IN FERNEM LAND

LES MEVES DISCAPACITATS


La setmana passada vaig donar la benvinguda a In Fernem Land a l’Euterpe.

Cada nova persona que s’incorpora al blog, m’afalaga, m’agrada, és normal oi?. Trobo que deixar un comentari en un lloc desconegut, no deixa de ser una proesa. No saps si seràs ben rebut, si et contestaran o si de fer-ho, tindràs la sensació que has entrat a un club privat on la teva presència és ignorada.

De tots aquests casos descrits me’n he sentit protagonista alguna vegada, per tant, per això poso tant èmfasi i m’agrada tant donar la benvinguda als primers visitadors que comenten, desitjant que hi tornin, tot sabent que hi ha persones que entren per comentar una cosa en concret i després veient de que va el blog, no hi tornen mai més.

Doncs bé, l’Euterpe va entrar a un post del abril del 2008 i hi va fer un comentari. El post era el del Pelleas et Melisande que hores d’ara encara no he oblidat, a la UDL berlinesa, amb Rattle dirigint la Staastkapelle i la seva senyora, la Kozená cantant una Melisande de somni.

En aquelles representacions hi participava un noi del prestigiós  cor de Tölz, que cantava el rol de Yniold, aquest noi, Andreas Mörwald, per sorpresa meva, ja va ser motiu de protagonisme en els comentaris d’aquell post, però que ara ho tornés a ser,  després d’un any i mig, em va semblar curiós i sorprenent.

Sembla ser que Andreas Mörwald, ara ja un adolescent, ha deixat el cor, però continua tenint una veu magnífica, que qui sap si el durà un cop fet el canvi, als teatres i sales de concert del món.

Aquest va ser el primer descobriment que em va fer l’Euterpe, admiradora del cor de Tölz, tant que els hi ha dedicat un blog, també és una gran amant de la música barroca. Lo del cor de nois de Tölz ja és especial, però el millor quedava per venir. De sorpresa en sorpresa, l’Euterpe em va explicar moltes coses en un correu privat quan jo vaig publicar el seu primer comentari.

Em va explicar lo del blog dedicat al cor dels Tölz i després com qui no diu res, em va comentar que era cega, de fet té un altre blog centrat en aquesta temàtica, una mena de diari personal.

Em vaig quedar estorat, bocabadat. La meva absoluta ignorància i limitat coneixement de moltes coses, em va col·lapsar. Com era possible que una persona cega utilitzes mitjans tan audiovisuals om un ordinador i un blog?. Com era possible que hagués entrat a In Fernem Land, en un post antic?. Com s’ho feia?.

M’ho va explicar ella mateixa i després d’uns quants dies de pensar-hi i donar-li voltes, ho he volgut compartir amb vosaltres.

La nostra limitada superioritat, ens creu capaços de tot i no coneixem la meitat de les coses que ens passen pel voltant, de fet les ignorem, no formen part del nostre món i per tant, no existeixen.

Quan em poso davant del ordinador, ni em puc arribar a imaginar les persones que veuran i llegiran les coses més o menys encertades que us pugui explicar, però del que era absolutament inconscient era de que aquest treball diari, pugues arribar a un col·lectiu que mai he tingut en compte.

No em fa vergonya dir-ho, em sap greu, això si, doncs vivim d’esquena a molta gent que cerca els mitjans per no aïllar-se més del que nosaltres els aïllem.

Potser molts de vosaltres n’éreu coneixedors, jo confesso que malgrat saber que actualment es disposa de molt i avançats mitjans, no m’imaginava que també utilitzessin la blogosfera, com qualsevol de nosaltres.

Em sorprenen també les eines al seu abast per transformar tot allò que nosaltres i ells, pengem a la xarxa i interpretar-les. Òbviament la part visual ha de ser transformada i descrita, i els texts, mitjançant uns revisors de pantalla, han de transmetre la informació, ja sigui de manera auditiva o mitjançant el teclat especial, adaptat al mètode Braille.

Us deixo el primer enllaç de la Viquipèdia que em va deixar l’Euterpe i que em va començar a obrir els ulls al món dels cegs i Internet.

Lector de pantalla

Seguidament us deixo un altre enllaç que ens explica, per tal de que el lector de pantalla pugui interpretar tot allò que veu,  com transforma la informació depenent de les diferents discapacitats i com la transmet, transformant-ho a un llenguatge assequible a cadascun dels membres dels col·lectius afectats. Aquestes condicions d’accessibilitat o una introducció a elles, ho trobareu a:

Condicions d’accessessibilitat

Ara us deixaré un Youtube on podreu veure un exemple (en anglès) de com funcionen els perifèrics del sistema (en aquest cas un teclats) per transformar la informació de la pantalla al teclat especialment preparat per llegir la informació en el codi de lectura Braille. El teclat tant serveix per enviar ionformació com per rebre-la. Tot té molta lògica, però no hi havia pensat mai.

Suposo que ara, a partir de les pantalles tàctils tot això encara evolucionarà de manera més sorprenent.

Tota aquesta informació me la va passar, com us podeu imaginar l’inquieta Euterpe, que em va encoratjar a que us ho expliqués i a donar-me i donar-vos, tota la informació que fes falta.

No cal que us digui que em vaig sentir molt petit i esquifit mentre anava entrant dins aquesta realitat que ignorava-

El mateix dia ho vaig comentar al Colbran, que es va quedar tan “boquidilatat” i “ullplàtic” com jo mateix i al amic Assur, aquest si, un gran expert en la matèria, doncs treballa, ni més ni menys que a l’ONCE de Barcelona i tot això li resulta quotidià. Segur que va pensar, què m’explica ara aquest passerell? Fixat amb que em surt ara!.

Potser si que sóc l’únic que desconeixia aquesta realitat, però ho dubto, doncs si fos així, estic segur que tots els vostres blogs (aquells que en tingueu) no estarien tan plens d’obstacles, com els tenim. Si, es veu que això també passa a la xarxa i a la virtualitat.

Sembla ser que de la mateixa manera que el carrers de les nostres ciutats, viles i pobles, estan farcits d’obstacles per als discapacitats, les webs i els nostres blogs també. Sempre plens d’informació, links, gadgets animats, flash i tot un seguit d’entrebancs que els perjudica la informació que reben i els bloqueja, moltes vegades, les pantalles.

L’Assur em va dir que fa un temps, l’ONCE va emprendre una campanya per conscienciar als internautes, d’aquest problema, però em sembla que caldria insistir-hi i assabentar-nos  de quines són les mesures que cal prendre.

Bé amics infernemlandaires, avui he fet un canvi de ritme en el blog, per parlar-vos de les meves discapacitats.

L’Euterpe potser no era conscient que m’estava donant una lliçó. La naturalitat en que em va dir les coses, fent una tasca pedagògica de primer ordre, per explicar-m’ho de manera ben entenedora i senzilla, això si inundant-me d’informació i sobretot per l’interès creixent que m’ha despertat al voltant d’aquest tema, li estaré sempre agraït.

Finalment us vull deixar els dos enllaços que us portaran als seus blogs.

 1. El primer, dedicat el del Coro de niños de Tölz
 2. El segon, amb el nom no cal més explicacions, Vivir a ciegas.

Us invito a entrar-hi, segur que us agradaran i segur que us faran pensar una mica amb tot el que avui us he volgut explicar.

Finalment, us informo que l’Euterpe és andalusa i viu a un poble d’Andalusia. Em llegeix en català i no necessita traductor. Jo és que al·lucino amb aquesta noia.

Gràcies Euterpe per la lliçó. Tu potser no te’n adones, ni tan sols era la teva pretensió donar-men cap, però jo t’agraeixo que ho hagis fet.

23 comments

 1. Tosca

  Pequeña, muy pequeña, me he sentido al leer ( por tres veces ) el post de hoy. Pequeña como siempre que alguien me pone en evidencia por no ser capaz de hacer desaparecer esa sensación de “lástima” cuando ellos luchan y nos demuestran a diario con sus logros, con su integración que, si algo no quieren es nuestra lástima, no la necesitan, de nada les sirve ( ni a ellos ni a nosotros) Sólo reclaman su sitio en igualdad y en nuestras manos, además de en la técnica, en nuestra voluntad está incluirlos en ella, mirándoles de frente, aceptando sus necesidades como nuestras. Eso es lo que piden y eso es lo que debemos aprender a darles.

  El día que lo tenga del todo asumido (y creedme que lucho por ello a diario) habré conseguido darle todo lo que precisa a mi hijo minusválido.

  Gracias Euterpe por tu ayuda.

  M'agrada

 2. Isolda

  Muchas gracias Euperte eres fantastica..!!.Conforme leia el blog de Joaquin sobre el problema existente no desconocido pero sí ignorado, me he sentido muy pequeña, y tu cada vez más i más grande. Mi sincera admiración por hacer de tu vida un verdadero paraiso, lleno de sensibilidad, humanidad, y capacidad de emocionar.
  Felicidades.
  Abrazos

  M'agrada

 3. Euterpe

  Ximo, no sabes cuánto agradezco tu interés; a todos vosotros por el apoyo y los comentarios. Pero me ha costado entrar aquí, ahora lo cuento porque tiene que ver con la accesibilidad web: mi versión de Jaws 6 directamente me colgaba el navegador; he probado con ,la versión 9 y creo haber detectado el problema: algo le has introducido a la página que la hace refrescarse cada medio minuto, con lo que el cursor se me vuelve loco y me quita del sitio. He desactivado en Jaws la opción de refrescar automáticamente y… ¡Aquí estoy! Eso es una nueva proeza, ¡jejeje!
  Bromas aparte, te quedo absolutamente agradecida por el trabajado mensaje y por el cariño que le imprimes en cada palabra. ¡Ah! Lo de leer catalán (sólo leerlo y entenderlo) no es difícil: habiendo estudiado Latín e italiano… Otros me admiran por hablar alemán, pero yo veo el inglés más difícil con tantas excepciones. No veas la sorpresa de angloparlantes con los que me topo y les pregunto: “Sprechen Sie Deutsch?”. “You don’t speak English!” -exclamó una vez un americano con tono de condenarme a la pena capital por no dominar EL IDIOMA DEL IMPERIO.
  ¡Ay, que me enrollo! Sí, lo de Andi Mörwald es impresionante, el coro de Tölz en general. Os invito al blog; también al otro, si queréis: seréis bienvenidos y atenderé cualquier duda en los comentarios.
  En cuanto a lo de la lástima, no hay nada más impropio. A veces voy por la calle y me topo con algún “coro de plañideras”, como yo lo llamo: dos o tres viejecitas que te reciben con los consabidos “¡ay, qué lástima! ¿Cómo permite Dios estas cosas?”. Me dan ganas de responderles: “¿cuáles, su estrechez de mente?”. Pero como sé que en el fondo de su ignorancia no hay mala intención, les digo de buena forma que no han de sentir pena ninguna, que yo soy muy feliz y sigo mi camino. Total: si se sienten mejor con su conciencia de ese modo… Aunque lo veo absurdo y de muy mala educación por añadidura, pues si piensan que lo mío es digno de lástima no es cuestión de andar voceándolo por ahí… En fin, allá cada uno. No hay peor ciego que el que no quiere ver; en “vivir a ciegas” expongo algunos ejemplos de gente que se las trae, como el inspector médico que trató de jubilarme.
  Muchos saludos y quedo a vuestra disposición.
  Euterpe.

  M'agrada

 4. La lástima hay que dejarla para las incapacidades mentales que nos ponemos. Para aquellos que no tenemos ni voluntad de superación ni de desarrollar todas las potencialidades, las cuales no se limitan simplemente a un sentido.

  Un ejemplo, Euterpe, al menos para mí. Y Joaquim, un modelo de sensibilidad.

  M'agrada

 5. kenderina

  No he podido evitar sentirme identificada con la imagen del “coro de plañideras” de Euterpe. Y tambien hay “coros de mirones” que no te dicen nada pero se quedan como si hubieran visto un alien, especialmente si vas acompañado de alguien de buen ver…..a mi a veces ya me da risa y pienso que lo que hay es mucha envidia ! Euterpe tiene una ventaja con estos , que los puede ignorar facilmente 🙂
  A mi los que me dan lastima son los que prefieren pagar una multa a contratar a alguien con una discapacidad como decian ayer mismo en el Telediario, no los que como Euterpe (o yo misma, para el caso) nos pasamos la vida dando la batalla para cosas tan simples como que el señor conductor del bus se espere para arrancar hasta que me haya sentado (aquí no lo he conseguido…asi que no puedo montar en el bus).
  Gracias, Joaquim, siempre se agradece el toque de atención, de mica en mica s’ompli la pica !!! 😉

  M'agrada

 6. Euterpe

  Muchas gracias a todos: ¡qué emoción! No creo ser merecedora de tantas loas. 🙂 Tenemos que tirar para adelante con los medios de que dispongamos, eso lo hago yo y lo hacéis vosotros. Por supuesto, como ciega he de depender de la gente o de medios para realizar ciertas actividades, pero ¿quién no precisa la ayuda de los demás para algo concreto? Lo que sí se agradecería a veces es un poco de más comprensión, de colaboración. Pongo el ejemplo de las webs inaccesibles, en flash y demás. ¿Qué les cuesta a los desarrolladores o a quien hace el encargo pensar un poco en nosotros? Si la página va a quedar más fea con una reducción de memeces, da lo mismo; a fin de cuentas se trata de puerilidades en la mayor parte de las ocasiones. Además, y esto es beneficioso para los internautas en general, la web se cargará mucho antes si no le añadimos chorraditas de ese tipo. Otra cosa que me enferma es que los transeúntes no te echen una mano cuando te ven perdido por la calle. Algunos incluso me han dicho, tras insistirles: “Te he visto dubitativa y dando vueltas pero no me he acercado porque el otro día quise ayudar a uno y se ofendió”. ¡Qué estupidez! La gente dispuesta a echar una mano será siempre bienvenida; y en caso de que nos ofrezca asistencia que no precisamos, agradeceremos cordialmente emplazando a la próxima ocasión. Si alguno se ha sentido humillado ante ofrecimiento semejante, es imbécil; pero por un imbécil no hemos de estar condenados todos los ciegos: ¡qué rabia!
  Claro que me he topado también con personas magníficas y muy dispuestas; hay de todo…
  Saludos, y seréis bienvenidos en mis blogs.

  M'agrada

 7. El post me ha encantado y conmovido, qué admirable esta señora, qué vida interior más rica, una gran lección para todos, gracias Joaquim por posibilitarnos conocerla. Mi hermano está casi ciego por una degeneración macular y en mi país no hay tantos medios; la excelente labor de la ONCE en España es encomiable. Ignoramos lo que es vivir con limitaciones hasta que nos toca de cerca, en una medida muy pequeñita lo experimento por mis limitaciones de movilidad, por ejemplo me indigna los que aparcan en sitios reservados para minusválidos sin serlo. No se debe sentir pena por los discapacitados pero un poco de sensibilidad nos ayuda a superar los retos de la vida diaria. Un fuerte abrazo Euterpe, desde hoy me encuentro entre los seguidores de tu blog.

  M'agrada

 8. Euterpe

  ¡Gracias por seguirme, Silvia! Deseo mucha suerte a tu hermano. Ximo, esto igual te alegra: he comentado a gente cercana a Andreas Mörwald que te has hecho fan de él y que quieres seguir su carrera, ¡jijiji!
  ¡Gracias de nuevo por vuestro calor humano, moltes gràcies!

  M'agrada

 9. Euterpe

  A propósito: os remito a mi artículo de Wikipedia para el coro de niños de Tölz:
  http://es.wikipedia.org/wiki/Coro_de_ni%C3%B1os_de_T%C3%B6lz
  Ximo, antes hablabas de teclados en Braille; igual lo he entendido mal por el catalán y lo has expresado correctamente, pero de todas formas lo aclaro: nosotros utilizamos un teclado de ordenador normal, aprendemos mecanografía y basta. El periférico llamado Línea Braille se conecta al ordenador por medio de puerto serie o usb (las alemanas, aquí en España creo que siguen con el anacronismo del puerto serie) y no sirve para escribir, sino para leer lo que se muestra en pantalla. Consta de un número determinado de celdillas y en cada una de ellas los ocho puntos que constituyen todas las combinaciones del Braille para ordenador. Gracias a un sistema electromecánico, dichos puntos suben o bajan según la letra que se quiera representar. Cierto que opcionalmente se puede escribir en un ordenador utilizando un teclado Braille, pero creo que eso lo hacen los menos. El teclado normal de un ordenador (qwerty en mi caso) es muchísimo más rápido, permite gran velocidad. Yo aprendí mecanografía cuando era niña, en el colegio de la ONCE; entonces usaba una máquina de escribir Olivetti: ¡qué tiempos! Claro que no podía leer lo que escribía, ¡jiji! El revisor de pantalla Jaws for Windows supuso una auténtica revolución para nosotros.

  M'agrada

 10. Euterpe

  Joaquim, te agradezco asimismo en una entrada de mi blog: http://viviraciegas.blogspot.com. Ahí pone que te escribo el 23 de noviembre, ¡jejeje! Gracias, Joanpau. Y la página parece ir bien ahora; tal vez por desactivarle el refresco automático de animaciones flash o porque haya cambiado la animación en sí. Si WordPress no permite publicidad, estaría bien que le escribieses informando de abusos. No sabía que Magdalena Kožená

  fuera la esposa de Simon Rattle. Yo la vi en un recital del Festival de Música y Danza de Granada, acompañada por un pianista.

  M'agrada

 11. Marta

  Un post molt interessant, moltes gràcies. Desconeixia absolutament que les noves tecnologies permetessin als cecs poder accedir a un món tant visual com és el d’Internet. M’he llegit el post varies vegades, jo també em sento diminuta, aquest és un món que desconeixia i per tant per a mi no existia.

  Euterpe, muchísimas gracias por acercarnos a tu realidad, no tengo palabras para expresar correctamente lo que siento. Por cierto, y a modo de curiosidad hace ya muchos años, cuando era una niña, tuve la suerte de escuchar al coro de los niños de Tölz en el Palau de la Música, en Barcelona.
  Un abrazo

  M'agrada

 12. Euterpe

  ¡Muchas gracias, Marta! Y nada de sentiros diminutos, a ver si voy a estar escribiendo para liliputienses, ¡jejejeje! ¿En serio, escuchaste a los Tölzer? ¿De qué se trataba? ¡Oh, qué maravilla! Mira qué casualidad. Jordi Savall los iba a invitar a Barcelona, pero no sé qué ocurrió. En 2006 interpretaron con Savall el Magnificat y la Cantata 110 de Bach en Laussane.
  Preguntad todo lo que queráis sobre el mundo de los ciegos, me encanta que la gente se interese por nosotros.

  M'agrada

  • Euterpe, amics infernemlandaires, dels 940 posts vistos en el dia d’ahir, 228 visites han estat per Les meves discapacitats.
   Poques vegades a In Fernem Land, en el primer dia es superen les 200 visites a un post.
   Gràcies a tots els que heu deixat un comentari en aquest post tan especial i diferent. Penso que entre tots hem fet una bona tasca, que haurà de tenir continuïtat, no sé com, però potser la millor manera seria sent conscients de que no sóm els més llestos i macos de la casa i posant una mica més fàcil, l’excés als nostres blogs.
   Si a més a més, visitem els blogs de l’Euterpe per l’interés dels seus escrits i temes que ens proposi, segurament i sense adonar-nos-en, normalitzarem allò que fins avui, la majoria ni tan sols intuíem.

   M'agrada

 13. Euterpe

  ¡Hala! ¿Cómo sabes quién visita un determinado post? Yo sólo tengo el geocontador que se ve que con blogger no funciona bien, porque hay visitas que no se dejan rastrear en el mapa.
  Amigos, gracias a todos. Como el responsable de que yo haya entrado a este blog, haya conocido a Joaquim y él haya redactado este bello artículo no es otro que Andreas Mörwald, os regalo un vídeo donde aparece, en un fragmento del Motete de Bach “Singet dem Herrn ein neues Lied”. En Youtube hay más cosas, también lo podéis ver de chiquitito:
  http://www.youtube.com/watch?v=qKN5lwSiYvs. Vielen, vielen Dank!

  M'agrada

 14. Euterpe

  Espero que os guste el post que acabo de subir a http://toelzerknabenchor.blogspot.com. Antes no os hablé de mi anotador, el Braille Lite, un dispositivo que consta de un teclado Braille y una línea idem, ¡jeje! Claro que la línea braille es de 18 caracteres, porque el cacharro es pequeñito. Tiene muy, muy poca capacidad de almacenamiento: 600 K de memoria Ram y 2 megas de memoria flash (no editable). Trabaja en Ms-DOS, todo un anacronismo, y empleo los disquetes de tres y medio para volcar datos, con una disquetera específica. A mí me viene bien porque es pequeñín, lo puedo llevar en el bolso y, por ejemplo, me permite leer donde quiera que esté, tomar notas, etc; es como llevar carpetas, lápices, libretas, agenda y calculadora encima. Para cosas más elaboradas, ahí están los ordenadores. Tengo un portátil normal pero estas Navidades van a regalarme un Netbook.

  M'agrada

 15. Salutacions, Euterpe: Dilluns començo les vacances que per raons de salut no vaig poder fer a l’estiu i penso posar-me, ni que sigui una mica, al dia en els blogs que visito. No dubtis, doncs, que visitaré els teus dos amb la tranquil·litat que de ben segur es mereixen.

  M’alegro moltíssim que hagis vingut a parar a aquest, de blog, en el qual, com ja ho has comprovat, sempre seràs ben rebuda i escoltada no solament per en Joaquim, el seu autor, sinó també per tota la multitud de fidels lectors del blog, entre els quals m’hi compto.

  T’he de dir que m’alegra moltíssim, Euterpe, que la gent s’assabenti i tingui consciència de l’esforç que les persones cegues com tu heu de fer, no ja per partida doble, com se sol dir, sinó que, fins i tot moltíssimes vegades, per partida quàdruple, i no solament per estar al dia i poder gaudir al màxim amb el munt de possibilitats que ens ofereix la tecnologia, sinó també per haver de viure un dia a dia -segon a segon- en què, malauradament, el que alguns anomenen “ulls de l’ànima” de ben poc -per no dir de res- us serveixen.

  No voldria acabar aquest comentari-salutació sense fer referència (sóc molt pesat, ja ho sé) a un home genial, gràcies a l’enginy i a la tossuderia del qual els cecs van accedir a la clau que us va permetre obrir de bat a bat la porta de la integració. Em refereixo, està clar, a Louis Braille, del qual enguany se n’ha celebrat el segon centenari del seu naixement, una celebració que, al meu entendre, s’ha fet molt de cara endins, però ja et dic: és només una opinió meva.

  M'agrada

 16. ¡Muchísimas gracias por tu hermoso comentario, Assur! Sí, a Louis Braille le debo el acceso a la cultura y el conocimiento. Fue un genio y tened presente que desarrolló el sistema de lectoescritura para ciegos a los 14 años; bueno, ya con 12 empezó a ocuparse del asunto inspirado por la rudimentaria sonografía de Barbier. Os recomiendo que leáis acerca de este genio, que tuvo que enfrentarse durante toda su vida al rechazo y la incomprensión. Y todo porque la opinión general era que el Braille aislaba a los ciegos por ser un sistema totalmente distinto a la escritura normal. ¡Qué absurdo! ¡Pero es que si no no hubiesen podido ni leer ni escribir!!! A pesar de las tecnologías, de las síntesis de voz y los audiolibros, nunca abandonaré el Braille: mi magnífica línea braille está aquí, conectada al anacrónico puerto serie, y en ella aparece lo que os escribo ahora; puedo tocar los puntos en este preciso instante. Mi anotador, el Braille Lite, tiene su línea braille y es por tanto en Braille como leo, aunque el libro esté digitalizado. La pena es que muchos ciegos prefieren escuchar, aunque sea una voz sintética… ¡Pero es que el Braille es nuestro alfabeto, sin él nos faltarían las referencias, seríamos ágrafos por muchos libros sonoros que leyésemos! Gracias, gracias, monsieur Braille. No has podido ver el desarrollo de tu sistema, no has podido apreciar cuánto has hecho por los ciegos… Sólo un pequeño homenaje al final de tu corta vida… 😦

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: