IN FERNEM LAND

EL ROSENKAVALIER MUT DE ROBERT WIENE


L’any 1925 Robert Wiene, el director de cinema alemany, mundialment conegut per la mítica pel·lícula Das Cabinet des Dr. Caligari (1919), la pel·lícula muda més famosa del cinema alemany i cim del cinema expressionista, va rodar una versió, també muda de Der Rosenkavalier, l’òpera de Richard Strauss i Hugo von Hofmannsthal, que aquests dies em neguiteja positivament.

Wiene, després de filmar obres indiscutibles del cinema expressionista, Genuine (1920), Raskolnikow (1923) que és la versió del Crim i càstig de Dostoievski, I.N.R.I. (1923) i Orlacs Hande (1924), canvia totalment de registre, passant de l’expressionisme i el cinema de terror, a una història d’amor, luxosament filmada, entre grans decorats de palaus, vestuari i perruques enfarinades.

El guió de la pel·lícula va ser obra del mateix Wiene, que compta amb la valuosa col·laboració de Louis Nerz i Hugo von Hofmannsthal.

La pel·lícula s’estrenà apoteosicament a la Semperoper de Dresde el 10 de gener de 1926, amb l’assistència de Richard Strauss que va dirigir la banda sonora, una amplíssima suite dels temes de l’òpera, amb música addicional d’obres anteriors i una marxa escrita expressament per a la pel·lícula.

La pel·lícula de gran pressupost, va comptar amb més de 10.000 extres.
La trama segueix la història que ja coneixem, tot i que hi ha notables ampliacions de personatges (el Mariscal pren un protagonisme sorprenent) i situacions completament noves.

La qualitat de la copia restaurada és extraordinària, tot i que no s’han pogut recuperar fragments perduts, que han estat substituïts per els subtítols i fotografies que es conserven de fotogrames de les escenes perdudes.

Tret de les expressions típiques del cinema mut, extremadament exagerades fins la comicitat, es veu de manera molt plaent, tot gaudint de la banda sonora, que per l’ocasió compta amb la direcció de Franck Strobel al front de la mateixa orquestra que el dia de l’estrena i en el mateix lloc, la Semperoper de Dresde, el dia 6 de septembre de 2006.

Els subtítols de la perl·lícula (hi ha traducció al francès) són obre de Louis Nerz, Hugo von Hofmannsthal i Robert Wiene.
La durada és de 88 minuts

Els personatges principals estan interpretats per:

Paul Hartmann: Der Marschall
Huguette Duflos
: Countess Maria Theresia von Werdenberg (The ‘Marschallin’)
Jaque Catelain: Octavian
Michael Bohnen: Baron Ochs auf Lerchenau
Karl Forest: Herr von Faninal
Elly Felicie Berger: Sophie
Friedrich Feher: Valzacchi
Carmen Cartellieri
: Annina

Són 11 YouTubes gentilesa de signorinaermione, que podeu anar degustant de mica en mica, però jo també us deixaré els enllaços per baixar-vos la pel·lícula, penso que paga la pena.

Au doncs, som-hi!


LA PRESENTACIÓ DE LA ROSA (Delirant!!!)

Els enllaços per baixar la pel·lícula:

Utilitzeu hjsplit per ajuntar-los

6 comments

 1. Josefina

  !Quina tarda m´espera, Joaquim!
  Em fa molta il.lusió tot el que ens deixes… i es que aquesta òpera no me la volía perdre en directe però per raons de salut, encara que m´havia proposat anar-hi, al Liceu, desprès de molt temps, no podré. Aixi penso que !quin encert el teu avui!. Seguiré puntualment les teves cròniques, les teves reflexions. M´agradan molt.
  Gràcies Joaquim.

  M'agrada

 2. Muuuuuchas gracias!!! El miércoles la ponen en el Espai Liceu y no podía ir a verla. Estaba rabiando de verdad por tener que perdérmela… Me la pondré en casa con el proyector para disfrutarla a lo grande!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: