IN FERNEM LAND

Avui Richard Wagner i Andrea Palladio


idili66

Per tal de començar la setmana de manera equilibrada, harmoniosa i amb la serenitat necessària us proposo la unió del Idil·li de Siegfried, l’obra que Richard Wagner va regalar-li a Cosima i l’obra del arquitecte italià Andrea Palladio.

No hi ha més secret, dues obres, la del meu music i el meu arquitecte per fer-vos més fàcil el inici de la setmana.

La versió orquestral és de Marek Janowski dirigint la Orquestra Nacional Danesa el passat 19 de febrer.

El idil·li de Siegfried va ser escrit originalment per una orquestra de cambra i per a us privat de la família. Inicialment es deia Idil·li de Tribschen pel cant del ocell de Fidi i l’alba taronja. Fidi era el diminutiu que utilitzaven Wagner i Cosima per anomenar al seu fill Siegfried i l’alba taronja sembla que fa esment a la llum matinal que entrava a la cambra de la Cosima, decorada amb un mural d’aquest color. Tot, com es pot comprovar, codis íntims i familiars, per a una obra que va sobrepassar el caràcter íntim i domèstic.

Es va estrenar el dia de Nadal del any 1870. Entre els 13 musics que la varen interpretar es trobava Hans Richter.

L’obra va ser orquestrada per a gran orquestra a l’any 1878 per ser editada i venuda i així alleugerir les tensions financeres de la família.

El material melòdic, com tothom sap, va ser utilitzat en la segona jornada de la Tetralogia.

Pel que fa a l’obra arquitectònica d’Andrea Palladio, es pot admirar al Veneto, per bé que la seva influència es troba per tot el món. Principalment la seva obra religiosa la podem admirar a la seva ciutat, la bellíssima Vicenza, tot  i que ell va nèixer a Padova l’any 1508, la seva obra civil, en les villes de les seves rodalies, així com també podem admirar obra civil i religiosa a Venècia.

És el màxim exponent del manierisme en l’arquitectura i la seva obra va tenir gran influència en el Neoclasicisme.

Crec que l’harmonia de les línees, el equilibri i la bellesa estructural, s’escauen a la perfecció amb la música que Richard Wagner va escriure per la seva estimada Cosima, en el seu delicadíssim Idil·li.

[splashcast c XGSX9107GO]

Bona setmana a tothom

5 comments

 1. Ricard

  Curiosa combinació de música i arquitectura. De fet la obra de Palladio ja va acompanyar la música genial de Mozart en el Don Giovanni que va dur al cinema Joseph Losey. La vila Rotonda era la residència particular de Don Giovanni i una escena complerta estava rodada en l’escenari del teatre de Vicenza.
  Un dels més grans de la música (Wagner) amb un dels més grans de l’arquitectura(Palladio), un matrimoni que funciona perquè quan les arts es fan a gran nivell formen part de un TOT únic, és com si parlem del mateix… explicat amb diferents paraules.

  M'agrada

 2. He seguit amb silenciosa fidelitat els teus dies wagnerians i avui m’he permés el luxe de deixar-hi el meu missatge per agraïr-te l’audició que ens regales d’aquest indescriptible “Idil·li” que tan bé has sabut col·locar junt amb 0bra de l’Andrea Palladio. Ambdues manifestacions artístiques -el só i la pedra- estan perfectament armonitzades, és a dir: Cap d’elles pren el lloc a l’altra. Són com una sola cosa.
  L’Enhorabona Joachino Visconti!

  M'agrada

 3. assai

  Qué post más espectacular; la arquitectura de Palladio; las villas de la terra ferma, el teatro olímpico de Vicenza…y esta música tan fascinante, cuánta belleza

  Escuché el idilio de Siegfried en les Arts en directo el año pasado dentro del Festival del Mediterrani interpretado por una espectacular orquesta y me pareció extraordinario, pero acompañado de estas imágenes de la arquitectura de Palladio me suena hasta incluso mejor ¿Será posible? ¡Qué acierto de combinación!

  Nunca mejor dicho; Gracie mille Joaquim y buena semana!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: