IN FERNEM LAND

28 DE DESEMBRE: UN IN FERNEM LAND PER NO OBLIDARSimpson crit

Avui 28 de desembre és un dia especialment indicat per sorprendre al personal més aviat despistat amb noticies d’impacte.

Aquí teniu un In Fernem Land que no deixarà indiferent a ningú, i si no fos per què el disc d’on prové tan valuós material em va costar els seus dinerons (El vaig comprar en una famosa botiga vienesa al costat de la Staastsoper que encara es deuen fregar els ulls recordant que en van vendre un) més d’un pensaria que no és real i és fruit d’una manipulació mal intencionada adient al dia que ens ocupa.

El protagonista és fill del prestigiós tenor Peter Anders (01/07/1908-10/09/1954), que s’anomena com el seu pare i s’afegeix allò tan clarificador de jr després del cognom per tal de no confondre. A fe de Déu que no hi ha manera de confondre’ls. Una vegada ha obert la boca no l’oblides.

El pare va morir molt jove abans d’escoltar al reietó, d’haver-ho fet li hagués agafat un cobriment. El pare era un tenor magnífic. El fill…és un tenor dramàtic, deixem-ho així.

El disc és una joia, sempre i quan l’escoltis amb la deguda prevenció, ja que molta estona sota els seus efectes és letal.

Jo us proposo escoltar el fragment que inaugura el disc i que en el seu dia em va deixar esmaperdut quan el vaig escoltar per primera vegada a casa, us aviso, no és el pitjor que canta, a mida que van avançant les pistes del disc la cosa empitjora, i entre tanta perla hi ha coses absolutament “sensacionals”, potser en un altre ocasió us en deixaré alguna.

Aquí teniu el In Fernem Land.

Què? maco, oi? Dicció claríssima, això si que ho té.

No m’en puc estar de deixar-vos a l’angelet en la seva incursió en el repertori francès, on a part de gaudir de la dicció exquisida, us podreu extasiar amb l’elegant línia de cant, l’aristocràtica escola amb el legato i les esfumature tan idònies per aquest repertori. Ni més ni menys que l’escoltareu en “O Paradis” de L’Africaine de Meyerbeer.

Ara ja ni pregunto.

L’orquestra que l’acompanya és la Ungarisches Staatsorchester i el director és Herb E. Norman.

Potser l’any vinent podreu triar entre Fidelio, Freischütz, Carmen, Aida, Il Trovatore, Otello, Chénier, Cavalleria rusticana, Pagliacci (inenarrable), Butterfly, Turandot, Tosca o La Bohème. Ara com comprendreu hem de deixar passar un temps prudencial.

Si algú vol escoltar fragments (o comprar el disc) de la cosa, premeu AQUÍ

Demà prometo que el dia serà “normal”, al menys si de mi depèn.

76 comments

  • Si tens valor d’escoltar l’Africaine, ja estaràs disposada a superar les possibles probes que puguin venir en un futur. N’hi ha un parell o tres més que són per propers 28 de desembres, si no es compleix cap predicció Maia (endarrerida) 😆

   M'agrada

   • Però no és comparable Jan Si tu o jo pengem un Youtube cantant Casta Diva res té a veure amb fer un disc, que la discogràfica l’editi i el posi a la venda, i que hi hagi una orquestra i un director (suposo que les dades del disc són fidedignes).
    Hi ha molta diferencia, aquest no té veu lírica ni res de res, l’Anders jr si, canta horrorosament malament, no té cap tècnica, ni estil, ni res de res, però fot unes castanyes que ja li agradaria al friki aquest i a algun tenor curt d’aguts.

    M'agrada

 1. Mª Teresa Mir

  Jajajajajajaja..,no puc més de tant riure. Deu estar gravat tal dia com avui per fer una inocentada als seus amics!!Em perdonaràs llardoner…però al Liceu no recordo haver escoltat mai una cosa així, millor dit,una vegada en l’òpera Mignon, però fa molts anys i la majoria de vosaltres no havíeu nascut

  M'agrada

 2. gloria aparicio

  ja,ja,jaaaaaa, !!!! ho sento però després de la primera de moment no m’atreveixo amb la segona però ho guardo per un dels dies que el escandalós gos de la veïna em regala una de les acostumades serenates…….ara caldrá esperar que em truqui a la porta per preguntar-me de quina raça es el meu, que li haig de dir…. ?

  M'agrada

 3. KÀTIA

  Punyeta,quin susto.No podriem donar-li un vot de confiança???
  No podem ser tan cruels,el nen igual pensa que ho fa bé.El papa va fer bé de morir-se,tenir aixó a casa ha de ser un càstig de Deu.

  M'agrada

 4. Mein Gott…
  La traducción correcta creo que no es “tenor dramático”, sino: “dramáticamente, tenor”.
  Mira si en la literatura que acompañe al CD dice cuantas veces tuvo que cambiarse la ropa interior en la grabación debido a su involuntaria defecación fruto del esfuerzo.
  Juro que he entrado en el enlace de Amazón para comprobar si esto era real, porque cuando ha comenzado a sonar he pensado que era ¡¡Raphael!!. Luego ya he comprobado que este lo hacía peor.
  Ignoro por qué motivos has guardado tanto tiempo este objeto en casa, más allá de una tener una prueba de vida alienígena.
  Lo de Meyerbeer ya es de broma, ni el Gran Bernardo…
  Chapeau, Joaquim.

  M'agrada

  • Es uno de mis tesoros, no puedo desprenderme de él, le tengo mucho cariño, tiene efectos diuréticos y renueva la sangre, a parte que ahora es ideal para días como este.
   Otro día os pienso martirizar con alguna que otra perla en italiano, que es todo un capolavoro.

   M'agrada

 5. Maribel i Victor

  Vols dir que no ho vas comprar un 28 de Desembre ?.
  De qualsevol forma la teva segona inocentada del dia ens ha fet riure més que la primera, que mira que ha sigut bona.
  Que no falti l’humor !

  M'agrada

  • Ara que ho dius no ho sé, a Viena vaig anar un estiu i després hi vaig tornar per Cap d’Any, i podria ser que el comprés la segona vegada i podria ser ben bé que el comprés el 28, o pitjor encara, que DaCaruso, que és com es diu o deia la botiga, tan sols el posés a la venda aquell dia. 😯 😯 😯
   Algú sap si això del 28 de desembre també es celebra a Àustria?

   M'agrada

   • Maribel i Victor

    He buscat en Internet ( que m’han dit que tot es troba ) i he trobat que a Àustria el dia dels innocents és el 01 d’Abril i es diu ” Aprilscherz (broma d’abril ) així que si vas estar a l’estiu i per a cap d’any no crec que coincidís, tret que sabessin que a Espanya és el 28 de desembre

    M'agrada

 6. Jaume T.

  Bona nit!
  La Maria Teresa Mir té bona memòria i m’agrada la gent que en té. Efectivament, el cantant més catastròfic que jo he escoltat al Liceu va ser aquell Raymond Amade en la MIGNON de l’any 1959, l’última MIGNON que s’hi ha fet. Era un tenor horrorós que aquell día, a més estava malalt. Com que l’estil era diguem-ne francès, ho filava tot, fins i tot els galls.

  M'agrada

 7. Marta B

  Caram Joaquim quina sorpresa! Aquest cantant és molt especial, he començat a escoltar el In Fernem Land i el gos del vei ha començat a lladrar i somiquejar com un boig, pobret, I això que no tenia l’altaveu massa fort. Ho sento, no he pogut continuar amb l’audició perquè no vull que m’acusin de maltractadora d’animals.

  M'agrada

  • Va molt bé per renovar la sang i molt de tant en tant, quan el trec de la prestatgeria i el poso per alguna cosa tan especial com la d’aquest apunt, no me’n penedeixo gens d’haver-me deixat estafar. No li costava gens al dependent de la botiga dir-me que no era gaire aconsellable, no trobes?

   M'agrada

 8. Jaume

  In feRrRrRrRrRrRrnem Land! Ha, ha, ha, que bo! He pogut arribar fins el final i els darrers esgarips són terrorífics. Curiosament llegeixo a la wiki que ens has enllaçat, que va cantar “dramatic roles with equal success” i que va fer aparicions a la Royal Opera House i al Glyndebourne Festival….Suposo que l’article l’ha escrit un admirador incondicional i això de les “aparicions” deuria ser enmig del públic perquè dalt de l’escenari és dubtós.
  M’agrada que que rescateu “antics valors” com el Raymond Amade que esmenta la Teresa Mir i Jaume T. He descobert que a l’Amazon, es troben alguns discos d’ell i al youtube també sona algun fragment per si no en teniu prou amb l’Anders.
  Per cert Quim, ahir al retransmissió de la Rusalka des de CatMús, van esmentar el teu bloc durant l’entreacte. L’anava seguint amb el llibret de la versió que tinc amb la R. Fleming i em va decebre que escapcessin part del darrer acte perquè la música de Rusalka és meravellosa més enllà de la famosa cançó a la lluna.
  Salutacions!

  M'agrada

 9. Jaume

  Ui! No ho havia llegit bé (possiblement les llàgrimes de l’emoció!). Ara veig, després d’escoltar-lo, que l’audio correspon al fill del tenor…Disculpa!
  Possiblement també mereix una entrada a la wikipèdia!

  M'agrada

  • Exactament, es tracta del fill, ja he dit que el pare va fer una carrera magnífica.
   L’ANders fill necessita més que una entrada a la viqui una senyal d’alerta 🙂 un warning que es diu ara.
   Pel que a la transmissió de ràdio, efectivament ahir vaig participar via twitter amb les preguntes que anaven fent als oïdors, i per això em van citar. Aprofito l’avinentesa per demanar que Catalunya Música col·loqui millor els micròfons sobre l’escenari.

   M'agrada

 10. Home, Joaquim, no siguis tan exigent, pobre noi, taaaan bé com ho fa!. És que tu files molt prim, ja, ja, ja, ja!!!!. Em sembla que aquest supera la Florence Foster Jenkins, que ja és dir!. El final de l’O Paradis és definitiu per fer sentir vergonya aliena!!!.

  M'agrada

 11. simone

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahH!!! QUE FORTTTT-T-T!!! Joaquim!!! I aixo en un disc!! deu meu!!!! si que ho fa millor el Russell Crowe – pero molt! i aixo que el vaig trobar infumable!! “…saaaainnnnnnfffffaterrrrrrrrrrrrrr parrssssssssssifffffffallllllll tregtsaineklllllone!! AJAJAJAAA….cantant sobre les consonants!! liantse en lloc de “krone” diu “klone” :-S i al final sembla que canti a la tirolesa…ufff!!! vaig a per la segona perla… a veure 😀 (es que soc masoca – no, es morbo pur, jejeje!)

  M'agrada

 12. Jo tot ho adapto…m’he imaginat una colla de panxuts cervezers fent cantar el més dotat quant a volum de veu. I com a post em sembla d’allò més divertit. Estic segura que ens guardes més d’una sorpresa de tenors i sopranos que haurien fet més bé callant.
  Ah! I s’ha de reconéixer que voluntat n’hi posa, eh?

  M'agrada

  • És una manera de pair-ho-
   Tinc algunes coses “no publicables” de cantants ben coneguts, però em sembla cruel, aquest cas és ben diferent, ja que Her Anders jr. de carrera desconeguda va voler passa a la història amb càrrec a la seva cartera (deducció meva) i això té el seu preu a IFL 😉

   M'agrada

 13. simone

  increible per on et porten el derroters de internet, Joaquim…la
  teva perla em va portar a descubrir dues veritbales perles! 😀 mira per on…
  doncs, el “pobre noi” te una pagina web, fins i tot (flipa! amb perdó) una escola de cant a Hamburgo (on tinc familia) i un dels seus alumnes va cantar a una opera moderna, dita Gogol al Theater an der Wien composada per – 1er descobriment: Lera Auerbach, pianista i compositora rusa molt interessant, qui entre d’altres composicions tambe composa musica per ballet (ja ho se, no es el que mes t’agrada), i m’ha fet descobrir Goyo Montero, un bailari coreograf espanyol que treballa Nuremberg i fa propostes molt interessants.
  Asi que …jejeje, moltes gràcies per la prposta d’aquet noi. Bon diumenge a tots.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: