IN FERNEM LAND

EL SAINT SULPICE DE GRIGOLO I NETREBKO AL ROH


Vittorio Grigolo i Anna Netrebko a l'escena de Saint Sulpice del ROH 2010 segons la producció de Laurent Pelly. Foto de Billy Cooper (ROH Covent garden)

Els que han vist aquesta Manon en parlen molt bé i el fet és que la crítica ha valorat la prestació del jove tenor italià Vittorio Grigolo, com tota una sensació, superant fins i tot a l’afamada i abassegadora Manon d’Anna Netrebko.

Jo a Grigolo fa temps que l’he encasellat en la categoria de tenors malaguanyats, però tenia curiositat per comprovar aquest miracle, ja que no es pot titllar d’altre manera aquesta rendició dels anglesos als encants, suposo que tan sols vocals, que li han demostrat.

La retransmissió radiofònica no m’ha acabat de posicionar definitivament, ja que cal veure una funció en directa per fer un judici quasi definitiu, però si que m’ha fet pensar una vegada més en la precarietat vocal dels estels emergents i la necessitat imperiosa de crear cada temporada nous divos que devorarem amb avidesa malaltissa.

Quan fem un repàs de la història dels darrers cent anys de l’òpera, aquells que podem valorar a partir dels testimonis sonors de molts dels seus més significats i gloriosos protagonistes, ens adonem de l’evolució de les tècniques i escoles de cant, algunes definitivament passades i d’altres encara vigents, sobretot ens adonem que les veus  especialment notables, ja sigui per carisma, bellesa, poder o color, marquen el destí de la majoria de les grans carreres. Bé és cert que d’altres amb instruments descaradament lletjos, han fet unes carreres notabilíssimes i alguns fins i tot estel·lars, per la personalitat o el magisteri dels cantants.

Francament, escoltant a Grigolo, continuo pensant que ens trobem davant d’un tenor i prou, un tenor com tants d’altres que ni ha hagut i ni haurà, no em sembla un cantant especialment notable o és que potser ara cantar de manera més o menys correcta ja és noticia?. La veu de color en principi atractiu, tendeix a sons caprins i la tessitura continua sent problemàtica, amb una zona greu absolutament àfona o sorda i una tendència a escanyar la veu, quan accedeix al agut que enlletgeix l’emissió.

No em dona la sensació que la veu soni lliure i per tant ha de forçar els efectes melodramàtics i veristes d’un rol, que si hem de fer cas al repertori estrictament francès, s’hauria de cantar d’un altre manera, encara que amb aquesta opinió, estic segur que molts no hi estareu d’acord.

Amb això vull dir que si al Covent Garden, un teatre de grandiós prestigi, es deixen endur per l’entusiasme, tot escoltat aquest DesGrieux de Grigolo, és que estan canviant moltes coses i no em sembla que siguin per a bé.

Aquest és un DesGrieux discutible, novell, tècnicament millorable i d’estil discutible i en cap cas em sembla excepcional, però ja em direu vosaltres que us sembla, no fos cas que els cotxes vagin tots en una direcció i sigui jo el que no me’n ha adonat i vagi pel carril equivocat.

Els diaris anglesos han dit coses tan grosses com:

“The birth of a star” – Evening Standard
“As house debuts go, it was little short of sensational” – The Independent
“The most sensational debut to be heard at Covent Garden for some time” – The Guardian

Pel que fa a la Manon prou coneguda de l’eximia Anna Netrebko, tan sols dir que sense la vessant visual i centrant-nos en l’aspecte interpretatiu i vocal, li hem escoltat altres Manon molt més notables. Sembla com si quelcom no acabés de funcionar.

El veritablement notable, per a mi, és la direcció de Pappano, d’una exuberant, vehement i inspirada teatralitat.

Us deixo un vídeo gentilesa de camilla0690, amb el “Je suis seul…Ah!  fuyez. douce image”

I ara tota l’escena sencera amb l’àudio, des de el mateix fragment, però amb tot el duo amb la Manon de la Netrebko. No sé el dia exacta de la retransmissió, en tot cas és del mes de juliol.

Podria ser que aquesta funció no dos la més reeixida, però he escoltat l’assaig general i tampoc em sembla gaire diferent.

Cròmiques d’aquesta funció al bloc de la Mei:

A La Verbena de la Papagena

i a l’Arbre de Foc de la Glòria (altrament coneguda a les terres llunyanes per Olympia)

25 comments

 1. Papagena

  Oiga joven, que yo también hice crónica… ejem ejem…

  Dices que es un tenor que canta correctamente sin más. Yo creo que ni siquiera canta correctamente: su fraseo es pobre cuando no dañino, a menudo cae en la sobreactuación y desde luego le faltan lirismo y delicadeza para este papel. Pero es una voz grande y vistosa, que empasta muy bien con la de Netrebko. El Saint Sulpice y el resto de dúos con la Diosa fueron lo mejor de su actuación; sus números en solitario, especialmente el “Ah fuyez” dejaron mucho que desear. Sin embargo tuvo momentos realmente hermosos. Si logra potenciar sus virtudes (que las tiene, la principal de ellas la voz) y limar sus defectos podría llegar a ser un gran cantante.

  Respecto a conquistar al público y la crítica… bueno, Grigolo es de esos tenores de “raza” que ponen “corazón” y “pasión”… y si Villazón fue una estrella mundial apoyándose básicamente en estas características (y en un timbre hermoso) es normal que Grigolo enganche y seduzca exactamente por lo mismo, ítem más cuando la voz es mucho más grande y la emisión más natural. A mí desde luego no me entusiasma, pero tampoco comprendo críticas despiadadas como las que había leído por ahí antes de verle en directo. Ni tanto, ni tan calvo.

  Petonets 🙂

  M'agrada

  • Ainnnnnnnnnnnnnnnnnnns Papagena, perdona. Tardas tanto en publicar…….
   Magnífica crónica la que has hecho y que he pasado a enlazar en el post.
   Ahora bien comparar al latin lover Grigolo con Villazón, que ya sé que no es santo de tu devoción, me parece injusto.
   El mexicano habrá durado, lo que habrá durado, pero es un cantante con carisma enorme, dentro y fuera del escenario, pero lo más importante es que cuando canta sabe llevarse al público, casi de forma unánime a su terreno. Grigolo me parece un cantante más, como tantos hay y tantos habrá. Puede tener una noche o un rol, más o menos inspirado, pero no puedes comparar a ambos, bueno si que se puede, pero…
   Creo que el italiano canta correctamente, con problemas por resolver, quizás como el mismo Villazón, pero repito sin la garra interpretativa/emocional de este, uno más vaya, pero no me dirás que los titulares sacados de la prensa inglesa, no son como mínimo exagerados y más bien fruto de una campaña quizás organizada por la discográfica del tenor.
   En fin, nada nuevo sobre la capa del sol, a parte de que hayas decidido dejar un comentario después de tanto tiempo sin hacerlo. Solamente por eso ya ha valido la pena este Saint Sulpice.

   M'agrada

 2. colbran

  Ya estoy un poco hastiado de tenores que cantan Des Grieux como si fuera Turiddu…Al principio del aria parece tener la intención de cantar “a la francesa”, pero pronto se olvida. Además esa zona grave tan áfona no me gusta nada. Habrá que verlo en persona
  para juzgarlo con auténtico conocimiento de causa. La voz no es nada del otro jueves, suena algo verde. Enfín que no hay para tanto. Tenemos demasiadas ganas de crear estrellas, señal de que no abundan. Como actor me recuerda el cine mudo.

  Para mí Anna Netrebko sigue siendo la mejor Manon, pero quizás no sea esta su mejor función, suena demasiado comedida, sobretodo al lado de este estentóreo tenor que parece querer comerse el Covent Garden, olvidando el estilo del canto francés.

  M'agrada

 3. Papagena

  Jijiji… gracias guapo. Es verdad que estoy vaga tanto para publicar como para comentar 😉 Villazón no es santo de mi devoción pero sabes que lo respeto. Sin embargo la comparación me parece acertada: el mismo o parecido gancho para ganar al público (en el Covent Garden se le aplaudió casi más que a la Diosa), es decir, aquello del carisma y la pasión, aunque cante Des Grieux como si fuera Turiddu, como bien dice Colbran, y parecidos defectos. La voz es bastante más grande, insisto, cosa que suele gustar mucho también. Las críticas, estoy contigo, son exageradas. Besitos… y nos vemos en Anna Bolena a más tardar 😀

  M'agrada

 4. dandini

  Ja he sentit els fragments i no crec que es pugui dir que el Vittorio Grigolo canta verista perque no és veritat. A mi desde el punt de vista vocal em sembla un cantant molt bo i intel·ligent(no un geni com Rolando Villazón,aquells pianíssims copiats de Domingo? jiji).Ell te una veu amb un timbre especial segons com sembla que li manqui densitat pero arriva a tot arreu.De vegades en el centre se li senten més les consonants que les vocals. Tanmateix té unes innegables qüalitats :canta amb la passió adecuada(fremissant),interpreta,se li entenen les paraules i pel poc que he vist la seva mobilitat escènica és força convincent.Al ser el Des Grieux un personatge amb tantes passions desbordants fa que la seva interpretació arrivi al públic i constitueixi un gran èxit.Diuent els que hi eren que inclús superior al de l’Anna Netrebko.Em deleixo perque la Netrebko(L’adoro) vingui a cantar al Liceu.Crec que és una cantant fabulosa pero el seu punt fort és el “poderio” vocal.La seva Manon acaba per resultar una mica freda(Cad cop em recorda més a Joan Sutherland).El problema ran en una veu en el centre una mica fosca i opaca que la seva pronunciació deficient empitjora.(Je fus cruelle et coupable, Monon enlloc de Manon, el famós crit de :enfin sembla no tenir cap importància etc) .Crec que hauria de tenir més cura en aquest aspecte que faria augmentar la seva expressivitat i en cas de corregirlo la convertiría en la millor Manon de l’actualitat.Ara per ara prefereixo Natalie Dessay o Diana Damrau. Ah! m’ha encantat la presència del llit a Saint Sulpice (irreal pero evocador no? )

  M'agrada

 5. Joanpau

  Dandini, estaràs d’acord que Grigolo no és Kraus, Thill, Vanzo o Alagna, ni tan sols Araiza (magnífic a Viena amb la Gruberova), DesGrieux tots ells, molt més adequats a l’estil francès. Jo tampoc diria que sigui un DesGrieux a lo DiStefano (aquest si Turiddu), però que està lluny del Massenet més canònic, em sembla que no cal ser tan expert com tu, per adonar-nos-en.
  No m’agrada com ho canta i em sembla que s’ofega més d’un cop, la veu té un vibrato de cabreta.
  Sincerament no crec que sigui millor que Villazón al Liceu quan va fer aquest mateix personatge, ja amb clars simptomes de decadència vocal, però tot i així era molt millor, ni tampoc a Kauffman, que amb una veu menys de tenor líric francès, s’ajusta com un guant a la partitura, fent, aquest si, totes les indicacions expressives que l’escola francesa demana. També Alagna, tot i que no el canta sovint, ho fa molt més en estil, no et sembla?. La gravació amb Pappano i amb la seva ex, és preciosa.

  M'agrada

 6. dandini

  Joan Pau estic d’acord amb tú en gairebé tot el que dius.L’estil francès de Vittorio Grigolo no és extraordinari pero no desdiu ni molesta gens ni mica.A mí m’agrada més Kraus,Thill,Araiza o Vanzo.Respecte a Alagna(el seu magífic fiato li permet cantar el millor “celeste Aida” de l’actualitat) tot i ser un gran cantant crec també la seva veu s’ha tornat una mica de cabreta pero el problema per mí és que no transmet massa emoció, li manca aquell punt de sinceritat interpretativa.Rolando Villazón i Jonas Kauffman són els meus predilectes(of course)

  M'agrada

 7. A València hem pogut escoltar aquest tenor al Requiem de Verdi, al Faust de Gounod i a la Traviata, i està programat per l’any que ve com Des Grieux. Els “levantiscos” estem dividits entre els que creuen que és insufrible i els que pensem que té certes virtuts que el salven, tot i que no neguem que els seus defectes són evidents i no pareix que vaja a corregir-los, més encara quan està tronfant d’aquesta manera tan exagerada. Jo crec que té un material molt bo i que sap traure-li molt poc rendiment. No em convenç com actor ni com frasejador, i els seus aguts son sempre crits destemplats perquè la seua emissió és totalment muscular, però sempre que l’escolte acabe passant-m’ho bé, encara que sempre pense que és una llàstima que no li puga traure més partit a aquesta magnífica veu que té.

  Aquest Des grieux m’ha semblat un clar exemple de com no s’ha de cantar aquest rol, però de ben segur, d’haver pogut escoltar-lo en directe, on la seua bellesa tímbrica és més notòria, tindria una opinió més benevolent.

  Desgraciadament, a la corda de tenor és cada vegada més frequent veure com són elevats a la caregoria de divos cantants que ni tan sols tenen ben resolta la seua tècnica vocal. Després duren el que duren, però mentres tant uns quants ja han fet caixa.

  M'agrada

 8. Joaquim,
  Ho acabo de deixar tot dit a l’ombra del meu arbre i no em vull repetir. Estupenda la teva crònica que, normal, he tingut molt en compte.
  Referent el que diu Titus, mira: jo hi era. Dubto que en directe t’hagués agradat. L’Atticus en el seu blo (El blog de Atticus) el qualificava de “horrísono y vociferante”. Per desgràcia no és gens exagerat.
  Una abraçada, Joaquim!

  M'agrada

 9. colbran

  Acabo de escuchar “En fermant les yeux” cantado por Edmond Clèment en el blog “Abre de foc” de la estimada Olympia/Gloria, aún me reafirmo más en lo dicho sobre Grigolo, este guapito de playas no tiene ni idea de lo que es ópera francesa, él la entiende a la italiana y vocifera que es un primor. Además, puestos a ser exigentes, es que alguien cree que pronuncia bien el francés? Porque si destacamos a unos/as que no lo pronuncian bien, del mismo modo lo hemos de destacar en este aspirante a tenor, a pesar de todo el follón que haya causado en el Covent Garden, que dice bien poco en favor de este otrora exigente coliseo de la lírica.

  Yo creo, decididamente, que una gran parte del público, de todo el globo terráqueo, en lugar de ópera va a ver circo operático…

  M'agrada

 10. Efectivamente, tal y como dice Titus, en la “sección levantisca” estamos divididos. Yo me posiciono entre los que le consideran insufrible, y lo que más me exaspera del muchacho es que creo que tiene material potencial, pero lo destroza.
  E igual tampoco pensamos tan diferente. De hecho, el comentario de Titus lo puedo suscribir íntegramente excepto cuando dice: “però sempre que l’escolte acabe passant-m’ho bé” y “però de ben segur, d’haver pogut escoltar-lo en directe, on la seua bellesa tímbrica és més notòria, tindria una opinió més benevolent”. Por lo tanto, creo que el análisis es muy similar y la diferencia es que a algunos no nos compensan sus (escasas) virtudes.
  Con el buen amigo Dandini mi discrepancia es mayor. Partir ya diciendo que es un cantante muy bueno e inteligente, hace imposible que lleguemos a un punto de acuerdo, porque yo precisamente le considero un mal cantante con una buena voz que precisa de una mayor inteligencia para que el berreador exhibicionista se convierta en cantante. Eso sí, luego hay comentarios inclementes contra la Netrebko porque su pronunciación es deficiente.
  Pero bueno, caps y barrets, que diría Joaquim…

  M'agrada

 11. colbran

  Vaya cabrita montañera con casi gallo incluído. Ese bravo inoportuno de alguna fan o pariente, tan fuera de lugar como suele suceder en teatros más próximos.

  Muchos ya han perdido el “oremus”, o es que es este ascender y descender (no se le oye cuando lo hace, ni con micro en las amígdalas) es propio de esta página tan uniformemente cantada y casi en un suspiro por Edmond Clement, Beniamino Gigli, Georges Thill, Alfredo Kraus, Alain Vanzo (a estos dos últimos los ví en vivo y curiosamente tenian voces y línea de canto muy similares) y Roberto Alagna?

  M'agrada

 12. dandini

  Sincerament crec que la dicció i pronunciació de la llengua francesa de Vittorio Grigolo és més clara i entenedora que la de l’Anna Netrebko(désolé).He sentit el somni i a pesar del petit accident crec que ho canta de forma més propera a Des Grieux que no pas al Turiddu(jiji).No conec el coeficient d’inteligència d’aquest senyor pero crec que si fos ruc no ho cantaria així.Els que si que deuen ser rucs deuen ser els espectadors del Royal Opera(pobres desgraciats veient dia a dia espectacles de baix nivell artístic)o els critics londinencs(tots comprats o amics de Vittorio).Els senyors Peter Gelb (director del Met) i Stephane Lissner(director de La Scala)(que deuen ser uns ineptes que no fan cas a qui ho haurien de fer) l’han contractat per la propera temporada per cantar el Rodolfo i Roméo.Aquest darrer al costat de la per algú menyspreable i siliconada Nino Machaidze.Arrivat aquest punt només em resta dir que evidentment el senyor Grigolo no és un geni i podrá agradar més o menys pero davant del perill d’un altre espiral d’animadversió crónica aconsellaría una rápida baixada de la parra…Tinc problemes per enviar el comentari si surt repetit amb un ja n’hi ha prou..

  M'agrada

 13. Joanpau

  Dandini, jo també m’he escoltat En fermant les yeux i em costa creure que et sembli bé. Ets molt primmirat en la majoria de les teves apreciacions i aquí et saltes mancances evidents de legato, de continuïtat discursiva i problemes d’emissió i control.
  No et sembla que parla o millor xixuxiueja? No sap cantar piano, pensant que parlant baixet l’efecte serà el mateix.
  Jo no trobo que la pronunciació hagi de ser en aquest anàlisi, l’aspecte més important a considerar, en el cas de Grigolo ha de millorar altres coses, més bàsiques, que segons el meu criteri l’allunyant de ser una figura de les dimensions artístiques per cantar els rols que canta en els teatres que ens dius.
  No crec que aquest moment el teu argument tingui validesa, ja que a tots els teatres importants canten cantants no dignes de fer-ho, però si no hi ha més cera per cremar, el ciri és minso.

  M'agrada

 14. Aquí de refilón me habéis tocado la fibra nacionalista mexicana. Para mí, Des Grieux encarnó en cuerpo y sangre en don Rolando. Lo poquito que he visto y oído del tenor italiano, gracias a Joaquim, no me convence para nada.

  Off topic:

  Por cierto que estoy como unas castañuelas porque ya tengo entradas para el concierto rolandiano de Abril en el Liceu. Dios y las cuerdas vocales quieran que sea un exitazo. Ya no quedan más que treinta entradas (las he contado, jeje). Así que, fans de Roli, atentos u os quedaréis sin ver ni oír a mi carismático paisano.

  Saludos cordiales.

  M'agrada

 15. colbran

  No sé muy bien qué quiere decir Dandini con un rápido descenso de la parra, pero, por si acaso, y dado que la verdad absoluta no es patrimonio de los mortales, le aconsejaría que nos diera ejemplo y comenzase él a bajar de esa metafórica parra, donde creo que nos ha situado a los discrepantes de “su” verdad.

  M'agrada

 16. carlos

  Ya he escuchado a Grigolo dos veces en el palau de Les Arts y le estoy cogiendo una mania, su voz no dice nada, nio su fraseo ni nada. Su papel de Alfredo en La Traviata fue horrible estuve a punto de irme de la función. Ahora en Diciembre vuelve con este rol de Des Grieux. Me estroy pensando seriamente que ahcer si ir o no ir ya que el hace todas las funciones.

  M'agrada

  • Hola Carlos, bienvenido!
   Yo solamente lo he visto una vez y no me desagradó, aunque el Casio del Otelo verdiano no sea un rol excesivamente complicado, pero la verdad es que se hizo notar en positivo. Otras cosas que le he oído, como la Traviata de Orange del año pasado, una Lucrezia Borgia en Washington junto a la Fleming o esta Manon, me han dado una visión más pesimista de sus cualidades, que junto la opinión de los amigos valencianos, que lo habéis sufrido bastante, no me han hecho cambiar, desgraciadamente de opinión.
   Grigolo, como en su día el prometedor Filianotti, como Calleja o Valenti, son cantantes con voces de grato timbre, con carencias de técnica vocal, que son inmediatamente engullidos por un sistema ávido de nuevos valores, que terminan ofreciendo una efímera y decepcionante carrera.
   Lo que más me sorprende son estas críticas de la prensa inglesa, ya que lo escuchado no difiere en mucho, a lo que en otros tiempos hubiera sido una actuación más que discreta. En cuanto a su agenda futura mencionada por el amigo Dandini, no me impresiona, puesto que lo he comentado muchas veces, por las mismas razones expuestas y a los resultados me remito, antes debutar en los grandes centros operísticos era la culminación de una carrera intensa y sacrificadamente trabajada en teatros de segunda, a no ser que las facultades del cantante fueran tan excepcionales que rápidamente hicieran una Scala, un MET o un ROH. Hoy en día eso no es así y esos teatros ofrecen, seguramente por carencia de grandiosos cantantes, a los noveles, roles que deberían asumir otros cantantes. Pagar una platea en un teatro del primer nivel o en un prestigioso festival, a precios desorbitados, para ver a estos cantantes tan noveles como inmaduros y de discretos resultados, es algo que me parece inadmisible. Grigolo es un cantante de segundos repartos para el Liceu, como lo es Lance Ryan, por mucho que la carencia de verdaderos heldentenores lo haya elevado a la categoría de estrella, incluso en Bayreuth. Esperar 10 años para ver una Tetralogía, para terminar viendo y sobretodo escuchando a Ryan, es algo absolutamente descorazonador.

   M'agrada

 17. Em permeteu que expliqui una cosa que res té a veure amb els intèrprets i sí, en canvi, amb l’escena de Saint Sulpice de “Manon”?…

  Doncs bé, cada vegada que en aquesta escena escolto la música de fons de l’orgue, no puc evitar pensar en Louis Braille i en Louis Vierne, dos cecs francesos, el primer l’artífex del sistema de lecto-escriptura per a cecs que duu el seu nom i que, a més a més, era un bon organista i violoncelista i, el segon, organista i compositor, un dels primers alumnes que va poder estudiar música gràcies al sistema braille.

  Louis Vierne va guanyar, en una oposició entre centenars d’organistes, la plaça titular d’aquest instrument a la Catedral de Nôtre Dame, una plaça que va ocupar fins el dia de la seva mort, ja que va morir mentre interpretava un concert a la catedral parisenca.

  I a què ve tot això?… Doncs ve perquè Louis Vierne, abans de guanyar la plaça d’organista a Nôtre Dame, era l’organista titular… de l’església de Saint Sulpice!

  M'agrada

 18. Hola,
  sorry por la prisa, la funccion del 4 de Julio
  Y al no tener mucho tiempo estoy forzada a resumir: no es una funccion para empatisar con ella, es para mirar la historia al frio, con sus causalidades y su moral y su final inevitable. Me resulto mucho menos francesa de lo que me esperaba, aunq sonara Massenet y bien interpretado , no hubiera podido encontrar afinidad musical y sentimental entre este Massenet y el que oi hace meses en Paris. Aunque aprecio con la mente el esfuerzo y tambien el logro, no me toco de verdad, cosa que en Massenet no me suele pasar. Es una version mas bien al frio y distancia de Manon. Grigolo tiene una buena voz y pontente, cosa q me sorprendio en vivo pero eche de menos la fluididad y la naturaleza de interpretacion que en otros si he encontrado en Massenet. Me gusto hace un par de anos Giordano, Massimo mucho mas con Anna en Wien que el Grigolo. Para poner un ejemplo que no son los obvios. Si creo que Rolando hubiera hecho mucho mejor interpretacion. Hay mucha diference entre una interpretacion llena de emocion y sentida, aunq las emociones sean desbordanes y una donde todo es tan exagerado que resulta arificial y infantil. me gusto el 2 acto y la escena de St Sulpice pero el final, apesar de que es donde encontre mas sensible la scenografia , es donde menos me toco la obra y menos comvincente y emocionante encontre a ambos protagonistas. Fuero del final Netrebko me parecio una estupenda Manon, es un papel muy suyo y me gusto mucho como lo canto. Pero… para el tipo de Massenet que yo personalmente prefiero espero la vuelta de Natalie Dessay en dos anos 🙂 Espero que le encuentren una pareja que funccione, ya que aun se desconoce quien va ser. Personalmente me gustaria ver y oir a Alagna cantar el papel, puesto q no tuve oportunidad…

  http://rapidshare.com/files/407338157/ManonROH04072010p1.mp3.html

  http://rapidshare.com/files/407338352/ManonROH04072010p2.mp3.html

  http://rapidshare.com/files/407344382/ManonROH04072010p3.mp3.html

  http://rapidshare.com/files/407344329/ManonROH04072010p4.mp3.html

  http://rapidshare.com/files/407344402/ManonROH04072010p5.mp3.html

  http://rapidshare.com/files/407350123/ManonROH04072010p6.mp3.html

  M'agrada

 19. Y Joaquim puedes estar seguro que los alabos se debieron solo a la prestacion vocal del tenor 🙂 La produccion no permite otra cosa y esta muy bien hecha desde este punto de vista a mi forma de ver. Se esplica tambien con el hecho de que esta obra en particular no se ha cantado aqui en muchisisimos anos, no hay termino de combinacion y canto bien un papel que es de todo menos facil. Ademas de estilo y forma de cantar, hasta de decibles hace buena pareja con Anna, y eso se noto, es una pareja que en esta obra funcciono muy bien.

  M'agrada

 20. iba decir termino de comparacion! que el Massenet esta bastante desamparado en ROH, y cuando se escucha poco, pues hay poco recuerdo de otra cosa. Para mi Grigolo quedaria probablemente mejor cantando otros papeles. No quiero ser demasiado critica tambien porque se me hace injusto comprar con lo que para mi si es Massenet de verdad, lo que oi este enero en Paris o en la Manon bajo Villaume de Chicago, por radio. Porque si estaria comprando, hasta en la version orchestral es la de Villaume que siempre prefiero y que no suena a opera italiana cantada en frances 🙂

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: