IN FERNEM LAND

AVUI MARIA FRIEDMAN TORNA A GIRONA


Maria Friedman

Maria Friedman va visitar el Festival Temporada Alta de Girona l’any 2005 i va fer un recital sensacional, inoblidable. Va tornar dos anys més tard en una altra nit màgica, dins la programació del Festival Únicas, que es va celebrar al Palau de la Música Catalana el 2007, i ara, 6 anys més tard torna aquesta nit a l’Auditori de Girona, per oferir un recital dedicat a Stephen Sondheim i Leonard Bernstein, quasi res!, dins l’edició del Temporada Alta d’enguany.

A tall de preàmbul i per si algú es decideix a  treure una entrada d’última hora, us animo a escoltar a la cantant i actriu anglesa en un seguit de fragments que l’únic que pretenen és demostrar-vos que la Friedman, si és que no ho teniu clar o no ho sabeu, és una de les grans.

Començarem per Sondheim, és clar, i la genial interpretació que va fer de Mrs Lovett en els PROMS de l’any 2010. Canta d’aquesta manera la hilarant “Little Priest”, l’acompanya el genial, terrorífic i adorable  Sweeney Todd de Bryn Terfel. Aquest és un dels youtubes més visitats del meu canal.

Canvi de registre, escoltem-la ara en “How Many Tears” del musical Martin Guerre, un fracàs dels autors de Les Miserables, Claude-Michel Schönberg i Alain Boublil.

Maria Friedman va formar part del cast londinenc de Ragtime, potser el darrer gran musical, amb llibret de  Terrence McNally, lletres de Lynn Ahrens i música de Stephen Flaherty. En aquest vídeo que us proposo canta l’encisadora Our Children acompanyada de Graham Bickley en una versió en concert del preciós musical, celebrada l’any 2002 a Cardiff en el que va suposar l’estrena europea, abans de que l’obra s’estrenés al West End londinenc el 19 de març del 2003 3n un dels teatres amb més malastrugança de la capital anglesa, el Picadilly.

Tornem als PROMS del 2010 per escoltar-la en el concert que es va celebrar al Royal ALbert Hall per commemorar el vuitantè aniversari de Stephen Sondheim i on la Friedman va cantar així “Children will listen” de Into the Woods.

Ara escoltem-la  un clàssic dels clàssics “Can’t Help lovin’dat man” del gran musical de Jerome Kern “Showboat”, en una versió molt sui generis i amb un arranjament orquestral bastant discutible.

I així va cantar “As If We Never Said Goodbye” del musical “Sunset Boulevard” en el concert del 60è aniversari d’Andrew Lloyd Webber l’any 2008.

Finalment us deixaré amb la Friedman ahir el matí al Jamboree, en la roda de premsa de presentació del concert que tindrà lloc aquesta nit, cantant “Somewhere” del West Side Story, el musical que té la gran virtut d’haver unit els genis de Bernstein (música) i Sondheim (lletra). La versió diguem que és matinal i per tant millorable, espero que aquesta nit estigui més “entonada”

Sé que molts “musicaleros” d epro diuen que la Friedman és una diva de petit format, com totes les dives angleses i que res tenen a veure amb les grans de Broadway, potser tenen raó, però al costat de les nostrades, aquesta em sembla gegantina.

Demà us explicaré com ha anat.

4 comments

  1. Roberto

    Aunque últimamente se dedica más a la dirección (Merrily we roll again, de Sondheim) que a cantar ella en musicales, lógicamente es un evento que lamento perderme. No sé si vosotros iréis, pero si es así que lo disfrutéis.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: