El que si et puc dir és que veient com ballen aquests russos, els homes no salten, s’eleven, no sé com explicar-me, però la percepció és que sense prendre impuls són capaços d’enlairar el seu cos. Un fenomen quasi paranormal

   M'agrada

 5. Per cert Joaquim, no sé si vas veure la versió del Corella, més dinamitzada sense treure-hi rès rellevant. Crec que es una versió estupenda. Va ser tot un èxit al Liceu! Ai, a veure si aconsseguim que el Barcelona Ballet sigui companyia estable i tinguem una bona temporada de dansa i un públic entés com a qualsevol teatre europeu.

  M'agrada

 6. Amfortas

  No soc un gran seguidor del ballet, pero avui a AD he vist tot el you tube del Swan Lake i ha estat una gran tarda. Gracies!
  (dificil escriure amb correccio al computer amb caracters de la cultura local.)

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: