IN FERNEM LAND

LICEU: AVANT MATX UN OTELLO DESGRACIAT


 Jose Cura (Otello) 2010 Producció de Andreas Kriegenburg, 

A menys d’un mes de la primera de les nou representacions previstes de l’òpera Otello de Verdi continuen els canvis, ara és la magnífica soprano italiana Carmen Giannasttasio la que ha decidit passar del teatre i abandonar les funcions previstes.

Si he de fer cas del que em va avançar abans d’ahir un directiu del teatre amb qui vaig tenir una interessant conversa, la senyora Giannasttasio els ha deixat penjats sense gaire marge de maniobra i ara a menys d’un mes de la primera representació i a deu dies de l’inici dels assaigs, ves i busca una Desdemona amb cara i ulls. Un autèntic desgavell.

Deixaré de banda, ni que sigui per una vegada la meva teoria ja exposada al blog i em creuré el que em varen dir abans d’ahir, però continuem tenint problemes greus a resoldre, tant si la baixa és veritablement imprevista o “incentivada”.

El públic, els abonats, els clients en definitiva, tots aquells que hem comprat entrades o tenim abonaments afectats pels canvis hauríem d’haver rebut uns comunicats quelcom més raonables que els 140 caràcters d’unes piulades en català, castellà i anglès.

No hem estat avisats dels canvis de manera personalitzada i el teatre de manera un tant temerària, suposa que tothom, malgrat que ells es queixen que la mitjana d’edat dels abonats i públic en general és molt alta i ara sóc jo qui dedueixo que la majoria del afectats no utilitzen les xarxes socials (sobretot el twitter) i per tant em sembla un mica temerari utilitzar bàsicament aquest mitjà per treure’s de sobre el mort d’anunciar la enésima cancel·lació sense evitar que la clientela acabi tenint la mosca al darrera l’orella, desconfiant o fent càbales sobre aquests canvis sobtats i encara més dels  anunciats amb mesos d’anticipació i resolts de manera poc satisfactòria. Com arribar a creure que un cantant s’hagi de sotmetre a una intervenció quirúrgica i hagi triat precisament les funcions del Liceu per fer-ho, les mateixes que ja han triat altres cantants que intervenien a la mateixa representació, i el teatre com en aquest cas, continua tenint una pèssima comunicació amb el seu client. No ens han de informar, ens ho han d’explicar, perquè nosaltres ja hem comprat un producte i ara aquest canvia.

Si totes aquestes fatídiques casualitats no s’expliquen bé i el Liceu es limita a piular-ho i penjar-ho al seu web, esperant que el públic es conformi, erra i erra molt, perquè l’únic que provoca és la desconfiança i inquietud que alguns dels seus abonats poca soltes manifestarem a les xarxes mitjançant comentaris a Facebook, piulades o apunts a blocs com aquest, ien la majoria de casos serem titllats de injustos pel mateix teatre, ja sigui de manera directa o camuflada.

I tot això jo crec que es podria evitar en gran mesura si:

Previ a l’anunci generalitzat a les xarxes on ningú està obligat a entrar-hi, l’abonat i tot aquell que disposa d’entrades (ens tenen a tots fitxats) rebéssim mitjançant el correu electrònic, un missatge al mòbil o una trucada a casa, el corresponent comunicat explicant els canvis i fins i tot oferint possibilitats de canvis que atorguessin al fet un caràcter d’excepcionalitat que el teatre gestiona amb tacte i sensibilitat.

Si les substitucions fossin del mateix nivell o superior, al menys sobre el paper, dels artistes prèviament anunciats, no tindríem mai la sensació d’enganyifa, que és el que succeeix ara, ja que pel preu pagat per una Pankratova, Antonenho, d’Arcangelo, Brownlee, Erman, Giannasttasio… tenim el que tenim i és clar, en alguns casos ens poden dir que sense temps de reacció no hi ha possibilitat de buscar cantants de nivell, però a mesos vista l’argument deixa de ser tan convincent.

La credibilitat i confiança cap a una direcció no l’hem de suposar, l’hem de creure per fets, i és el teatre el que ha de posar fil a l’agulla per evitar que cantants contractats ens abandonin per causes reals o fictícies, perquè trancar un contracte és quelcom inadmisible i si un teatre rescindeix a un cantant li haurà de pagar una indemnització que en el cas contrari també s’hauria d’exigir, peti qui peti, perquè un cantant no pot abandonar un contracte sense causa justificada i menys a mesos vista de la representació (cas de Brownlee, d’Arcangelo o Erman), com deia l’innombrable “Qui s’han cregut que som nosaltres?

El públic, a qui se suposa que va dirigida l’activitat del teatre, mereix un respecte i cal que per tal de mantenir la fidelització imprescindible per a la continuïtat de l’activitat, que no se senti enganyat i obtingui per allò que ha pagat prèviament, el corresponent producte.

Si jo vaig a la botiga i em compro una camisa de seda, quan arribo a casa i obro el paquet no em puc trobar la mateixa camisa però acrílica, i parlo d’aquesta manera, amb aquests exemples, utilitzant el llenguatge del mercantilisme exasperant, perquè és un llenguatge que darrerament s’utilitza molt per parlar-nos dels productes operístics, i a ningú se li escapa que els mètodes  de venda també s’acosten molt a productes que comprem en una prestatgeria de gran superficie, fins i tot amb els seus pertinents descomptes agressius d’última hora. En tot això jo ja no hi poso objeccions, però si en la manera que té el teatre de relacionar-se amb els seus clients, i de com ens van canviant el producte, amb matèries primeres menys exclusives i acabats diferents, i sense cap altra explicació que una piulada o una nota escadussera al full de sala, quan el peix ja està venut.

No costa tant fer-ho bé, només han de mirar com es relaciona la Royal Opera House Covent Garden de Londres amb el seu públic, com anuncien els canvis i les facilitats que sempre ofereixen quan les coses no surten com estaven previstes.

En tots els teatres es produeixen cancel·lacions, aquest no és el problema, només cal gestionar-les bé, ara bé no sé si en tots els teatres se’n produeixen tantes com les que s’estan produint aquest any al Liceu, perquè abans això no passava i les casualitats jo ja fa temps que sé que no existeixen, s’anomenen causalitats.

Per què hi ha tants canvis darrerament al Liceu? Per què els artistes no respecten els contractes amb el Liceu?

Aquest apunt més que un clatellot vol ser un avis per a navegants. Demano al teatre i suposo que no sóc l’únic, no em sento pas sòl en aquesta queixa, un tracte diferent, un tracte millor, una relació del teatre amb el seu públic molt més àgil i creïble, que generi confiança, que no susciti dubtes o en tot cas els menys possibles, i sobretot que la direcció artística mantingui el nivell prèviament anunciat, perquè tret del canvi DiDonato per Garanca, la resta és clarament inferior, i quan en una temporada se’n concentren tants, ja no n’hi ha prou amb el Twitter.

La pàgina web del Liceu diu:

* Els tenors José Cura i Carl Tanner cantaran el rol d’Otello en l’òpera de Verdi en substitució d’Aleksandrs Antonenko, qui ha cancel·lat la seva participació per raons personals. 

** Les sopranos Ermonela Jaho i Maria Katzarava cantaran el rol de Desdemona a l’Otello de Verdi en substitució de Carmen Giannattasio, qui s’ha vist obligada a cancel·lar la seva participació. 

42 comments

 1. David

  Les cancel.lacions d’aquesta temporada són preocupants, però com bé dius passen a tot arreu de manera creixent. La culpa no és tota dels teatres, sinó també dels representants i cantants que volen esprémer l’economia dels mitòmans i forcen en excés el calendari. Per altra banda, el ROH és una excepció en la comunicació al públic dels canvis imprevistos però tampoc ha estat sempre a l’alçada en la tria de substitucions, que mai és fàcil.

  M'agrada

  • No sempre deu ser fàcil substituir un cantant i menys quan la cancel·lació es produeix un mes abans de la primera representació, que sembla ser el cas de la senyora Giannastasio, però cantants per assolir el rol de Desdemona més adients que les que ens ho cantaran ara al Liceu em penso que si, altra cosa és el rol de Otello, sembla ser que també anunciat a darrera hora, però rols que abans de començar la temporada ja ho sabien no poden ser substituïts per cantants de “pitjor” categoria que els prèviament anunciats.
   Ara bé, que la ROH sigui l’excepció no vol dir que no l’agafem de model, de referent per fer les coses com ells.

   M'agrada

 2. Meritxell

  No ens hauriem d’enredar en comptabilitzar les cancel·lacions i veure si estan per sobre o per sota de les que pateixen altres teatres europeus. Aquesta no és la questió. Fins i tot si amb un excès de bonhomia creiem que el Liceu és víctima d’una colla de cantants ambiciosos i propensos als refredats, la gestió del teatre és pèsima. La manca de comunicació és clamorosa i la sensació d’estafa i impunitat, total. Si un nom és reclam i pretexte per segons quins preus, la seva desaparició del cartellone ha de tenir conseqüències també econòmiques encara que el teatre no en tingui la culpa. Tot i això, que pràcticament totes les substitucions siguin de molt menys nivell és francament sospitós i alimenta la hipòtesi que els contractes es negocien a la baixa a posteriori. I si en algun cas el cantant ha preferit cancel·lar el Liceu per agafar algun altre compromís, ens hem de preguntar si el prestigi del teatre ha baixat tant que venir-hi ja no és cap medalla al currículum de ningú.

  Liked by 1 person

  • Hi deu haber de tot una mica, el cas és que les coses més senzilles, com donar explicacions al públic que ja ha comprat un producte que ara es veu adulterat i en alguns casos de manera molt notòria, ho resolguin amb una comunicat a twitter i una nota al peu de la seva web, per no dir a la fulleta de sala. I si hem de fer cas a aquesta manera de fer el més habitual es que acabem pensant que al darrere de tot plegat hi ha quelcom més que unes enutjoses casualitats.

   M'agrada

 3. Olga

  Pe part meva, ho tinc clar. S’ha acabat l’abonament al Liceu. M’esperaré a les ofertes de darrera hora i llavors, sabent quins cantants actuen, compraré (o no) les entrades. Ja n’hi ha prou, de prendre el pel a la gent!

  M'agrada

  • Montserrat

   Absolutament d’acord amb tu, Olga. Jo fa dies que pensava fer exactament el mateix la propera temporada. EM sortirà més a compte esperar saber qui canta, esperar ofertes de darrera hora i comprar, si s’escau, les entrades. Fa molts anys que em moc pels diferents circuits musicals de la ciutat i com aquest any mai no havia tingut tantes cancel·lacions. Una vergonya també la falta d’atenció personalitzada a l’abonat a l’hora de comunicar-les.

   M'agrada

  • nachoferrer

   Home Olga,
   Per una banda estic d’acord amb tú i per una altra no.
   Vols dir que el cas és tant exagerat com per retirar l’abonament?
   Pensa, que només portem 3 òperes de les 12 programades. De moment el cas (tant extrem) només s’ha donat en aquest Otello. Jo, si fós tú, m’esperaria fins al Götterdämmerung. A veure que passa amb el repartiment (format en la meva opinió pels grans hereus del cant wagnerià). Recorda que són Iréne Theorin, Lance Ryan i Hans Peter König.
   Jo trobo que retirar l’abonament, ara, sense altres cancelacions en altres títols, és un pèl exagerat.

   Però bé, l’elecció és teva.
   BON NADAL!!!

   M'agrada

   • No és així nachoferrer, perquè ja hi ha cancel·lacions que afecten a Simon Bocanegra (abril), Serse (abril) i les anunciades quan ja s’havien posats abonaments i entrades a la venda (Otello de Rossini), per tants no són només 3 òperes.
    Per altra banda qualificar a Ryan de de gran hereu del cant wagnerià és si més no una provocació, tot i que jo m’estimaria més qualificar-ho d’un menyspreu als grans cantants wagnerians. Aquest malauradament no cancel·larà

    M'agrada

  • És una reacció lògica i el més trist és que em dóna la sensació que és una solució buscada pel mateix teatre que a la recerca de l’alliberament d’abonaments de tota la vida que bloquegen la taquilla l’ha triat com a mal menor.
   Òbviament no en tinc cap prova, però que no comuniquin millor no pot ser fruit de la incapacitat dels professionals que hi treballen, no m’ho empasso.

   M'agrada

 4. nachoferrer

  Realment,
  Els canvis són molt preocupants. I haurà un complot contra el Liceu perquè està en territori Català???
  Esperem que no.

  P.S:
  Per cert Joaquim,
  Tens o podràs tenir el video de la retransmissió al cinema de Lucia di Lammermoor desde el nostre GTL?

  M'agrada

  • No, aquest vídeo ni quan el tingui el compartiré a IFL, perquè tinc el Liceu massa a prop i no m’agradaria que em cridessin l’atenció. No ho vaig fer amb la Norma de l’any passat i tampoc ho faré amb Lucia. Una altra cosa és que s’emetés per una canal de televisió, tot i que a efectes legals és el mateix, però sent només el cinema no ho faré. Suposo que m’entendràs tu i tots aquells que pensen que regalar gravacions a tort i a dret és una obligació de la casa.
   Alguns teatres ja m’han cridat l’atenció i estic segur que arribarà el dia que no ho podré fer de cap manera. Espero que aquell dia tots els que ara passen per la casa sense dir ni piu, ni les gràcies ho deixaran de fer.
   Gràcies per comentar nachoferrer

   M'agrada

 5. marcozincone

  Sin palabras. Es inútil que añada banalidades a los comentarios muy bien expresados que ya se publicaron, pero que conste que yo también estoy muy decepcionado.

  M'agrada

 6. Josep Olivé

  Aviat lo sorprenent serà què cantin els que consten en el programa de la temporada. I bé, ja no es tracta de donar informació, sinó que aquesta vagi acompanyada de les raons. El Liceu ha d’exigir explicacions, i en cap cas recordo que s’hagin donat. Li paguem l’abonament o l’entrada al Liceu, no als artistes, per tant és el Liceu qui ha de respondre. I quan no ho fa és que vol amagar greus defectes de gestió en els pre-contractes. Em pregunto quin interés pot tenir ser abonat quan no hi ha seguretat en les prestacions artístiques. Algú pagaria entrada per un Tristan de tot un Gergiev en el no s’ens anunciés els cantants? Ara ja no colaria, oi? Doncs aviat passarà amb els abonaments.

  M'agrada

  • El Liceu no és com el Bayreuth de fa uns anys que sense anunciar els cantants esgotaven les localitats abans de sortir a la venda. Ara ni Bayreuth s’ho pot permetre.
   Programar a anys vista té grans riscos, el que és inadmissible és que no comuniquin de manera convincent al públic que els hi ha fet confiança comprant un producte que ara, per les raons que sigui, s’adultera, i en les cas de Otello, de manera brutal.

   M'agrada

  • No creo que a él le preocupe en exceso, el sabe como está, por eso ejerce más de director de escena que de cantante, pero él representa que és el bueno, porqué el otro, Carl Tanner, ya es definitivamente una provocación.

   M'agrada

 7. Yo tengo claro que cancelo el abono sí o sí. Mi enfado con el teatro es monumental y la no comunicación me parece una falta de respeto tremenda al público. Con todos los correos publicitarios que nos envían para vendernos entradas, me parece penoso que no tengan la decencia de utilizar esta misma vía para comunicar cambios de reparto, que son mucho más importantes.

  M'agrada

  • Eso mismo dije yo al directivo con el que tuve la agradable velada. Con la cantidad de e-mails que recibo de butacas secretas, promociones i gangas,m como puede ser posible que no nos llegue un correo con una explicación razonable, plausible y sobretodo que nos pida perdón, aún en el caso de tener substitutos a la altura de los cantantes inicialmente previstos. No hubo respuesta convincente, como puedes imaginar.

   M'agrada

 8. IFL

  Segurament el més encertat és adreçar-se al teatre, igual que quan s’obre a casa la bossa de la “pressunta” camisa de seda que ha resultat ser acrílica, ens adrecem a la botiga per veure quina solució ens donen.

  M'agrada

 9. Eduardo

  No puedo participar de una discusión, de la cual estoy lejos, 14 horas de vuelo!!!!! Pero si quiero trasmitirles mis más sinceros deseos de una Navidad llena de PAZ!!!! Para todos ustedes compañeros del IFL!!!!!!!

  M'agrada

  • Joan

   I que canceli la soprano del 1r cast ha de comportar un canvi en el 2n? Que bé! L.altre dia vaig anar al Liceu a escoltar “El Pessebre” Al Foyer hi havia una exposició fotogràfica de Pau Casals. En lloc de posar cartel.les van optar per posar uns numeros que es podien llegir a uns fulls que… s.havien esgotat (!!!) A la sortida hi havia el cartell d.Otello. El moro el cantaven José Cura I Stuart Neil. Home… sabem que Carl Tanner és de regional però posar el seu nom al cartell potser seria un detall… No?
   Definitivament la nova gestió del Liceu està consagrada al marketing .
   Una altra possibilitat seria que els contractes d’aquestes veus fossin heretats de la gestió Matabosch I que la nova gestió pensi que surten molt cars al teatre. Per tant si algú vol cancel.lar, màximes facilitats. Això ho sabrem quan es presenti la nova temporada. Per a mi a part de Di Donatto per Garanca, Jeremy Irons per John Malkovich també em sembla un canvi equiparable però em diràs que no canta (I que ja podrien haver triat un alemany) Bones festes!

   M'agrada

 10. alex

  Antes de esta ültima cancelación de la Desdemona y tal como os anunciè a raiz de la cancelación asismismo de Antonenko, envie un escrito de queja por email bastante duro al ” servicio del abonat ” y al cabo de unas dos semanas, recibi una atenta y correcta respuesta firmada por la propia Sra. Schepellmann , aunque para mi conocimiento de hace años y de como funciona un poquito el mundo de la ópera y sus contrataciones artisticas, poco convincente
  En resumidad cuentas, Frau Schepellmann me vino a decir que cancelaciones por motivos personales o artisticas suceden de vez en cuando y me añadió como argumento ademàs,esos contratos firmados desde hace años y que el artista puede anular por cambio de vocalidad o por haber dejado el rol ( pienso yo que no es el caso de Antonenko ni de Pankratova, que siguen cantando Otellos y Abigailles )
  También me indicó ante sospechas mias de incumplimientos posibles Liceistas, que no es el caso ya que el Teatro si incumple , debe indemnizar logicamente al artista.
  Y luego ya, lo que todos sabemos màs o menos : si se produce una cancelación del artista a pocos meses o semanas de iniciarse los ensayos, es muy difícil para el teatro encontrar sustitutos idóneos que ya tienen ocupadas sus fechas o programaciones
  Enfín, mucha corrección por parte de la Sra. Schepellmann que al menos, dio la cara y me respondiò

  Expuesto todo esto, me sigo autopreguntando el porquè y en el Liceu actual, se incrementan esas cancelaciones?????
  A veces soy algo mal pensado o no me considero un ingenuo para nada y digo wn voz alta : ¿ serà que el artista se espanta a veces con la producción prevista en el Liceu? ¿ serà que al artista no le convence cantar bajo una determinada dirección orquestal ? ( y venga pues un Armiliato de turno que ” se ponga a su servicio y le dirija con los tempi que le convienen”??)
  ¿seràn otras cuestiones impulsadas por Agencias artísticas enfrentadas con el Teatro?

  No sé que pensar sin pruebas evidentes, pero el actual Liceu desde el punto de vista artístico y de gestión, no funciona y no està a la altura por supuesto de la primera división europea ( eso si, con precios supercaros y excesivos, muy por encima de la media europea )
  Por cierto, ¿ alguien se cree ese rumor de una Manon Lescaut con la cotizadisima y brillante A. Netrebko prox. Temporada ? Yo, nein.
  Lo que si parece firmado a priori y es una avanzadilla que me confirmó un artista amiguete mio, es Febrero o marzo 2017, WERTHER con el tenor Beczala.

  M'agrada

 11. Rosa

  Tants canvis en una mateixa òpera, en el cas d’ “Otello”, és molt difícil de creure. O el prestigi del Liceu com a teatre d’òpera està sota terra o els contractes no estan ben fets.
  La gestió ha estat i és desastrosa des de fa temps. Sé que no dic res de nou.
  Teniu raó pel que fa a la manca de comunicació amb l’abonat. Envien molts correus electrònics, però no ho fan per donar explicacions d’aquests canvis.
  El diumenge 20 de desembre els abonats vam rebre un correu, en aquest ens deien que havíem d’arribar d’hora a la representació de “Lucia de Lammemour” per ser protagonistes de “l’estrena” de les noves màquines controladores de targes d’abonament i entrades de les quals ens explicaven meravelles, una d’elles que nosaltres mateixos les hem de fer servir. Em vaig indignar força perquè això és directament proporcional a la rescissió de contractes del personal que ho fan fins ara. Finalment, hi havia a l’entrada el personal de sempre que feien passar per la màquina les entrades, als quals vaig comunicar la meva alegria de veure’ls encara al teatre. Per poc temps segons vaig saber posteriorment.
  El diumenge 20 vaig veure en una de les llotges laterals de l’escenari una enorme grua que em vaig preguntar perquè servia. Ho vaig saber el 23 en anar a veure la retransmissió des del Liceu al cinema. Algú es recorda de les màquines de filmació i retransmissió que hi havia incorporades a la sala des de la inauguració del Liceu refet? No fa massa anys que van ser retirades, molt pocs. Què se n’ha fet?

  Algú es recorda de les màquines de filmació i retransmissió que hi havia incorporades a la sala des de la inauguració del Liceu refet? No fa massa anys que van ser retirades, molt pocs. Què se n’ha fet?

  M'agrada

  • Totes aquelles càmeres potser se les van vendre amb la liquidació del departament audiovisual.
   Per altra part les màquines de control deuen ser el preu que hauran de pagar els que van fer la vaga de finals de la temprada 2014/2015. A la rue!

   M'agrada

 12. Yo cancelé mi abono este año por varias razones y una de ellas era esta. Cometí el error de comprar igualmente entradas anticipadas, pero el próximo año me verán por Berlín o Viena, antes que en el Liceu. Es una pena que la desconfianza se haya sembrado entre tantos clientes. En fin… poco más que agregar a los comentarios que ya han expresado otros.

  M'agrada

 13. ducadimantova

  Un desastre… i ho deixo aquí doncs ja s’ha dit tot.
  Aniré igualment a Otello, no sóc tant extremista, però segur que en gaudeixo menys, o al menys, diferent.
  Bon any a tothom.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: