IN FERNEM LAND

LA PETRA i EL PETER: LIED A LES 5 DE LA TARDA


Possiblement el Gran Teatre del Liceu, no és el lloc idoni per escoltar un recital de lied. Les dimensions de la sala i el públic, majoritàriament no adepta a les delicatessen liederístiques i si als pinyols i proeses vocals diverses, no ofereixen les garanties bàsiques per establir la comunicació necessària, i gaudir dels secrets del lieder.

Afegim que un diumenge a les cinc de la tarda, és un agreujant al panorama no gaire engrescador del encapçalament. El torn de diumenge, és encara més amant de l’òpera de tota la vida, és a dir, aides, trovadors, tosques, butterflys i lucies, si de cas posi’m un Rossini, però d’aquests que fan riure, no sigui cas que ens tornin a fer allò que no s’acabava mai de la Semiramide i arribem més tard de les 9 a casa.

El diumenge a la tarda desprès del tiberi familiar amb tortellet de cabell d’àngel, cafetó i “xupet” d’aromes de Montserrat, ens predisposa a una tarda distreta al Liceu, amb la soneta i aquell estat de sopor agradable que ens fa caure el programa de manera  sorollosa de la nostre faldilla, per despertar tota la filera del davant i del darrera, durant el primer acte, que sempre és el que costa més mantenir-se despert.

Però a qui se li acut, fer una sessió de lieder el diumenge i a les 5?. Si el preu que hem de pagar per veure al Peter Seiffert  l’any vinent al Tannhäuser, és una sessió de lieder del matrimoni, doncs d’acord, però no ho programeu un diumenge a la tarda. En tot cas el diumenge a la tarda i per estalviar, feu un concert amb àries i obertures d’aquelles, també de tota la vida, i així aplaudint cada peça, no ens adormim. Però en el lieder, s’ha de respectar els blocs de cançons,  i els entesos no ens deixen obrir ni els caramels per fer-nos passar la tos histèrica del avorriment, ja em direu que hem de fer.

Amb aquests antecedents, anem a parlar del concert d’aquesta tarda.

Segurament el públic, ansiós de seguir els resultats electorals i per oblit, doncs ja no recordava la cancel·lació inicial d’aquest concert i la posterior nova data, no ha omplert el teatre i sent generós,  la sala presentava un aspecte inusual per ser diumenge tarda, mitja entrada en prou feines.

La primera part, tot dedicat als Schumann’s, és a dir a Robert i Clara,  i m’atreveixo a dir que tothom hem  hagut de fer veritables esforços per no dormir-nos de manera espectacular, una siesta col·lectiva de dimensions siderals. Ella, intèrpret correcta i veu sense interès. Ell,  veu en dificultats, al menys pel lied, i avorrit, potser per acompanyar fins hi tot en això a la seva senyora.

La segona part, vist els antecedents de la primera, no podia ser pitjor i no ho ha estat. Han cantat Richard Strauss i Joseph Marx. Ell s’ha equivocat de ple volen cantar Strauss com si fos Mascagni, però al menys ha servit per espavilar-nos. Ella en la seva tònica.

Han arribat les propines sense fer-se esperar gaire. Opereta, que no era el que s’esqueia més, però si que el que hom esperava. Duet de Das Land des Lächelns (Lehar) i la famosa ària de tenor d’aquesta opereta, Dein ist mein ganzes Herz. Per finalitzar ell, ha cantat l’ària de la lluna de la Rusalka de Dvorak. Cares de satisfacció en certa part del públic, que finalment han pogut xiular i cantar alguna cosa i la resta, absolutament desencisats.

Molt avorrit, massa.

3 comments

 1. Mei

  Jo he decidit fer la migdiada directament a casa…

  Aquesta temporada ja he sentit roncar al Liceu, espero que aquesta vegada els roncadors hagin estat discrets…

  M'agrada

 2. Colbran

  El “Du bist mein ganzes Herz” en va recordar, i molt!, els “Soy arriero” del Cristóbal Massana, però no per què aquest extraordinari baríton de zarzuela ho fes malament, tot el contrari, però el Seiffert ho va cantar a “grito pelao” como es té que que cantar el pregó i loança al ví de Toro de “El cantar del arriero”. Potser es va adonar Don Peter que “s’havia pasao” i quan va intentar apianar i matisar, quasi la va pifiar, per no fer us d’un verb més clarificador, per què estava claríssim que el Seiffert no tenia el dia y a més a més la Petra no el té mai.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: