IN FERNEM LAND

OBC: ELGAR AMB QUEYRAS I ZNAIDER


ProgMa_OBC_25_web-page-001

Com ja us vaig dir dilluns, el violinista que va interpretar el concert de Beethoven el cap de setmana passat, Nikolaj Znaider en aquest pujava al podi per dirigir l’OBC en un programa íntegrament dedicat a Edward Elgar, un programa que no podia ser més adient  per homenatjar el mestre Decker, traspassat aquesta mateixa setmana i que com ha dit el treballador de l’OBC que ha tornat a anunciar el concert i presentar la propera temporada, era un defensor de la seva música i que a casa nostra més enllè de la Poma i circumstàncies i del concert per a violoncel, en prou feines es programa.

Ja que sembla que m’han fet cas i el presentador s’ha mudat degudament per fer la presentació, ara caldria que la setmana vinent ajustessin una mica més el so, ja que al segon pis el missatge arriba confós.

Elgar, com ja he dit no és gaire popular a casa nostra i la prova és que tot i programant el concert de violoncel amb un solista de prestigi, Jean-Guihen Queyras, l’assistència no ha estat gaire elevada en comparació amb el Beethoven de fa set dies, i és una llàstima ja que malgrat que Elgar és molt casolanament British, la seva música és sovint deliciosa i ofereix la possibilitat de lluïment al solista de cello i a l’orquestra, ja que el compositor anglès sembla que volgués mostrar la magnificència del final del Imperi amb unes orquestracions brillants, amb una mirada al passat romàntic ignorant tot allò que a principis del segle XX estava succeint en el camp musical. 

Escoltant Elgar és fàcil aïllar-se imaginant la bucòlica “ruralitat” anglesa barrejada amb pompa trompetejant del final del esplendor victorià de l’època eduardiana. Tot és perfectament plaent, sense gaire dramatisme i sense les passions desfermades dels romàntics centreeuropeus i les voluptuoses  decadències dels tardo romàntics,no hi ha aproximacions folklòriques ni res que esberli la rigidesa conceptual del que acceptat i establert,  malgrat que  sempre s’intueix en la seva música quelcom que no va acabar d’esclatar, comsi hi hagués  una lluita constant entre la nostàlgia que transmet la seva música per un esplendor perdut. No seria fins l’arribada de Britten que la música anglesa es trauria l’elegant cotilla d’un món absolutament canviant al voltant d’una Anglaterra reclosa en la seva afable decadència imperial.

Les dues obres programades en el concert d’aquest cap de setmana mostren dues èpoques ben diverses del compositor. La primera simfonia, mai interpretada fins ara per l’OBC, que es va estrenar l’any 1908 iens mostra una obra brillant, a estones grandiloqüent i sovint serenament elegant, amb una mirada al classicisme germànic, però banyat amb el te i pastes (ja em perdonareu la metàfora), mentre que el concert per a violoncel i orquestra es va estrenar l’any 1919, acabada la Gran Guerra i amb tot un món complex que s’albirava al voltant d’un Imperi en vies de dissolució. L’obra és nostàlgica, evocadora, molt més introspectivament dramàtica que la simfonia i potser per això molt més estimada per el gran públic, és més sincera.

Jo ja voldria ara mateix l’OBC al fossat del Liceu, i amb això no vull dir que desaparegui l’orquestra del Teatre, no, això mai, ho dic perquè envejo la qualitat del so, l’homogeneïtat i l’equilibri de les seves seccions, independentment del director que tinguin al davant. Tal i com ha sonat aquest matí a l’Auditori, la Valquíria d’aquesta tarda al Liceu segur que seria molt més extraordinària.

Nikolaj Znaider ha acompanyat molt pulcrament el concert de violoncel, tan pulcrament com va tocar el concert de Beethoven la setmana passada. És polit i transparent en l’exposició, ha deixat que Queyras s’esplaiés amb un so generós, si bé tant l’un com  l’altre, potser massa fidels a Elgar, s’han oblidat de l’apassionada i mítica versió de Jacqueline Du Pré i Sir John Barbirolli, i l’han interpretat i dirigit d’una manera molt més serena i bucòlica, sense gaire sobresalts emotius. Una versió modèlica, mja que Queyras extreu del seu violoncel un so càlid i ample, és expressiu sense passar-se, això sí, mentre que Znaider acompanya amb presència, però sense deixar-se endur en cap moment per una interpretació amb una mica de risc.

Queyras ha ofert dues propines, l’obligada de Bach (algun dia potser que comencin a pensar en buscar substituts) amb una  Sarabanda deliciosa, cal dir-ho, i una segona que s’hagués pogut estalviar, la veritat, primer perquè despréss de Bach qualsevol cosa és fa difícil, i després perquè més aviat semblava un brevíssim exercici d’afinació consistent en la repetició de dues escales ascendents i descendents. Propina inútil.

A la segona part ens esperava la primera audició de la primera simfonia, i cal dir que l’obra s’escolta fàcilment i dóna l’oportunitat de mostrar el potencial de l’orquestra, amb moments d’esplendor sonor i altres d’esplendor melòdic, amb tendència a un sentimentalisme burgès benestant, que traeix en certa mesura la pretesa herència bramhsiana que buscava el compositor.

El director s’ha deixat anar una mica més i per contra l’orquestra ha mostrat en algun moment alguna defallença en els metalls, però res greu, ni que fes patir com si succeeix a l’altra banda de les Rambles. L’OBC està en una forma òptima demanant a crits que li deixin cobrir les places vacants per continuar creixent. Té uns solistes excel·lents i el conjunt és poderós en sonoritats i expressivitat, tot i que el concert d’avui ha mostrat més la capacitat sonora que l’expressiva, ja que entre la direcció acurada i la simfonia més brillant que profunda, no hi ha hagut gaire espai per l’emoció, i això que el concert té un adagi que em commou.

 

 

10 comments

 1. tristany

  Que bé trobar la teva crònica sobre aquest concert! El concert de violoncel d’Elgar sempre m’ha colpit fins a les llàgrimes i ahir, per un caprici imprevist de l’atzar, vaig poder viure’l en viu. I em va passar un altre cop. Sobretot gràcies a Queyras. Em va agradar molt que s’allunyés força del “model” du Pré i alhora fos tan expressiu i commovedor. Excel.lent. Un músic a seguir. I ens va estalviar la segona propina… 😉

  El mateix que expresses sobre les nostres orquestres ho vaig estar pensant jo tota l’estona. Quin so més maco va crear ahir l’OBC sota una batuta solvent i prou… A veure com anirà amb el mestre Ono.

  M'agrada

  • El mestre Ono té un prestigi que de complir-se a l’OBC l’enlairarà als nivells que fa temps que desitgem.
   Hem perdut uns anys esplèndids per créixer, algú dirà que ens hem mantingut, que per a mi és el mateix que dir, ens hem estancat.

   M'agrada

 2. Josep R, Noy

  Bon concert, però molta fredor en general. Estic d’acord, Joaquim, Elgar sembla que no va acabar de “explotar”, de deixar-se anar, deixant potser a part les cèlebres marxes. Fa una música excel·lent amb troballes magnífiques, però si els interprets no arrisquen i hi posen molta emoció i molt cor, queda en conjunt freda. És el que ha passat avui, segons la meva opinió, és clar.

  M'agrada

 3. Eduardo

  Con la sola mención a dos grades de la música (Jacqueline Du Pré y Sir John Barbirolli) esta fría tarde en Montevideo, la voy a pasar en GRADE!!!!! gracias!!!!!!!! Joaquín!!!!!!!!

  M'agrada

 4. Nèixer i viure en una illa sempre impriméix un cert caràcter diferencial, i en música no es fa excepció. Emotivitat no sublimada, solemnitat sense rastre d’apassionament, i un cert ordre sense llicències arrebatadores. Gairebé l’antitesi romàntica, i crec que l’interpretació fa bé en pendre referències tan genuinament angleses. I és tan aixi que fins i tot destacats directors e interprets anglessos apaivagan l’intensitat romántica en els compositors centreeuropeus. Gardiner no serà mai Hannoncurt, i a l’inrevés, per citar tan sols dos noms que imprimeixen un segell propi i referencial a tot el que passa per les seves mans. I aixi va ser el concert, del que vull destacar la memorable interpretació de l’obra concertant per a violoncel, executada de manera exquisida per solista, director i orquestra i en els exactes termes estilístics esmentats. Mai m’havia agradat tan aquesta obra com ahir. Pel que fa a la simfonia doncs que era la primea vegada que l’escoltava i crec que hauré de escoltar-la més. Moviments extrems elegants, bonics, però sense garra i excesivament autocomplaents. Per contra l’adagi bellissim, em recordava vagament els adagis brucknerians de les seves últimes simfonies i sobretot l’eteri andante sostenuto (de fet un adagi) de la primera de Brahms, però mentres aquets últims sempre m’han deixat un pòsit emocional, no ha estat aixi en el d’Elgar. Repeteixo, l’hauré d’escoltar més vegades perque molt probablement, al menys ben segur l’adagi, aixi sigui.

  M'agrada

  • Tinc un àlbum de Chandos amb totes les simfonies d’Elgar i un altre amb la major part de la música orquestral. És un músic que sempre m’ha agradat, però les versions molt literals i angleses poden arribar-me a avorrir de tanta correcció.
   El concert de cello per a mi és un “must” i moltes de les obres, petites algunes, són una delícia, ara bé en l’obra d’Elgar fins i tot en aquelles obres simfònic/corals (The Dream of Gerontius, The Music Makers, The Apostles…) hi ha quelcom tan anglès i per tant tan intrínsecament local, que no universalitza el missatge, potser per això Elgar no ha arribat mai a imposar-se.

   M'agrada

 5. Fernando S.T.

  Me aburrí bastante con la primera sinfonía, con el concierto no ya que es una obra que adoro gracias a Du Pré, con lo cual encontré a faltar en la excelente interpretación un poco más de sangre que aunque atente a la rigidez eduardiana del compositor, Barbirolli y Du Pré demostraron que le viene de perlas una dosis mesurada de pasión.
  Estupendos los protagonistas.
  Aprovecho para felicitarte por este nuevo récord de visitas.
  ¡Ho fas molt bé!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: