IN FERNEM LAND

IL MIO TESORO DE FRANCISCO ARAIZA


Francisco Araiza

Aquesta amics, ha estat l’edició més igualada del cantant del mes, tant que he hagut de participar per desempatar i el més curiós és que l’empat era entre tres dels nou tenors, el número 7, el 8 i el 9 que ha estat el guanyador gràcies al meu vot.

A mi també m’ha costat decidir-me, ja que les tres opcions empatades, més la número 1 eren les meves predilectes, tot i que totes 9 em semblaven excel·lents, però certament unes més que les altres.

Heu participat 50 infernemlandiares i la distribució dels disputats vots ha estat aquesta:
Tesoro 9  9  18%
Tesoro 7  8  16%
Tesoro 8  8  16%
Tesoro 1  7  14%
Tesoro 6  7  14%
Tesoro 3  6  12%
Tesoro 2  4  8%
Tesoro 4  1  2%
Tesoro 5  1  2%

I ara toca saber qui eren els nou tenors que ens han agradat tant:

Tesoro 1 Aksel Schiötz (1940) 7 vots
Tesoro 2 Alfredo Kraus (1969) 4 vots
Tesoro 3 Léopold Simoneau (1955) 6 vots
Tesoro 4 Gösta Winbergh (1987) 1 vot
Tesoro 5 Anton Dermota (1954) 1 vot
Tesoro 6 Josef Protschka (1980) 7 vots
Tesoro 7 Fritz Wunderlich (1964) 8 vots
Tesoro 8 Jerry Hadley (1990) 8 vots
Tesoro 9 Francisco Araiza (1978) 9 vots

I ara us explicaré el meu vot:

Wunderlich era un tenor excepcional i cantant Mozart no tenia rival. El seu cant és extremadament elegant i no vaig dubtar ni un moment alhora de triar-lo per participar a l’elecció, però el trobo massa tou com a interpret i tècnicament trobo que abusa del portamento.

El malaurat Jerry Hadley va ser un cantant molt discutit, però ñles seves interpretacions mozartianes el varen portar a la fama. En aquesta versió de l’any 1990 em sembla sensacional, sorprenent i tècnicament amb un domini de la coloratura i el legato extraordinàries i l’únic que m’ha fet no votar-lo, és la poca cura en el seu italià tan anglosaxó, una veritable pena ja que la versió em sembla molt notòria.

Per tant el meu vot ha anat a parar al tenor mexicà Francisco Araiza, amb una versió sota el meu punt de vista, coincident amb altres 8 infernemlandaires, immillorable. Registre homogeni, amb aguts emesos amb delicadesa, un centre ple i uns greus audibles. Les coloratures i també les llargues frases lligades són una demostració de la perfecció tècnica, sense oblidar l’expressivitat i l’extrema cura en preservar l’estil, sense deixar de ser expressiu i elegant.

Sóc perfectament conscient que ha guanyat un cantant tenint menys vots que en altres edicions cantants que no van guanyar, però això ho condicioneu vosaltres mateixos amb la vostra participació i en aquest cas amb l’afegitó de la “dispersió” dels vots, cosa per altre part que ha donat una nova emoció a la tria, malgrat que a mi m’agradaria no participar i de fer-ho, que el meu vot no fos decissiu.

Ara m’agradaria que vosaltres diguéssiu la vostra opinió i mentrestant, us deixo l’àudio del tresor més votat

Si voleu fer un repàs a les altres vuit versions heu de prémer AQUÍ

35 comments

 1. Trobo que com sempre l’elecció dels 9 intèrprets va ser magnífica. Jo vaig estar dubtant moltíssim i vaig acabar votant el 6, Josef Protschka, un tenor totalment desconegut per a mi, però que em va encantar quan el vaig escoltar. Una vegada més, felicitats per la tria i per aquesta feinada que ens permet comparar mensualment diferents veus.
  Una abraçada

  M'agrada

 2. Leonora

  Ese era mi segundo Ottavio; siempre me ha gustado y siento predilección por la voz de Araiza y me encanta que haya ganado. Son voces muy viriles y rotundas las que a mí me gustan en este personaje, un gusto propio y subjetivo. De ahí que voté al dos, eso sí, escuché todos y reconozco que el nivelazo era muy grande.
  No ganó mi Kraus, sí mi Araiza. ¡Felicidades y gracias por esto que no es una joya sino un tesoro! ¡Saludos!

  M'agrada

 3. Carlos R.

  Preciosa selección.
  Yo había escogido 4 como finalistas:
  1 Aksel Schiötz
  2 Alfredo Kraus
  7 Fritz Wunderlich
  9 Francisco Araiza
  y voté a Araiza. Quizás si la versión de Kraus se hubiera oído mejor le hubiera votado, pero Araiza me pareció el más completo y elegante.
  Me encantó el 1, que no tenía ni idea de quien era y Wunderlich, claro.
  Realmente ha sido una elección difícil y es por ello que el resultado de nuestros votos reflejan tanta diversidad.
  Bravo por Araiza y por Joaquim

  M'agrada

 4. maria teresa

  Jo vaig dubtar entre el 8 i el 9…i ni que em matessiu me’n recordo a qui vaig votar al final…aixó passa per escoltar tantes vegades!! No ho faré mes. Peró com que ha guanyat el fantàstic Araiza, diré que vaig votar el 9… 😉

  M'agrada

 5. timamót

  Vaig dubtar bastant, perquè si bé l’ària és compositivament magnífica, el personatge que l’ha de cantar és, dins l’òpera, més aviat poc lluït. Per aquesta raó, els cantants que li donen una interpretació més heroica em semblen inapropiats.

  El nº 1 (Schlotz) m’agradava tot i notar-se la gravació antiga. L’únic que vaig reconéixer enmig dels estossecs va ser el Kraus.

  La meva elecció va anar per Josef Protschka, cantant del qual no sé res.

  Salutacions

  M'agrada

 6. colbran

  Bien mi dilema fue mucho más sencillo, mis dos “tesoros” preferidos fueron los del 1 y el 9.

  De los nueve convocados sólo reconocí a Alfredo Kraus y no me acabó de convencer. Francisco Araiza es de todos el más perfecto técnicamente hablando. Las frases largas las canta ligadas como nadie, pero yo preferí el número 1. Pocas veces he escuchado una voz más hermosa y un canto tan delicado, lástima que las frases largas las interrumpe (yo no sé si en 1942 eso estaba bien visto o no), pero a pesar de todo ha sido mi opción favorita.

  De todos modos como Francisco Araiza es un tenor por el que siempre he sentido un enorme respeto y admiración, estoy muy contento que Joaquim haya decidido que la balanza se haya inclinado hacia él, para romper este resultado igualado para tres.

  Siempre digo lo mismo, pero si hubiera votado a dos estos hubieran sido el 1 y el 9 ex-aequo. Como ello no es posible mi voto ha sido para el 1, el espléndido Axel Schiötz..

  Mi enhorabuena para Francisco Araiza.

  M'agrada

 7. dandini

  Vaig votar el 8(Jerry Hadley).No el vaig reconeixer pero com li va passar al Damià,Kalamar,Maria Teresa,etc em va entusiasmar.Potser la seva dicció no es la mateixa que es parla a la Toscana pero hi ha quelcom que em va atrapar i és la eloqüencia del text i la intenció de donar-hi un significat. Em va donar la sensació d’ un aprofondiment excel·lent del personatge al costat de altres prestacions amb un acabat musical potser més perfecte.D’altre banda l’us de l’agilitat per reforçar l’expressió em va semblar extraordinari.Llàstima que no haguessis deixat la posssibilitat de fer comentaris.M’hagués encantat llegir l’argumentació dels diferents votants.En fí una autèntica sorpresa i una lliçó d’humiltat pels que pensavem que ja ho sabiem tot en el cant mozartià.Ah! per cert també m’entusiasma Francisco Araiza(ens va cantar un Faust fabulós al Liceu) la seva prestació es gairebe perfecte pero segons el meu entendre menys espontànea.

  M'agrada

 8. Veig que, de moment, sóc l’únic dels qui envia un comentari dient que va votar el 3 i, a més a més, afegeixo que ho vaig fer convençudíssim perquè em va semblar, i em continua semblant, el cant més elegant.

  Em va agradar molt, també, sobretot per la veu,el número 1 però, com molt bé diu en Colbran, llàstima que talli les frases llargues, cosa que Léopold Simoneau no fa i, a més a més, trobo que les broda.

  És qüestió de gustos, ja ho sé, però el número 9 el vaig descartar de seguida i em sap greu no poder-ho fonamentar tècnicament, però -i perdoneu si dic un disbarat- Araiza, que em va semblar que ho era, sempre m’ha desagradat pel to de veu tan “engolat” que trobo que té.

  Ep!, ja dic: és qüestió de gustos, eh?

  M'agrada

  • tristany

   Tranquil, que no ets tu sol, Assur! Jo també vaig acabar decidint-me pel 3. Està molt bé no saber qui canta cada versió (vaig identificar Kraus i para de comptar) perquè així no influeix per a res en la tria. Ara m’he de posar a buscar coses d’en Simoneau, que segur que en tinc alguna…

   M'agrada

 9. Josep, Josef Protschka va ser un cantant que va començar més o menys al mateix temps que Peter Seiffert. Va començar cantant Mozart i molts, entre ells Karajan, van pronosticar-li un futur esclatant en el repertori wagnerià. No va succeir amb Protschka i si amb Seiffert. Tots dos van cantar la darrera vegada que es va cantar Arabella al Liceu, al costat de Lucia Popp.
  Leonora, creo que no he sido justo con Kraus al poner la primera versión que tenía a mano y que tiene un sonido muy deficiente. Él esta, como siempre, perfecto, aunque queda mudo en la zona grave.
  Gracias Carlos R. eres muy amable, pero todo el mérito está en estos nueve cantantes.
  Damià, justament d’això es tracta, de triar la que més us agradi, encara que no identifiqueu el cantant.
  Ha, ha, ha, haMaria Teresa, aquesta si que és bona, no recordar a qui vas votar, però si t’està bé Araiza estaràs doblement satisfeta.
  Tosqueta t’haig de renyar?
  timamót no acabo d’entendre perquè creus que Don Ottavio no ha de ser heroic, a mi les versions toves d’aquest personatge no m’agraden.
  Colbran la versió d’Axel Schiötz, a qui vaig portar al blog en un apunt on cantava Night and day de Cole Porter, és bellíssima, i certament talla les llargues frases, tot i així com ja he dit, m’estimo més les versions més virils, no debades a la segona secció de l’ària Don Ottavio reclama la vendetta.
  Efectivament Dandini la dicció és dolenta, un matis que els cantants nord-americans no acostumen a cuidar gaire i de la mateixa manera que l’extraordinari legato que fa gala hadley, així com la intencionalitat dramàtica que menciones, estan treballades de manera magnífica, penso que hagués hagut de ser molt més curós en la pronunciació, cosa que també li succeeix a Leopold Simoneau, i ja em perdonarà l’amic Assur, tot i que en el cas de l’exquisit tenor francès quebequès, la sonoritat, per a mi, és del tot desagradable, no així la musicalitat, que és exquisida.

  M'agrada

  • colbran

   Me gustaría puntualizar que Léopold Simoneau era canadiense (nacido en Québec ). Ahora bien, probablemente él y su esposa Pierrette Alarie, también canadiense (nacida en Montreal), se nacionalizaron franceses, cosa que ignoro.

   M'agrada

   • Colbran gràcies per l’aclariment, ja no he canviat, tant Simoneau com Alarie van néixer a la part francòfona del Canada.
    Pierrete Alarie encara viu, va néixer el 9 de novembre de 1921, ell va morir el 24 d’agost de 2006.

    M'agrada

  • Res t’he de perdonar, bon amic. Només faltaria que haguéssim de demanar perdó pels gustos -o no-gustos- que tenim cadascun de nosaltres; no pararíem.

   Veus?… Una cosa que “em sabia”, i en Colbran se m’ha avançat quan ja ha aclarit que Simoneau era quebequès. Brrrr!

   I una altra cosa: Saps en qui em fa pensar sempre l’Araitza, i no només en la cara sinó, fins i tot, en el gest, que sempre sembla que estigui com encarcarat?…. Te’n recordes d’un actor que sortia molt per la televisió i que es deia Jaime Blanch?… Oi que sí que tenen una retirada?

   M'agrada

    • I és que aquesta és una de les màgies de l’òpera: que hi ha cantants que, amb la veu, són capaços de posar-nos unes ulleres invisibles, com les que es posa Hoffmann per mirar Olympia, i fer-nos veure personatges que interpreten que físicament res tenen a veure a com són ells dalt l’escenari.

     M'agrada

 10. Golaud

  Aunque no lo voté, Araiza me parece un justo vencedor, su versión es muy buena y como alguien ha dicho quizá la más completa. Además, si no me equivoco, es el único de la lista que hace la volata central en un sólo aliento, no es fundamental, pero sí digno de destacar. La versión de Aksel Schiötz, al que no conocía, me pareció deliciosa y estuve a punto de votarla, pero al final me incliné por Kraus. Si tuviera que votar de nuevo, podría votar a cualquiera de los citados, incluyo a Wunderlich, porque todas estas interpretaciones me parecen de altura.
  Lo que no acabo de entender es el entusiasmo por Jerry Hadley, en esta grabación me ha parecido el “anti-Mozart”.

  M'agrada

 11. Paulo, es curiós que dues versions tan dispars hagin agradat simultàniament a molts. Ambdues són , també sota el meu parer, molt bones.
  Concep m’agrada que mencionis la 4 de Gösta Wimbergh que a mi m’agrada molt i quasi ningú n’ha fet esment a part que va tenir 1 vot i m’agradaria que qui el va votar ens expliqués el perquè de la seva tria.
  Golaud ese anti Mozart que no sólo tu le atribuyes, ya que durante su carrera Hadley tuvo que oir críticas de todo tipo al respecto, le llevó a cosechar triunfos sonoros en teatros importantes, cantando Cosi, Zauberflöte i este Don Ottavio que ha encandilado a tanta gente, también a mi. En cualquier caso tu elección era canónica, pese a lo poco que Kraus quiso prodigarse cantando Mozart.

  M'agrada

  • colbran

   Alfredo Kraus solía decir (lo tengo grabado) que no le gustaba cantar Mozart porque destrozaba las voces (?) y lo cierto es que lo cantó y grabó muy poco. Por otra parte añadía que las óperas mozartianas más apropiadas para su tipo de voz eran las de texto alemán y a él no le gustaba cantar en ese idioma, cosa curiosa dado que su padre era austriaco…

   M'agrada

 12. Golaud

  Que Mozart es un destroza-voces nunca se lo he leído ni se lo he escuchado, no niego que lo haya dicho, sino que lo desconozco, ¿qué argumentos daba? Que no le gustaba cantarlo y decidió abandonarlo porque no le interesaba los personajes desde un punto de vista interpretativo, lo ha repetido hasta la saciedad, si era a modo de excusa o porque de verdad le aburrían, no lo sé. Eso no quita que cuando lo ha hecho, los resultados eran óptimos, ¿o cuántos peros se puede poner a esta versión?
  Joaquim, siento no compartir el entusiasmo por Hadley, para mí lo canta todo igual, abierto, sin estilo, con ataques muy feos, en fin…en mi opinión ocupa el último puesto.

  M'agrada

  • colbran

   Mozart exige a todos los intérpretes una tesitura que intermitentemente va del centro al agudo y del agudo al grave, etc. Muchas sopranos se ahogan y muchos tenores también al descender al registro grave, por lo que la mayoría de las veces omiten esas notas o las emiten casi inaudibles. Y Alfredo Kraus carecía de registro grave, como todos sabemos y hemos podido comprobar en persona, concretamente yo desde 1958 en el Liceu, en el Grec, en Montjuic, en la Ciutadella, etc. Quizás por eso decía que destrozaba las voces y además Belmonte y Tamino, los roles que creía adecuados en principio para su voz (aparte de Don Ottavio y Ferrando), estaban escritos en alemán y decía que este idioma posee demasiadas consonantes que le incomodaban.

   Quizás esté equivocado, pero yo sólo recuerdo haber escuchado a Kraus en grabaciones de “Cosí fan tutte” y “Don Giovanni”. En este “tesoro” no me acaba de convencer (a pesar de su indiscutible línea elegante), precisamente por su absoluta carencia de graves. Pero a quien le guste no se lo voy a rebatir.

   M'agrada

 13. Leonora

  Ahora no lo recuerdo con exactitud pero cantó poco Mozart y menos Rossini(“Barbero” y se acabó)porque los recitativos le agotaban/desagradaban/lo que sea.Lástima,sus prestaciones mozartianas me maravillan;Simoneau,mozartiano de pro,me parece demasiado “blando”(como el gran Fritz)en el único momento bueno de este ingrato personaje,Ottavio.Técnicamente,sin peros casi.Y me encanta Araiza…

  M'agrada

 14. Leonora

  Ahora no lo recuerdo con exactitud pero Kraus cantó poco Mozart y menos Rossini(“Barbero” y se acabó)porque los recitativos le agotaban/desagradaban/lo que sea.Lástima,sus prestaciones mozartianas me maravillan;Simoneau,mozartiano de pro,me parece demasiado “blando”(como el gran Fritz)en el único momento bueno de este ingrato personaje,Ottavio.Técnicamente,sin peros casi.Y me encanta Araiza…

  M'agrada

 15. dandini

  Fue el mismo Alfredo Kraus(uno de mis ídolos) quien reconoció que su voz no se acababa de adaptar a la vocalidad mozartiana como otros tenores.Por esta misma razón abandonó este repertorio que el mismo cedió a auténticos especialistas(según sus propias palabras).

  M'agrada

 16. Al llibre de Reverter sobre Kraus hi ha una opinió del canari que em pareix molt ben trobada. Diu que per cantar bé de veritat les òperes de Mozart calia especialitzar-se en elles, com havien fet Dermota i Wunderlich, i que ell no volia especialitzar-se en aquest repertori quan li agradaven més altres.

  M'agrada

  • colbran

   Lo que señala Reverter es una suavización de lo que Alfredo Kraus manifestó en diversas entrevistas en televisión y que aún conservo, porque entonces lo grababa todo. Ahora con el dichoso TDT me es imposible. Es probable que si viviera ahora se manifestara de foma más cautelosa.

   Podría citar otras declaraciones que tengo grabadas de Kraus que sorprenderían a muchos, pero no es el momento. Ciñéndonos al cantante, uno de mis referentes en varios roles, ha sido un intérprete de gran clase, pero no lo considero absolutamente perfecto para Mozart, pues nunca dispuso de graves y en Mozart son imprescindibles.

   M'agrada

   • Golaud

    El libro de Reverter es una transcripción de opiniones extraídas de entrevistas realizadas al tenor, por tanto Kraus habla en primera persona.
    No pienso que Kraus sea “absolutamente perfecto” para Mozart, algo que suena exagerado aplicado a cualquier cantante, pero sí poseía técnica y voz, por lo menos, adecuadas para este repertorio. Personalmente pienso que la falta de graves no merma la calidad de esta interpretación, no considero que sea imprescindible en “Il mio tesoro”, donde predomina un registro central y donde es más importante hacer alarde de otras facetas canoras. Hay algunos “especialidas” en la lista que ya hubieran querido cantar Mozart como él.
    De forma más general, no creo que la falta de graves por sí sola excluya a un cantante de un determinado repertorio. Otra cosa es que Kraus explotaba mejor sus condiciones vocales en un repertorio romántico donde las posibilidades de brillar en el registro agudo son mucho mayores que en Mozart. En el mismo libro de Reverter habla de esto y, más superficialmente, de la falta de carácter protagónico que tienen roles mozartianos como Don Ottavio o Ferrando, algo que no casaba bien con su carácter (no era un dechado de humildad precisamente).

    M'agrada

    • Carlos R.

     No voy a discurtite la calidad extarordinaria de Alfredo Kraus, es uno de los cantantes más destacables y eméritos del siglo XX, pero los graves, como los agudos y el centro, estan en la partitura y deben hacerse.
     Si buscamos la espectacularidad del agudo, ante la carencia de graves, estaré de acuerdo que es mucho más importante y sobretodo efectiva, pero no hay nada más bello como comprobar que una voz que canta divinamente, es capaz de hacer todas las notas escritas, sin forzar, oscurecer o emitir gritos o susurros, para alcanzar los extremos de una partitura y Kraus, aunque fuese perfecto en la línea, no lo era en la emisión y es por eso que aún reconociendo su maestria, prefiero a otros.

     M'agrada

    • colbran

     No estoy de acuerdo en que ningún cantante eluda los graves escritos por el composior en ningún repertorio, son las notas que más me gustan, por esta razón prefiero las voces de contralto y bajo a todas las demás. Pero si tu consideras que ello no desmerece una actuación, acepto tu opinión y no sigo con la polémica.

     No hay más primera persona que la grabada con imagen y sonido, aparte de en vivo; lo escrito puede ser rectificado, dulcificado, agravado, aumentado o disminuído, máxime cuando de quien se habla ya no vive y no puede discrepar ni a favor ni en contra. Me vas a obligar a localizar las entrevistas que he citado y te aseguro que entre 200 y 300 entradas (o muchas más) de Alfredo Kraus, en diferentes cintas de vídeo, me va a ocasionar una ingente labor…

     M'agrada

 17. Golaud

  No estoy hablando de eludir graves, ni de obviar las notas que están escritas, estoy ponderando su importancia en un aria que está interpretada con maestría, considerando otros tantos elementos de la interpretación. También Price tenía problemas en los graves cantando Verdi y Nilsson cantando Wagner, y son referencia en ambos repertorios. ¡Y ni mucho menos te obligo a sacar todo el material que tienes grabado!

  Carlos R, entiendo que con lo de “problemas de emisión” te refieres a la carencia de registro grave, porque problemas de emisión, a secas, tiene Hadley. De todas formas, en tu tercer mensaje has afirmado “Quizás si la versión de Kraus se hubiera oído mejor le hubiera votado, pero Araiza me pareció el más completo y elegante”, con lo que pienso que lo único que te ha impedido votar a Kraus es la calidad del sonido y por tanto no acabo de comprender tu última valoración.

  M'agrada

  • Carlos R.

   Cierto Golaud, la grabación es deficiente y por tanto no sé si los graves no se oyen por las propiedades de la misma, o por la carencia que siempre ostentó Alfredo Kraus en ese registro.
   Araiza me gusta más, por ello le voté.
   A parte, la emisión tan famosa de Kraus, basada en la proyección en la máscara, hacía que la belleza de la misma se viera perjudicada.
   No hablo ya de sus últimos años, cuando las notas más agudas eran más forzadas, por supuesto.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: