IN FERNEM LAND

LICEU: GELADERIA A LA VISTA


ROCA'S

Els germans Roca. Fotografia Mané Espinosa

Ni un projecte artístic nou, ni l’anunci d’una col·laboració amb algun director o cantant de renom internacional, ni el desenvolupament del projecte de l’orquestra i el Cor, res de tot això, la noticia de La Vanguardia diu:

Los hermanos Roca abrirán una heladería en el Liceu de Barcelona

El proyecto, en el que el comensal explorará Catalunya desde varios sabores y ángulos, está en fase de despegue

La importància dels germans Roca està fora de tot dubte, però que les seves habilitats siguin un reclam per portar públic a l’òpera és quelcom que s’escapa a la meva comprensió.

El Liceu busca fer diners, és igual com, convé fer calaix, sigui llogant un espai per vendre gelats amb pedigrí o sigui oferint un producte artístic de qualitat que suposi un reclam internacional que porti públic d’arreu, però per fer front a aquesta segona opció cal un coneixement profund de la gestió cultural, quelcom que no sembla que sigui la prioritat de la direcció, que coneixedora com és, de com fer front a empreses en crisi ha optat per buscar la viabilitat econòmica amb coses alienes al fet musical o operístic, que seria allò que ens ompliria d’orgull i joia.

Els gelats faran que els àvids consumidors comprin entrades amb descompte per assistir a les òperes amb menys tirada a taquilla? o seran el gelats els que es vendran més econòmics si es compra alhora un Benvenuto Cellini i un Gotterdämmerung?

I de mica en mica com aquell qui no vol la cosa veurem una selecta paradeta de les xocolatines donizettianes del senyor Escrivà, i més enllà una altre de croquetes mozartianes de la senyora Ruscalleda, i com no podria ser d’altre manera un obrador que forjarà a la manera wagneriana deliciosos panets en forma d’espasa de can Baluard i al bell mig del saló dels miralls un provador on el més selecte de la moda catalana ens vendrà el més lluït del seu catàleg.

Obert el gran mercat del bo i millor dels productes més nostrats i internacionalment exportables, on quedarà l’activitat del teatre?, perquè el teatre no està al mateix nivell que els germans Roca o la senyora Ruscalleda, i és clar potser els àvids degustadors amb el morro fi no estaran tan interessats en allò per el que abans era conegut el Liceu i una vegada comprat el gelat no es quedaran a veure l’òpera.

Porteu-me en Kaufmann, en Petrenko, aquells Troyens retallats o feu realitat una orquestra i un cor amb cara i ulls que siguin l’admiració dels visitants, i després quan les entrades s’esgotin i tothom parli de l’excel·lència musical de la casa, ja brindarem amb el millor cava o ens menjarem els millors gelats per celebrar-ho. M’agradaria molt més que el Liceu fos noticia per l’òpera, no cal inventar res i si volen obrir un restaurant a la teulada, que segur que tindrà molts clients, no seré pas jo qui posi el crit el cel i si els xefs són els noms més prestigiosos de la nostra gastronomia, tampoc, però obrir una geladeria, per molt que la marca Roca sigui un referent mundial, no ens hauria de fer oblidar que mentre que el teatre no el converteixin en un restaurant, el millor seria oferir projectes artístics musicals a l’alçada dels que ofereixen els germans Roca en el camp on no tenen rival.

42 comments

 1. Jordi

  Sembla que busquin la notorietat del Liceu amb noms encara que no tinguin res a veure amb l’òpera. és una noticia sorprenent i a la llarga no té gaire futur, temps al temps.

  M'agrada

  • No niomés aiò, jo crec que van a la recerca d’un lloguer important que només una marca com els Roca actualment poden pagar.
   No sé quin preu costaran els gelats, però el més desconcertant és que els únics mitjans que es trobin siguin d’aquesta mena, anar venent les joies de la corona.

   M'agrada

 2. Kàtia

  Em sap greu,però m’has fet riure,Joaquim.Es que no hi ha per ón agafar-ho.No sé si es la paraula però em sembla ridícul el que pretenen.Jo que soc tan bona persona espero que el dia de la inauguraciò es desconectin les neveres i els gelats surtin desfets.Es com allò de les últimes voluntats del Dictador:”que Catalunya se quede sín energia ele´ctrica porque como lo celebrarán con cava al menos que sea caliente”

  M'agrada

 3. Ferran

  Si, no hi ha per on agafar-ho. I tampoc hi ha per on agafar el dels germans Roca, fent anuncis del Bbva per arreu i, fins i tot, cuinant fins i tot amb davantals del BBVA (una mica com els cuiners-jurat del Masterchef, que ja han anunciat absolutament de tot per la tele). És una cuina marketiniana tecno-emocional que, a mi -que sóc un amant de la cuina- no m’interesa el més mínim. Per exemple, ofereixen un postre, que es diu el gol de Messi, on es recrea un mini-camp de futbol i, el comensal, mentre escolta un Ipad endollat a un altaveu que anuncia una passada i, finalment, un gol, va dirigint penosament una piloteta de xocolata cap a la porteria (el podeu trobar penjat al youtube). És una cuina molt basada en la impressió, la sorpresa i l’espectacle. He visitat la geladeria que tenen a Girona, el Rocambolesc. Sembla que el que es projecta pel Liceu serà més complex i “artístic”, pel que crec que s’acabarà convertint en un espai totalment esqueixat del mateix i que pot acabar atapeït de turistes que vindran a tastar el gelat “Barcelona” mentre són envoltats de projeccions en vídeo de la Sagrada Família. I si, és “l’economia, estúpids!”, però…, és realment convenient aquest mercantilisme?

  M'agrada

  • L’altre dia quan vaig veure allò del tros de gespa, una pilota i no sñé quina genialitat més vaig pensar que això se’ls està escapant de les mans.
   Dit això no és tant el problema que el Liceu llogui un espai per obtenir diners, sinó la poca habilitat que té la nova direcció en trobar solucions artístiques adients a un equipament que cada dia sembla menys el que és, només cal veure la façana.

   M'agrada

  • Si tinguessin més coneixement de la direcciñó d’equipaments culturals segur que abans de llogar espais d’aquesta manera buscarien altres solucions, segurament més brillants. No sé on anirem a parar, però com que tot es valora per els diners que aporta a la caixa, si els germans Roca paguen un bon lloguer i aquests diners els serveixen per cobrir dèficits, per a la gran majoria serà una gestió impecable, per a mi no.

   M'agrada

 4. Voleu dir que tots plegats no som una mica perepunyetes. Si els guiris piquen amb les excentricitats dels nostres auto-anomenats millors cuiners del món i deixen calés pel Liceu benvinguts siguin. Millor això que no pas el lúgubre catering que havíem tingut fins fa poc.
  Hem de pensar que tenim un aparador a les rambles i daixò se’n pot treure molt de suc.
  Per cert, d’òpera ja en parlarem un altra dia. No té res a veure amb això.

  M'agrada

  • Ferran

   A mi ja no m’agrada passejar pel centre, i menys per les Rambles…, de fet ja ni apareixo per allà sinó és per anar al Liceu. M’és desagradable, tal qual. I ara ja comença el mateix a la Rbla. del Poblenou (terrasses amb paellador i sangries, acompanyades d’acordionistes). Tampoc vull ser sectari, però si que crec, com deia, que aquesta “geladeria” serà un espai “esqueixat” del Liceu, a favor del turisme i/o, en tot cas, quelcom aliè a la Institució. És que ni tan sols parlen de que els gelats i el show que els acompanyarà s’inspiraran en l’òpera, sinó en Catalunya…

   M'agrada

   • Pot ser que aquesta geladeria la situïn a l’espai Liceu perquè té un mirador a la Rambla inmprescindible i d efet l’operació de ben segur porta al darrere un lloguer, que és de fet el que interessa i un lloguer no precisament econòmic i els únics que ho poden pagar deuen ser els Roca, el problema és si McDonalds un dia fa una oferta més bona, perquè aleshores podríem estar en un cas com el Qatar a la samarreta del Barça

    M'agrada

   • Ara seré jo el perepunyetes: Com més gelats venguem més opera veurem…
    Excel·lent tema pel més d’agost quan no hi ha gaire notícies. Ja fem com els diaris…. però cal reconèixer que és divertit.

    M'agrada

   • Vols dir que el Liceu anirà a comissió de gelat venut? Tot és possible
    Què no hi ha gaires notícies? No pots estar més al dia de tot el que passa en els festivals i tinc que trobar un forat entre apunt i apunt per parlar d’un tema que en a mi em sembla molt significatiu i fixat la repercussió si hem de valorar per la quantitat de comentaris, els gelats dels Roca més que en Kaufmann :-), al final tindrà raó la direcció del Liceu, sembla que interessen més els gelats que The Rape of Lucretia 🙂

    M'agrada

 5. Teresa59

  Jo estaré encantada de poder prendre un gelat a l’entreacte, com es fa als teatres (també ela d’ópera) de Londres o Berlin. I si a sobre es dels germans Roca, millor que millor. Això sumarà, i no restarà, a la qualitat (bona, regular o dolenta) de la oferta artística. El petit dels Roca és el millor pastisser del món…tot un luxe per al nostre teatre, benvinguts siguin!

  M'agrada

  • Sumarà? ui això em sona a missatge subliminar.
   Mira Teresa, jo vull per sobre del millor pastisser, el millor director general, el millor director musical,, el millor director artístic, els millors cantants, la millor orquestra, el millor cor, la millor gestió, i si de moment només tenim el millor pastisser em sembla que em començat la casa per la taulada del veí.

   M'agrada

 6. Josep Olivé

  Efectivament, és molt lògic que s’instal.li una geladeria al Liceu. Fins i tot la poden montar al lloc on era la botiga, espai aquest sortosament liquidat, perquè on s’ha vist que en un teatre d’òpera es venguin llibres divulgatius, CDs i DVD’s…i és què a més tractaven d’òperes! Quina barra! 😦

  M'agrada

  • Laie va marxar perquè suposo que no podia pagar el lloguer amb els ingressos que obtenia d’una botiga magnífica, tot i que els preus era massa alts i potser per això no venien.. Els germans Roca potser si podran pagar el lloguer que els demana el Liceu i el públic del Liceu potser si que pagarà un preu alt per un gelat dels Roca. No em facis escriure més que encara ploraria.

   M'agrada

 7. Jo vaig pensar moltes coses quan em va arribar la noticia ja fa uns mesos però després he començar a pensar i trobo més pros que contra.
  Tal vegada es l’inici per a construir uns voltants que ens indiquen que hi ha un teatre d’Ópera a la Rambla. Em va al cap la imatge dels voltants d’altres teatres d’ópera d’Europa on molts metres abans d’arribar-hi saps que eixa nit hi ha funció.Veus que els restaurants i tendes es dediquen al teatre ofertant menus i etc… Això no el tenim aqui i ha estat una lluita per a alguns de nosaltres el crear un espai als voltants del Liceu perquè això suma i no resta. Després falta veure les condicions del contracte i la localització.Suposo que el contracte que uneix les dues parts tractará també d’un lloguer i aquest lloguer no serà simbólic ni rocambolesc i possiblement això ajudi en altres aspectes del teatre.
  Lo dic,en calent vaig pensar que en comptes de fixar-se en algunes coses més importants es fixen en les menys importants. En fred penso que tot es important si les codicions son les correctes. Hi ha que construir un teatre i això també és de portes cap a fora.
  Veurem el resultat.

  Liked by 1 person

  • Si els pros són els diners que entren a caixa no hi ha res més a discutir Bernardo. La resta de coses cada vegada importen menys perquè l’única finalitat és fer entrar diners a caixa i si els diner arriben en forma de gelats, gelats, i si son dels Roca millor que millor, al menys tenim una bona coartada, però què passarà si arriba un altre i paga més? Per què si lloguem la sala al Duo Dinámico o a Pérez Cruz, també podem llogar un racó del Foyer a Crispetes Adrià, per exemple, perquè potser acabarem veient crispetes a la sala, i si són de Ferran Adrià imaginat quin nivell,no? 😉

   M'agrada

 8. Jesús G.

  Estic totalment d’acord amb tu. Estem arribant a uns nivells de difícil comprensió.
  Ja sé que tot es fonamenta en els diners, per bé i per mal. Però hi han algunes linies vermelles (perdoneu, però és l’expressió de moda) que caldria no traspassar.
  I vagi per endevant el meu reconeixement al Germans Roca, els millors entre els millors. Però també ho es el Barça, i no crec que hi facin un mini-camp amb xavals del planter fent tocs de pilota per atraure els turistes!
  En aquesta vida es pot fer qualsevol cosa menys el ridícul.

  M'agrada

 9. alex

  Estoy de acuerdo con casi todos vosotros.
  Que mejoren cualitativamente a orquesta, coros y contrataciones de casts musicales y se dejen de adornos culinarios . A este paso, pronto los Zara, Mango y hasta C. Ingles van a montar su parada en el Liceu
  Pero claro, el Director del Teatre es al fin y al cabo, un mandado y debe cumplir los objetivos que le marca el Consorci y de momento, ya va a dejar de ingresar los 100.000,00€ que el Ajuntament abonaba por la utilización del palco 17 de anfiteatro

  M'agrada

  • L’ajuntament ja aporta els seus diners corresponents a la seva participació a la societat, aquesta “abonament forçat” a totes les representacions i que només beneficava a uns alts funcionaris molt galtes és lògic que s’acabi i el Liceu no hauria de tenir cap problema en vendre una de les millors llotges del teatre a taquilla o a un nou mecenes particular o empresa, no em fa patir gens aquesta llotja, i si no també hi podrien posar la paradeta dels Roca (ÉS BROMA PER DÉU!!! que encara algú s’ho creurà)

   M'agrada

 10. jordi magriñá

  Es cert que a molts teatres d´opera es poden pendre gelats als entreactes, i en aquest sentit el Liceu no fa res nou o estrany. Ara be, tambe es cert que sembla que la prioritat de la Direcció del Liceu es fer calaix i que la vessant artística queda en segon terme. Ja es veurà com acaba tot aixó.

  M'agrada

  • També podríem tenir un restaurant amb un xef de prestigi dins del teatre, coses se’n poden fer moltes, l’espai arquitectònic del Liceu és molt vistós i a molts els agradaria posar un aparador dels seus productes, temps al temps

   M'agrada

  • Em semblaria fantàstic Ferran si al darrere de la noticia no s’intuís un tracta de favor com s’intueix i ja veuràs com ens titllaran de anti catalans si a més a més gosem dir que el President Mas ajuda als seus amics en negocis o fins i tot algú dirà que igual que fa Colau amb el seu company, per allò tan edificant d’engegar el ventilador amb el “i tu més”

   M'agrada

  • Querida Teresa, no podré ir, otro año sin poder asistir a la Schubertíada, lo siento.
   En cualquier caso habrá crónica, que no la haré yo, pero nuesto amigo Elio asistirá y me ha prometido hacerla para IFL.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: