IN FERNEM LAND

LICEU 2017/2018: L’ARBITRARIETAT DE LES TARIFES O COM JUGAR AMB L’ABONAT


Aquesta setmana ens ha arribat als abonats del Gran Teatre del Liceu el llibret de la temporada 2017/2018, el del hipster amb una retirada a Leo Messi que encapçala l’apunt, i que segurament vol representar el prototip del públic que agradaria a la direcció del teatre, però tan allunyat de la realitat.

El primer que he fet i segurament com jo la majoria, es veure que em costaria l’abonament respecte a la temporada anterior, és a dir l’actual. A primera vista i amb els mateix número de programes que aquesta temporada (11), l’augment en el meu cas és del 3,26%, aquesta temporada 552€ la propera 570, un augment si voleu, raonable, però és clar, he anat una mica més enllà.

El següent pas ha estat analitzat els preus base de les localitats, per zones i tarifes entre aquesta temporada i la propera, i m’ha sortit aquest interessant quadre

D’aquesta taula comparativa entre les tarifes i les zones de les dues temporades he calculat l’increment. tenint en compte el preu base de les localitats sense descomptes de fidelització i antiguitat i el resultat és aquest:

Esta clar que a banda de la tarifa 1, que només inclouen les tres representacions d’Andrea Chénier cantades per Kaufmann, amb uns increments respecte a la primera representació de Macbeth i a 3 de Rigoletto de l’actual temporada, d’escàndol (26,67% d’increment en les localitats més barates i sense visió), la resta de increments en les zones és !assumible”, però no cal haver fet gaires màsters a ESADE per adonar-se’n que el “negoci” rau en la catalogació de les tarifes i aleshores si que hi ha molt a discutir, perquè la valoració de les tarifes no segueix cap lògica artística

Primer exemple i ja em perdonareu que només hagi fet l’estudi amb el meu abonament (torn T).

Per qué el concert de Gregory Kunde i Juan Jesús Rodriguez d’aquesta temporada l’hem pagat a tarifa 9 i el de Josep Bros l’any vinent el pagarem a tarifa 7? Espero que no s’enfadi el tenor Bros i els seus seguidors, però em sembla que el tenor català juga a una divisió inferior.

Per què el Ballet de Julio Bocca l’hem pagat aquesta temporada a tarifa 8 i la vinent el ballet de Montecarlo el paguem a tarifa 7?

Per què un Andrea Chénier amb el tenor Palumbi té tarifa 3 o 2?

Un ballo in maschera amb Sartori. Meoni i Siri mai pot tenir una tarifa 4 si aquest any hem vist una Elektra amb Herlitzius, Pieczonka i Meier a tarifa 5.

El dimoni amb Hvorostovsky podria ser una tarifa 6, però si no canta ell hauria de ser tarifa 7 o 8,, en canvi ens la venen a tarifa 4.

Tampoc un Roméo i Juliette amb Garafullina i Pirgu em sembla mereixedor d’una tarifa 5, la mateixa amb la que aquest any veiem l’esmentada Elektra (segurament mereixedora d’una tarifa 2 com la del Tristan und Isolde de la propera temporada, si cal ser justs), Il Trovatore amb un repartiment més sòlid o Der Fliegende Holländer. Amb la mateixa tarifa veurem l’any vinent La Favorite (el repartiment és molt més sòlid i engrescador).

Està clar que amb aquesta classificació tarifaria juguen de manera soterrada i ens encolomen uns augments molt més elevats que l’aparent  3,26% que representen els 570€ enfront dels 552€, perquè els repartiments no ho justifiquen.

Jessica Pratt, Pavol Breslik, Paolo Bordogna, Roberto de Candia i Mercedes Gancedo en cap teatre del món es cotitzen entre 248€ i 12€.

Jo he fet un quadre de les òperes, concerts i ballet que em toquen  la propera temporada amb una valoració de les tarifes que jo crec que haurien de ser per la categoria de cantants que se’m proposa. És una hipòtesi tan subjectiva com la que ha fet  el propi teatre, tot i que la meva em sembla més fonamentada, i el resultat és aquest és aquest:

2017/2018 570
títol tarifa preu preu tarifa rectificada tarifa rectificada
Un Ballo in Maschera 4 73 61 6
recital Josep Bros 7 54 40 9
Tristan un Isolde 2 86 86 2
L’elisir d’amore 5 67 67 5
Roméo et Juliette 5 67 61 6
Andrea Chénier 3 80 67 5
Attila 7 54 61 6
El dimoni 4 73 61 6
Manon Lescaut 4 73 80 3
La Favorite 5 67 73 4
Ballet MonteCarlo 7 54 47 8
preu abon. s/desc 748 704 538,50 €
descompte club 31,23% 23,51%

En lloc dels 570€ que ens cobren als abonats del torn T zona 5, ens haurien de cobrar, segons els meus càlculs 538,50€ que és resultat d’ajustar els 11 espectacles que ens proposen a la categoria que jo crec que es mereixen, aplicant el 31,23% que hi ha entre el preu de taquilla dels espectacles i el preu final aplicat. Fixeu-vos que Attila, Manon Lescaut o La Favorite les he valorat més altes que la tarifa que el teatre ens proposa, però el Liceu ha retocat per aquí i per allà per tal de incrementar el resultat final.

El greuge comparatiu dels preus del Liceu amb la resta del món, clama “vendetta”

A la Staatsoper de Berlín duran el Festtage que tothom sap que les entrades són prohibitives, per veure una Die Frau ohne Schatten dirigida per Mehta, amb Nylund, Theorin, Schuster, Fritz i Köch es paga l’entrada més cara a 260€ i la més barata 65€, totes amb visió frontal de l’escenari. Pel Parsifal amb direcció de Barenboim els preus oscil·len entre els 262€ i els 67€, i en el repartiment hi ha els noms de Andreas Schager, Anna Larsson, René Pape, Lauri Vasar, Tómas Tómasson- Estem parlant del mateix nivell?.

Darrera reflexió:

Ahir el Gobierno de España va rebaixar el IVA cultural dels espectacles en directe del vergonyant 21% amb el que ens ha estat castigant en els darrers anys, al 10%.

Què farà el Liceu? Conservarà els preus anunciats o ens farà un abonament per la diferència de l’IVA? Encara no ens han cobrat res, precisament per això penso que quan ens passin el 10€ inicial ja haurien d’aplicar la diferència d’aquest IVA  per tant quan se suposa que ens cobraran el primer termini, haurien d’ajustar la diferència,

A veure si no apliquen el IVA antic que tan mal ha fet i s’apunten un veritable detall de cara als abonats i al públic que a partir de demà comprarà a les taquilles. Si no varien el preu final i per tant no apliquen el nou IVA en el preu final vol dir que la diferència entre el 21 i el 10 es benefici directe pel teatre. Com a mínim que ho diguin i de passada que ens donin les gràcies per tan fidel i voluntària donació.

Perdoneu, l’apunt d’avui no ha sortit gens artístic i més aviat és una nosa, però és una manera de mostrar que la realitat des d’un prisma, si més no, més ajustat.

37 comments

 1. Francesc

  En el meu abonament (categoria 4) la diferencia es de 44 euros i em surt mes del 5 per cent d augnent.
  Sobre la reduccio del IVA Roger Guasch ha declarat a La Vanguardia que pot ser no ho aplucarien als abonats. Nomes faltaria!

  M'agrada

  • És a dir com que són abonats i ja tenim avantatges, aquests diners que són nostres perquè han aplicat un impost anticipat que ara no hauran de liquidar, faran un Wagner la temporada 2018/2019. No siguis tan desagraït,

   M'agrada

 2. Retroenllaç: Noticias de abril 2017 | Beckmesser

 3. montse

  Només perquè us esgarrifeu una mica, a mi el meu abonament del torn E, m’apliquen una diferència respecte a l’any anterior de 100 euros, i estic al tram d’entre 11 i 20 anys d’antiguitat.Ahí queda eso!

  M'agrada

 4. OLYMPIA

  El Liceu és car comparat amb altres teatres del món. Al Metropolitan l’octubrem del 2015 veies un Otel·lo a “balcony” primera fila per un contravalor de 55 Euros. Conec gent que viatja sovint pels teatres d’Europa i sempre confirma que el Liceu és més car.

  M'agrada

 5. kàtia

  Magnifica la exposicio que ens has deixat,m’he quedat garrativada quàn he vist les comparatives sobre els preus i tarifes.El meu abonamnt en respecte a dos anys enrere ha pujat 200 euros,com es poden deixar dues funcions alguna cosa m’estalviare però com vull veure Beczala a Ballo m’haure de comprar localitat,tambe haure de comprar per Attila i Poliuto que no son en el meu abonament.En fi com sempre el Senyor Director de no sé ón s’ha cobert de gloria per no dir una altre cosa però veient la caxassa que esgrimeix quàn surt als mitjans endevines que ell esta tam ample i segur de que la seva feina es excelent.Jo a nivell purament d’interés vaig telefonar després de rebre el nou programa per saber si al Sr.Guasch havia tingut un cop de sol al cap,la telefonista encara està rient.Ah!! per cert quàn demanes explicacions dels preus,les pujades i demés et contesten que si vols pots canviar d’abonament a un altre més barat,aleshores es quàn em surt tota la ràbia i amb molta educaciò els envio ves a saber òn.Es nota que estic molt i molt enfadada????

  M'agrada

 6. kàtia

  Ah!! m’he descuidat una cosa,No sé a quines hores treballa aquest senyor però mai està disponible per agafar el telefon.Nosaltres som abonats oi?? doncs no ho sembla.

  M'agrada

 7. Pep

  Cal dir que la rebaixa del 21% al 10% encara no és ferma i està pendent d’aprovació definitiva als pressupostos estatals del juny. Com a mínim segur que, fins llavors, i si no falta cap normativa que desplegui la llei de pressupostos, ningú podrà encara facturar menys IVA. A partir del dia que sigui ferm sí que, a l’igual que el el públic de taquilla, els abonats tenim el dret a no pagar de més per les entrades i suposo que si el senyor Guasch no he veu així haurem de començar a reclamar contra la possible discriminació que pugui suposar. També pot tenir raó el Liceu que pot al.legar que el contracte dels abonats es formalitza amb el primer pagament de reserva i ambles condicions legals vigents en aquella data. Realment podria donar per a estudiar-ho a fons.

  M'agrada

  • Es poden fer mil i un càlculs i em penso que sempre arribarem al mateix punt, les tarifes són arbitràries i també injustes, perquè moltes representacions canvien de tarifa tot i tenir el mateix repartiment, només per fer-se en dies diferents de la setmana i això crec que és l’únic teatre del món que ho fa. Una cosa és que les premiers siguin més cares, però l’altre és que et penalitzin per anar en cap de setmana.

   M'agrada

 8. Mario Lutz

  ¡Me encanta el post…! me gusta el análisis financiero! Mira Joaquín! si tuviera que responder a tus dudas sobre, como aplicarán la reducción de IVA o la arbitrariedad desplegada sobre la antigüedad, tomaría como ejemplo lo que haríamos los argentinos en casos similares. Cuando nuestro país intentó promocionar las exportaciones con beneficio sobre el valor FOB (Libre a Bordo) extendió el mismo a los fletes (valor C&F Consto y Flete) SIEMPRE y CUANDO utilizaran buques de bandera argentina. Conclusión: las tarifas de la naviera local se incrementaron respecto a las llamadas “de conferencia” -es decir igual tarifa desde el puerto de BUE a Europa tanto para navíos argentinos o de bandera extranjera – en la misma proporción al beneficio otorgado a los exportadores, el cual pasó al bolsillo de las navieras…. mmmm! presiento que no les deducirán a los Abonos,la porción del IVA. En otro orden de cosas, es posible recordar que la AR junto a otros exportadores agrícolas, siempre se ha quejado en cuanto foro internacional se ocupara del tema, sobre subsidio que otorgan países desarrollados a sus exportaciones de cereales… sin embargo el mismo gobierno argentino grava con “derechos de exportación” a sus propias commodities!! El teatro Colón ha llegado requerir el documento de identidad a quienes se acercaban a la boletería a comprar las localidades remanentes horas antes de la función; pues bien si eras nativo pagabas la tarifa en pesos argentinos, en cambio si eras extranjero te aplicaban el “arbitraje” de monedas, pero “arbitrariamente” Ejemplo: Localidad 1.000 $argentinos al tipo de cambio oficial $10 por 1 U$S equivalente a U$S 100 que debería pagar en billetes verdes con la imagen de Benjamin Franklin… si el comprador no los poseía, le aceptaban moneda local PERO al tipo de cambio “blue” o paralelo o sea $15 por dólar. Resultante $1.500. No era una promoción al turismo, por cierto.

  M'agrada

  • Seguramente el IVA no lo devolverán porqué diran que en el momento de contraer el compromiso con el teatro el iva era el 21 y si luego baja, aunque las representaciones tengan efecto en fechas con el iva reducido alegarán que la compra estaba hecha muchos meses antes. todo menos satisfacer al sufrido abonado que financia al teatro y recibe siempre un trato discriminatorio por ello.
   Un abrazo

   M'agrada

 9. Alex

  Excelente y análitico post, Joaquim, más propio de un auditor de cuentas de una Empresa grande y seria

  A nosotros ( somos 4 ) ya hemos decidido renunciar al torn PA ( aunque puedo renunciar a 1 función ‘ no nos da la gana de que existan solo 3 títulos de ópera escenificada y nos metan 1 ballet más el Ariodante en cersio. Concierto ), para pasarnos al PE o al PC, además de comprar entradas preferentes adicionales para otros titulos a decidir
  Lo de la tarifa 1 para el Chénier de Kaufmann, una estafa para el público que quiera adquirír una entrada con correcta visibilidad ( y que pasará si JK cancela ???)
  Sigo creyendo que los precios Liceu vs .su comodidad/ visibilidad, son juntos a los de alla Scala , los más caros y desproporcionados de Europa. Por ejemplo, yo tengo ya dos entradas para el ONEGIN de Paris Bastille con Netrebko, platea parte trasera con 100 % de visibilidad y cuesta 100 o 105€ cada butaca, así como otras dos para el 13 oct. DON CARLOS ( trasera primer piso pero 100% de visibilidad, 90€ cada butaca )
  Estos precios proporcionalmente a comodidad/ visibilidad, no existen en el Liceo

  M'agrada

 10. IFL

  Sobre el tema de l’ Iva als abonaments, diria que ho tenim molt cru. Si l’ abonament es factura en el moment de la compra ,cosa molt possible, se li aplicarà l ‘IVA vigent en la data de la factura. I no se si s ‘hi pot fer alguna cosa un cop facturat. Podria ser que ,segons el descompte que tingui cadascú per antiguetat, en alguns casos surti més econòmica una entrada a preu de públic general o a preu de venda preferent comprada quan sigui vigent el Iva del 10% que una entrada dins d’un abonament comprada amb el 21%. De totes maneres, recordant el tema del preu dinàmic que ve a ser com una loteria ,
  s ’em passen les ganes d esperar a veure -les venir.

  M'agrada

  • I si paguem en terminis? Jo també crec que ho tenim cru, perquè el compromís de compra el fem ara, Com sempre els abonats perjudicats i els que comprin a darrera hora i amb descompte, a més a més tindran un iva més baix. Fantàstic!

   M'agrada

 11. Arrigo

  Veo que en el Liceo pasa como en el Real, los precios de las entradas son tan absurdos que casi sale más rentable irse a Paris (en low cost) y ver allí una ópera: mejores asientos, a lo mejor mejor reparto y entradas más baratas.

  M'agrada

 12. Arrigo

  Y lo del hipster como público ideal para la empresa y la diferencia con el público real… XD XD no veo a una señora con visones tatuándose el logo del Real o del Liceu en el cuello… Yo conozco en Madrid, mucha gente interesada en ir a la ópera y aunque en el Real hay entradas baratas en el último momento si eres menor de 30 (que me parece bien), en general los que les apetecería ir como curiosidad o descubrimiento se echan para atrás, ¿por qué?: por los precios. Si quieren que baje la media de edad, que abaraten.

  M'agrada

  • ¿Qué vale un concierto para ver a un ídolo del pop o el rock? Y los jóvenes se lo gastan sin remilgar. El problema es que la ópera para ellos y en el mejor de los casos, no deja de ser una curiosidad y no una necesidad como nos ocurre a nosotros.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: