IN FERNEM LAND

Pesaro, la ressaca.


Rossini

 Tornant de Pesaro et queda una ressaca del cant rossinià, del que has escoltat i del que t’agradaria haver escoltat.

Quan et queden dubtes de com es canten determinats rols sempre solem anar a buscar al passat, en el cas de Rossini el immediat, doncs la flor i la nata del cant rossinià va esclatar als inicis dels anys 80 del segle passat, precisament amb l’arrencada del ROF.

Doncs a Pesaro succeeix una cosa similar al que passa a Bayreuth, molts cantants rossinians que fan coses memorables, no s’acosten per Pesaro, de la mateixa manera que molts wagnerians no són contractats o no volen anar a Bayreuth.

Us deixo un vídeo que demostra que avui hi han tenors capaços de cantar una òpera tan difícil com l’Ermione, però el cas és que mentre a Pesaro es dediquen a contractar lleugeres per fer els rols escrits per a la Colbran i a fer invents amb tenors, al New York City Opera fan un Ermione amb aquest parell de fores de sèrie.

Barry BanksEll cantarà en el segon repartiment de La Cenerentola del Liceu del any vinent, és diu Barry Banks.

Ella és un fenomen d’aquells que so se sap ben be per que no està en el cartellone de tots els primers teatres del món, és diu Alexandrina Pendatchanska i canta al Real la propera temporada la Vitellia de La Clemenza di Tito, que ja ha enregistrat  magníficament amb René Jacobs. Perdoneu-li alguns sons oberts d’un cert mal gust, el dramatisme que dona a l’escena ho justifiquen.

El vídeo és del any 2005. Ermione figura en el cartellone de Pesaro del 2008 i encara no es coneix el cast, tot i que és diu que el rol d’Ermione el cantarà la mezzo Sonia Ganassi i dels dos tenors necessaris es parla de Francesco Meli i Maxim Mironov. Si és així no està gens malament tot i que l’opció Banks em sembla més atractiva que Francesco Meli, vist aquest sorprenent vídeo i no coneixent com ho pot fer Meli.

Més informació a Pesaro 2007

2 comments

 1. colbran

  Esta señora siempre me ha gustado y muy especialmente después del corte de “Anna Bolena” que Mei puso en su bloq. Los sonidos “raros” los emite sólo cuando se burla de Pirro con el texto que canta. Sobre su falta de lanzamiento mundial, con las extraordinarias dotes que le adornan, me retrotrae al caso similar de Marisa Galvany.
  En cuanto a Barry Banks, yo creo que debe ser un cantante que gana al natural porque es muy lanzado, pero carece de los graves de baritenor que exige el personaje (y que Chris Merritt tan generosamente concedía) para poder dar vida al personaje creado por el tenor baritonal Andrea Nozzari.
  “Ermione” es, probablemnte, la obra más moderna de Rossini, adelantándose más de 30 años a su época, por eso el público no la entendió y se retiró de cartel después de dos funciones y no se volvió a escuchar hasta 1977, aunque su verdadera exhumación corresponde a su representación de Pésaro de 1987, con una Caballé ya “tocada”.
  La Ganassi estará espléndida, supongo, y éste será el cuarto rol Colbran de su carrera, siendo los otros tres: “Elisabetta, regina d¨Inghilterra”, “La donna de lago” y “Semiramide”; esta úlima ópera la tiene estudiada pero no se decide a interpretarla en público, por culpa de los “grillos” que se han adjudicado un personaje que no se corresponde a su vocalidad y si al de la Ganassi y ésta teme que si lo interpreta como está escrito (si bemol tope de agudo) el público creerá que escamotea notas altas que nunca han existido, pues la Colbran (en realidad una mezzo) no las tenía y su marido ya procuraba que no estuvieran.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: