IN FERNEM LAND

Rise and Fall of The City of MAHAGONNY


La Opera de Los Angeles (LAOPERA) que dirigeix Plácido Domingo, va muntar el mes de març de 2007 una nova producció en anglès, per això “Rise and Fall of The City of Mahagonny“, de la magistral òpera de Kurt Weill i Bertolt Brecht, que fa quinze dies vaig veure a la Komische Oper de Berlín en una versió radicalment diferent a la que ara ens ocupa.

S’acaba d’editar un DVD d’aquelles representacions dirigides per James Conlon, director musical de la casa i John Doyle en la part escènica.

Es van escollir, per cobrir les parts femenines, a dos actrius del millor Broadway actual, l’espectacular Audra McDonald i la diva Patti LuPone. Pel protagonista masculí es va buscar a un tenor líric Anthony Dean Griffey, amb la qual cosa s’uneixen dos móns musicals que no sempre son fàcils d’encaixar amb resultats dispars, però anem a pams.

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en l’original alemany, és una òpera sense concessions al melodrama i al sentimentalisme tan consubstancial del gènere operístic. Si al text de Brecht li cal una actualització en profunditat, com va intentar de manera no del tot reeixida Andreas Homoki a la Komische Oper, a la música de Weill no l’afecta el pas dels anys, amb una força que persisteix trencadora i alhora popular. No és una partitura tan assequible com Die Dreigroschenoper (L’Òpera dels tres rals), però no estalvia moments gloriosos, sobretot per a la Jenny i la seva extraordinària Alabama song o el final del segon acte.

Pel que fa al text que tant va escandalitzar al Liceu en les representacions del febrer de l’any 1971, en les que varen suposar l’estrena a Espanya, ara ja no té la força que podia tenir en l’època de l’estrena. Els excessos del menjar i del sexe han deixat sense força tota l’argumentació del segon acte i resta tan sols, i no és poc, l’ambició i els diners, com a únic argument encara vigent, tal i com va voler reflectir Homoki a Berlín obviant els excessos pantagruèlics, sexuals i pugilístics, deixant com a únic argument els diners que Jimmy regala i dona i que i són negats quan els necessita, donant-li tothom l’esquena.

En el muntatge de LAOpera, la proposta de John Doyle és absolutament respectuosa amb l’original, però es permet alguns canvis anacrònics en el temps que finalment passa de la primera meitat del segle XX a els nostres dies, sense que hi hagi aparent explicació.

Pel que fa a l’elecció dels protagonistes, barrejar actors cantants de Broadway (McDonald-LuPone) amb cantants del món operístic, té els seus riscos i la veritat és que a part de veure el micro de la LuPone, no sé pas com encaixaria el so dels uns o dels altres, o és que potser tots estaven amplificats?.

Patti LuPone és una actriu i cantant amb fama contrastada, però no m’acaba d’agradar com soluciona la impostació de la seva veu, que permanentment oscil·la entre el cant declamat i la veu permanentment engolada, lluitant per sobrepassar l’orquestra. El rol de Leocadia Begbick està escrit per a una mezzosoprano i la LuPone no ho és, més aviat és una soprano, però no acaba d’encaixar ni com a cantant d’òpera ni com a cantant de musical. Sembla que la seva exitosa interpretació, també sota la direcció de Doyle, de la Mrs. Lovett de Sweeney Todd a la LAO, va fer que acceptes aquest rol que jo crec que no li escau.

Audra McDonald en canvi, llueix unes facultats vocals esplèndides i enlluerna especialment per la seva poderosa presència i actuació escènica, molt desagradable, bruta i desencisada, tal i com marca la dramatúrgia sense cap concessió, però la veu sempre impostada de manera correcta, posseeix un registre de soprano molt generós. En molts moments he vist a qui s’emmiralla la nostra Nina, però renoi, quina diferència.

Anthony Dean Griffey contrasta una presència poderosa amb una veu de tenor líric, molt líric, amb alguns sons massa blancs, que no s’ajusta amb els moments més dramàticament exigents com la fantàstica escena que inicia el tercer acte, “When the sky turns brighter”

Robert Wörle fa un bon Fatty i Donnie Ray Albert un desagradable Trinity.

El cor de LAOpera no m’ha semblat gran cosa, sobretot la important part masculina, amb una corda de tenors bastant feble.

M’ha agradat força la visió i concertació de James Conlon, un director que no estimo gaire i que fa uns quants anys em va destrossar un concert de Wagner i Strauss amb Ben Heppner de protagonista, a La Bastille, quan ell n’era el director titular.

Un Mahagonny al llindar de Broadway, però amb punts d’interès per revisar una obra que ves per on tenia oblidada i que en qüestió de quinze dies he actualitzat.

Us deixo uns youtubes de la producció:

Comencem per l’Alabama song de la McDonald.

Un petit tast on podeu veure als principals protagonistes en acció

La presentació de la Leocadia de la Patti LuPone

5 comments

 1. BroadwayBaby

  Si vols una bona opció per un bon Mahagonny tens un DVD de les representacions del festival de Salzburg, diguem que amb un caire més operístic que aquesta.
  Estic d’acord amb tu en que la LuPone no està bé, però és que tot ho canta igual. Aquesta manera de cantar a Sweeney Todd li va molt bé, però a Mahagonny gens.
  Per la resta, trobo que aquest Mahagonny de Los Angeles és correcta, això si, amb una Jemmy fabulosa (més que la Malfitano de Salzburg) “massa soprano”.

  M'agrada

 2. colbran

  A mí Patti LuPone es una señora que no me cae bien, me es antipática. Pero no le niego valores, máxime si tengo en cuenta que lleva 33 años en el teatro (musical y de prosa), desde su debut en 1975 en el fallido musical “The robber bridegroom”, junto a Kevin Cline (con quien mantuvo una relación sentimental de seis años) y ésto dice mucho a su favor.

  Ahora a sus 59 años está cascada de voz y creo que no ha sido buena elección para esta obra. Y es curioso que últimamente se vaya decantando por interpretar musicales operáticos como “Sweeney Todd”, “Candide” y esta “Mahagonny”.

  De todas formas en los mismos roles por ella interpretados siempre prefiero a otras. Así me gusta más Angela Lansbury como Mrs. Lovett; Glenn Close y, sobretodo la maravillosa y budista Betty Buckley, como Norma Desmond; la fabulosa Kim Criswell (para mí la más importante estrella del musical actual, a pesar de sus escasas apariciones escénicas) como “vieja dama”…

  Quizás sea injusto juzgarla sólo a través de DVDs y discos, pues nunca la he visto en persona y no puedo conocer el volumen de su voz o su movimiento escénico, aunque su pequeñísima estatura debe ayudarle más bien poco.

  Audra McDonald está estupenda de voz y tremendamente lasciva escénicamente. Al contemplarla cuesta un poco imaginarse a Lotte Lenya (que la estrenó) en ese papel, careciendo de belleza, de figura y, aunque cantaba muy bien la música de su marido, con una voz indeterminada, pero, desde luego, no lírica.

  El desarrollo escénico me gusta más que el recientemente visto en Berlín, pero menos que el del Liceu de 1971 y el de Salzburg que menciona Broadway Baby. Al menos aquí, como ocurriera en las dos escenificaciones últimamente mencionadas, no se omiten los excesos de la gula, la lujuria, la brutalidad y la bebida, expuestos, eso sí, de forma muy light, muy era Bush… En el Liceu, durante esta importantísima escena hubo un follón de Dios es Cristo: una señora de la fila 3 de platea gritaba como un energúmeno detrás mío, enarbolando un bolso que no sé si quería lanzarlo al escenario o estrellarlo contra mi cabeza, porque yo gritaba bravos a grito pelado. En Salzburg se mantiene la escena con toda su crudeza, pero en Berlín no y nos “deleitaron” durante casi media hora con una lluvia de billetes de banco que se hizo interminable.

  La dirección musical de James Conlon me gusta, mantiene unos tiempor muy acordes con el estilo Weill que nos es familiar y éso siempre es de agradecer.

  M'agrada

 3. Roberto

  A mí tampoco me agrada mucho Patti LuPone. La ví hace unos años en “Sunset Boulevard” y me quedé igual. Este verano no sé si me decidiré a verla en “Gipsy”, ya que hace bastantes años la vi por Angela Lansbury y no creo que la pueda superar.

  M'agrada

 4. A queer one (Julie Jordan)

  Tarde como siempre y un poco entre el avión y el tren…

  Pues yo estoy de acuerdo con lo de la antipatía y en general con lo que decís de la LuPone (que no es gran cantante, etc), pero, pero pero… A PESAR de todos sus defectos me encanta. La he visto varias veces. No funciona en contexto de cabaret (para mí, pero a mi pareja le cautivó bastante en el 2003 en Nueva York), pero cuando la vi en Master Class se me metió en el bolsillo en cuestión de segundos. Y finalmente funciona bien en escenarios grandes. Y estaba muy divertida (y exagerada) como la Old Lady. El disco del concierto en vivo, curiosamente, es aburrido cuando canta, pero estupendo cuando habla. Lo cual no sé yo si es bueno, pero ahí está. Sí, tiene fama de dragona, de antipática, de todo eso, pero bueno, tiene carisma en vivo.

  Lo de Weill, también conforme. Es flojo y aburrido, y me consta que no tiene por qué serlo. Pero la culpa no es de la Lupone. Se metió en esto porque confiaba en John Doyle, que hizo el Sweeney Todd de los instrumentos musicales. Se rumorea que es una versión que no gusta a Sondheim. A mí, la verdad, no me llegó.

  Por cierto, sale el vídeo de su producción de Company (también con los actores tocando instrumentos musicales) el día 20. Funcionaba incluso peor que el Sweeney Todd, pero es muy recomendable sobre todo porque no hay otra.

  Totalmente de acuerdo con Audra McDonald. En el YouTube están sus grandes momentos de 110 in the Shade del pasado verano. De la nueva generación es sin duda la mejor en todo. Pero ya que estamos, es perezosilla (dicen quienes la conocen) y no ha sido, hasta ahora, capaz de preparar un show coherente. La he visto cuatro veces y siempre hace algo así como “mis canciones preferidas, siempre muy bien, pero es un caso de (mucho) más talento que trabajo. Perfecto, pero se lo podría currar más. Vamos, digo yo. Que llegará un momento que no le saldrá tan natural.

  Y también de acuerdo con la Buckley (aunque yo lo del budismo lo veo como un punto a favor, Colbran). Una recomendación, Ximo: la canción “14 Dwight Ave Natick Massachussets” (se llama así)del disco Elegies de William Finn. Para mí simplemente la mejor canción compuesta (más o menos) para Broadway en los últimos diez años (bueno,yo tiendo a decir cosas así muy a menudo) y probablemente la mejor interpretación en disco de la Buckley o de cualquier otra mujer hombre o muñeco de Barrio Sésamo en el mismo periodo. Es un monólogo. Trata de una mujer que está a punto de morir y recuerda, con toda la PASIÓN que es capaz de poner la Buckley, su vida. Me emociona cada vez que la escucho.

  Por último: la Criswell no estará en el Candide de Carsen de la ENO este verano. Me dice un insider que la han vetado en el teatro y han tenido que improvisar a otra. Lo digo por si planeabas ir a verla…

  M'agrada

 5. amfortas

  Com que respecte de les veus ja esta tot dit, tan sols dir a favor d’en james Conlon, a qui no he vist mai actua en directe, que les seves gravacions de Zemlinsky, m’agradan molt. Eine florentinische tragödie, der Traumgörge i Der Zwerg em semblan meravelloses.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: