IN FERNEM LAND

Frühlingsgruß per saludar la primavera.


Ahir vaig arribar molt tard a casa i wordpress em va fer la guitza, motiu per el qual avui no hi ha apunt, bé l’apunt que jo hagués volgut. Però com que no me’n puc estar de saludar-vos cada dia, us deixaré una perleta que servirà alhora per saludar la primavera que acabem d’inaugurar.

Provinent d’un recital de l’any 1983 i acompanyada al piano per Irving Cage, us porto a la gran Lucia Popp cantant Frühlingsgruß de Robert Schumann i August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, que és l’autor del poema.

És un lied senzill, sense gran trasbals emocional, però estic segur que us agradarà.

Lamento no tenir cap traducció a l’abast i us prometo que demà l’apunt serà més treballat.

So sei gegrüßt vieltausendmal,
Holder Frühling!
Willkommen hier in unserm Tal, 
Holder Frühling!
Holder Frühling, überall! 
Grüßen wir dich froh mit Sang und Schall,
Mit Sang und Schall.

Du kommst, und froh ist alle Welt, 
Holder Frühling!
Es freut sich Wiese, Wald und Feld,
Holder Frühling!
Jubel tönt dir überall,
Dich begrüßet Lerch' und Nachtigall,
Und Nachtigall.

So sei gegrüß viel tausendmal,
Holder Frühling!
O bleib recht lang in unserm Tal,
Holder Frühling!
Kehr in alle Herzen ein,
Laß doch alle mit uns fröhlich sein,
Ja fröhlich sein!

Aquí us deixo la traducció que ens acaba de regalar la saisbcn i que sense cap mena de dubte ens farà gaudir molt millor aquest lied primaveral. Gràcies, ets un sol primaveral que no crema i reconforta.

Se saludada miles de veces,
dulce primavera!
Bienvenida aquí en nuestro valle,
dulce primavera!
Dulce primavera, en todas partes!
Te saludamos felices con canciones y sonidos, con canciones y sonidos.

Vienes tu y todo el mundo es feliz,
dulce primavera!
Se alegran la pradera, el bosque y el campo, dulce primavera!
Júbilo suena para ti por todos los lados,
Te saludan la alondra y el ruiseñor y el ruiseñor.

Se saludada miles de veces,
dulce primavera!
Oh, quédate en nuestro valle por mucho tiempo, dulce primavera!
Entra en todos los corazones,
deja que todos sean felices con nosotros, si, que sean felices!

Us desitjo un bon dia i que la primavera ens renovi de dalt a baix, fent-nos renéixer  en tota la plenitud. Ja ni ha prou d’hivern!

16 comments

 1. joaquim

  Quina manera més bella de començar la primavera!
  Molt bon dia i una primavera plena en tots els aspectes.
  Gràcies, Joaquim, per la teva sensibilitat.

  M'agrada

 2. Maribel i Victor

  Moltes gràcies Joaquim, quan ja pensava que era molt extrany que no hi hagués cap post aquest mati, ens sorprens amb aquesta bella forma de salutació.
  No ens oblidas mai.

  M'agrada

 3. pfp

  en Madrid llueve, pero a mí no me importa, la primavera se nota de todas formas y el agua siempre es de agradecer.
  feliz primavera Joaquim, para infernem y sus visitantes

  M'agrada

 4. Glòria A.

  La Lucía Popp m’encanta , sempre m’agradat, però auesta cançó tant alegre i primaveral crèc que mai l’havia escoltat, gràcies Joaquim en aquest cas per el pomet de flors .

  M'agrada

 5. Josep Olivé

  Lucia Popp, quina cantant, que celestial era, quina perdua tant prematura!

  Gracies per aquest lied tan evocador de la primavera! Del mateix compositor “La Primavera” tambè s’en diu la seva primera simfonia. Una bona excusa doncs per escoltar-la un d’aquets dies.

  Joaquim, em vas dir que fes cinc centims del Werther del Real. Doncs aqui tots cinc.
  Per fi en Filianoti no em va fer patir! Des del primer moment vaig sentir bones vibracions. Em va agradar força, una linea de cant molt pulcre, sense gens de vibrato, valent en els aguts i un timbre de veu que crec jo s’escau al melo-romantic-sentimental Werther.
  La Ganassi va començar molt freda i va anar a millor, i l’ultim acte va estar esplendida. Menció especial per Angel Ódena: tenim bariton! Molt bon Albert!
  Però el que vull remarcar aquesta vegada es la posta en escena: fantàstica! M’encanta en Willy Decker! M’encanta! L’estètica, els decorats, la direcció d’escena, tot, formidable! Té aquest home un estil incomfusible, i encara li recordo un “Die tod stad” que vaig poder veure al Liceu fa uns anys i a Madrid l’any passat i “La traviata” de Salzburg que tinc en DVD amb la Nebretko i el Villazón i la proposta per aquestes tres òperes d’aquest senyor m’agraden moltissim.
  En el primer repartiment hi ha la Koch (Octavian a l’any passat al Liceu), una de les mezzo de referencia del panorama operistic actual i un tenor que tambè darrerament em fa patir: en Bros. Provare de sentir-los ja que es probable que hi hagi de tornar per la feina. Ahir de totes maneres, i ja des de casa, vaig sentir un troç retransmissió en directe i al Bros se li esta accentuant el vibrato, renoi. No se, jo diria que fa uns anys estava molt millor. No se. Procuraré copsar-ho en viu i en directe.

  M'agrada

 6. Quin goig reunir-vos a tots al voltant d’aquest lied, d’aquesta soprano i amb l’ànsia per començar a gaudir de la primavera.
  Em feu feliç

  Josep gràcies per la crònica del Werther, no sabia que la donaven ahir per ràdio. Em sap greu aquesta constatació dels problemes vocals de Bros.
  Miraré d’aconseguir la gravació per escoltar-la

  M'agrada

 7. Leonora

  ¡Precioso, precioso, precioso! ¡Qué maravilla el lied,la interpretación y el deseo!¡Gracias, Joaquim! ¡Llegó la primavera!
  ¡Felices saludos a tod@s!

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: