IN FERNEM LAND

JJ.MM. DE SABADELL: EL QUARTET GERHARD


Quartet Gerhard. Foto Josep Molina

La temporada de cambra 2012-2013 que organitza Joventuts Musicals de Sabadell es va iniciar ahir al Teatre Principal de la capital vallesana, amb un magnífic concert que va tenir com a protagonistes el Quartet Gerhard. Com els habituals infernemlandaires sabeu, aquest concert va ser el cap de setmana passat protagonista indirecte del blog, ja que dues entrades per assistir-hi eren un dels premis a un concurs que em vaig treure de la màniga, i que com bé sabeu va tenir un resultat clar però un atorgament de premis més aviat confós, però feliçment resolt.

Havia sentit a parlar bé del jove, joveníssim, Quartet Gerhard i després del seu pas per l’emblemàtic cicle del Primer Palau, on acaben de interpretar (10 d’octubre) un concert de presentació, amb obres de Janácek i Mendelssohn (el mateix quartet que van interpretar a Sabadell), es van presentar al Teatre Principal amb tres obres ben diferenciades, com són:

 • Quartet op.76 núm 1 en Sol Major de F.J.Haydn
 • Quartet en Fa Major de M.Ravel
 • Quartet op. 44 núm 1 en Re Major de F.Mendelssohn.

El Quartet Gerhard està integrat per quatre joves musics (25 anys cadascun): Lluís Castan (violí), Judit Bardolet (violí), Miquel Jordà (viola) i Jesús Miralles (violoncel) i la veritat és que la fama i el currículum que els precedeix està plenament justificada. Són molt bons i l’única “pega” que tenen és precisament que són joves, i ja em direu si això és una “pega”, amb això vull dir que si als 25 ja toquen així, el que ens espera amb aquesta nova formació cambrística (fundat al 2010) tan sols són satisfaccions i molt bona música.

Amb el Quartet de Haydn la cosa no va anar gaire bé. L’afinació, sobretot en el primer moviment no va ser de tot encertada. Es notava un cert nerviosisme, potser produït per aquest fet, o qui sap si el quartet no el portaven tan ben preparat com la resta del programa, sobretot Mendelssohn, però al costat de les evidents virtuts que els quatre músics emanen, hi havia també una manca d’equilibri i potser massa rigidesa formal.

En el bellíssim Quartet de Ravel, per a mi el més bonic dels tres que van interpretar, el Quartet Gerhard ja es va deixar anar i van interpretar més que llegir, potser massa, ja que a vegades l’ímpetu desbordat de la joventut feia que algú sobresortís per sobre de la resta, i això malgrat que aquesta obra de Ravel es propens a donar molt protagonisme en moments concrets a cadascun d’ells, semblava que volguessin demostrar en el seu moment de glòria el gran nivell que tots ells tenen. Ells en la tercera obra, segurament la més assajada o treballada, van aconseguir ser un veritable quartet, no la suma de quatre excel·lents músics, i de ben segur amb aquest Quartet en Fa major no trigaran a aconseguir-ho.

En el segon moviment Assez vif. Très rytthmé, caracteritzat per els grans moments en pizzicato (molt conegut per els oients de Catalunya Música, ja que serveix de sintonia a un programa) els va mancar una mica més de precisió i cura, ja que el so no va sortir del tot polit, just en un moviment tan virtuosístic, tot i així la veritable i viscuda interpretació, intensa i de so, ara si, afinat, els va permetre fer una magnífica demostració de dinàmica i una àmplia gamma de intensitats sonores, amb uns bellíssims i equilibrats passatges en piano, on assoleixen una bellesa de so i una intensitat interpretativa de primeríssim nivell. Els seus crecendos, i els vigorosos forte, no sorprenen tant, quan els veus tan insolentment joves.

A la segona part, ja absolutament entregats a la música van oferir una bellíssima versió del quartet de Mendelssohn, i malgrat que tots quatre em van agradar molt, ja em perdonareu si menciono la cabdal, important i excelsa aportació de Lluís Castan com a primer violí, atorgant al conjunt una sensible, acurada i afinadíssima contribució, que va arrossegar-los a tots a assolir l’excel·lència.

En molts moments van aconseguir magnetitzar l’auditori i es respirava música de veritat, i ni un paper de caramel impertinent, ni algun estossec o xiuxiueig incomprensible, van poder trencar la màgia sonora que es va assolir amb una interpretació intensa, vitalitzant i exquisidament musical. El so vellutat i l’essencial equilibri sonor, van fer la resta per obtenir el més calurós dels aplaudiments d’un públic molt agraït i satisfet davant de tant talent i tant camí com tenen per recórrer.

Ens van oferir una propina, el segon moviment del quartet número 10 de Franz Schubert. Un Schubert amb massa nervi i poc musculat, però efectista. El so no va assolir arrodoniment del Mendelssohn i Ravel, però l’esclat romàntic era irresistible.

De ben segur els Gerard, ara ja haurem de començar a utilitzar la denominació d’origen escapçada com succeeix amb els Casals (Quartet Casals) estan destinats a fer grans coses i seria bo que la propera vegada que els veieu anunciats en algun teatre o auditori, féssiu un lloc a l’agenda, no us en penedireu, ans al contrari.

El proper concert del cicle de cambra de JJ.MM de Sabadell reunirà al Trio Ludwig (el germans Tomàs del Casals i la pianista Hyo-Sun Lim), serà l’11 de novembre a l’habitual Teatre Principal de Sabadell, són molt bons, jo de vosaltres no m’ho perdria

14 comments

 1. A l'ombra del llardoner...

  Joaquim,

  és fantàstic que vagis a aquests concerts que són el cultiu de la música catalana de base: tant de programació com d’intèrprets, sobretot en ciutats i indrets fora de Can Pixapins. Diu molt del teu compromís ètic amb la música. Alhora posa en evidència la mancanca de sensibilitat i d’interès de crítics professionals (o que ho han estat) que tenen blogs i només l’alimenten de produccions forànies i a l’estranger, liceus i Palaus 100.

  Segueixo reiterant el que altres vegades t’he dit: fas més per mostrar la normalització i esforços de la música en el seu m`paxim ventall que no la immensa majoria de qui hauria de fer-la (es tracti de crítics o consells de redacció de mitjans de comunicació).

  Només un apunt, el proper concert no serà el dia 11 de novembre si no el 16, que és divendres, tal i com és habitual en les Joventuts Musicals de Sabadell.

  M'agrada

  • Hi ha qualitat contrastada en aquests concerts i Sabadell no està més lluny (de casa meva) que L’Illa Diagonal (potser una mica més) però amb el cotxe és un moment.
   La programació sempre és interessant i els resultats acostumen a ser esplèndits.
   I un altre factor essencial, la música de cambra com el lied, quan està ben interpretada, dóna unes satisfaccions molt intenses i la música es gaudeix molt.
   Crec que quan estem parlant de musics joves i de casa, però sobretot bons, no anar a aquests concerts és un malbaratament intel·lectual enorme.
   Ja he corregit la data del proper concert, que no em penso perdre. Gràcies per ser per una vegada, tan amable, no t’hi acostumis. 🙂

   M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Hubiera querido asistir a este concierto, pero ya tenía comprometida la noche con unos amigos desde hacía tiempo. Lo tendré presente cuando se presente la oportunidad.
  Debemos apoyar propuestas como estas y a los jóvenes talentos que son el futuro.
  Gracias Joaquim por la labor de divulgación, tu trabajo es realmente meritorio.

  M'agrada

  • Va ser un concert molt bo, t’hagués agradat.
   Crec que tindràs moltes oportunitats de veurel’s, sent tan bons hauríem de preveure una activitat intensa i són molt joves, tenen una llarga vida per endevant.

   M'agrada

 3. madalena

  A mi la primera peça ja em va captivar. Crec que les petites imperfeccions que poguessin haver-hi van passar desaparcebudes gràcies a la sensibilitat amb la que van interpretar. Realment t’hi feien entrar.. i no passa sempre!

  M'agrada

  • Hola madalena, benvinguda a IFL.
   Desapercebudes més aviat no, ara poc rellevants si, ja que la qualitat va superar-les amb escreix. Estic segur que a ells els hi agrada llegir el que vam percebre el públic i això els servirà per perfeccionar i millorar.
   Torna quan vulguis, estàs a casa teva.

   M'agrada

 4. Es una gozada ver que músicos tan jóvenes consigan tal nivel de calidad con sólo dos años desde la creación de su Quartet Gerhard.

  Indudablemente hubo un arranque problemático con Haydn, pero su interpretación de Ravel fue arrebatadora y como este cuarteto del gran compositor francés es una maravilla el disfrute fue total, como también lo fue la mucho más controlada interpretación de Mendelssohn.

  Espero mucho de esta formación camerística.

  Un acierto más de programación en Sabadell.

  M'agrada

 5. Joana

  Per mi va ser un concert extraordinari, per recordar-lo molt de temps i repetir-lo si hi ha l’ocasió.
  Moltes gràcies Joaquim per tots els teus comentaris que enriqueixen els nostres petits coneixemnts.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: