IN FERNEM LAND

Raimon i Ausiàs March: Veles e vents


 

Avui us proposo ecoltar la que per a mi és la millor cançò de Raimon. Veles e vents és un poema d’Ausiàs March que va musicar el cantant de Xativa al any 1969 i va orquestrar Manuel Camp. 

Veles e vents han mos desigs complir,
faent camins dubtosos per la mar.
Mestre i ponent contra d’ells veig armar;
xaloc, llevant, los deuen subvenir
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.

Bullirà el mar com la cassola en forn,
mudant color e l’estat natural,
e mostrarà voler tota res mal
que sobre si atur un punt al jorn.
Grans e pocs peixs a recors correran
e cercaran amagatalls secrets:
fugint al mar, on són nodrits e fets,
per gran remei en terra eixiran.

Amor de vós jo en sent més que no en sé,
de què la part pitjor me’n romandrà;
e de vós sap lo qui sens vós està.
A joc de daus vos acompararé.

Io tem la mort per no ser-vos absent,
perquè amor per mort és anul·lat:
mas jo no creu que mon voler sobrat
pusca esser per tal departiment.
Jo só gelós de vostre escàs voler,
que, jo morint, no meta mi en oblit.
Sol est pensar me tol del món delit,
car nós vivint, no creu se pusca fer:

aprés ma mort, d’amar perdau poder,
e sia tost en ira convertit.
E, jo forçat d’aquest món ser eixit,
tot lo meu mal serà vós no veer.

Amor, de vós jo en sent més que no en sé,
de què la part pitjor me’n romandrà,
e de vós sap lo qui sens vós està:
A joc de daus vos acompararé.

15 comments

 1. Quin gran poeta, March! Mai no el valorem prou. No té gaire res a envejar, a contracor d’alguns, a Petrarca. El món no sap el que es perd… I els nostres polítics no han sabut fer res més que desaprofitar la daurada opurtunitat que representava la Frankfuter Buchmesse per donar a conèxier els nostres clàssics…

  M'agrada

 2. Assur

  Quantíssima raó tens, Vianant! Quin grandiós poeta, Ausiàs March i, a la vegada, quin gran desconegut!

  Raimon va fer una tasca impagable musicant alguns dels seus poemes, així com d’altres clàssics del XV, sense oblidar, però, les cançons fetes a partir de poemes de Salvador Espriu, de les quals tan satisfet se’n sentia el poeta de Sinera (jo, cada cop que sento “He mirat aquesta terra” és que em fonc).

  Tot un encert, Ximo, aquesta deliciosa cançó per apaivagar els ànims :)).

  Una cosa: els arranjaments dels clàssics del XV són d’en Manuel Camp. Antoni Ros-Marbà va fer tots els arranjaments de les cançons amb la lletra de l’Espriu.

  M'agrada

 3. Teresa

  Avui tinc a la feina una jornada molt dura, amb un parell de reunions especialment difícils. He agafat el costum d’obrir aquest blog a primera hora i fer-ne una lectura ràpida de l’últim post. Avui afrontaré el que em toqui amb les Veles i Vents ressonant dintre meu, quin tresor! Als meus 15 anys, a l’any 74, hi van haver dues coses que em van canviar la vida (permeteu-me la expressió de culebrot): llegir les memòries de Pablo Neruda, Confieso que he vivido, i escoltar per primera vegada el disc d’en Raimon dedicat a l’Ausiàs March. Hi vaig descubrir moltes coses noves que ja estaven dintre meu i que amb aquest llibre i aquest disc que van poder començar a sortir. Moltes gràcies, Ximo!!!

  M'agrada

 4. Tosca

  Ximo tens la virtut de fer-me recordar temes que, pel que sigui, tenia oblidats. Gràcies. Es la cancó que més m’agrada de Raimon. Reconec que no conec Ausiàs March i deu ser perquè en aquest pais no ens saben vendre.Tant de bó fessim com els anglesos !!! Els si que en saben de vendre’s !!!

  M'agrada

 5. Titus

  Ausiàs March, poeta injustament oblidat en aquest desert cultural que és el País Valencià. Tant de bó alguna editorial o alguna institució promoguera la figura d’aquest gran poeta. Reconec que mai m’ha agradat massa Raimon, però és cert que aquesta cançó és una meravella.

  M'agrada

 6. Assur

  Titus: Em permeto recomanar-te el llibre “Ausiàs March. Obra completa”, edició del catedràtic anglès Robert Archer, i publicat per Barcanova el 1997 per commemorar el sis-cents aniversari del naixement del poeta.

  Un estudi preliminar encapçala cadascun dels 128 poemes (més de 10.000 versos), i les nombroses notes a peu de pagìna ens ajuden a comprendre’n el sentit.

  És un d’aquells regals que estaven “cantats” pel dia de Reis del 98. :))

  M'agrada

 7. maac

  Sí, sí, estoy vivo. He tenido una semana de mucho trabajo. A mí me encanta Raimon, y también Ausiàs March, pero he de reconocer que se me hace muy difícil de leer, hace años tenía una edición con algunas poesías actualizadas por Joan Fuster de lectura más fácil pero no sé por dónde andará.
  De las canciones de Raimon siempre me he sentido muy identificado con “Molt lluny”:

  Molt lluny,
  en les butxaques d’uns pantalons
  vells
  que ma mare guardava
  -ma mare ho guarda tot-,
  he trobat
  les nits que ens passàvem
  caminant, amics,
  pels carrers de Xàtiva.
  Parlavem de tot
  i del bé i del mal.
  Amb poques coses clares:
  la incertesa del futur,
  l’avidesa d’uns infants.
  Les caminades nits d’estiu
  les tinc avui al davant.
  Amunt i avall…

  M'agrada

 8. Hola trapatroles, benvingut. És cert, el vent és LA CANÇÓ, però per text i per música, veles e vents, m’emociona molt.
  Gràcies per deixar aquest comentari i espero que hi tornis, sempre que et vingui de gust.

  M'agrada

 9. colbran

  En costa molt d´entendre la lletra. La mùsica es molt maca. Tinc que reconeixer que no m´havìa fixat mai en aquesta cançó car no hi seguit d´aprop la carrera musical d´en Raimon. Soc d´aquells que el recordan per “Al vent” i “Diguem no”.
  Ara que la hi escoltat amb atenció tinc que dir que la melodía principal en recorda molt al “Milord” que cantava la Piaf, ara bé amb un ritme molt mes ràpid.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: