IN FERNEM LAND

EL RESULTAT DEL CONCURS DEL MES D’AGOST: 7 DE NOVEMBRE DE 1931


Karin Branzell

Efectivament, la data és el 7 de novembre de 1931.

I com s’arriba a aquesta data amb les quatre pistes i els corresponents dilemes associats?

Calia esbrinar primer a quin quadre pertanyia el fragment de l’esquerra, que no és altre que el que teniu a la dreta és a dir Crist adormit durant la tempesta o “Christ Asleep during the Tempest” d’Eugène Delacroix.

El dilema proposat era:

Cal saber si el que ens convé per esbrinar la data que busquem és escollir la ciutat on va morir el pintor d’aquest quadre o la ciutat on el podem admirar (sencer).

Per tant Delacroix va morir a Paris i el quadre sencer es pot admirar al Metropolitan Museum de Nova York

Una vegada escoltat el fragment musical era imprescindible saber que cantava aquesta magnífica senyora perquè era una de les opcions del dilema, i perquè l’altre era saber qui era aquesta senyora, per tant sabent que cantava era més fàcil la recerca, ja que tractant-se d’una cantant pretèrita, molt bona, però ara gens coneguda per la gran majoria, el més fàcil era arribar-hi pel fragment i aquest és, tot i la raresa de l’òpera, més conegut.

L’òpera és Der Evangelimann del compositor Wilhelm Kienzl, i es tracta de l’ària “O schöne Jugendtage”. Si no sabíem la cantant “només” calia anar a youtube i entrant l’òpera o l’ària era molt més que probable que el vídeo de la senyora misteriosa aparegués dels primers, una vegada s’havien descartat els tenors, és clar. I entre les senyores, la versió de Karin Branzell era excatament la de l’àudio que us vaig deixar

El dilema proposat era:

Per encertar la data caldrà o bé que sapigueu a quina òpera pertany aquest fragment o qui és la cantant que ho canta, perquè una de les dues coses, i només una és cabdal per arribar al dia, mes i any que busquem.

agost 2015_1

Per reconèixer la tercera pista calia esbrinar la muntanya, amb una certa semblança a Montserrat, que jo us situava o bé a la Xina o al Canada. Es tracta d’una de les muntanyes més famoses de la Xina, és la muntanya Sanqing, muntanya sagrada taoista declarada  patrimoni de la Humanitat i que es troba a la província de Jiangxi.

Per tant ja sabem que busquem un dia, d’un mes i un any cabdals en la història de la Xina.

I finalment abans de la pregunta final calia saber quina obra estàvem escoltant

ja que el dilema corresponent ens feia escollir entre un compositor d’origen cantàbric, sense especificar cap regió o país en detall, o bé txec. I el dia que us ho vaig proposar en un apunt individualitzat us vaig deixar una fotografia que jo creia que havia de resultar cabdal, aquesta

L’engany o el parany era molt feble, ja que algú podia associar l’origen cantàbric amb la sidra, però bastant més lògic, ja que compositors coneguts d’origen cantàbric autors d’una música tan influenciada pel folklore txec, que fins i tot recorda Smetana, no en conec cap. Per tant era més fàcil pensar que el compositor fos d’orígen xec i que   com us deia a l’apunt la imatge de la capçalera pretenia ajudar i no cal fixar-se gaire per veure que l’ampolla de sidra és de la marca “El Gaitero” i això si que és cabdal per que hi ha una òpera, preciosa, del compositor d’origen txec, Jaromir Weinberge, anomenada  Svanda dudak, és a dir Svanda el gaiter, que ves per on té un interludi al primer acte entre l’escena I i II (Zwischenaktmusik) que és el que corresponia al quart dilema.

Tenint tot això només calia esperar la pregunta:

En quina data exacta es produïa un fet cabdal en la historia del país de la muntanya misteriosa (Xina), coincidint exactament amb l’estrena a la ciutat on es pot visionar el quadre del primer dilema (Nova York) jo mateix desfeia la possibilitat parisenca, d’una òpera escrita per un músic d’origen txec (Jaromir Weinberge) on intervenia la contralt  (Karin Branzel) que canta l’ària d’una òpera preciosa , relacionada de manera tangencial amb la fotografia que encapçala l’apunt del quart dilema (Svanda dudak) ?

Si es tractava de buscar la data el camí més ràpid era anar a la web del MET Opera House de Nova York per veure quan s’havia estrenat Svanda dudak i si Karin Branzel intervenia en el cast:

I quina casualitat!

[Met Performance] CID:109060
United States Premiere
Schwanda, the Bagpiper {1} Matinee ed. Metropolitan Opera House: 11/7/1931.
(United States Premiere)
(Review)

Metropolitan Opera House
November 7, 1931 Matinee

United States Premiere
In German

SCHWANDA, THE BAGPIPER {1}
J. Weinberger-Kares

Schwanda…………….Friedrich Schorr
Dorota………………Maria Müller
Babinsky…………….Rudolf Laubenthal
Queen Iceheart……….Karin Branzell
Sorcerer…………….Ivar Andresen
Judge……………….Giordano Paltrinieri
Executioner………….Marek Windheim
Devil……………….Gustav Schützendorf
Devil’s Disciple……..Marek Windheim
Devil’s Captain………Max Altglass
Forest Guard…………Max Altglass
Forest Guard…………James Wolfe

Conductor……………Artur Bodanzky

Director…………….Hanns Niedecken-Gebhard
Set designer…………Joseph Urban
Costume designer……..Lillian Gärtner Palmedo
Choreographer………..August Berger
Translation by Max Brod

Tenim doncs una data 7 de novembre de 1931, i si la inserim el navegador Google ens diu:

Mao Zedong announced the formation of the Chinese Soviet Republic in Jiangxi Province i aleshores sí, ja no hi ha dubte, tot lliga.

Doncs bé, no tinc gaire idea de quants infernemlandaires han seguit el concurs, el que si sé és que 15 han escrit, i per aquest orde: Kalamar, Fede, Maria Teresa Dordal, Jerónimo, Victor, Lluís, JordiP, Nadine, Carolina, Maria Teresa Masip, Fernando ST, Jordi, Santi, Bocachete, Xavier C,

TOTS, absolutament tots han dit 7 de novembre de 1931, per tant BRAVO. Ara bé, no tots han afinat absolutament, i alguna que altre calada o alguna que altra omissió, ha fet que tot i la coincidència horària de 9 dels 15 correus entrats a les 00:00 del dia 1 de setembre, el primer amb les dates absolutament correctes i respectant el timing, fos el que em va enviar Jeronimo, que deia:

In fernem Land Concurso agosto de 2015
La fecha que se busca es el 7 de Noviembre de 1931. En ella se estableció el llamado Gobierno Central Provisional de la República Soviética de China, al celebrarse en Ruijin la Primera Asamblea Nacional de Representantes del Sóviet de China. Mao Zedong se convirtió en presidente del Comité Ejecutivo Central.
En esa fecha se estrenó en el MET de Nueva York la ópera Schwanda the Bagpiper (Schwanda el gaitero – de ahí la pista de la sidra El gaitero). Su autor fue el checo Jaromir Weinberger. En el estreno neoyorkino la mezzo Karin Branzell cantó el papel de Queen Iceheart.

(http://archives.metoperafamily.org/archives/scripts/cgiip.exe/WServi

ce=BibSpeed/fullcit.w?xCID=109060)

Incógnita 2 de agosto: La imagen pertenece a Cristo duermiendo en la tempesta de Eugene Delacroix.

Incógnita 9 de agosto: Aria O Schöne Jugentag de la ópera Der Evangelimann de Kienzl. El aria es cantada por la contralto Karin Branzell

(https://www.youtube.com/watch?v=JmVDu-lj7XM)

Incógnita 16 de agosto: Las montañas pertenecen a China. Son las montañas de

Sanqing en la provincia de Jiangxi

(http://english.cri.cn/6566/2009/04/27/902s479216.htm)

Incógnita 23 de agosto: La música propuesta es el Entreacto de la ópera Schwanda the Bagpiper de Jaromir Weinberger.

Escriure totes les contentes faria massa llarg l’apunt, però creieu-me quan us dic que el nivell de les respostes és magnífic i algun de molt divertit (Xavier C.), però si algú m’ha deixat bocabadat és en Victor que ha fet aquest document, com a esum final de la seva magnífica exposició

Concurs IFL-page-001 (2)

Moltes gràcies a tots i l’enhorabona a Jeronimo que després de la seva perseverant i infatigable participació en els concursos de IFL, finalment  l’ha vist recompensada amb els honors del guanyador.

Per l’edició del 2016 només falten 11 mesos.

38 comments

 1. Jerónimo Marín

  Desde aquí envío la felicitación a todos los participantes y seguidores, colegas y amigos dispersos por este mundo que, apasionados por la música, han tomado parte en el concurso. Supongo que compartimos la idea de que Im ferne Land es el regalo diario que nos llega a la puerta de nuestra casa. ¡Gracias, pues, Joaquim! Haces un mundo más habitable y sonriente gracias a tu esfuerzo.
  Un sincero abrazo,
  Jerónimo

  M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Me costó bastante y solamente la aparició n de la botella de sidra me condujo a la solución.
  Muchas gracias una vez más por mantenernos activos en agosto, es un verdadero placer seguir el juego.
  Y claro, felicitar a Jerónimo por ser el primero en llegar

  M'agrada

 3. colbran

  Felicidades a Jerónimo, yo creo que era bastante difícil.

  Acerté todo menos el cuadro de Delacroix que no supe localizarlo ni identificarlo. No recuerdo haberlo visto ni en persona en NY ni reproducido. Al principio me pareció que podría ser un “Apocalipsis” por relacionarlo de alguna manera con “Der Evangelimann”…

  Mi enhorabuena al ganador y a Joaquim por un trabajo tan bien coordinado y seleccionado..

  Por cierto, la interpretación de esa maravillosa aria “O schöne Jugendtage” a cargo de la contralto sueca Karin Branzell es antológica!

  Quiero pensar que han sido muchos los que se han interesado por el concurso, pero no se han decidido a participar, dada su dificultad.

  M'agrada

  • Tal i com el vaig pensar aquest any, no tenia cap indici del seguiment, potser l’any vinent faré com en aquella edició que s’havia d’anar responent per setmanes.
   Gràcies per intentar-ho i jo juararia que el quadre el vas veure in situ. 😉

   M'agrada

  • Simone

   Poc temps que tinc per estar devant del ordinador i a sobre em vaig quedar “atascada” amb la cantant. Vaig identificar-ho tot, el quadre i la montaya de seguida, la música del Evangelimann també i anava molt contenta…i vet que vaig identificar la cantatn com Hertha Töpper. A partir d’aixo ja no vaig trobar coincidencies, ni a la Met una estrena d’un compositor txec… Igualment m’ho he passat molt be recercant. Moltes gràcies per la feinada de muntar-ho Joaquim i felicitats al guanyador!

   M'agrada

 4. bocachete

  Jo reconec que si no és per la sidra… Va ser pensar en un gaiter i un txec i caure en l’obra de Weinberger. A partir d’aquí, i havent trobat prèviament que la muntanya era xinesa i el quadre de Delacroix (jo diria que fa dos o tres anys, al Caixafòrum va haver-hi una exposició de Delacroix, i que hi havia una versió o un esborrany d’aquest quadre, o alguna cosa per l’estil), vaig anar buscant “cap enrere”. Ha estat distret, tot plegat. Enhorabona als encertants!

  M'agrada

 5. Leonor

  ¡Enohrabuena a Jerónimo y a todos los participantes! En mi caso, no identifiqué el aria (no conozco la ópera, lo confieso).
  Os felicito de corazón y agradezco este “ejercicio” a Joaquim. 😉
  ¡Que no decaiga!
  Ya, con los “nenes”, ¡buena jornada, infernems!

  M'agrada

 6. Eduardo

  Felicitaciones Jerónimo!!!! Y al resto de los ganadores!!!!!!! De verdad Joaquim, te has esmerado mucho este año, nunca llego, pero bueno por lo menos intento, venia bien hasta la botella de sidra, pero luego abandoné.
  Joaquim, este ejercicio es, muy bueno para la mente, pero también para demostrar que es la verdadera competencia sana, la que aporta, conocimiento, me pregunto qué tal si tuviésemos la oportunidad dos veces por año?
  Desde las antípodas y agradecido a todos,
  Eduardo

  M'agrada

 7. Xavier C.

  Aquí un altre que si no és per la sidra… Moltes felicitats al guanyador, és clar, però també en general a tots els participants que ens hi hem posat amb més o menys encert, perquè ha estat (penso) un concurs molt i molt difícil, i cada petit pas era un drama. I com no, especial agraïment pel pare de la criatura, en Joaquim. Ens veiem tots a la propera!

  M'agrada

 8. Pere

  Felicitats al guanyador. Em vaig encallar de bon prinicipi amb el quadre. Vaig pensar en Delacroix i vaig buscar entre els seus quadres però no el vaig saber veure. Malgrat que vaig endevinar els altres enigmes, no conèixer la ciutat em va fer impossible arribar a la resposta final. Tot i així m’ho he passat bé i he descobert una contralt magnífica i un aria preciosa que m’ha fet interessar per conèixer l’òpera completa. Gràcies Joaquim per la feinada.

  M'agrada

  • Gràcies Pere per intentar-ho i l’òpera complerta t¡agradarà, bé, ambdues òperes Der Evangelimann i Swanda mereixen ser conegudes perquè ambdues són precioses i d’ambdues hi ha bones versions per triar.

   M'agrada

 9. Ad

  ¡Qué bueno saber por fin la respuesta del acertijo! Yo iba bien con las tres primeras pistas, pero a la última nunca le atiné, y el día de la pregunta final andaba de camping. Como han dicho otros antes, gracias a por mantenernos entretenidos con este juego y felicidades al ganador!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: