IN FERNEM LAND

LE DERNIER JOUR D’UN CONDAMNÉ (ALAGNA-ARTETA)


David Alagna

Avui us porto la segona part del concert del dia 29 de setembre a la Salle Pleyel de Paris. Si ahir era La Navarraise, avui coneixereu l’òpera dels Alagna, deixeu-m´ho dir així, ja que David Alagna un dels germans de Roberto, ha posat la música a un llibret de Roberto, David et Frédérico Alagna, basat en la novel·la de Victor Hugo.

L’òpera es va estrenar el 8 de juliol de 2007 al Théâtre des Champs-Élysées i la Deutsche Grammophon ho va enregistrar per a la posteritat, no debades el tenor és artista de la casa.

L’obra és un al·legat contra la pena de mort centrat en dos condemnats, un home de finals del segle XIX i una dona a principis del segle XXI.

És un tema que ha donat i dóna molta literatura, escrita, musical i cinematogràfica, i per tant possibilitats teatrals, però la majoria de vegades que s’ha interpretat, també a Les Arts de València (2008), ha estat en versió de concert.

Musicalment l’obra no és tan dolenta com molts volien fer creure, ja que David Alagna, el compositor autodidacta i germà del tenoríssim, podia haver caigut en la facilitat melòdica d’un llenguatge amb els referents més fàcil i populars, emmirallant-se en el sempre efectiu post-verisme. En canvi ell ha intentat ser personal encara que massa sovint ha anat a buscar petites cites literals del Boris Godunov, de Pelléas et Mélisande o del propi Wagner (Die Walküre segur) , per desenvolupar un particular discurs que no intenta agradar a la primera escoltasa, però que tampoc vol incomodar a un oient avesat a anar l’òpera i per tant familiaritzat amb la música post romàntica de fa cent anys i algunes variants més agosarades (poques), vorejant recursos atonals en l’orquestració

Vocalment l’obra és d’un lògic i evident lluïment per el personatge del condemnat, fet a mida per a Roberto, i també per a la soprano que interpreta la condemnada ( a l’estrena la nord-americana Indra Thomas de no gaire bon record com Aida al Liceu ). La resta de rols són més anecdòtics i un mateix cantant (baix-baríton) acostuma a assumir-ne quatre (Le Geôlier / Le Prêtre / L’Aumônier / Le Bourreau).

Alagna després de l’Araquil de La navarraise que va ser com un entremès, es mostra molt més expansiu i segur en una tessitura no fàcil, però més dramàtica, que no exigeix cap tipus de delicadesa d’emissió, ni particulars mitges veus. És un cant declamat amb moments d’ample expressió lírica i impacte garantit de cara al públic.

Ainhoa Arteta talment sembla que canti Mélisande, però a l’estil Bayo per entendre’ns, emfatitzant les sonoritats. El registre d’Arteta s’ha anat eixamplant d’una manera força interessant, però el greu que exigeix la partitura (Indra Thomas té una vocalitat spinto) no el té i el canvi de color que es veu forçada a fer, fa que el seu cant soni artificiós.

La resta de rols, repetint el cast de La Navarraise, continua complint, i aquí la important intervenció coral, dóna relleu dramàtic a la partitura.

Sóc incapaç de dir alguna cosa de la direcció de Frédéric Chaslin. LOrquestra m’ha agradat més que el Cor (Les Cris de Paris), però ambdós sonen efectistes i em sembla que és una mica el que busca aquesta partitura.

Estic convençut que sense ser una obra molt remarcable, l’escoltareu bé, ja que l’audició té punts d’interès i musicalment és molt hàbil, té instint teatral i sobretot un final efectista que atrapa.

Escolteu-lo, des de l’ària del condemnat (Alagna) “” i el posterior final

David Alagna

LE DERNIER JOUR D’UN CONDAMNÉ
Opéra en deux actes et un intermezzo
Livret de Frédérico, Roberto et David Alagna
d’après le roman de Victor Hugo
créé en concert le 8 juillet 2007 au Théâtre des Champs-Elysées
création scénique le 30 octobre 2009 au Théâtre Théâtre Csokonai de Debrecen

Le condamné
Roberto Alagna
La condamnée
Ainhoa Arteta
Le Geôlier / Le Prêtre / L’Aumônier / Le Bourreau
Nicolas Cavallier
Le Friauche
Thomas Dear
Le Guichetier de Garde / Le Procureur général
Marc Larcher

Les Cris de Paris
Orchestre National de France
Direction musicale
Frédéric Chaslin

Paris, Salle Pleyel, 29 de setembre de 2012

ENLLAÇ mp3:

https://rapidshare.com/files/1851613665/01%20LeDernierJour_290912.mp3

Us deixo l’enllaç al blog d’en maac (Cantan Ellas), arran de l’estrena d’aquesta òpera a Les Arts: http://cantanellas.blogspot.com.es/2008/02/le-dernier-jour-dun-condamn-de-los.html

 

Demà música de cambra amb el Quartet Gerhard a Sabadell.

 

10 comments

 1. Xavier C.

  Ha, ha, ha!!! Ja veig als tres germanets asseguts a taula, amb la camisa mig oberta, ensenyant pit pelut i collar gruixut d´or, mentre mengen nyoquis i alcen el to de veu en parlar de la seva darrera conquesta femenina. Ah… la famiglia!!!

  M'agrada

 2. Carlos R.

  Creo recordar que el CD de esta opera me llegó como regalo de Navidad, hará dos años. Durante un tiempo quedó a la espera de escucha, puesto que muy predispuesto a la escucha no estaba, me temía lo peor llevado por lo leído en algunos foros.
  Cuando lo escuché no me desagradó e incluso creo que lo escuché un par de veces más.
  Muy probablemente esta opera no se hubiera representado nunca y mucho menos se hubiera grabado de no ser que en el complot estuviera presente el apellido Alagna, pero también es cierto que hemos escuchado cosas peores y también lo es que de no haber llevado el apellido Alagna, el trabajo de David hubiera sido mejor tratado por crítica y público, sobretodo aquel que cae en las provocaciones más mundanas, tan acordes con gran parte de lo que rodea a los Alagna, especialmente al más mediático y relevante, a cuyo alrededor se cobija el resto de la “famiglia” como de forma divertida nos sugiere Xavier C.

  M'agrada

 3. La escuché en el 2008 con Alagna en Valencia en versión concierto y la verdad es que no lo pase mal, es agradable.

  Me vas a perdonar pero copio parte de lo que escribí en su momento, de paso os ahorro el viaje:

  “Los protagonistas principales de la ópera son un hombre y una mujer, ambos condenados a muerte pero en épocas distintas, él vive en la primera mitad del siglo XIX y ella en los primeros años del siglo XXI. La vida ha evolucionado mucho entre uno y otro tiempo pero hay cosas que no han cambiado, y eso es lo que parece que quieren decir los Alagna, pero, como ya he explicado, yo creo que no es del todo cierto.
  A lo largo de la obra van apareciendo temas que a mí me parecen muy manidos, la lentitud de la burocracia, la lejanía de la justicia, la hipocresía de la religión, la añoranza de la libertad, la pérdida de la familia, la soledad, el miedo a lo desconocido… Todo aderezado con una música que recuerda a Cyrano de Alfano, a Debussy, al versimo y también a Glass y rematado con dos arias de lucimiento -una para ella y otra para él- y un final muy efectista.

  La ópera de David Alagna tiene un marcado carácter oratorial y es posible que funcione mucho mejor en versión concierto que sobre el escenario, la verdad es que no tengo mucho interes en comprobarlo.

  Debo decir que no me lo he pasado mal, no me he aburrido, ha habido momentos en los que he disfrutado, es un placer tener a Alagna cantando a sus anchas una parte hecha a su medida, entregado, convencido en lo que hacía, sólo por eso ya ha valido la pena estar ahí. Erwin Schrott se ve que no estaba en buenas condiciones vocales ya que de los cinco papeles que tenía previsto cantar (Primer Forzado, El Cura, Un Desahuciado y El Verdugo) sólo ha cantado el Desahuciado, en el resto ha sido sustituído por el barítono Richard Rittelmann, que ha estado bien pero que no ha dado el juego que podría haber dado Schrott -ha bordado el papel del Desahuciado con sus dotes histriónicas-. También me ha gustado Nathalie Manfrino -Roxane en el Cyrano en DVD de Deutsche Grammophon-, aunque tampoco ha sido como para lanzar cohetes, la próxima primavera sacará un disco de arias francesas para el sello Decca. Bien el Coro Filarmónico de Praga y correcta la dirección de Franck Villard.
  Aunque la sala del Auditorio superior de Les Arts tenía numerosos huecos, ha sito un éxito total, el público se ha mostrado muy caluroso con Alagna, el tenor lo ha querido derivar hacia su hermano, pero lo cierto es que sin aquél no creo que la ópera vaya a ningún sitio.

  Y así es como yo lo he visto.”

  M'agrada

 4. Esos casi 14 minutos finales son muy efectistas y la música muy asequible. Es verdad que esa “marcha fúnebre” hacia el desenlace recuerda mucho el “Boris” (“Escena del Carillón”, “Alucinaciones de Boris”, …). Parece una ópera muy interesante y Roberto Alagna está mucho más seguro que en “La Navarraise”.

  Me agradaría que fuera programada en el Liceu. Escenificada mucho mejor, pero si fuera en versión de concierto ya me conformaría.

  M'agrada

  • Si no ha de venir Alagna a fer-la, millor tenir la gravació
   I si Alagna ha de venir a cantar òpera, millor un altre títol, la veritat, però efectivament no està tan malament com creia abans d’escoltar-la.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: